Tibetska kniha o zivote a smrti


06.11.2011 - 18:36
(Kozoroh) bhakti
Tibetska kniha o zivote a smrti
Po mnoha letech se vracim k teto knize a zase nachazim neco noveho,co me obohacuje.Moudra to kniha.

Stránka: 1 2
Řazení:
06.11.2011 - 18:39 | Filtr
(Rak) jana@
:1:to se tak jmenuje?
06.11.2011 - 18:42 | Filtr
(Rak) jana@
:3: jj už to vím..našla jsem si to :1:
06.11.2011 - 18:43 | Filtr
(Kozoroh) bhakti » jana@
Ano,jmenuje,mam prvni vydani z roku 1996-Sogjal Rinpočhe-patri k posledni generaci Tibetanu,kteri vyrustali mezi vyznačnymi mistry budhisticke tradice a pak splynuli se zapadnim svetem.
06.11.2011 - 18:44 | Filtr
(Rak) jana@ » bhakti
..ale děkuji :17:
06.11.2011 - 18:44 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » jana@
Tibetská kniha o životě a smrti

„Rinpočhe ukazuje naději, která je ve smrti: jak můžeme překonat odmítání a strach a odhalit, co v nás přežívá smrt a je neměnné. Předkládá jasný, inspirující a úplný úvod do meditační praxe, karmy a znovuzrozování a ukazuje potíže a odměny duchovního cesty. Radí, jak pečovat s láskou a soucitem o umírající a jak jim poskytovat duchovní pomoc.“

Tibetská kniha o životě a smrti, jejímž autorem je Sogjal Rinpočhe, učitel tibetského buddhismu, je titul, k němuž jsem se dostal po zvláštní příhodě. Je to dva tři roky zpátky, byl jsem nemocný a přemýšlel o smrti. Jednou v noci jsem měl divný sen. Byla se mnou zdravotní sestřička. Mladá, hezká, ale sranda s ní nebyla. „Něco vám ukážu,“ povídá. „Toto je spánek,“ řekla. A byl to spánek – se sny, prostě klasika. „Toto je bezvědomí.“ A bylo to bezvědomí. Mnohem hlubší než spánek, bez snů, ale někde na okraji jsem věděl, že se z něj proberu. „A toto je smrt.“ A bylo… Bylo nic… Hluboké, temné nic… Těžko se to popisuje. Dost mě to vyděsilo.

A vyhnalo do knihkupectví. Vím, co si o posmrtném životě myslí křesťanství i islám. To ale není můj šálek kávy. Hledal jsem něco jiného a našel to právě v této knížce. Nestal se ze mne po jejím přečtení buddhista, zůstal jsem dál nevěřícím psem (z hlediska kteréhokoliv náboženství). Ale přesto mi to hodně dalo. Naučil jsem se trochu meditovat a hlavně se naučil žít s představou smrti jako součásti života.
06.11.2011 - 18:46 | Filtr
(Kozoroh) bhakti » miluška medvídková
Tak,tak,hodne moudrosti
06.11.2011 - 18:47 | Filtr
(Rak) jana@ » miluška medvídková
Miluško díky za popis :74:
06.11.2011 - 19:34 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » jana@
už jsem ji taky našla v antikvariátech a objednala :30:
06.11.2011 - 19:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » miluška medvídková
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pre Vyslobodeneho ohladne smrti platí : "vy ktorí sem vstupujete,vzdajte sa vsetkej nadeje !"

Jo hluboke temné Nic.

hierarchia duchovnych nauk opisuje ze sme telesnymi bytostami len na urcitom stupni uvedomovania.Potom sme netelesnym bytim,potom nepochopitelnym nic a nakoniec skutocnym zakladnym nic.

Ovsem zlaknut sa toho znamena,ze na to este adept asi nie je pripravený.

Kvetoslav Minarik to naopak vítal,ako "usnutie",cize konecny "odpocinok" v zakladnej sucnosti bezrozmerna,co buddhisti nazyvaju parinirvána.

:1:
06.11.2011 - 20:05 | Filtr
(Býk) PetV
Takhle knížka se mi taky hodně líbila, konečně jsem získal jasnější představu, co všechno jsou barda a že to nebude vůbec žádná sranda, se v okamžiku smrti, přechodu z jednoho barda do druhého, toho neleknout a rozpoznat, kudy vede ten příslovečný "tunel" :1:
06.11.2011 - 20:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » PetV
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Najhorsie na tom je,ze stratíme pri smrti vedomie.Potom nastupia karmicke dispozície a je rozhodnuté..... :23: :5:
06.11.2011 - 20:10 | Filtr
(Štír) Freja » PetV
No mi neřikej,že budu bloudit i tam! :39:
06.11.2011 - 20:15 | Filtr
(Býk) PetV » Janíčko Skútrista
No všichni právě né, jsem tak pochopil, když budeš dost bdělý, tak se v ten moment nenecháš paralyzovat strachem nebo úzkostí, co bude s dětmi, rodinou...z toho pak údajně vznikají ti duchové, co někde uváznou :39:

Hlavně vychytat ty emoce, co začnou nabíhat, zůstat od nich odpoutaný, a máme vyhráno...vzhůru do paranibbány :75: :61: No ale těch bard se tam popisuje fůra, i to jak je rozpoznat, ale nakormidlovat hned až doho posledního, nejjemnohmotnějšího :4:, k čemuž je prý šance jen na zlomek sekundy, toť výzva pro mistry :46:
06.11.2011 - 20:16 | Filtr
(Býk) PetV » Freja
Nó....víš.....lhát se nemá, tak :14: :61:
06.11.2011 - 20:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Janíčko Skútrista
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele majkl - sidor, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:4:
06.11.2011 - 20:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » PetV
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
hmm lenze túto strasnu zrazku psychickych síl sotva kto prejde z tym,ze si zachova bdelosť.

napokon sklony a vezby zužuju vedomie a strhnu pozornosť smerom do nižších stavov.Tibetska mystika to ma hodne dobre prepracovane.To ako kto bude umierat rozhoduje to,ako žil :

K největšímu svému užitku umírá člověk, který má před ocima Světlo dharma kája, to je Světlo, nepromítající se ve tvary. Je však
velmi obtížné tak zemřít. Vzpomínky a dojmy, vzbuzené skutky, jež člověk vykonal za života, se dokonale ztělesňují. Staví se mu před oči, když umírá, a budí v něm duševní změny a hnutí, bezprostředně
ohrožující jeho duševní blaho.

Jsou tři rozhodující činitele pro určení povahy smrti :

1. Člověk je sobecký, tj . jedná tak, aby měl ze všeho, co vykonává, osobní prospěch. Tím ubližuje jiným lidem a zkracuje je, ať si je toho vědom, nebo ne.
Takové počínání nebudí dojmy dobré povahy. Proto že mají tendenci přetvářet se v představy, ocitá se sobecký člověk ve středu
představ přinejmenším nemilých. Když je silný a z dravý, odolává vlivu těchto představ snadno, a proto jakž takž může žít šťastně. Při umírání je však jeho úsudek dětský a nelogický a tím rostou předpoklady pro vznik strachu z představ. Proto ho může postihnout zlo z vlastní obrazotvornosti.

2. Člověk koná skutky milosrdenství. Pomáhá jiným lidem a tím v sobě budí dobré dojmy a svolává na sebe požehnání těch, které obdaroval. To ho karmicky posiluje. Také tyto dojmy se přetvářejí v představy.
V době umírání padá závora, která jim brání, aby mu mohly vniknout do vědomí. Tyto dojmy se pak srazí v představy ušlechtilé podoby a působení. Člověk k nim přilne jako malé dítě a je pak v jejich sféře nesen do blaženosti nebo ke štěstí.

3. Člověk je jogín. Potlačuje každý duševní vznět a udržuje napětí, v němž jeho duch setrvává jakoby ve Světle, blaženosti, v pocitu neomezení mysli a ducha tvarem těla atd. Za těchto okolností nemohou při umírání vzniknout žádné představy, které se ztělesňují. Duch setrvává ve Světle, které se nepřetváří ve tvary. Z toho přirozeně následuje usnutí v dokonalé nepohnutelnosti. Síly jeho bytosti, které si odvykly lnout k něčemu, nemají sklon se chápat předmětů bytosti milých, takže jsou odstraněny všechny předpoklady pro přetváření se v nové formy. Kolo znovuzrozování je zastaveno a já spočine v kosmickém Já, které nepřechází ve formy.

KM

:27:
06.11.2011 - 20:38 | Filtr
(Býk) PetV » Janíčko Skútrista
To bys nebyl ty, abys sem nešoupl zase Květoše :4:

Ale jo, já neříkám, že tím většina lidí projde "žádoucím" způsobem, naopak...zase se vtělí, ale právě ta bdělost, co se trénuje v meditaci, józe, je podle mě klíč, jak poskočit o několik levelů výš (do těch nebeských světů - brahmů, dévů..., podle buddhistů), právě podle míry natrénované bdělosti, protože ono je to celé jen o tom v takový krizový okamžik zůstat v tom bodě 3., co uvádíš, neztotožnit se se svými emocemi a prožitky v ten moment (umírání), protože od toho se pak hlavně odvíjí karma pro další život, tak teda aspoň já chápu to, co se v téhle knížce popisuje. :1:
06.11.2011 - 20:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » PetV
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
On to vedel skutocne popísat tie stavy uplne dokonale.Je to az neuveritelné.Pre mna je KM hodne jednoduché cítanie.Nie je tam nic nepochopitelneho,ci nieco co by nedavalo zmysel.On mal dannosť v tom,ze dokazal vsetky tie stavy,ktore identifikoval,opísat.To je myslim jedinecny prínos,lebo napr.existuju ludia ktorí maju tiez poznanie,ale uz nedokazu toto poznanie podať adekvatnou formou ci dokonca doviesť ziakov k poznaniu.To dokaze len par jedincov.

ten tretí bod pojednava o vysledku skutocnej duchovnej praxi,cize k tomu kam vlastne vyustuje.Ja myslim,ze emocie a prezitky z tym suvisiace musia byt uz spracovane za života a to ovladnutím nasej nizsej bytosti.Cely problem emocionalneho žitia sa uplne zavrsuje stvrtym buddhistickym vnorom,co uz je naprosta apatia voci životnym procesom.Iba tento stav moze byt zarukou toho,ze to adept v smrti zvladne tak,ze ho ziadne pohnutie neuvedie spet do života,ale naopak "otvorí" sa pred ním ono Nestvorené.

:1:
07.11.2011 - 18:05 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
tak jsem ji našla v jednom antikvariátu a měli tam tolik pěkných věcí, že z toho zas bude pěkný balík peněz! :39: :27: :3:

Přehled objednaného zboží
Popis produktu Cena Počet kusů Cena celkem
Bruno Ferrero
DALŠÍ PŘÍBĚHY PRO POTĚCHU DUŠE
Kategorie - ESOTERIKA, DUCHOVNO, ASIE 60,- 1 60,-
Louise L. Hay
ABECEDA DUŠEVNÍ ROVNOVÁHY
Kategorie - ESOTERIKA, DUCHOVNO, ASIE 95,- 1 95,-
Sogjal Rinpočhe
ZÁBLESKY VĚDOMÍ
Kategorie - ESOTERIKA, DUCHOVNO, ASIE 140,- 1 140,-
Sogjal Rinpočhe
TIBETSKÁ KNIHA O ŽIVOTĚ A SMRTI
Kategorie - ESOTERIKA, DUCHOVNO, ASIE 149,- 1 149,-
Louise L. Hay
SÍLA JE VE VÁS
Kategorie - ESOTERIKA, DUCHOVNO, ASIE 89,- 1 89,-
Tag Powell, Judith Powell
SILVOVA METODA OVLÁDNUTÍ MYSLI
Kategorie - ESOTERIKA, DUCHOVNO, ASIE 99,- 1 99,-

Platba: Dobírkou 50 Kč
Doprava: Česká pošta 50 Kč

Cena objednávky celkem:
732 Kč
07.11.2011 - 18:51 | Filtr
(Býk) balboa » PetV
Proc brat ten proces vtelovani se jako neco negativniho? Ja to beru tak, ze vsechno co se deje, je na nejake urovni moje vule, ikdyz to nemam kapacitu zrovna ted chapat. Podle me se takjakotak budes porad vtelovat, ale v tomhle zivote muzes zavrsit jeden dualitni pribeh... a kazdy pribeh zapada do nejakeho vetsiho. A nebude to zas tak tezke, chce to naucit se umirat jako bojovnik.. Me tak napadlo, ze jak se objevuji pripady samovzniceni - jestli se tim lidi nedostavaji do vyssich svetu, tady po nichvidime jen ohorelou mrtvolu :) Protoze neco podobneho popisuji i tolteci, zazehnou vnitrni ohen
07.11.2011 - 20:27 | Filtr
(Býk) PetV » balboa
On už to dobře popsal Janko někde jinde, taky to vnímám tak, že od určité chvíle to tu X-krát vtělenou duši jakoby přestane bavit, hrát pořád hodně podobnou hru v téhle hmnotné realitě, kde prožívá díky svým omezením to "utrpení/stress/nespokojenost", a že ten moment uvědomění je určitý obrat - začne usilovat o to se z toho kolotoče dostat ven, jako ve hře, do vyššího levelu, no a pak se my dva rozcházíme v tom jestli ta hra má nějaký Game Over, já se shoduju s Buddhou, že jo, ty na základě svých prožitků tvrdíš, že ne :1: Ale to min. pro mě stejně není v tuhle chvíli aktuální.

Jo, to jak píšeš o těch samovzníceních nebo podobných podivných úmrtích (třeba v sousedním městě našli v bytě sedět v křesle mrtvolu jednoho známého podivína, podivuhodně zachovalou, příčina smrti neznámá, ještě se u toho ten chlapík usmíval :4: ) Že prostě někteří jedinci, když už mají splněno, nemusí dožít "přirozeně"
07.11.2011 - 20:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » miluška medvídková
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele manae, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
do smrti je najlepšie vstupovať bez strachu - pomáha tomu množstvo endorfínov, ktoré sa vyplaví do krvi tesne pred posledným výdychom a nemať absolútne žiadne myšlienky - potom strach nemôže nastať
07.11.2011 - 21:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » manae
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele majkl - sidor, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Milá Manae,máš sice pravdu,ale ne každému je dopřáno takového odchodu.
Ale vzpmínám si na svého dědu.Ležel na smrtelné posteli,rozloučil se se svými dětmi,pomodlil se ,otočil se na bok a naposledy vydechl.
Takové přijetí a odevzdání se smrti bych si přál i já. :17:
No uvidíme ,jak mi to teda Existence připraví :4: :29:
07.11.2011 - 21:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » majkl - sidor
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele manae, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Na takom odchode (na sebe )treba pracovať :1:
07.11.2011 - 21:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » manae
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele majkl - sidor, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A zase s tebou musím souhlasit :4: :15:

Vím,že pokud dojde u člověka k osvícení,určuje si odchod z tohoto světa sám.
Tohle by bylo asi nejlepší. :63: :17:
Příspěvky: 1-25 26-26
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »