tibetska kniha mrtvych aneb umirani je nejvyssi umeni


05.05.2011 - 20:03
(Býk) balboa
tibetska kniha mrtvych aneb umirani je nejvyssi umeni
Prihodim neco do matrixu - narazil jsem na vyborny popis psychedelicke zkusenosti ´objektivne podlozene´ tibetskou knihou mrtvych - ta stejne vznikla na zaklade subjektivniho prozitku. Urcite se tady nekdo najde, komu to prijde vhod :)Jinak nevim co k tomu dodat - asi jen to, ze je to fakt dobre umirat - nic lepsiho jsem nezazil, doporucuju :)http://mythos.ic.cz/stuff/…

Stránka: 1 2
Řazení:
05.05.2011 - 23:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ano, človek má pri čítaní tibetských kníh pocit, že by sa mal na tú smrť nielen pripraviť, ale aj tešiť...až vyvstáva otázka, či je lepšia smrť alebo život :3: :4:
06.05.2011 - 01:51 | Filtr
(Ryby) bimbulka.j » Iza23
smrt není konečná, to odejde pouze tělo a žiješ v jiném časoprostoru, což je tvé skutečné bytí a tvůj skutečny život. Tady ve svém těle a na tehle planete jsme proto abychom se naučili, získali nové poznatky a skušenosti. Já osobně se moc těším až příde můj čas. Zatím mám tady ještě mnoho práce, tak si to tam nahoře užívam alespon při své duchovní práci a je tam moooc hezky. :75: :75:
06.05.2011 - 09:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bimbulka.j
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak teoreticky samovrahovia to možno pochopili najlepšie a uľahčili si to :3:
06.05.2011 - 12:07 | Filtr
(Býk) balboa
Ono zalezi na to, co si clovek predstavuje pod mojmem zivot a smrt. Hlupaci si mysli, ze smrt je neexistence, ale myslenka nebyti je jenom jednim z konceptu byti. Proste existujem a tecka, to je jedine dogma, pres ktere se nejde dostat, ikdyz si budete do nekonecna klast otazky, tak nakonec dojdete zase jen k tomu ze existujete.. a vzdycky budeme existovat, nic s tim nenadelame :) Ani buh s tim nic nenadela - ale nikdy se sam sebe neprestane ptat. Smrt je proto jen neco jako navsteva nekonecna (podivam se co noveho doma a pak se zas vydam na pruzkum). A pokud existujeme v nejake forme, tak jsme vlastne mnohem vic mrtvi, protoze vnimame svet omezene a ohranicene. Nakonec to vyjde na stejno jak kdo vnima svet, protoze kdyz delite nekonecno jakymkoli intervalem nebo mnozinou, vyjde vam zase jen nekonecno :) Ale kdyz se ztotoznite s nekonecnem, stanete se jednotou - jsme jeden celek, ktery expenduje smerem do sebe dal a dal... Ono je to fakt celkem sok pro racionalne uvazujiciho cloveka, kdyz v hloubi duse pociti, ze neni nic vic nez cokoli jineho, nekdo proste neuveri, ze je to jeho prava podstata - pritom je to tak jasneeee
06.05.2011 - 12:50 | Filtr
(Býk) PetV
Četl jsem před časem knížku Tibetská kniha o životě a smrti, což měla být tibetská kniha mrtvých převyprávěná současným jazykem, určitě hodně zajímavé čtení, k zamyšlení, jen mi přijde, že je to
a) zřejmě už současné době neodpovídající (myslím ten popis různých úrovní barda)
b) pro 99,99 % lidí nepoužitelné tím, že to podle mě fakt vyžaduje hodně cviku a hooodně rozvinutou všímavost a citlivost, aby člověk v okamžik smrti nepropadl panice, nenechal se unášet myšlenkami a vědomě, bez emocí kontroloval/sledoval, co se s ním v danou chvíli děje.
Že ani nedokážeme rozpoznat ty různé úrovně, vstupy do vyšších stavů bytí.

A taky mi vrhá hlavou, když tu dáváš do souvislosti barda a psychedelické prožitky, jestli je to fakt jeden a tentýž stav, když pro rozpoznání toho, co se popisuje v tibetské knize mrtvých, by měl mít člověk zostřené, max. všímavé smysly, neovlivněné intoxikací, a být schopen stále kontrolovat, co se s ním děje, což asi u psychedelických prožitků nejde, tam se jen vezeš, neřídíš, co?


06.05.2011 - 13:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Světlonoš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak že bych do dvoulitrovky koly namíchal nějaký zabijáky a pak to nechal kolovat dokola, jak se u toho budem všeci usmívat? :75: :4:
06.05.2011 - 13:56 | Filtr
(Býk) PetV » Světlonoš
:15: :4:
No jo, na většině umírajících je vidět, že je to vyloženě baví a užívají si to :3:
08.05.2011 - 20:33 | Filtr
(Ryby) bimbulka.j » Iza23
Samovražda je to nejhprší co může člověk sám sebe udelat. Narodí setotiž okamžitě do jiného těla aby odžil to co mu zbyvalo a je v horších pozemskych podmínkach než dosud atd. Pak lidé třeba nechápou že umírají děti.
08.05.2011 - 20:37 | Filtr
(Ryby) bimbulka.j
ještě chci napsat, umíraní není nic zlého a bolestivého , naše tělo a mysl a duše jsou absolutně sladěné a klidné. Pokud nemyslí někdo dlouhodobé těžké nemoci atd, to je uplně s jiného důvodu, jedná se budto o oslabování těla ,když se duše šprajcne atd
08.05.2011 - 20:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bimbulka.j
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele majkl-sidor, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Samovražda je to nejhorší co může člověk sám sebe udelat. :15: :74:
08.05.2011 - 20:45 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele majkl-sidor, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Četl jsem tuto knihu ale i jiné podobné tomuto
tématu a musím konstatovat že jsou vynikající i
když pro naší společnost asi ne moc přijatelné.
Smrti se bojí většina lidí,řekl bych že teměř
všichni :4: :15:
08.05.2011 - 21:58 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki
"Smrt je snadná, život je těžší."
08.05.2011 - 22:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bimbulka.j
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no ale na to nie sú dôkazy :3:
09.05.2011 - 21:34 | Filtr
(Ryby) bimbulka.j » Iza23
šKODA, ŽE KDYŽ CHODÍM NAHORU, NEBO ODVÁDÍM DUŠE ŽE NEMOHU MÍT SEBOU FOTÁK. uRČITE BYCH TI TO NAFOTILA. dŮKAZ BUDEŠ MÍT AŽ SE JEDNOU VRÁTIŠ TAM ODKUD SI PŘIŠLA , POKUD TO OPĚT NEZAPOMENEŠ AŽ SE VRÁTIŠ ZNOVU SE UČIT. :17: :74:
09.05.2011 - 22:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bimbulka.j
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ja vnímam samovraždu ako slobodné rozhodnutie človeka...v určitých prípadoch sa nedivím, že ľudia si volia radšej smrť než život :3:
10.05.2011 - 00:06 | Filtr
(Býk) balboa » PetV
Zaklad pochopeni psychedelickeho prozitku je v tom, ze si k tomu musis vytvorit takovy system presvedceni a hypotez, do ktereho to bude zapadat. Ja si myslim, ze to je opravdu tentyz stav - je to vlastne stav prazdnoty, ktery procitis neskutecnym zpusobem, vzpomenes si ze Jezis, Buddha atd... ze to byl ten stejny fenomen, ktery je v kazdem cloveku. Das si s tim do kontextu vsechno mozne, co se ti jako prazdnota nejevi, svoje podvedomi, ruzne veci cos zazil - a ono se to zjevuje v podobe ruznych symbolu, podle toho jak to mas v hlave poskladane nebo jaky jazyk preferujes, co znas z historie... protoze se to neda nijak popsat - jenze co ti zbyva, kdyz to chces jinym nejak zprostredkovat, vytvoris si symboliku do ktere ti to zapada... ale ona ta symbolika pak mnohym lidem vladne ve forme nabozentvi, misto aby ji pochopili
Tak jako tak ikdyz si vsechno prectes, tak te to prekvapi, ze je to uplne jine nez tvoje predstava :) A rozhodne je lepsi se nekontrolovat - spis nechat se tim prirozene unaset, protoze kontrola je spis domenou ega a to se bude pred rozpustenim hodne zlobit. Nejhorsi je ten pocit, ze ses uplne zblaznil a budes pokracovat ve svem zivote jako blazen -> pomatovat si jednu vec - ikdyz ten stav se zda (a je) vecny, po par hodinach se zase vratis do svoji osobnosti.
Jsou to proste takove 2 strany jedne mince. Jedna je nekonecno a druha je takova "prirucka k nekonecnu" Don Chuan (Castaneda) o tom mluvi jako Nagual a Tonal (popis sveta). Kdyz si Tonal neusporadas v souladu s Nagualem, ten te pak muze sezrat (to je podle me pripad schyzofreniku atd...
Tim mistrovstvim je uz se z toho tripu nevratit - byt zivy i mrtvy zaroven :) Zit ve snu a byt tim snivcem. A vim, ze pokud toho mam dosahnout, musim se sebou neco delat, abych byl schopny zustat na obou stranach. Mam dojem, ze pokud se to stane, stane se to v ten pravy cas, jinak to nejde. Vlastne s tim vubec nic nenadelame hehe.

A cela ta symbolika 2012 mi prijde zkratka jako proroctvi smrti osobnosti a konce vseho stareho, pro ty kteri po tom touzi, asi jsme v procesu pozvolneho umirani :)
10.05.2011 - 00:18 | Filtr
(Býk) balboa » Iza23
Ja to tak vnimam taky, jeden z duvodu proc mam zajem si rozvijet svoje podvedomi je ten, abych se pak dokazal zabit az budu treba stary, neschopny se o sebe starat nebo abych alespon dokazal zit sam se sebou a nevazal se na jine lidi. Dnesni duchodci to maji hodne tezke, protoze se na stare kolena jen trapi a tim i vsechny kolem sebe.
Myslim, ze kdyz se clovek zabije pod tihou vselijakych neuroz, promitne se to mozna i v jinych zivotech nebo tak, ale pokud to nekdo udela v souladu se svym vnitrnim pocitem, pak je to vporadku.
Ja bych se ted mohl klidne zabit, ale mam fakt hodne silny pocit, ze tu mam nedodelanou praci, nepusti me to :)
10.05.2011 - 00:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balboa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
možno...alebo v prípadoch, kedy sa človek "obetuje" pre to, aby zachránil niekoho iného napríklad :3:
10.05.2011 - 00:45 | Filtr
(Rak) almas » balboa
Jaky je tvuj nazor kdyz na intenzivni peci ozivuji starecky a starenky vsemi moznymy zpusoby nebude na ne smrt nastvana ze prisli pozde jako to je v te zname pohadce :8:
10.05.2011 - 06:20 | Filtr
(Blíženci) movvin » balboa
"A cela ta symbolika 2012 mi prijde zkratka jako proroctvi smrti osobnosti a konce vseho stareho, pro ty kteri po tom touzi, asi jsme v procesu pozvolneho umirani :)"

Tak to je zajímavá myšlenka. Přiznám se, že mě to nenapadlo, ale má to svou logiku :44:
10.05.2011 - 06:21 | Filtr
(Blíženci) movvin » balboa
.... jako indiáni, taky chodili umírat.
10.05.2011 - 12:06 | Filtr
(Býk) PetV » balboa
Dobrý, opět velmi zajimavé "úvahy" :3: :15:
Ten popis Nagualu a Tonalu, co byl na těch stránkách, cos mi kdysi poslal, jsem moc nechápal, teď mi to dává větší smysl, asi taky proto, že na kurzu, co jsem nedávno byl, učitel taky říkal něco podobného, že nemá moc cenu bádat na našim duálním světem konceptů, ale jen si všímat, že existuje, a porovnávat ho s tím neduálním světem, který prožíváš třeba při meditaci nebo po houbách, LSD.

Ale říkám si, že aby ses z toho našeho snu/umírání/znovuzrozování vymanil, tak nějaký stupeň kontroly, lépe řečeno bdělosti, během přechodu z jednoho barda do druhého je žádoucí, proč jinak by Tibeťané a jiní vymýšleli složitá cvičení, jak se na to chystat už za života?

Ono se vlastně všechno, co se může stát nebo stane, už vlastně stalo, když přijmeme to, že čas je jen iluze nebo nesprávné/nedokonalé vnímání skutečnosti :3:

S tím 2012, ve mě poslední dobou stále častěji sílí pocit, že to je jen zástupný fenomén stále početnější skupiny lidí nespokojených se svým životem, nějaká temná stránka nás, toužící po zániku, jak píšeš, a která se promítá ven a koncentruje do nějakého konceptu - 2012, otázka je, jestli se tím uskuteční (třeba jako první světová válka) nebo to vyšumí, max. v podobě pár státních převratů.





10.05.2011 - 14:14 | Filtr
(Střelec) bublinkam » Iza23
Ale vraví sa,že Pán Boh samovrahov nechce...bimbulka,keď odvádzaš dušičky,vedela by si nám niečo o tom prezradiť?Je to naozaj tak?Ďakujem za odpoveď.
10.05.2011 - 14:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bublinkam
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iza23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
čo mi v skutočnosti vieme, čo pán Boh chce a čo nechce? :3: vieme len to, čo nám cirkev tlačí do hláv.
Příspěvky: 1-25 26-33
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »