Jóga a duchovní praxe


31.01.2016 - 22:28
(Blíženci) rigpa
Jóga a duchovní praxe
Nenašel jsem tu diskusi, kde by se dalo předat si zkušenosti z praxí jógy a meditačních, či jiných niterných praxi. Zkušenosti z praxe nejlépe, nikoliv teorii z knih :). :1:Místo, kde se potkává společenství podobně naladěných lidí jdoucích podobnou cestou. Nenašel a tak sna zde...

Stránkování od začátku: / 15 

Řazení:
01.02.2016 - 08:35 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše
Myslíš například osobní zkušenost s astrálním cestováním ?
Na duchovní cestě zde najdeš asi víc lidí, sama jsem zvědavá, jestli se někdo ozve. :1:
01.02.2016 - 09:19 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Drahomiluše
No popravdě astrální cestování je milá věc, ale více esoterika, než duchovní praxe, ale proč ne :-). Praxí myslím v tomto případ meditační, nebo kontemplační techniky, které postupně přinášejí hlubší zkušenost s vědomím, nebo myslí. Určitě pak v nějakém pravidelném rytmu. Tady si není od věci slovo rituál :-). Komplexně to jsou asi všechny praxe ověřených duchovních směrů, ale mne zajímá konkrétní osobní zkušenost s tím. Od používání manter, po praxe Tonglenu, či modlitby :-). Vím, že to je hodně intimní záležitost, ale někdy je prostě čas se odhalit a překonat sebe sama i v tomhle :-). Tom
01.02.2016 - 09:23 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann
Hatha JOGA mi zmenila zivot, a hatha "pozdrav slunce" je to nejuzasnejsi cviceni co moje telo kdy poznalo :37:
01.02.2016 - 09:30 | Filtr
(Střelec) tiferett
Praktizujem jogu od svojich 4 rokov v tomto živote a bola som jogin aj veľa minulých životov....
Ale čo sa dá o tom rozprávať...Jogou treba žiť..
A navyše treba dávať pozor, aby nás to nevtiahlo do mŕtvych praktík dávnej minulosti, aby sme nestratili spojenie so súčasným duchovným pokrokom a vzostupom, ktorý v tomto čase na Zemi prebieha..
01.02.2016 - 09:34 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Tuatha Dé Danann
Jojo, to je dobře. I mě vlastně.. :-)
01.02.2016 - 10:32 | Filtr
(Blíženci) rigpa » tiferett
Dkuju. Tak snad i proto co píšeš bych souhlasil s tím, že to co minulo necháme být a zaměříme se na aktuální zkušenosti a praxe :-). Možná by se dalo napsat, že praktikovat To znamená To žít? Ja říká jedno Tibetské přísloví "Máslo je v mléku již přirozeně obsaženo, přesto se nejde k máslu dostat jinak, než ho z mléka ztloukat..." :-). Děláš nějaké známé techniky?
01.02.2016 - 10:43 | Filtr
(Střelec) tiferett » rigpa
Venujem sa všetkými ôsmymi "údmi jógy"...
V dnešnej dobe sa veľa hovorí otransformácii ľudstva a mnohí ľudia vlastne ani nvedie čo to tá "transformácia" vlastne je...- a je to stále dookola tá starodávna cesty Jógy. Pracovať na zušľachťovaní svojej duše, svojho cha&rekteru, svojho myslenia a cítenia,
stať sa majstrom Dychu - čiže Ducha, študovať múdre knihy, venovať sa rôtnym typom meditácií, ale aj tancu, spevu, prepletať to dynamickými prechádzkami - to je joga chôdze.....je toho veľa...a to sa stane celkove žitím človeka.
Ten, kto ide raz za týždeň kamsi "na jogu" - to nie je jogin - to je len človek, ktorý sa ide popreťahovať.
K joginskej ceste ani nie sú dôležité zložité fyzické cvičenia. Celkom stačia jednoduché, relaxačné, dychové...NAjdôležitejšie je naučiť sa zachovávať hlbokú pokoj v duši a byť vyladený na mier a lásku..
01.02.2016 - 10:44 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » tiferett
Také si myslím, že nestačí jen cvičit asány, at tělesné nebo dechové, ale že joga je způsob života se vším všudy........vlastně takový životní styl ? včetně potravy..... :1:
01.02.2016 - 10:49 | Filtr
(Střelec) tiferett » Drahomiluše
áno...to som zabudla spomenúť..
Vegetariánstvo je samozrejmosťou - ale nie nejaké násilné, ale k vegetatiánstvu človek musí dospieť prirodzene svojím duchovným rastom a postupným zvyšovaním vibrácií.
A ešte som zbudla spomenúť rôzne čistiace techniky- a to je nekonečná práca na celý život - Indovia používlai dosťa drastické techniky teraz sú už miernejšie možnosti na totálne vyčistenie tela, čistenie mysle,všetkých vzorcov, ktoré ovládajú naše správanie...Skrátka celé je to cesta na tisícky životov...
Negatívum niektorých starých jogínov je ich pochmúrnosť a priam drastická disciplína,kde chýba akákoľvek radosť - a tam už potom klesnú do satanických sfér...
Ak chce človek smerovať do nebeských sfér, musí disiplínu spojiť s pocitom radostnosti a láskavosti v sebe...
01.02.2016 - 11:04 | Filtr
(Býk) player
Já mám jedno životní štěstí. Nemusím se meditativně připravovat. U mě stačí tohle - pustit si nahlas nějaký vokální soubor. V tu chvíli se moje mysl vypíná a meditace probíhá s neskutečně osvěžující intenzitou. Zpravidla to doprovází slzy štěstí.

Nejedná se ale o mantry nebo východní melodie. Prostě jsou to melodie , kde v refrénu zpívá nějaký (nejlépe černošský) sbor. Přihodím malou ukázku.

https://www.youtube.com/watch/…

https://www.youtube.com/watch/…

Ale vím , že tohle funguje na málokoho ,ale zažil jsem už minimálně 3 , 4 takové lidi.
01.02.2016 - 11:10 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » player
Ty jsi ten muzikant, nemas pocit ze samotny hrani nejakeho nastroje je tak trochu meditace? Kdyz se vlozis do rytmu a nechas se tim unaset :13:
01.02.2016 - 11:30 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » tiferett
....jak čtu čistící techniky, naskočil mi obrázek protahování jakýchsi šňůrek z úst do nosu a naopak.......raději od té představy pryč......to mi fakt nepřijde radostné.....to nemluvím o cvičení se zadržováním dechu a následných podivných stavech....sem slyšela....

Řekla bych, že je to všechno časově náročné, nejlépe pro svobodného sirotečna, bezdětného a ještě žijící někde v ústraní jako poustevník - ale to se možná pletu....

Ale dobře, můžeme jogu žít jen částečně, vím, že to není to, o co tu jde, ale i každé málo může být pro člověka přínosem....pro někoho možná začátkem...

To jsou jen takové moje laické úvahy, sama jsem si od školních let každý den zacvičila takovou malou řadu telesných cvičení a když jsem se ted v důchodu k tomu chtěla vrátit..........ouha, totiž mám dost zdemolované koleno a to tam vadí neustále......ale nebudu si zoufat,
je spousta jiných možností.....

Joga a meditace mi k sobě tak nějak ladí, jistě to spolu souvisí ? :78:
:79: :27:
01.02.2016 - 11:38 | Filtr
(Býk) player » Tuatha Dé Danann
Nikoli.

Protože když hraju - nemám snadný žánr - musím se dost koncentrovat. Tam nedokážu tu mysl vypnout , naopak , furt jsem o takt napřed. Navíc jsem principál , takže při hraní se snažím koketovat s publikem.Medituji pouze jako konzument.
01.02.2016 - 11:41 | Filtr
(Blíženci) rigpa » tiferett
Hezky jsi to napsal. :1: Já bych nicméně nerad nějak odsuzoval i jen to tělesné cvičení jednou za čas. Každý z nás nějak začínal a nikdo neví, kde ta něčí cesta začíná, že? :1: Někdy možná i tím, že se i jen "popreťahuje". Pamatuji se, jak jsem před třiceti lety začínal pouhou relaxací o půlnoci s Československým rozhlasem, kdy mne vedl hluboký hlas pana Moravce. Vtáhlo mě to a mé vědomí prožilo zážitek, které mne táhl dál k hledání :1:
01.02.2016 - 11:56 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Drahomiluše
No vidíš a já myslím, že tohle je přesně To, o co tu jde :1: .Ano pro někoho, kdo nepraktikuje moc dlouho se může zdát, že ti dlouho praktikující jsou někde jinde. Možná i ano. Minimálně v tom, že je praxe naučila, jak je to nesmyslná hranice, kdy laik má pocit, že to je jen pro vyvolené. Nebo pro Ty, kteří pro to mají ideální vnější podmínky. Postupně se člověk naučí, že ty vnější podmínky jsou jen a jen odrazem toho vnitřního stavu a odhodlání, které to vnější prostředí využije a transformuje. A velká pravda je, jak moc spolu souvisí meditace a joga :1:
01.02.2016 - 12:04 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » rigpa
No dobrá, ráda bych se vrátila minimálně k tomu, co jsem dělala jako dítě .....a pak se uvidí.......jednak tato diskuze mne tak nějak "nakopla", ale ještě je tu jedna věc.
Mám ve zvyku koncem roku na příští rok vytáhnout tři karty "Nanebevzatí Mistři" a kupodivu jsem vytáhla Ganéša, Joga, Medituj......je to jasné a Ganéša, ten mi bude nápomocen. Totiž s meditací mám problémy....a nebo, zcela jednoduše řečeno, jsem k ní ještě n e d o s p ě l a :3:
01.02.2016 - 12:46 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Drahomiluše
Asi každý, kdo najde smysl v těchto diskusích potvrdí, že vše se děje tak jak má a někdy to chce jen tomu nechat volný průchod :-) Tolik snad k tomu nakopnutí a dobré energii. Problém s meditací měl určitě někdy každý, kdo meditoval. Asi jako problém s autem u toho, kdo ho má :-). Možná, jsi jen nedospěla k technice (neboť opravdu jde o techniku určitého stav), který by tě naplnil a zaujala reflektoval právě ten tvůj jedinečná stav :-). Ono to myslím nejde jinak, než hledat a zkoušet a furt a stále. Někdy to je tak náročné, že se z toho člověk dokonale unaví a dojde takového uvolnění, že ho to trhne samo :-). Já například neměl nikdy problém s uvnitřněnm, ale právě to mne přivedlo k joze. Od dětských let jsem dělal nevědomé praxe, v šestnácti letech pak začal vědomě pracovat. No a pak přišel extrém ve čtyřiceti letech, kdy po týdnech ústraní a meditací jsem zjistil, e tělo potřebuje také fungovat. No a našel si jogu aby vytvořila harmonii těla a harmonii spojení s niternou praxí :1:
01.02.2016 - 13:28 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » rigpa
Hned jsem si řekla, není to náhoda, že jsem narazila na tyto stránky a nyní tu získávám i cenné rady.Výraz "uvnitřnění" často slyším od mého syna, nejdříve začal s Thai-či......vlastně ne..nejdříve byl "na dně", pak přišlo cvičení a vše ostatní.........ještě mi často zdůrazňuje "uzemnění"...hodně je to důležité u těch bojových sportů, ale i obecně.
Nikdy dřív jsem nepřemýšlela nad tím, co to je být na duchovní cestě, ale pak jsem také "byla na dně" a v tu chvíli jsem udělala "radikální rozhodnutí", že být neštastná odmítám....to odstartovalo sérii...jak to nazvat "malých zázraků" - nových přátelství...příležitostí.........

Znám ženu, je to Mág....říká/z legrace/ - si myslíme, že jsme na duchovní cestě, ale z pohledu celého vesmíru jsme takové malé en-ono u cesty...... :75:

Hezky se mi s Tebou povídalo, v téhle diskuzy nás provázejí příjemné energie :27:
01.02.2016 - 13:34 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Drahomiluše
Rád používám "uvnitřnění", ale pravda je, že pokud je uvnitřnění takové zastavení se a zalezení do sebe sama, pak je to taky jen a jen kus cesty. Opak toho dnes ulítaného bez vztahu ke svému nitru. Pak zase stejně musí člověk vylézt ze sebe a smazat to rozdělení mezi venku a vevnitř. Mezi já a něco jiného, nebo někdo jiný. A tak nějak se dá očekávat, že ten impulz bývá to "být na dně". Taky to pro mne byl mnohdy impulz spojený s iniciací :1:
01.02.2016 - 18:17 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Buddha/2
Ano to je meditace podle Patandžaliho, tak jako lze pojmenovat Oshovu meditaci a mnoho jiných pravdou asi zůstane, že meditace není ničí tak jako jóga, respektive je všech :). A asi to ani není důležité. I meditace je jen cesta a nikoliv sám cíl. Prostředek, který ne bezesporu nenahraditelný. Vlastní meditace bezejména bude však vždy lepší než cizí s velkým jménem a to je také asi důvod, proč se nám praxe jiných nejeví jako ty naše vlastní :)
01.02.2016 - 18:38 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Drahomiluše
to se o hodně ochuzuješ.
sútra néti je jedna z nejlepších technik, má velmi široký význam.
a pránájáma je velmi náročná technika zádrže patří k pokročilým postupům.
01.02.2016 - 19:00 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Bosch
Mohl bych se pustit do spleti diskusí a argumentovat desetiletím praxí swarajogových technik dechu, nebo Tonglenových praxi odevzdání a jejich dvacetiletou praxí. Nebo vychvalovat Mahamudru podle Geše Rabtena :), jenomže to je přesně to, co si myslím, že sem nepatří. Že je fajn sdílet s tím svou zkušenost, ale nepřesvědčovat okolí o tom právém. K čemu bude někomu Magamudra, pokud nemá zkušenost a zasvěcení do Rigpy? Asi k ničemu, jen ho to zmate. A moje zkušenost? Když jsem se vrátil z chrámu LerabLing, kde jsem obdržel hluboká učení na Vnitřní postoj, tak paradoxně nejmilejší se ukázala obyčejná zenová meditace na tu zlehčovanou svíčku. I proto bych se neodvažoval to hodnotit :1:
01.02.2016 - 21:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » rigpa
nerozumím co jsi chtěl říct.
já jen tvrdím že ranní očista a kontrola dechu je důležitá.
na prvním místě je podle mně ale stejně pravidelná kvalitní ranní stolice.
01.02.2016 - 21:41 | Filtr
(Blíženci) rigpa » Bosch
A to ano, nejdůležitější je dobrá očista ranní stolice. V tom jsme zajedno ????
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »