O nemyšlení aneb myšlení bolí, nemyšlení ještě více.


17.11.2015 - 14:38
(Kozoroh) Bosch
O nemyšlení aneb myšlení bolí, nemyšlení ještě více.
O nemyšlení31.10.2006 - Jiří Vacek Bernard Shaw s oblibou říkal: „Lidé vůbec nemyslí. Já jsem slavný proto, že myslím 3x za den.“Tomáš Masaryk říkal: „Myšlení bolí“. Tím vyjadřoval pravdu, že myslet je namáhavé, a že je pohodlnější říkat bez rozlišování, co nás napadne.Je velká škoda, že se již na vyšších středních školách neučí pravidlům správného myšlení neboli logika, jak tomu bylo ještě před komunisty. Hynek usoudil, že vyučování logiky zrušili komunisté záměrně: „Kdyby lidé ovládali logiku, nikdo by jim nevěřil“. Mnoho lidí, soudě podle jejich vyjadřování, nemá dokonce ani potuchy, že něco jako pravidla správného myšlení existují.Naše mysl je mocná a skutečná tvořivá síla. Je proto naším vrcholným zájmem ji používat správně, abychom si nepůsobili škodu, ale aby nám její činnost přinášela užitek. Není naprosto jedno, co cítíme a jak a na co myslíme. Tím vším si vytváříme svůj příští osud. Proto, kdo nás učí správně myslet a duchovně rozlišovat, je náš skutečný přítel a nikoliv nepřítel, a to i tehdy, když nám říká věci, které se nám nelíbí.Právě proto je jednou z významných postupů v józe rozlišování, vivéka, která má nás chránit před zhoubnými následky nesprávného myšlení a cítění. Podstatu vivéky je rozlišování všeho ve světle nauky, co se v mysli objevuje. Nežádoucí city a myšlenky zamítáme a rozpouštíme. Základem tohoto postupu je držení se v postoji nezaujatého pozorovatele, který se neztotožňuje se žádným citem ani myšlenkou.Je zřejmé, že vivéka je druhem duchovní logiky, úsilím o správné myšlení a cítění, které nás má vymanit z moci neřízené mysli. Proto ani ona se neobejde bez znalosti zákonů správného myšlení neboli logiky.Špatně a nesprávně myslet, znamená si připravovat špatný osud.http://www.jirivacek.cz/index.php/… myšlení bolí a nemyšlení ještě více. Co si o tom myslíte?

Stránka: 1 2
Řazení:
17.11.2015 - 15:23 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
"Proto, kdo nás učí správně myslet a duchovně rozlišovat, je náš skutečný přítel a nikoliv nepřítel, a to i tehdy, když nám říká věci, které se nám nelíbí."
S tímto tvrzením bez výhrad souhlasím, ale současně podotýkám: Pozor na to! Ne každý vás učí správně myslet, někdo vás může učit "správně myslet", jak jemu se to hodí pro své cíle!!!
A je pravda, že pouze správné myšlení nás může ochránit před "správným myšlením".
17.11.2015 - 15:41 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Sosna zvlčelý
:15: Bacha na Vacka :39: :4:
17.11.2015 - 16:32 | Filtr
(Ryby) honzík...tvrdý oříšek :)
Tohle je dobrý téma :15:

Já k tomu můžu jen říct že to co píšeš jsou fakta a dovolím si přihodit jeden důležitej postřeh. .

myšlení opravdu bolí , ale nemyšlení už tolik neeee :1: , protože ti kteří nemyslí si ani neuvědomují že nemyslí , nebo že by něco mohlo být jinak, snad si dokonce ani nepřipouští to že by se mohly nad lecčím zamyslet. Nemá je tedy co bolet :-)


Jestli se vyučovala logika to netuším, kdo a proč to zrušil taky nevím, ale vím co mě osobně dala do života povinná školní docházka a ty jejich osnovy :1:
Když se zeptám sám sebe jak to asi je, odpovim si tak, že škola mi nic nedala, protože mi tam ani jinde, nikdy nikdo neřekl jak mám myslet, všichni mi jen dokola říkali CO si mám myslet, to je obrovskej rozdíl. Školní docházku beru jako přípravu poslušných dospělých oveček a to už od školky.

:-) už musím jít....

17.11.2015 - 17:03 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » honzík...tvrdý oříšek :)
"nikdy nikdo neřekl jak mám myslet, všichni mi jen dokola říkali CO si mám myslet" - tak to je dobře řečeno.
Jinak, já to nenapsal napsal to Jiří Vacek. On tam právě v tom článku píše i o tom že nemyslet pak v konečném důsledku bolí. Né hned, ale nese důsledky.
A pak je rozdíl mezi nemyslet a zastavit mysl a nemyslet.
Říká se že k tomu aby bylo možné Nemyslet, je zapotřebí nejprve myslet precizně. Dovést vlastně myšlení k dokonalosti. Zabývaly se tím jisté filosofické směry údajně s úspěchem.
17.11.2015 - 17:07 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
Tak to platí obecně o všem a o všech. Někde jsem četl napsáno, největší zlo páchají ti co to s druhými myslí dobře. Otázka motivu je podle mně vždy poněkud zahalena. Jaké to jsou cíle a tak..vnímám to tak že podstatný je osobní motiv. Když je čistý pak přijde i čisté poučení. Ale názory na to se můžou různit. Taky platí i..jaký žák, takový učitel.
17.11.2015 - 17:11 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Bosch
Já se s dovolením optám. Jak se vypne mozkovna? Potřebovala bych to jako sůl. Mi to tam šrotuje až moc a to celý den. To jsou procesy, to by i Masaryk ( milý to človík) koukal. Podle pana Vacka jsem tedy možná na dobréj to cestě ? :3:
17.11.2015 - 18:12 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Jaňajs
Netuším co by na to řekl Vacek.
U sebe to vnímám jako komplex různých vlivů které řeším skrze různé postupy a přístupy. Nejspíše je to vždy individuální jedná se o symptom. Podle mně toto je přítomno potencionálně u každého člověka ale každý to jinak vnímá a snáší. Tudíž nervy. Obnažené, přecitlivělé, slabé, anebo příliš číms iritované. Dlouhodobé napětí a stres. Uvolňování skrze pohyb na čerstvém vzduchu úprava životosprávy vzít v potaz prostředí ve kterém žijeme psychohygiena a možné je i zklidnění bylinami jako jatamansi. Zvýšený vítr v těle což je na podzim časté, plní se ordinace u psychologů i revmatologů jsou to nemoci z vysokého "větru" v těle, psychice. Logicky vzato pomáhá například 2x týdně jít si zaplavat na bazén (voda). Nebo teplá koupel, vana, aspoň sprcha. Nejíst suchá jídla ale vařit kaše a polévky. Jenom příklady. Já neuznávám jenom psychologické pohledy. Člověk má i tělo + jeho potřeby. Astrologie je jedním z vícero pilířů diagnostiky. Panna-merkur-vítr. Merkur ve lvu ve 3.d oheň+vzduch dobře hoří a vypálí vodu dobré zvážit stravu dostatek kvalitních tuků především n-3 obalit nervy a voda-pitný režim. Logicky sklon k pětěžování nervové soustavy což je merkur. Možné migrény. Je tedy nutné vzít v potaz celou bytost pak se to celkem snadno najde.
17.11.2015 - 20:03 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Jaňajs
:61: :61: :61:
S hubou nakřivo se budím každý den, protože musím vstávati brzy a mi ještě spáti se chce.
17.11.2015 - 20:18 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Sosna zvlčelý
Jéminé , taktéž ty vejre. Jsem na tém stejnako. V kolik?ˇ? Já v pět. :39:
17.11.2015 - 20:25 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Jaňajs
Včera taky v pět.
Dnes jsem si přispal, tak až v půl sedmé, ale jelikož jsem sova (pardon, vejr), tak je to jako vstávat ve čtyři. A to pak fakt nemyslím, takže je marné učit mě myslet. :32:
17.11.2015 - 20:39 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Sosna zvlčelý
Šťastný to nemyslící tvor.... :61:
17.11.2015 - 20:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
Velmi se mi osvědčilo když večer nejím. Pak je tělo odpočaté a vstává samo i před čtvrtou. To je zapotřebí ale už tak po druhé odpoledne přestat jíst. U mně to souvisí s večerním jídlem ta únava.
17.11.2015 - 20:58 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Bosch
I prd, velebnosti, stačilo by neponocovat a jít spát včas. :4: Jenže já jsem pták, konkrétně ten noční. :64: :41:
17.11.2015 - 21:20 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
A vydržíš bez jídla do noci? Od odpoledne?
Mám takovou informaci, že nikdo není vejr ani sova ani skřivan.
Jsou to mýty. Jsou jen lidé co mají narušený anebo nenarušený denní režim. A teď čím. Protože chtějí. A pak si to zdůvodní vejry a podobně. :3:
17.11.2015 - 21:25 | Filtr
(Býk) player
Já jsem na gymnáziu logiku bral (1984-1987). A není pravdou , že by východní národy mysleli nelogicky a západní logicky.
17.11.2015 - 21:34 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » player
Tos měl dobrý já na průmce logiku neměl. Myslím si že dneska už asi taky více uvažují levou půlkou mozku než dříve ale pořád ještě o něco méně než my. Teda až na některé třeba..umělce u těch převládá asi pravá vždy.
17.11.2015 - 21:38 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Bosch
Pojem vejr :62: je něco osobního tady, to nemůžeš pochopit (bez urážky). Ale nemá to nic společného s dělením na skřivany a sovy. Natož se zdůvodňováním. :4:

Že se lidi rodí jako skřivani a sovy je prokázáno dlouhodobě a bylo to prokázáno dávno v dobách, kdy neexistovala elektřina, takže to kupodivu není spojeno s věkem moderních technologií (ty to pouze zvýrazňují). Ovšem pokud máš "takovou informaci", zvláště je-li podložena fakty, sem s ní! Nemohu ji jen tak smést ze stolu nějakými "vědeckými" fakty, když jsem se s ní ani neseznámil. Vlastně ani nevím, čemu tu oponuji. Třeba to naopak uznám.

A jen tak mimochodem vydržím bez jídla i na sebe (bo jsem žrout) dosti dlouho. Nejen půlden, nebo den. A to za normálního režimu. Na druhou stranu dokážu (ne že bych to dělal normálně) se probudit ve dvě ráno s pocitem hladu, vstát, najíst se a opět ulehnout (po vyčištění zubů pochopitelně), protože vím, že žaludek pracuje neustále, i když spíme (že se nespalují tolik kalorie je jiná věc, ale já mluvím o zahnání hladu, nikoliv přežrání se na noc). :3:
17.11.2015 - 21:49 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
Aha. Tudíž, jdu se přidržet tvého hesla..stačilo by neponocovat a jít spát včas. Ať jsem ráno čilý. :29:
17.11.2015 - 21:50 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Bosch
V tom případě přeji dobrou noc a klidné sny. Třeba o tom, jak drbeš žirafy. :3: :29:
17.11.2015 - 21:54 | Filtr
(Býk) 144
Je velká škoda, že se již na vyšších středních školách neučí pravidlům správného myšlení neboli logika, jak tomu bylo ještě před komunisty. Hynek usoudil, že vyučování logiky zrušili komunisté záměrně: „Kdyby lidé ovládali logiku, nikdo by jim nevěřil“.

ak toto ma byt pokus o ideologiu antikomunismu, tak je to na na ubohej najnizsej urovni, tej havlistickej.

moja skusenost je, ze logicke myslenie na skolach za sociku bolo rozvijane podporovane a prave bolo na nefalosnej urovni na rozdiel od skolstva v demon-kraciach


17.11.2015 - 22:22 | Filtr
(Panna) Jaňajs » 144
Já ti nevím človíku, ale tuším, že logika se nenaučí. Ta je prostě v každém člobrdovi tak nějako daná. Buď jí někdo má , nebo ne. A kdo je tupec, tak se ju nenaučí, i kdyby ho mlátili a mučili. Nedá se naučiti. To je vrozená věc. Ha? :32:
17.11.2015 - 22:23 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » 144
Každý máme nějakou zkušenost. Moje (a sourozenců) se třeba zásadně liší!!! :28:
17.11.2015 - 22:34 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Jaňajs
Nemluvíš spíš o rozumu :3: ?
17.11.2015 - 22:47 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Buddha/2
Neee... Rozum já neznám. :61:
17.11.2015 - 22:48 | Filtr
(Býk) 144 » Jaňajs
je to zaujimava reakcia, preco si ju nemala na prvotne tvrdenie ze komunisti logiku zakazali vyucovat ?

ci sa da alebo neda naucit je zaujimava tema

co ja pisem je ze skolstvo co som ja obsolvavoval za sociku logicke rozmyslanie velmi podporovalo a dokonca odmenovalo znamkovanim

a na vyske sa doslova vyzadovalo hocijake logicke pochybovanie a oponovanie profesorom, mal som s tym velmi dobre skusenosti.

priznavam ze som nestudoval politicke vedy, ale technicko-fyzikalne

skusenosti so skolstvom demon-kratickym boli naopak ne-logicke
Příspěvky: 1-25 26-42
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »