Ketogenní dieta - nízkosacharidová.


16.09.2015 - 09:18
(Kozoroh) Bosch
Ketogenní dieta - nízkosacharidová.
Máte s ní někdo zkušenosti?

Řazení:
18.09.2015 - 15:24 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
V principu uberete sacharidy. Máte někdo zkušenosti s nízkosacharidovou stravou?
Takto se stravovali naši předkové, neměli cukry.
Zajímá mě co kdo prožíval(a) po ubrání cukrů ze stravy.
Podle všech předpokladů by to mělo být pro tělo i psychiku eňoňuňo,
z hlediska překonání chutí na sladké to může být nepřekonatelný problém.
Za ketogenní se považuje příjem sacharidů pod 50g/d,
níkosacharidová pod 150g/d.
Zkoušel někdo aspoň ubrat sladké?
18.09.2015 - 15:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vernal, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ver, že naši predkovia mali dosť sacharidov, len prevažovalo iné zloženie - napríklad polysacharidy - škrob zo zemiakov, obilnín, disacharidy napr. z mlieka, hodne sa jedli viaceré druhy repy a pod. Skôr by som povedala že chýbali bielkoviny, preto v minulosti bolo aj dosť veľa spontánnych potratov.

K tvojej pôvodnej otázke - nemám rada sladké a aj pečivo, chlieb či cestoviny jem dosť málo, no mám rada zemiaky a ryžu - to sú moje najväčšie zdroje sacharidov. Cukor a sladkosti nejem, maximálne tak 2 lyžice medu za rok :4: a napriek tomu nemám pocit, že by to dáko výrazne ovplyvnilo psychiku. Asi sa to viac prejavuje na tele - netrpím virózami a tak ..
Ale suverénne najväčšia pecka pre zdravie je poriadne dlhá hladovka - vtedy sa dä doporiadku všetko. Napríklad vlani som nejedla zo 2 mesiace a bolo mi báječne :1:

18.09.2015 - 16:20 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » vernal
Hladovka říkáš? Ano to je taky ketogenní režim. Nejstarší ketogenní léčba vůbec. Dělali to ježíš galén atd. Ale myslím si že není pro každého vhodná ta dlouhodobá. Zřejmě právě o tu ketogenezi tam asi půjde.
Nemyslel jsem předky z neolitu ale dřívější. Obilniny se kultivují možná nějakých 3-10 tisíc let jak kde a jak kdo. To je z pohledu evoluce zanedbatelné.
Myslím předky neolitické případně lovce sběrače a ty co osídlovali pobřeží jedli většinou ryby a co ulovili nepěstovali. To tak nějak ketogenně žili, když si vezmeš mateřské mlíko je to složením celkem zajímavá živina, po strávení je nízkosacharidová.
Vysoký obsah cukrů, mono a disacharidů je pak záležitost posledních několika desítek let. To je samostatná kapitola, potřeba odlišit. Jasné že rychlé cukry jsou asi nejhorší z hlediska dlouhodobého nadužívání. Krátkodobý příjem při velkém výkonu může být prospěšný.
Rýže je bohatý sacharid i brambor ale pokud jíš jenom to jsi celkem v dolní části s přijmem sacharidů, což je možná důvod proč tě nehoní sladká. Tak to mám i já nemám na sladké chuť což se mi upravilo až po snížení pod 150g. Zatím nemám dlouhodobé zkušenosti. Pátrám a testuju.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »