Aspekty v natálním horoskopu - do kolika stupňů těsné?


29.12.2015 - 13:54
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Aspekty v natálním horoskopu - do kolika stupňů těsné?
Otázka pro ty z vás, kteří děláte astrologii - pokud pracujete s aspekty v natálním horoskopu, kolik stupňů ještě berete jako těsný aspekt, popřípadě do kolika stupňů berete aspekty v úvahu? Zjistila jsem, že na tomhle se ani samotní astrologové neshodnou, ale já se spíš příkláním k tomu, že např. zohledňuji konjunkci planet ve stejném znamení i kolem 8°, na druhou stranu pokud je konjunkce např. 3°, ale planety jsou v jiných znameních (např. Kozoroh a Střelec), pohlížím na to trochu jinak, protože se přeci jenom jedná o úplně jinou energii planety. Jak a s kolika stupňi rozptylu tedy pracujete? :1:

Řazení:
29.12.2015 - 16:14 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Já beru aspekt jako těsný při orbisu 0°-1°, orbis 2°-5° jako významný a 6°-8° už jako slabší, ale taky ho zohledňuju. Někdo bere třeba konjunkci a opozici (hlavně u světel) až třeba do orbisu 12°, ale to se mi zdá přehnané. Jinak s konjunkcí pracuju pořád stejně, ať je v jiných znameních nebo ne, u kvadratury apod. to samé, tam to třeba na znamení taky neodpovídá, ale je to pořád kvadratura. :17:
29.12.2015 - 16:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Četla jsem někde, že orbisy jsou u každé planety jiné. Zhruba to popisovali tak, že Slunce a Luna se může do aspektu počítat až do 10° , u dalších se to snižuje, Merkur, Venuše, Mars až 5 ° a u ostatních planet max 3°. Kdo ví, jak to je, mám program nastavený tak, že označí aspekt do 5°, pak už aspekt nevyznačí.
29.12.2015 - 18:36 | Filtr
(Býk) Petr9
asi co člověk, to jiný názor :32:

zkoušel jsem do toho dříve nějak zapojit povahu aspektu (jinak konjunkce, jinak trigon, jinak opozice ...) a taky rozlišovat povahu planet (jinak mars-merkur, jinak mars-uran) ... ale byl pak z toho akorát guláš a ty sofistkované výsledky pak stejně většinou ukazovaly cosi jiného, než co jsem z toho horoskopu vlastně sám cítil a prožíval :4:

tak jsem to nakonec zjednodušil jen na hlavní/vedlejší aspekty ... a planety rozdělil na slunce/luna a zbytek ... a tak je to teď nastavené i tady na najdise:

konjunkce
kvadratura
trigon
opozice
= orbis 6.5° pro všechny planety a prvky;
- pokud jsou ve hře slunce nebo luna, tak navíc +3° - tzn 9.5°

sextil
= orbis 4° pro všechny planety a prvky;
- pokud jsou ve hře slunce nebo luna, tak navíc +1.5° - tzn 5.5°

kvinkunx
= orbis 2° pro všechny planety a prvky;

těsný aspekt je do 1° (vyznačen tlustě)

volný aspekt je nad 7.5° - to už je vlastně pouze pro slunce nebo lunu (vyznačen čerchovaně)

===

jinak nedávno jsem u osobního horoskopu přidělal i zobrazení grafického aspektária - a mělo by už taky snad (akorát to teď zkouším :)) jít vložit do diskuze jako libovolný horoskop.

K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
30.12.2015 - 01:38 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Petr9
Já myslím, že takto je to nastavené docela dobře. :15:
Tabulka je fajn, je to hned u sebe, člověk koukne a vidí, v jaké přesnosti se dotyčný aspekt odehrává...

Já bych se jen přimlouval, aby byla vidět i aktuální rychlost planety, aby bylo vidět, která planeta je rychlejší (uskutečňuje aspekt), případně se "zastaví" ve svém pohybu (přechod do retrográdního pohybu a naopak).
Samozřejmě na to má většina z nás své programy, takže to zas tak nutné není. To už spíš jen tak pro úplnost, co by se tu dalo vylepšit. :3:
30.12.2015 - 02:15 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Ta popsaná konjunkce dvou planet v různých znameních je velmi zajímavá a nabízí skutečně zvláštní interpretace. Zvláště když pojí dva různé živly, jako např. Luna na 28° Raka a Slunce 1° Lva. A naopak Luna v Kozorohu a Slunce ve Vodnáři. :3:
Ale já chtěl spíše poukázat, že to se nemusí týkat pouze konjunkcí, ale i kvadratur, trigonů atd. Bude skutečně tak příznivé působení trigonu planety na 29° Štíra s planetou na 2° Lva? Fakticky je aspekt trigon, ale ten obvykle spojuje stejný živel, kdežto zde protichůdný (oheň s vodou). Bude v tomto případě působení trigonu skutečně tak příznivé? Nebude to jen taková past, do které pod dojmem snadného úspěchu se lehce padá?
A právě tak kvadratura 29° Berana a 1° Lva - budou planety ve stejném živlu skutečně tak neslučitelné, nebo to naopak bude aspekt úspěchu, protože nás svým napětím donutí k akci, ale přitom povaha živlů bude na naší straně?
Samozřejmě jsem to zjednodušil tím, že jsem neuvedl povahu planet, jichž se to dotýká. Ale i tak je to zajímavý námět k úvahám, jak vnímat aspekty sice v orbisu, ale přesto ne tak snadno zařaditelné dle jejich povahy. Jen se obávám, že místo ujasnění a zjednodušení jsem to ještě více rozšířil a zkomplikoval. :85: :4:
30.12.2015 - 07:48 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
U Slnka a Mesiaca beriem aj do 9° orbis u ostatných do 5° u osí tak do 3°. Ale samozrejme, beriem do úvahy, že čím menej presný aspekt, tým slabší je.
01.01.2016 - 22:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mici Angóra
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Opozice a konjunkce 12°mi tedy taky přijde dost přehnaná, to už je moc.
Já u těch kvadratur, kdy jsou v souladu znamení, právě nevím no. Zohledňuji to samotné znamení, přeci jen si říkám, že kvadratura Beran-Rak je něco jiného než kvadratura Beran-Lev, ale abych řekla pravdu, v realu jsem se s tím setkala hodně málo, že jsem ani neměla možnost to moc sledovat, jestli se to projevuje odlišně :)
01.01.2016 - 23:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Petr9
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To grafické aspektárium je výborné :15:

JInak tady na Najdise mi právě ty oribisy přijdou dobře udělané, víceméně mám tendenci se jimi řídit, i když s kvinkunxem nepracuji, tak snad o moc nepřicházím :32: :1:
01.01.2016 - 23:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já v takovém případě na konjunkci pohlížím jinak, než kdyby šlo o stejné znamení - pokud je konjunkce ves tejných znameních, beru to jako zesílení toho znamení, pokud ve dvou znameních, pak to vnímám jako kombinaci obou s možným střetem "zájmů" :4:

Ale jak už jsem psala výše, u té kvadratury je to složitější, stejně tak u toho trigonu, neměla jsem moc šancí pozorovat, jak to funguje v reálu.
03.01.2016 - 01:46 | Filtr
(Býk) Petr9 » Sosna zvlčelý
tu rychlost jsem se tam pokoušel kdysi někam vecpat, ale nějak se mi to tam nikde moc nevlezlo a nehodilo :/

když tak po rozkliknutí na "detaily" se dá aspoň zobrazit, jestli je ten aspekt aplikační / nebo separační ... ale je to dost schované.

třeba se mi to tam někdy podaří umístit ještě trochu smysliplněji :20:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
03.01.2016 - 02:02 | Filtr
(Býk) Petr9 » Pietra di Luna
na astrologie.cz je když tak nějaká diskuze k různým dalším výpočtům pro orbisy ... i něco málo k těm aspektům "mimo" svá znamení ... tak třeba tě tam něco zaujme:
http://www.astrologie.cz/forum/…

a tady taky něco:
http://www.astrologie-dagmar.cz/for…


no ten můj horoskop je rozložen víceméně do 3 shluků planet rozložených akorát na yod figuře ... tak pro mě ty kvinkuxy jsou dost zásadní :)) ... ale každý to má prostě jinak - a prostě řeší zase jiné věci, na které bude expert :4:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »