Jak být líný - Tom Hodgkinson


15.03.2011 - 21:20
(Lev) castella
Jak být líný - Tom Hodgkinson
Autor působil jako redaktor časopisu "Lenoch", o "nicnedělání" napsal tři knížky:Jak být líný, Jak být volný a Líný rodič.Jeho pohled na tzv. lenošení je místy hodně inspirativní a poučný (Smrt oběda, Kocovina, Líná domácnost, Hospoda...). Knížka je vtipná, dobře se čte.V dnešní době čelí lenošení zcela novým zbraním. Bůh a hlad, nátlakové metody devatenáctého století, jsou dnes, v éře konsumerismu, nahrazeny majetkem a statusem. Reklamní průmysl se nás snaží přesvědčit, že se náš život zlepší, jestliže si koupíme určitý produkt. Nákup produktu vyžaduje peníze. Peníze vyžadují tvrdou dřinu. Nebo půjčku, Zadlužujeme se, abychom si splnili své sny, a pak makáme, abychom splatili dluhy. To je moderní verze nevolnictví.V knížce používá i úryvky z různých knih autorů minulých století..."Používej svých smyslů velice a své mysli nemnoho. Mysli málo a čti méně. A budeš poroben."Podivné bláznovství posedlo dělnickou třídu zemí, kde vládne kapitalistická civilizace. Bláznovství to má za následek bědy jednotlivců i společnosti, které již po dvě století trápí smutné lidstvo. Bláznovstvím je láska k práci, zběsilá vášeň pracovní, až do vyčerpání životních sil jednotlivcových a jeho potomstva. Místo, aby se postavili proti tomuto poblouzení, udělali kněží, národohospodáři, moralisté z práce svátost. Lidé slepí a omezení chtěli býti moudřejší svého boha, lidé slabí a hodní opovržení chtěli očistiti, co jejich bůh proklel. Náš věk je prý věkem práce. Vpravdě je věkem bolesti , bídy a zkaženosti.(z brožury „Právo na lenost“ – rok 1883 - Paul Lafargue – zeť Karla Marxe)

Řazení:
18.03.2011 - 22:19 | Filtr
(Blíženci) Brid Hopki
Blahoslavení budiž líní tvorové, neboť jejich je království nebeské...mňough...je krásné nic nedělat a potom si odpočinout... :76:
23.03.2011 - 12:04 | Filtr
(Lev) castella » Brid Hopki
:-))
(učím se být líná...)
Kdyby se být trochu línými (neznamená to ovšem využívat a zneužívat ostatní ve prospěch své lenosti) naučilo celé lidstvo, rozhodně by to prospělo jemu i celé zemi...
23.03.2011 - 13:45 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Kdysi sem tady o tom zakládala diskuzi, protože mě zaujal článek v Reflexu "Líný rodič". Je to každopádně zajímavej postoj ale konkrétně u "línýho rodičovství" to chce evidentně pevný nervy.... :39: :39: :39: :61:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »