Byliny - povaha, a "magie" potravin, koření


22.09.2015 - 09:46
(Ryby) thééé
Byliny - povaha, a "magie" potravin, koření
Nevíte prosím někdo o podobné literatuře?Mám knížku od J. Zentricha - Třetí cesta ke zdraví, kde úžasně pracuje s analogií bylinek, přiřazuje je lidem na příslušné potíže podle povahy.Dám příklad - respirační onemocnění:Šalvěj se používá u lidí, kteří formálně ustrnuli ve své snaze po uplatnění a výkonu, nedaří se jim vyčisti mysl od zbytečností. Tento člověk je v zajetí "musu".Popenec břečťanovitý - pro lidi, kteří se špatně očisťují, protože jsou bez šťávy, nemají k tomu dostatek sil. Špatně se jim šplhá "nahoru"Oman pravý - pro ty, kteří přetěžují duševní pól a málo manuálně pracují. Je u nich výrazná chtivost po vědění.Tymián obec. - pro ty, kteří úzkostlivě dbají vnější formy..atd.Je to úžasné, a na mojí rodině to funguje. A potom ještě literatura, která pracuje s energií i planetární, souvstažnostma a živlem u rostlin, koření atd., prostě v kuchyni. Podle toho je třeba zajímavé se podívat na energii ingrediencí př. v klasickém posilujícím vývaru apod.Všechny tyhle informace mají dávnou historii. Něco mám, ale ráda bych další.Moc děkuji za případné tipy :74:

Stránka: 1 2
Řazení:
22.09.2015 - 11:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Těch přístupů je vicero každý na to pohlíží trochu nebo úplně jinak.
Mám třeba rád ty systémy které jsou komplexní teda nevypichují jen jeden aspekt byliny, přísady, potraviny.
Velmi dobrá je kniha dr.Lada rostliny v ajurvédě je tam i právě to energetické pozadí a spousta i našich bylin běžné známých.
https://www.kosmas.cz/knihy/132864/…
Pak je vynikající i kniha léčivé rostliny třetího tisíciletí
http://knihy.abz.cz/prodej/…
Pak s energiema planet živlů potravin rostlin koření i s ohledem na vaření pojednává nejlépe ajurvéda ta má nejpropracovanější systém indové se tím zabývali pár tisíc let a je tam právě i to propojení s astrologií kameny léčbou nebo třeba i chiromantií těch informací je až skoro mnoho. V češtině nejsou solidní zdroje ale když se chce existují dobré prameny v aj od frawleyho roberta svobody a jiných.
Existuje i herbář matioliho kde se o energiích taky mluví ale mnohem okřesaněji tedy v podstatě z hermetismu známé vlhké suché, studené horké, ale pokud se člověk v živlech vyzná stačí to.
Pak už se musí jen pozorovat a zkoušet.
Protože se o tyto věci léta zajímám vím že není lehké dobrat se v našich končinách k validním informacím, většinou se člověk přehrabuje jen v brakové literatuře nebo utrácí peníze za kurzy kde se nic kloudného nedozví. I tak lze časem vypátrat toho celkem dost sem tam něco to se nasbírá musí se probírat hodně zrno od plevele. Tak už to ale chodí kvalita jen tak po ulici neběhá. A když se k ní už člověk dohrabe, pak ta námaha teprvá začíná. Čím víc toho člověk ví, tím toho pak ví vlastně méně.
22.09.2015 - 11:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Ganesh, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Podívej se po Ajurvédské kuchařce, tam najdeš spoustu zajimavostí taky :3:
22.09.2015 - 13:43 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Moc děkuji :17: ano přesně tak, knih je spousta, mám raději konkrétní tipy.
22.09.2015 - 13:43 | Filtr
(Ryby) thééé » Ganesh
Děkuji :17:
22.09.2015 - 14:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nejdůležitějším kořením a bylinkou je láska...a tak já souzním s touto kuchařkou,ve které se bylinky také často používají... :1:
http://knihy.abz.cz/prodej/…
22.09.2015 - 14:04 | Filtr
(Ryby) thééé » bubobubo
Jojo znám, taky se mi líbí :1: :17:
22.09.2015 - 14:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
ono už to s tím omezováním se na užívání místních bylin produktů koření potravin atd není až tak jednoznačné co je prospěšnější.
V našem pásmu jsme omezeni na příjem plodin které obsahují jen ty prvky které naše půda má a to není vždy to pravé ořechové protože v ní chybí někdy dost důležité esence. Takže i výživáři už dnes doporučují kombinovat místní potravní zdroje a dovozem kvůli právě té pestrosti.
Ze známých věcí je to například jód který v naší půdě chybí a ovlivňuje celý metabolismus ale ono jich je mnohem více. Osobně zastávám názor že například koření jiných pásem může mnohem příznivěji ovlivnit metabolismus než naše málo výrazné a méně účinné byliny.
třeba taková bazalka nebo oregano tymián z řecka nebo itálie se u nás dá jen málo srovnávat. Kvalitní skořice z ceylonu dá jídlu tolik prány..a v neposlední řadě jde i o rozměr hedonický. :1: Jen moje zkušenost našich bylin si ale taky vážím mám jich každý rok nasušeno celkem dost pěstuju je. některé, půda je tu málo výživná a to maj právě některé rády. Je dobré najít v tom optimum takže část koření kupuju od arabů a indů v praze v řetězci mívají jenom prach.
22.09.2015 - 17:59 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele včielkaMajka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Keď už spomínaš toho Zentricha, veľmi dobrá je aj jeho kniha: Rady bylináře ZENTRICHA - Lexikon fytoterapie.

Z pohľadu energetiky a účinkov na psychiku je super: Miroslav Hrabica - Prvky, vitamíny a byliny trochu inak.

Ja sa rada obraciam v tomto smere aj k čínskej medicíne, kde z pohľadu energii jedla a potravín nájdeš veľa. Napr. Barbara Temelie - Výživa podle pěti elementú (pardon kolečko na u neviem nájsť) a aj jej - Kuchařka podle peti elementú.

Ale inak aj v obore zdanlivo nesúvisiacom, napr. v knihe: Aromaterapie od A do Z od Gill Farrer-Halisová nájdeš, čo hľadáš. Sú tam krásne dopodrobna rozpísané účinky viacerých bylín, korenín a plodov na psychiku, telo i dušu a to nielen prostredníctvom ich vôni.

Zoznam starých múdrostí starým spôsobom je písané tu: Juraj Fándly - Zelinkár.

Ešte je toho veľa, čo by sa dalo spomenúť, ale moje zbierky kníh, atlasy liečivých bylín a lexikónov presahujú veľkosť kapacity tejto stránky... :1:

Tak dúfam, že som trochu pomohla... :3:
:29:
23.09.2015 - 10:02 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
To musím souhlasit, i když jsem nesrovnávala, nemám takovou zkušenost.Ale to je asi i jako s vínem, čím více slunce..atd.. Já osobně se tomu nebráním. Mě jde teď spíše o děti, pro mě jsou ty bylinky nejjednodušší a hlavně je to takový první stupeň, a pokud na ně reagují, tak paráda, není nutné zkoušet jiné.
I tohle léčení je ale věc tak individuální. Jedna dcera naprosto nádherně reaguje na homeopatii - jeden konstituční lék na balík a problémů, 3 kuličky, a po fyzické i psychické stránce obrovské posuny a změny. Pro mě zázrak.
Druhá holka ale na ně nereaguje, ta potřebuje něco jiného.
Sama mám vyzkoušenou TCM, ale s tou ajurvédou jste mě nadchli, už proto, že se poslední dobu sama podstrkuje.
23.09.2015 - 10:03 | Filtr
(Ryby) thééé » včielkaMajka
:17: skvělé, moc děkuji. Prohrabu se tím :1:
23.09.2015 - 10:05 | Filtr
(Ryby) thééé » Freja
No tak pokud nedoneseš třeba rulík zlomocný, tak se to dá..i když podle toxikologie do 3 kuliček to i dětský organismus dá :4: myslím tady ty jedovaté kuličky.
23.09.2015 - 10:12 | Filtr
(Štír) Dr.Voštěp
zajímavé :30:
"vyčistit si mysl od zbytečností" :15:
.. já bych se měl tou šalvějí doslova prolévat :4:
23.09.2015 - 10:31 | Filtr
(Ryby) thééé » Dr.Voštěp
Tak to je i moje bylina, navíc je zemitá, staví člověka na zem.
Jenže na zahrádce mi skoro nic nevyrostlo, neb mi ji zdejší zvířena ohlodává, asi mají taky stejné problémy, včetně našeho psa.
23.09.2015 - 11:09 | Filtr
(Ryby) thééé » včielkaMajka
A od Zentricha jsem si začala kupovat obsáhlý Herbář, psal ho s Jančou, několik dílů, jenže tam už právě taková ta konkrétní povaha, takové to čaro není.
23.09.2015 - 11:19 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Teoreticky může to být takto.
Pokud reaguje na homeopatii, znamená to ze je více řízena psychikou, homeopatie souvisí s vibračním vlivem ten se přenáší nejprve skrze nervovou soustavu a v první řadě ovlivňuje psychiku. Jestli je člověk více vzdušný pak by homeopatie měla být "jeho" léčba. Zhruba se to dá poznat podle obsazení živlů ve znameních.
Pokud je člověk více zemní pak může být účinnější léčba dietou, pohybem, lépe funguje rehabilitace prostě fyzikální základ atd.
23.09.2015 - 11:31 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
:15:jojo baba,tak to bude. Ona sice není vzdušná, hodně ohně, má v ohni i slunce i asc. lunu ve vodě, ale vládce 6. domu je ve 3. domě - to by mohlo být ono, však nejčastěji taky řeším průdušky.
Ta druhá má v 6.domě lunu v ohni, ale v konjukci se saturnem, a tady cítím, že bude potřebovat něco "hrubohmotnějšího"
23.09.2015 - 11:58 | Filtr
(Štír) Freja » thééé
Obzvlášť takhle šalvěj divotvorná :4: :4: :117:
23.09.2015 - 21:00 | Filtr
(Štír) Dr.Voštěp » thééé
nevyrostlo? Pes okousal??
mě zase ožírá kocour Šantu :4: ...móc mu chutná :5:
..dobré je, žvýkat jí syrovou - docela i dobré, jen nevím, jestli pak není takhle zdr.škodlivá :39:...ale zatím žiji. :1:

Jinak jsi se ptala na ty knížky - tak asi tohleto je taková "bylinková klasika" - p. Jannča.

http://knihy.abz.cz/prodej/…
..je toho několi dílů (takže čtení na dlouhé zimní večery) a dělal na tom i již Tebou zmiňovaný p. Zentrich.

Osobně považuju byliny za něco, co se má brát jen když je už problém.
Na prevenci je ideální vychytat si "svoji běžnou stravu".
23.09.2015 - 21:01 | Filtr
(Štír) Dr.Voštěp » Freja
máš?
ubalíme?? :46:
23.09.2015 - 21:44 | Filtr
(Štír) Freja » Dr.Voštěp
Čéče,já myslím,že to se nehulí :5: :5:
23.09.2015 - 22:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Freja
šalvěj? to víš že jo. to hulili už staří indiáni. šalvěj bílá, salvia apiana, indiánská šalvěj, narkotické účinky, krásná vůně. ale ta u nás neroste.
24.09.2015 - 05:33 | Filtr
(Blíženci) movvin
Jééé kam jsem to vlezla tady chce někdo někomu ňákou ubalit :39:
24.09.2015 - 07:52 | Filtr
(Štír) Freja » Bosch
Dobré trávy? :46:
Já myslela,že šalvěj se dá jen pít.
Tož ubalíme :21:
Máte někdo nějakou šalvěj??? :4: Papírky mám.
24.09.2015 - 11:04 | Filtr
(Blíženci) movvin » Freja
Mám, ale obyčejnou a právě jí kloktám :37:
24.09.2015 - 11:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » movvin
je to speciální ale celkem dobře k dostání i u nás má vynikající očistné aróma z bylin na vykuřování jedna z nejlepších
http://bilasalvej.webnode.cz/salvej…
na kloktání je nejlepší ta ze zahrádky to je jinčí
Příspěvky: 1-25 26-40
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »