Jak rozpoznat harmonickou a neharmonickou konjunkci?


08.11.2015 - 20:04
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Spiridon, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Jak rozpoznat harmonickou a neharmonickou konjunkci?
Ahoj všem, rád bych si nechal vysvětlit od kohokoliv, kdo to chápe, jak rozpoznat harmonickou konjunkci od neharmonické? Děkuji.

Řazení:
09.11.2015 - 00:06 | Filtr
(Beran) Dada-Mel
Ahoj, tak především jsou obě dobré. Jen ty neharmonické tě vysílí. Představ si, že sousedi mají pět dětí. Kája dneska držel dveře čtyřem holkám, které chtěli ven na chodbu, smích od schodů až
09.11.2015 - 00:13 | Filtr
(Beran) Dada-Mel
k mým dveřím... No a ten smích od srdce už poznáš, neposkvrňata...
09.11.2015 - 14:32 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Podle mě obecně vzato neharmonická konjunkce je ta, které se účastní těžké planety nebo též tzv. škůdci, z mého pohledu zejména Saturn, Uran a Pluto (Neptun je podle mých zkušeností k diskuzi). :17:
09.11.2015 - 14:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele mawuska, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Harmonické jsou především ty, "mezi světly". Slunce, Luna, Merkur, Venuše. Konjunkce sama o sobě může jen přinést změnu, zkušenost, "Jedny dveře se zavřou, druhé otevřou." Vždy je však brán zřetel na postavení planety ve znamení nebo v domech. Jestliže se pak ke konjunkci přidá nějaký aspekt, pak při kladném to nemusí být tak dramatické, ale u záporného budeme nejspíš čelit překážkám, které tyto planety nesou.
Tranzitující planeta, která vytvoří konjunkci je vládcem některého domu, pokud nevytváří stejný aspekt, jako v nativu, pak nemá tak silné působení.
09.11.2015 - 14:55 | Filtr
(Beran) Dada-Mel » Mici Angóra
Aha... No joo, já se stejně stěhuji do Meziboří, někoho tam hledám :,,(
10.11.2015 - 18:38 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
To závisí od toho, či sú dané planéty navzájom priateľské, alebo nie, alebo či sú voči sebe neutrálne. Napríklad Saturn s Mesiacom nie sú veľmi priateľské planéty, ale Jupiter so Slnkom áno. Ale je potrebné skúmať aj ožiarenie danej palnéty v radixe, ak je daná planéta napríklad v T-kvadratúre, tak aj keď to bude spojenie priateľských planét, nemusí to byť harmonické, a naopak, dobre ožiarená planéta aj pri spojení nie veľmi priateľských planét, nemusí byť až taká disharmonická. Je potrebné skúmať celok horoskopu a v tom kontexte posudzovať individuálne danú konjukciu.
10.11.2015 - 21:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Martin_B_D
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Spiridon, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Inu, nepřehledné to pak může být, když planety vytvářejí více aspektů a jsou dobře ozářené některou (nebo některými) z dalších planet a zároveň i špatně ozářeny některou (nebo některými) z ostatních planet... Chtěl bych se ještě zeptat, jak rozpoznám, které planety jsou navzájem přátelské a které ne?
11.11.2015 - 07:10 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » Spiridon
No, je potrebné sa naučiť čítať v horoskope, prvý krok je pochopenie základných prvkov jednotlivo, znamenia, planéty, domy, aspekty, druhý krok je naučiť sa spájať veci, planéta v znamení, planéta v aspekte na inú, ..., tretí krok je čítať v horoskope ako v knihe. Je to podobné ako sa učiť čítať v nejakom cudzom jazyku, najprv sa človek musí naučiť abecedu, potom spájať hlásky do slov a potom číta celé vety a knihy. Schémy sa do istej miery v čítaní horoskopu dajú použiť, ale nie vždy. Stále je potrebné čitať celý horoskop a snažiť sa pochopiť o čom je, podobne ako človek číta knihu a sanží sa pochopiť jej obsah.
Čo sa týka priateľstva planét, tak na to budú asi rôzne názory, v Keferovej Praktickej astrologii je taká tabuľka, neviem do akej miery je funkčná, v inej literatúre som sa s takým niečím nestretol. Ale konjukcie jednotlivých planét zvyknú byť v literatúre rozpísané, takže z toho sa dá vychádzať. Každopádne, dá sa to odvodiť aj samostatne. Napríklad Mars ako horúca planéta a Mesiac ako vlhká planéta, ak sa spoja, tak asi nebudú veľký kamaráti, ale Jupiter a Venuša, dve planéty, ktoré sa považujú za dobrodejov, by si mali rozumieť, obe sú vlhké a teplé.
11.11.2015 - 08:48 | Filtr
(Střelec) tiferett
V astrologických knihách sa toho popísalo veľa..a veľa protichodných informácií - Ale do veľkej miery tu hrá dôležitú úlohu schopnosť samotného "čitateľa hporoskopu" nacítiť sa na konkrétnu planétu - tak sa empaticky naciťujeme na človeka, keď chceme zistiť jej energetický potenciál a vyžarovanie. A podľa toho potom vycítime, či sú planéty navzájom harmonické - čiže priateľské alebo nepriateľské.
Aj keď o "priateľstve" Pluta s MArsom ťažko hovoriť...-)
11.11.2015 - 09:10 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Dada-Mel
Můžu se zeptat, jak tento komentář souvisí s tématem? :63:
11.11.2015 - 13:11 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Většinou řeším jestli se dvě planety v jednom domě a znamení mají spolu vůbec rády.
12.11.2015 - 00:10 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » tiferett
Aj keď o "priateľstve" Pluta s MArsom ťažko hovoriť...-) - Nu pokud k němu dojde ve znameních Berana, či Štíra, je taková konjunkce rozhodně příznivá. Což neznamená, že ji dotyčný bude příznivě využívat, zneužít lze cokoliv, ale o tom už vypoví spíše celkový charakter osobnosti.
12.11.2015 - 00:55 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
V První řadě pro rozdělení konjunkcí do tří skupin (harmonická, neharmonická a neutrální) je třeba si všímat povahy planet, které ji tvoří.

Za „zlé“ planety je považován zejména SA a MA, za „dobré JU a VŠ“ (někde i SL – já řadím raději pro tyto účely jako neutrální). Ostatní planety je možno považovat za neutrální.
Obecně pak platí, že konjunkce neutrální s dobrou planetou je považována za harmonickou konjunkci, neutrální planeta se zlou planetou dává disharmonickou konjunkci, dvě neutrální planety dávají neutrální konjunkci.

Vypadá to velmi jednoduše, takže je jasné, že v tom bude něco více: povaha „zlých“ planet (MS, SA) v domicilu a povýšení se mění jednoznačně v dobré planety, naopak povaha dobrých planet (VŠ, JU) v exilu a pádu z nich činí škůdce!!! Na to nelze nikdy zapomenout! Konjunkce Jupiteru s Venuší v Panně je opravdu nepříjemná záležitost sama o sobě, naopak Mars a Saturn konjunkcí v Kozorohu nemůže uškodit (naopak), pokud toho dotyčný nevyužívá ke špatným cílům.

Zbylé konjunkce by bylo možno považovat za neutrální (neutrální planety v konjunkcích mezi sebou, kdy ani jedna z nich není v domicilu, exilu, povýšení, či pádu), ovšem zde je dobré podívat se na aspektaci od dobrých a zlých planet. Konjunkce s disharmonickými aspekty od zlých planet (nejen MS a SA, ale právě i planety poškozené exily a pády, případně i planety retrográdní) vrhají na celou konjunkci nepříznivé světlo. Harmonické aspekty od dobrých planet mohou posouvat tuto konjunkci do harmonických hodnot. A přes všechny tyto prvky vždy zůstanou některé konjunkce, které budeš muset brát nadále jako neutrální.

Někteří astrologové pak uvádí i hodnocení konjunkcí dle dotčených domů a podle toho ji označí za harmonickou, či naopak. Já osobně se k tomuto nepřikláním (a tím netvrdím, že mám pravdu já), působení konjunkce v domech sleduji pro posouzení oblasti, kde se daná konjunkce bude nejvíce projevovat.

Celkově by se to dalo rozpracovat ještě mnohem více, ale snad to stačí alespoň takto, pokud jsem to napsal alespoň trošku srozumitelně. I tak je to velmi zjednodušené pojednání a budu rád, když to někdo více rozvede, případně bude oponovat nějakým lepším vysvětlením.
Další zkušenosti nejlépe získáš praxí a sledováním nejen radixů, ale zejména jejich nositelů v životě.
12.11.2015 - 23:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No nééé, Sosna je zpátky!! :75: :75: Ani nevíš, jak jsem ráda, že tě zase můžu číst!! :27:
12.11.2015 - 23:39 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Pietra di Luna
Šak jsem si dal na čas. Ale my kozorohatí máme čas na své straně.

Tenkrát to tu byl rozjetý vlak a já musel na chvilku vystoupit. Hmmm... Jenže se tu staly změny a mně pak nešlo se přihlásit - vlak mi ujel. Do toho jsem přišel o mailovou schránku, tak jsem si nemohl napsat o heslo. Až toto úterý jsem to rozluštil (chyba nebyla v heslu, to jsem si stále pamatoval dobře, jen jsem tomu nevěřil), ale v přihlašovacím jménu, kde transformací (asi nějaká plutónská záležitost) došlo k nějakému přidání pomlček namísto mezer, což já netušil.
A čas plynul...
A nedávno jel kolem ten samý vlak, co jsem z něj vystoupil. Zastavil a já do něj vlezl.A jsem tu, jen mám 4 roky zpoždění... Takže pro mně jste všichni o 4 roky mladší, než jste. :75: Ale jak pravím, čas je na mé straně a já byl vždy trpělivý... :15:
12.11.2015 - 23:44 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To vůbec nevadí, já si myslím, že nás je tu celkem dost, co máme nějaké to zpoždění :1:
Joo, trpělivost se vyplácí :1:

K tvému komentáři o konjunkcích - dá se tato teorie více či méně aplikovat i na synastrii?
13.11.2015 - 00:00 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Pietra di Luna
Synastrie? O tom jsem nikdy nepřemýšlel... Neumím odpovědět. Já se vždy více věnoval rozboru osobnosti, to mne zajímalo nejvíce. Pokud jde o vztahy (alespoň mé), tak tam jsem na astrologii vždy kašlal. Dobře, zkoumal jsem to, abych nekecal, ale neřídil jsem se tím. Jak bych si jinak mohl nabíjet hubu, když to já tak rád? :75:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »