Kabala


27.07.2011 - 12:11
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Kabala
V kabale, nemluvíme o osobních pocitech. Mluvíme o lásce přátel, ale jen obecně, bez zmínky o sobě nebo konkrétních jménech.Je třeba mluvit o velikosti učitele, Stvořitele, skupiny a důležitosti cíle, protože bez toho aniž bychom inspirovali jeden druhého, nebudeme postupovat. To nám dává sílu k práci a to je důvod, proč potřebujeme skupinu. Ale nikdo nehovoří v první osobě, odhalujíc své vnitřní pocity a touhy (Kelim).Ostatní ve skutečnosti zatím nejsou reformováni na stupeň Bina (Hafetz Chesed), což znamená “nedělat druhým to, co si nepřejete, aby bylo činěno vám”, a proto Vám jejich myšlenky mohou ublížit. Proto tento zákaz existuje.Mluvíte o velikosti duchovního cíle, ale ne o tom, jak jste vy, nebo někdo jiný inspirován spiritualitou. Měli byste mluvit o zákonu, který funguje ve stvoření, vzorci v systému sil, aniž byste ukázali na někoho konkrétně.Všechna naše práce je vnitřní a skromná. Musím vidět skupinu nikoli jako jednotlivé lidi a tváře, ale jako síly, které touží po Stvořiteli, odevzdání, a kteří se sjednocují v zájmu dosažení tohoto cíle společně. Toto pouto našich tužeb, toto vnitřní spojení je to, co nazýváme skupinou.Proto, když mluvím o skupině, nezmiňuji jména lidí. Jako kdyby tam žádní lidé nebyli, jen touhy svázané vzájemnou zárukou! Pokud tyto touhy dosáhnou úrovně spojení, které bude skutečně pro odevzdání na prvním stupni, odhalí, společně se Světlem Hassadim které ho vyplňuje, vzájemné odevzdání.Z 1. části denní lekce kabaly 26.5.2011, Spisy Rabash :27:

Řazení:
27.07.2011 - 12:32 | Filtr
(Býk) Glimmer Man
Už tě chytli a máš za úkol šířit stranickou propagandu??
27.07.2011 - 14:24 | Filtr
(Ryby) bimbulka.j
Nečin nikomu co nechceš aby bylo děláno tobě , to je mé celoživotní heslo, dle kterého žiji. kAŽDY BYT I JEDNOTLIVEC MÁ PRÁVO NA DUCHOVNÍ OSVĚTU, POMOC ATD. mYSLÍM ŽE MÁLO LIDÍ KABALU POCHOPÍ A PŘIJME. A také si myslím, že každá duchovní cesta po které jednotlivec jde a pomůžemu k rozvoji duše a přiblíži k bohu je ta pravá pro něj.Kabala je velice zajímavé učení díky za její osvětu.
27.07.2011 - 14:30 | Filtr
(Býk) PetV
Dobré téma :30:

Jsem fakt zvědavý, co se tu o Kabale dozvím (bez ironie), protože jak píše bimbulka, taky si myslím, že Kabala svou specifickou formou osloví jen málokoho (pro mě to není, ale zajímá mě).

Škoda jen, že už se zrušil kolega Fearchar, tohle by byla voda na jeho mlýn :1:
28.07.2011 - 12:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Glimmer Man
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ty si v strane ? :5:
28.07.2011 - 12:57 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Janíčko Skútrista
Ne, mě nikdo jen tak nedostane. Mám vlastní rozum, takže si vystačím sám, takže nepotřebuju pastýře.
28.07.2011 - 13:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Glimmer Man
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vsak ta ani nikto nikam dostat nechce :4:Ale nevyjadruj sa o texte,ktoremu - ako je vidieť - este nerozumies :3:
28.07.2011 - 13:22 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Janíčko Skútrista
Co bych se nevyjádřil?? Řeknu ti svůj názor a jeho posouzení nechám na tobě a tvým rozumu...
28.07.2011 - 13:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Glimmer Man
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No to vlastne mozes,ale potom to vyznie ako primitivizmus :5:
28.07.2011 - 16:06 | Filtr
(Ryby) Aristoni
Ono je jednoduché něco zkopírovat a dát to sem a říct někomu, že tomu ještě nerozumí :39: Je to jen vyňatek, a to, že nemáme dělat druhému, co nemáme rádi my, je už tady obehraná písnička.Kabala je židovské učení a kdo se nezajímá vůbec, co vlastně byli židi, tak je zbytečné o tom polemizovat. :63:
28.07.2011 - 16:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Aristoni
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Kabala - tajné židovské učení. Její počátky jsou již v dobách předkřesťanských ; vyvinula se z lidových prvkú, tajných kněžských tradic a z nábožensko filozofického hloubání do ucelené filozofie ; dobou jejího rozvoje
je zejména 12. a 13. století. Její mystické nauky jsou obsaženy v knihách Jesírá (Stvoření) a Zóhar (Lesk).

Jesírá vznikla patrně v 7. 8. stol., poprvé vydána v Mantově 1562. Chce ukázat jednotu stvoření přes všechnu jeho rozmanitost. Uznává 32 cest moudrosti (22 písmen hebrejské abecedy a 10 číslic). Zóhar pochází z konce XIII. stol. ze španělského prostředí ; autorem byl buď Moiše ben Šemtób z Leony, nebo někdo z jeho okolí.

Podle kabaly vše, co existuje, pochází z Boha, který je zdrojem věčného světla. Boha nelze poznat, leda jen v jeho projevech ; je od věčnosti, nejskrytější ze všeho skrytého, je Nic, protože stvoření pochází z Ničeho, z "en sofu", jediného, nekonečného, nedělitelného. Bůh naplnil prostor, jímž je sám. Aby se mohl projevit tvořením, vstoupil do sebe, čímž vytvořil prázdný prostor, do něhož vysílal své tvůrčí výrony nebo emanace.

Prvním projevem "en sofu" byl pravzor všeho stvoření, mystický mikrokosmos, "Syn Boží", první člověk, z něhož se vyzařuje (emanuje) další tvorba ve čtyřech dílech, totiž v acilah, beriah, jecirah a asiah. Acilah znázorňuje činné vlastnosti prvního člověka, Adama Kadmana; tyto jeho tvůrčí vlastnosti jsou jednak mocnosti nebo inteligence počtem tři, jednak přívlastky nebo atributy počtem sedm a nazývají se sefírót. Z Acilah vyplývají ostatní tři oddíly nebo světy, postupně jeden z druhého. Na těchto třech světech má účast člověk, mikrokosmos, který je obrazem makrokosmu, a to tak, že nefeš, tělo nebo lépe životní prvek nebo tělo éterické, je stvořením nebo dílem
úrovně Acilah .

Ruach, totiž duše nebo prvek smyslového vnímání, nebo také nižší rozum, je dílem úrovně jecirah. Nešamah, čili duch (dech) nebo vlastně i prvek vnitřního chápání, soudnost nebo inteligence, případně vyšší rozum je dílem úrovně beriah.

Podle všech známek kabala neulpěla jako Písmo svaté na mrtvém bodě, nýbrž se rozšiřovala a vzrústala vlivy novoplatonskými, egyptskými i křesťanskými. Svého vrcholu dosáhla až ve středověku ; od té doby kabala upadá, ale je křísena moderními okultisty. Navazoval na ni i chasidismus.

:1:
28.07.2011 - 16:49 | Filtr
(Váhy) Turandot » Glimmer Man
:15: :3:
28.07.2011 - 18:15 | Filtr
(Panna) Rachelinka 5 » Janíčko Skútrista
Kabalu môže študovať len muž, ktorý je ženatý, musí mať nad štyridsať rokov a musí byť vzdelaný vo všetkých aspektoch judaizmu.

neviem o budhizme vela,ale mozno tam najdes suvislosti
http://www.xpam.org/sk/kabbala/…
28.07.2011 - 18:28 | Filtr
(Panna) Rachelinka 5
Kabala učí, že to, čo sme schopní našimi zmyslami zachytiť a spracovať, nie je realita. Aspoň nie celá. Väčšinu času sa pohybujeme v svete matérie, hmoty. Táto hmota ale nie je len akýmsi hmatateľným materiálom, ako skôr vnútorným zameraním človeka. To, čo k nám zvonka prichádza, chtiac nechtiac spracovávame našimi zmyslami. Teda to, čo nakoniec vidíme, počujeme a cítime, je len výsledok toho, ako naše zmysly spracujú vnemy z okolia. Aby človek hľadal Boha a zachytával jeho podnety, musia jeho zmysly prejsť procesom očisty. Táto skrytosť Boha a duchovných skutočností je zámerná. Ide o to, aby človek Boha hľadal, aby na toto hľadanie vynakladal námahu. Len vtedy, ak to nie je „zdarma“, je ľudské hľadanie Boha sprevádzané napätím medzi bázňou a láskou (čo je správny stav) a človeka správne formuje. Už samotná táto cesta je cieľom.

To, čo k nám prichádza zvonku, prechádza cez sito našich zmyslov. Očista zmyslov neprebieha (ako by si to niekto myslel) iba štúdiom, meditáciou a modlitbou. Najväčšiu úlohu tu zohrávajú skutky človeka vo vzťahu k svojmu okoliu. To môže byť prekvapujúce. Správne postoje a skutky k našim blížnym a všetkému živému (podľa kabaly všetkému okolo nás – všetko je živé) sú tu rozhodujúce. Ako ale na to? Všetko, čo robíme alebo nerobíme, je formované ochotou dávať a ochotou príjímať. Práve tieto mechanizmy a ich vzťahy zásadne ovplyvňujú naše vnímanie. Obvykle fungujeme v týchto dvoch podobách prijímania a dávania.

1. Prijímanie kvôli prijímaniu. Väčšinu času strávime na tomto stupni. Na ňom si človek neuvedomuje, prečo robí práve to, čo robí, ako sa správa k okoliu. Žije v stave, kedy okolie využíva len na ukojenie svojich túžob, a to tu a teraz. Bez ohľadu na to, aký to má dopad. Mohli by sme ho nazvať pudovým spôsobom života.

2. Dávanie kvôli prijímaniu. Druhý stupeň je prejavom vypočítavosti. Dávame (konáme „navonok“ mnoho dobrých vecí), aby sme z toho získali niečo pre seba, či už je to iba dobrý pocit. Správame sa k ľuďom pekne a slušne, len aby sme vyvolali rovnakú odozvu. Slúžime Bohu, len ak z toho niečo máme – nech už je to nejaké požehnanie alebo spasenie.

Tu treba urobiť deliacu čiaru. Prvé dva stupne odrážajú svet, ktorému je Boh vzdialený. Aby sme sa spojili s ozajstnou realitou alebo sa jej sprístupnili, musí sa vzťah ochoty prijímať a ochoty dávať radikálne otočiť.

3. Dávanie kvôli dávaniu. To je prvý stupeň neprirodzený nášmu svetu a pochádzajúci zo sveta, ktorý nás presahuje, teda od Boha. Dávanie je tu oslobodené od akéhokoľvek kalkulu. Viera v Boha tu dosahuje až absurdný stupeň, lebo človek sa Boha „drží“ bez akýchkoľvek nárokov. Verí v Boha kvôli nemu samotnému. Venuje sa štúdiu Písma kvôli štúdiu samotnému, bez iných, „postranných“ motivácií. To je v judaizme definované ako lišma – konanie vecí kvôli nim samým. Podobné je to samozrejme i vo vzťahu k blížnym a prírode. Naše okolie je tak oslobodené od konzumného nájazdu. Položme si ruku na srdce. Kto z nás sa niekedy čo i len priblížil tomuto stupňu? Nie je to však nemožné.

4. Prijímanie kvôli Darcovi. Akoby to už nebolo dostatočne náročné, pritrafil sa tu ešte jeden, posledný stupeň. Čo znamená? To, že človek len prijíma, ale nie kvôli svojmu potešeniu, ale kvôli potešeniu Darcu, to znamená Boha. V tomto stave človek len prijíma od Boha, to, čo mu On dáva – podľa kabaly všetko, aj dobré aj zlé. Jób sa po známych tragických udalostiach pýta: „Či budeme od Boha brať len dobré a zlé brať nebudeme?“ (Job 2,10) alebo „Hospodin dal, Hospodin vzal“ (1,21). Ako zisťujeme, Jób je ten, kto tento stupeň dosiahol. Je na jednej vlne s Hospodinovým rytmom dávania. Tento stav sa v kabalistickej tradícií nazýva Ejn Sof, čo znamená „nekonečnosť“. Jedinec, ktorý ho dosahuje, prekonáva obvyklé hranice a žije v ozajstnej realite, ktorou je Boh sám. V Bohu sa stráca, splýva s ním. Paradoxne ale v tejto neexistencii, v tejto strate identity nachádza svoju pravú identitu. V hebrejskom jazyku je to výstižne vyjadrené výrazmi pre slová „ja“ a „neexistencia“ (ani a ejn) Tie obsahujú v hebrejskej alefbete rovnaké písmená (len v inom poradí) a tým i rovnakú číselnú hodnotu. V kabalistickom myslení to znamená, že majú rovnakú duchovnú esenciu. Stratenie sa v Bohu a nachádzanie pravého Ja je tak nerozlučne spojené. To nám môže mimochodom nápadne pripomínať Ježišov známy výrok: „Kto stratí svoj život, nájde ho“ (Mat 16,25; Luk 9,24).

Cesta
Správna otázka by znela: „Ako prejsť k týmto posledným stupňom?“ Čo človeka poháňa v tomto rozvoji? Ako prejsť zo sveta matérie do pravej reality? Úplne na počiatku je u človeka uvedomenie si absolútneho nedostatku a prázdnoty doterajšieho života, nespokojnosti so svojím ja. Potom prichádza túžba po zmene a hľadaní cesty k pravému vnútornému životu, ktorý smeruje k láske voči Bohu i blížnym. Podľa kabaly je cestou k tomu Tóra a micvót – 613 prikázaní v nej obsiahnutých. Ich úlohou je človeka previesť uvedenými stupňami, a tak do človeka vtisnúť Božiu podobu. V ich uskutočňovaní spočíva cesta z matérie do Ejn Sof. To vychádza i z postupnosti a skladby, akú samotná Tóra zachováva. Hneď v jej počiatku sa človek ocitá zoči-voči tomu, že je určený k podobnosti s Bohom (1Moj 1,26). Jeho cieľom a identitou je imitatio Dei. Potom, pozdejšie, nasledujú jednotlivé prikázania; či už skryté v príbehoch praotcov alebo výslovné v nasledujúcich „pätinkách“ Tóry. Najprv je čitateľ oboznámený s tým, kým je a k čomu je určený, a následne s tým, ako k svojej určenosti možno smerovať. Cesta človeka k Ejn Sof nie je bezproblémová. Očista zmyslov, priblíženie sa k Bohu, ktorý je pravou realitou, je záležitosťou bolestivou. Pri definovaní fáz mystickej cesty sa dostávame k tradícii kresťanskej. Tá to dokázala precízne.

Fázy očistnej cesty
Via purgativa, cesta očisty, bola zachytená dávno už samotným Origenom. Ten ju zasadil do biblického naratívu cesty Izraelcov do zasľúbenej zeme. V tejto fáze človek naráža na prvé problémy a prekážky v uskutočňovaní svojej cesty (pochádzajúce z vlastnej neschopnosti alebo vonkajších okolností), ale zároveň prežíva na okamih i stavy extatické, kedy zvláštnym spôsobom prežíva Božiu prítomnosť, kedy na okamih dokáže uchopiť celosť vesmíru a jeho božský živý dych. Tieto stavy sú chvíľkové, duch človeka akoby kráčal v kruhoch – gyrans gyrando vadis spiritus. Táto chvíľkovosť je spôsobená zmenami, ktorými prechádzajú ľudské zmysly v Božej prítomnosti.

Via illuminativa, ako ju nazýva Pseudo-Dionýzius Areopagita, je ďalšou fázou cesty, na ktorej je človek postupne vystavovaný väčšiemu a silnejšiemu svetlu. Paradoxne sa toto svetlo človeku javí ako temnota, prázdnota. Zdá sa, ako by sa Boh vzdialil a uvrhol človeka do najhlbšieho zúfalstva a zmätku. Táto fáza môže trvať pomerne dlhú dobu. Z kresťanských mystikov popísal túto fázu dôkladne sv. Ján od Kríža vo svojom diele Temná noc. Jej cieľom a vrcholom je práve to, čo kabala nazýva Ejn Sof. Je to zvyknutie si na Božiu nekonečnosť (temnotu) a zjednotenie sa s ňou. Tu sa dostávame k ďalšej a poslednej fáze – via unitiva, alebo cesta splynutia človeka v oceáne lásky, ktorým je Boh sám. Ľudské vnútro tu už dosahuje stálosť a zrelosť.

Málokto má tú milosť, že sa prepracuje až sem vo svojom duchovnom vývoji. Tento jedinec ale nakoniec dosahuje osobnostné a intelektuálne roviny, ktoré sú pre okolie len ťažko pochopiteľné. Jeho vnímanie reality sa vymyká bežnému „normálu“ a druhým ľuďom sa môže zdať ako niekto, kto lavíruje na hranici šialenstva a choromyseľnosti. Kategórie ako čas a priestor sú u tohto jedinca zrelativizované. To je spôsobené jeho splývaním v Bohu, ktorý je týmto kategóriam sám nadradený. Ocitá sa mimo rovinu časopriestorovej existencie, čas vníma ako celok, priestor nie je prekážkou. To je známe, napríklad, z legiend o Baal Šem Tovovi, zakladateľovi chasidského hnutia, ktorý bol schopný (aj napriek snahe to utajiť) na svojich cestách v okamihu prekonávať veľké vzdialenosti. Tieto roviny reality a existencie sa nám môžu zdať vzdialené, prípadne z nich môžeme mať strach. Ich dosiahnutie bolo však u mystikov rôznych konfesií a dôb motivované hlbokou túžbou po Bohu, po živote lásky s Tým, ktorý je pravou Existenciou. Na záver treba pripomenúť, že to všetko nie je dosiahnuteľné ľudským úsilím. Cesta, ktorú som sa snažil načrtnúť, je dar, ktorý je možno postupne, krok za krokom, „rozbaľovať“ len v závislosti na Bohu a na jeho milostivom vedení.

P.S.snad sme uz na 4.bode vsetci-pomaly ale iste :1:
28.07.2011 - 18:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Rachelinka 5
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
omyl,sme na 2 stupni :3:
28.07.2011 - 18:39 | Filtr
(Panna) Rachelinka 5 » Janíčko Skútrista
:61: :4:
Nesplyvas s Bohom?Ani s Neptunom? :3:
mimochodom-nie je potreba dodrziavat 613 prikazani :76:
29.07.2011 - 07:49 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Janíčko Skútrista
Tak s tím dokážu žít... :3: :2:
29.07.2011 - 15:29 | Filtr
(Ryby) Aristoni » Rachelinka 5
Hezky jsi to napsala a mám dotaz. Kabalu nemůžou studovat ženy? :39: Mě se to učení docela líbí :63: Někde jsem četla, že by neměli lidé, kteří tohle učení studují mít sex, tak nevím jestli to, co jsi napsala o ženatém muži je pravda. :63:
29.07.2011 - 15:33 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Aristoni
Zkus si najít odpověď, proč všechny tyhle církve a spolky a "víry" maj potřebu kecat lidem do sexuality?? S čím souvisí sexualita?? Hmmm?? Svítá??
29.07.2011 - 16:53 | Filtr
(Panna) Rachelinka 5 » Aristoni
do 15.storocia len muzi,pretoze dovtedy sa duse vyvijali zo svojho zvieraceho egoizmu,po jednoduchom zivote,po moci,po Vedeni.
Zeny su v judaizme oslobodene od roznych prikazov,zakazov,lebo maju blizsie k Bohu,maju to v sebe,zatial,co muzi musia studovat-mozu ale nemusia.
Od 15.storocia -mozu kabalu studovat vsetci-aj deti,aj Nezidia,zeny,sme celkovo duchovne vyspelejsi,su kurzy,on-line,skoly...
Ten sex-mozno Ta prejde pri tom studiu :3:
30.07.2011 - 01:11 | Filtr
(Ryby) Aristoni » Glimmer Man
No, mi už svitlo kdysi dávno, ale jedno jsem pochopila svým rozumem, že sex opravdu škodí duchovní cestě, když se na ní vydáš :63: :24: To toužení je nesnesitelné a odvádí tě to od toho a ty se nedokážeš soustředit , protože myslíš právě na ten sex, doufám, že víš, co je touha? :3: A jak zneužívali (ženy a děti) církevní hodnostáři, to víme všichni, jen si myslím, že Kabala je o něčem jiném :63:
01.08.2011 - 07:39 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Aristoni
Bejt vymatlaná hlava škodí duchovní cestě. A s tím si myslím, že sex moc nesouvisí. Navíc, mám pocit, že spíš touží po sexu ten, kdo je chudák nadrženej a "nemůže"... Osobně se raději usexuju k smrti, než abych v domově důchodců vzpomínal na duchovní cesty...
01.08.2011 - 18:04 | Filtr
(Ryby) Aristoni » Glimmer Man
:61: :61: :61: :61: :61: :15: :27:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Lev Lvu
ukázat kalendář »