Retrogradita


21.09.2015 - 09:48
(Vodnář) 1Phoenix1
Retrogradita
Krasny zarijovy den, Zajimalo by me, co obecne (toto slovo podtrhuji) znamena retrogradita planety a jak si ji vylozit. Jsem presvedcen, ze vliv planety se lehce pri retrogradnim pohybu meni. Na internetu jsem pri zbeznem pruzkumu zadnou obsahlou a uspokojivou odpoved nenasel, treba zde budu mit vetsi stesi :1:.Predem dekuji za vsechny kloudne odpovedi :3:

Řazení:
21.09.2015 - 12:25 | Filtr
(Beran) Tadek
Pohyb planet kolem Slunce je přímý (direktní) nebo zpětný (retrográdní).Přímý pohyb je proti směru hodinových ručiček dle postupnosti znamení, retrográdní opačně.To neznamená, že planeta běží opačným směrem než při přímém pohybu. Tento pohyb je zdánlivý, jak se nám jeví při pozorování ze země. Dá se to vysvětlit jako když jedeme ve vlaku a po vedlejší koleji jede také vlak stejným směrem , ale pomaleji, tak nám se to jeví jakoby jel opačným směrem. Tolik k obecnému vysvětlení pojmu retrogradita planety.
21.09.2015 - 12:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Ram-anit, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Skús pozrieť sem, či si nájdeš svoje...

http://www.dunres.sk/projects/_ee/…
21.09.2015 - 12:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele plutarch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahoj mě se líbí toto vysvětlení k retrograditě planet:
Když retrográdní planeta tvoří v horoskopu aspekt k jinému tělesu, znamená to, že ke znovuvytvoření stejného aspektu nebude potřebovat dobu, která je rovna době oběhu kolem Slunce. Stejný aspekt může vytvořit mnohem dříve a to jakmile přejde pohyb opět do přímého směru.
Je tam logická věta KDYŽ - TAK. Takže retrográditou je třeba se v horoskopu zabývat, pokud retrográdní planeta aspektuje nějaké jiné těleso v horoskopu, jinak retrogradita význam pro horoskop nemá. Retrogradita je tedy podstatná pro aspekt a to jak ty mu rozumí a jak s ním pracuješ v horoskopu. To se může lišit, proto to nebudu rozvíjet dál.
21.09.2015 - 13:02 | Filtr
(Střelec) tiferett
Martin Schulman: Retrográdní planety a reinkarnace.
DObrá knižka.
23.09.2015 - 12:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele toncek_soprano, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jestliže je vnější planeta (za Saturnem) v horoskopu v opozici či v trigonu se Sluncem, je vždy současně i retrográdní, kdežto jestliže je v konjunkci nebo v sextilu ke Slunci, ve vždy v pohybu direktním.
Je dobré sledovat tohle v progresivním horoskopu, kdy může dojít u pomalých planet k exaktním aspektům (zejména konjunkce) nebo se může planeta dostat do exaktní konjunkce s některou ze stálic, kdy je její vliv silný.
23.09.2015 - 13:24 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
retrográdne planéty, teda tie, ktoré sa pohybujú po ekliptike v opačnom smere ako Slnko, majú veľký význam napríklad v horárnej, alebo elekčnej astrológii, ale aj v radixe to má svoj význam. Retrogradita oslabuje danú planétu, ako keby sa nemôže prejaviť navonok, ale aj to že cúva má svoj symbolický význam, napríklad niekto s retrográdnou Venušou v radixe môže mať tendenciu vycúvať zo vzťahu, alebo môže mať problém prejaviť city.
23.09.2015 - 13:35 | Filtr
(Ryby) thééé
Ale: hodně spisovatelů má retrográdního merkura..takže jsou tu i plusové body.
23.09.2015 - 14:44 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » thééé
Pozrel som námatkovo v astrodatabank asi 10 známejších spisovateľov, ani jeden nemal retrográdneho Merkúra. Koľko poznáš spisovateľov s retro. Merkúrom? Píšeš že je ich veľa.
24.09.2015 - 09:46 | Filtr
(Ryby) thééé » Martin_B_D
To samozřejmě nejsou moje studie, ale narazila jsem na tuto informaci u více zdrojů, jen je to už nějaký čas zpátky. Zajímalo mě to, protože mám vládce horoskopu retrográdní merkur a opravdu je introvertní a raději se vyjadřuje písemně, než slovně. Ten směr je prostě hloubavější a dovnitř, u každé z R.planet.
Jak budu mít nějakou chvilku,tak pohledám a hodím ti to.
Namátkou třeba A.S.Exupery
24.09.2015 - 10:09 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » thééé
dobre, pošli, zaujíma ma to ...
24.09.2015 - 10:11 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » thééé
Exupery má retrográdnu Venušu, nie Merkúr.

http://www.astro.com/astro-databank…
24.09.2015 - 10:29 | Filtr
(Ryby) thééé » Martin_B_D
hm..tak se zdroje liší v info
24.09.2015 - 11:42 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » thééé
v čase jeho narodenia, teda 29.6.1900 Merkúr nebol retrográdny, môžeš si to overiť v nejakom programe. Ten zdroj z ktorého čerpáš je chybný. V tom čase sa pohyboval Merkúr zhruba 1°13´ za deň v smere Slnka po ekliptike.
24.09.2015 - 12:02 | Filtr
(Ryby) thééé » Martin_B_D
Trošku jsem se prohrabala těmi spisovateli, a musím uznat, že "spousta" je silné slovo, a tak se omlouvám :1:
Nějaké jsem tam ale našla, jsou-li údaje správné.
Vladimír Páral, Jan Skácel, Vladimír Nabokov, Jiří Wolker, Tim Burton, Norman Mailer,J.R.Tolkien, A.Dumas st., R. Kiplink, Henry Miler, A. Solženicyn, Z. Fitzgerald, E. Zóla,Karl May.
To samozřejmě o ničem nesvědčí, přesto se dívám, že informací, kde se spojuje R.merkur a psaní je na netu spousta.
Každopádně o lepší schopnosti psaní, než vyjadřovávní se zmiňuje více zdrojů -
př. p. Novotný, G. Star..atd. a co si tak vzpomínám Rudhyár, já jsem bohužel jeho knihy a knihy p. Turnovského dala pryč, takže už nevyhledám.
Taky musím přidat svoje zkušenosti a zkoumání ve svém okolí, to se taky počítá :1:
Ale o působení r.planet jsem v rychlosti našla třeba tohle:
http://www.astropsycholog.cz/planet…, třeba někoho tyhle informace k retrograditě osloví.
(omlouvám se, jsem časově dost omezená)
24.09.2015 - 12:20 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » thééé
U retrográdneho Merkúra by som čakal, že sa prejaví neskôr v živote nejaká komunikačná dannosť, keď sa v sekundárnych direkciách otočí do priameho behu, pozrel som len dvoch spisovateľov, Tolkien vydal prvé dielo, keď mal 45 rokov. K. May, keď mal 34 rokov, bolo by zaujímavé preskúmať aj ostatných, mne sa to mometálne nechce.
Ono na internete sa toho popíše hodne, ale nie všetko je overené, niektoré veci sú len teoretické. Ja som si všimol, že retrográdny Merkúr môže naozaj brzdiť vyjadorvacie schopnosti, aj to, že takí ľudia sa často vracajú k nejakým témam v myšlienkach alebo v rozhovoroch, aj viac krát si niečo prečítajú.
Ináč v horárnej astrológii (a teda aj v elekčnej, ktorá z nej vychádza) retrográdna planéta ako signifikátor osoby môže symbolizovať napriklad niekoho, kto je chorý, alebo nie je schopný v danej záležitosti konať, alebo sa stiahne z danej záležitosti.
Napríklad, začal som baliť balík, keď na ASC boli Váhy a vládca Váh, Venuša, bola retrográdna, už som tušil čo bude, musel som sa viac krát vracať po nejaké veci, ktoré som zabudol pri balení, napriek tomu, že som si na to dával pozor.
24.09.2015 - 12:32 | Filtr
(Ryby) thééé » Martin_B_D
S těmi informacemi na netu naprosto souhlasím. Já jsem právě začínala u pana Turnovského, a je to dávno, a později jsem hodně knih a celou astrologii odložila, knihy předala dál. Až později jsem se k ní vrátila a knih litovala.
Chci tím říct, že už si opravdu ty prameny nepamatuji a nemůžu podložit. Internet jsem v té době ještě neměla :1:
v podstatě souhlasím co o R píšeš, a docela si myslím, že dost lidí takhle napsalo nějaké svoje díla a nevydalo, prostě se neprosadilo.Chybí tomu ta "energie ven". Největší význam to má pro toho člověka, neboť může chod těch myšlenek dostat napovrch a zachytit.
25.09.2015 - 14:37 | Filtr
(Býk) Petr9 » thééé
přidělal jsem v astrodabázi osobností možnost vyhledávat současně podle planet + podle povolání

a těch spisovatelů s retro Merkurem je tam opravdu docela dost :)

http://osobnosti.najdise.cz/astro-v…

ale výpovědní hodnota toho je nejspíš 0 :4:

zajímavé by asi bylo se podívat na ty direkce, jak psal Martin_B_D - v kolika letech vydali své první dílo a jestli to třeba zrovna fakt nesouviselo akorát s tím přechodem retrográdní->direkční pohyb.
26.09.2015 - 10:15 | Filtr
(Ryby) thééé » Petr9
děkuji :1: :74:
no já popravdě ty statistiky taky moc neuznávám, tak jsem tady jednu hned pro jistotu přidala :61:
No, ale stále povaažuji psaní - pro lidi s R merkurem - za nejlepší způsob zachycení mentálních a duševních procesů. To, jestli z toho bude dílo pro veřejnost,to bude asi záležitost jiných dispozic.
03.10.2015 - 13:53 | Filtr
(Ryby) thééé » thééé
Nedalo mi to, a napravuji jeden restík.
Našla jsem konečně jeden ze zdrojů informace, kde se Rx merkur spojuje se psaním.
Je to z knihy Optimální dítě - Glorie Star. Já si osobně této knihy hodně považuju, protože dostává abstraktní pojmy do praxe, a od informací "jak to je" se dostává k uchopení "co teda s tím", je to pracovní knížka užitečná hlavně pro výchovu a pochopení dispozic dětí, pro učitele, ale myslím,že i pro terapeuty celkově. A já osobně si její informace ověřuju asi tak 20 let..a mě sedí.
Je to autorky jediná knížka (a ke knížce jsem něco napsala ke knižním tipům).

Takže s uvozovkama citace:
" Když se planeta pohybuje retrográdně, zdá se, že její energie je dlouho zaměřena do nitra, než se projeví navenek. Tato vlastnost může být pro osobní rozvoj člověka užitečná, protože umožňuje hlubší vhled do podstaty této energie. Někdy je však přítomnost Rx planet spojena s pocitem frustrace."

"Retrográdní Merkur
...Je-li retrográdní v radixu, procesy myšlení a uvažování jsou citlivější. Při rozhodování může být dítě rozvážnější. Rodiče a učitelé si mohou všimnout, že potřebuje hodně času, než odpoví na otázku. Takové dítě mohou povzbudit ke komunikaci mimořádnou trpělivostí.
Lidé s Rx Merkurem často přijdou na to, že je pro ně snažší psát než mluvit. Toto postavení Merkura neohrožuje schopnost komunikace, spíše zvyšuje schopnost vyjádřit své myšlenky psaným slovem. S retrográdním Merkurem se narodilo mnoho významných spisovatelů, například Norman Mailer, Anne Franková, nebo Henry Miller.
Dítě s Rx Merkurem se potřebuje naučit věřit, že umí vyjádřit svoje myšlenky a představy. Mělo by dostat hojnost příležitostí ke komunikaci. Toto postavení Merkura v horoskopu často vede ke geniálním nápadům a představám. Oblíbenou zábavou bývá psaní dopisů. K objektivizaci myšlenek může pomoci deník."

uvádím i příklad Rx Venuše:
"protože Venuše představuje citové vyjádření, dodává její retrogradita citům na intenzitě. Toto postavení bývá někdy spojeno se zdrženlivostí při vyjadřování náklonnosti...Lidé s Rx Venuší mohou mít nezvyklé životní hodnoty a mohou je přitahovat neobvyklé formy umění. Umělecké vyjádření je často dobrým přístupem k využití retrográdní Venuše (textařka Carole King a Herečka Sally Field). Povzbuzujte dítě s tímto postavením Venuše tím, že jej ujistíte o jeho hodnotě, vtiskněte mu tak zdravou sebeúctu."

Př. Rx Mars - brání otevřené, rozhodné a soutěživé energii v rozletu, a tělesná energie je často zomalená.
Rx Jupiter - zesiluje osobní víru, protože jeho ideály a filozofické názory se vyvíjejí v nejhlubším nitru. Tyto ideály a mravní zásady mohou všeobecně vytvářet hráz mezi takovým člověkem a společností..
Rx Saturn - základní lekcí pro toto dítě je víra ve vlastní vnitřní jitotu.. Tyto děti dokáží být být mimořádně soustředěné a disciplínované, jakmile jednou překonají pochybnosti o svých schopnostech..může poukazovat na problém s rodiči, kteří v v mládí diktují řád.
...


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »