Na ceste do nebe


24.02.2011 - 22:45
(Kozoroh) bhakti
Na ceste do nebe
Precetla jsem jednim dechem knihu od Robina Bruce Lockharta-Na ceste do nebe,moc doporucuju.Vypravi o muzich pouste,o zidech zijicich v Kumranu,jejich naslednicich,kartuzianech,o klasternim zivote.Tato kniha mi ozrejmila mnoho veci,provadi nas celymi dejinami klasteru,od zakladatele kartuzianu - svatem Brunovi,az po soucasnost.Cista cesta k bohu,skrze motlitby,kontemplace,askezi.Ukazuje cestu i nam soucasnikum.Moc doporucuju."Kdyby jen lide dokazali videt hloubeji,zjistili by,jaky poklad je skryt v samote,a kazdy by se do ni utikal (Dom JOhannes Lanspergus,kartuzian 1490-1539),Ty duse,jez jsou dokonale uchvaceny Bohem,nemaji co rici,nebot jejich vnitrni byti je vsím a obsahuje vse,co by si praly rici(Dom le Mason),Kontemplativni duse je uzavrena zahrada,v niz se clovek raduje z toho,ze prijima primo Bozi zivot v klidu srovnatelnem s tim,jenz nepochybne vladl pri rozbresku sveta(Dom Augustin Guillerand),Pouze vlastni zkusenost ukaze,jaky uzitek prinasi samota a mlceni pouste tem,kdo je miluji(Sv.Bruno),Ten kdo vi,nemluvi,kdo mluvi,nevi.(Lao-c,asi 600pr.Kr)

Řazení:
25.02.2011 - 08:03 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy
Ahoj Bhakti, často nad tímhle taky přemýšlím, ale pro nás by to byl víceméně "útěk" od reality, kam jsme se narodili.Samota a ticho je pro pochopení mnoha věcí moc potřeba, já osobně vyhledávám ticho docela často, ono v chaosu se těžko dostanem někam do svého "nitra",to není moc možný. Ty citáty a myšlenky jsou krásný a pravdivý.. :17:
25.02.2011 - 12:22 | Filtr
(Kozoroh) bhakti » Jedna duše od studánky sv.Zdislavy
V te knize jsou tak krasna slova temer na dvou strankach,posilam dalsi moudra."O stastna samoto,je nezmerne stasnen,kdo zna tvou cenu!O zivote,sladkosti,odpocinku,utociste,stezko k uniku ze sveta(Paolo Guistiniani 1476-1528),Potrebujeme mlceni,abychom se mohli dotykat dusí.Neni podstatne to,co rikame my,nybrz to,co buh rika nam a skrze nas" Karl Rahner""Dovol,abych poznal sam sebe.Dovol,abych poznal tebe" Sv.Augustin,"Vyucuje-li nas nekonecna Moudrost,pochopime pravdu okamzite a v uceni neexistuje zadne zdrzeni ani potreba argumentace.(Dom Michael z Coutances,generalni predstaveny kartuzianskeho radu,zemrel r.1600),"Jsou chvile,kdy nepotrebujeme zadna slova motlitby,ani sva vlastni,ani nikoho jineho,a pak se modlime v dokonalem mlceni.Toto dokonale mlceni je idealni motlitba"(Dom Augustin Guillerand)"Otec nepromluvil nez jednou,to bylo jeho Slovo.Vyslovil je naveky a ve večnem mlceni.A v mlceni je duse uslyší.(Sv.Jan od Krize)........
25.02.2011 - 13:49 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy » bhakti
Díky za sdílení, moc krásný slova plná míru a :27:. Ta kniha je novinka na našem trhu? :17:
25.02.2011 - 15:37 | Filtr
(Kozoroh) bhakti » Jedna duše od studánky sv.Zdislavy
Prave ze ne,objevila jsem ji u pritele na chate,je uz starsiho vydani
26.02.2011 - 09:28 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy » bhakti
díky, už jsem ji objevila v nabídce jednoho knihkupectví. :17:
26.02.2011 - 09:39 | Filtr
(Vodnář) mitea
Díki za tip... :17:
práve o tomto som rozmýslala vcera...
Pochopila som,ze v mojej samote som sa velmi posunula k sebe samej a tá knizka mi urcite objasní aj iné...nic nie je náhoda :4: Zacínam si svoju samotu vázit,miesto toho,aby som z nej bola smutná... :3:
26.02.2011 - 09:42 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy » mitea
:17: Tak to jsme na tom asi podobně..je to vcelku velká úleva k tomuhle postoji dojít. :27:
26.02.2011 - 09:47 | Filtr
(Vodnář) mitea » Jedna duše od studánky sv.Zdislavy
Ano,úlava a velká...miesto toho,aby som rozmýslala o nejakom zivotnom partnerovi,mi prislo behom 2 týzdnov,ze v samote vlastne nie som sama ,ale sama so sebou a Bohom a zacínam si toho uzívat.Uz sa netrápim,ale tesím...skoda,ze som to pochopila tak neskoro,mohla som si usetrit vela smútku.Teraz zazívam konecne radost. :3:
26.02.2011 - 10:02 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy » mitea
:1: Ono už víme, že všechno má svůj čas a radosti ještě užijem spoustu. Ten život tady v tom velkým náporu ze všech stran není vždycky až taková švanda. Mě poslední dobou dělá docela potíž "srovnávání se s okolím", najednou to na mě "skočí" a připadám si všelijak, jen né v pohodě. Ale pak stačí třeba jeden úsměv nebo hezký slovo od "úplně neznámého" člověka a pochopím.. Učím se a učím se a učím se :75: a mám z toho radost. KOlem sebe vidím lidičky v hodně velké "temnotě" a já cítím, že tam už mě "to" díky Bohu nepustí. Přeju krásnou sluníčkovou sobotu všem.. :27:
26.02.2011 - 10:09 | Filtr
(Vodnář) mitea » Jedna duše od studánky sv.Zdislavy
Zazívame v skutku podobné veci :4:
Krásny :27: den i Tebe a vela opätovaných úsmevov a radosti... :62:
27.02.2011 - 09:22 | Filtr
(Kozoroh) bhakti » mitea
Ja jsem v obdobi samoty nalezla Boha.Vdana ale sama,dlouhych 25 let.Zacala jsem jezdit na ruzna duchovni setkani,meditace,moc krasne.Postupem casu jsem se priklonila k ciste duchovni ceste,v lasce k bohu,k veskerenstvu.To je ta spravna cesta,tu knizecku moc doporucuju,jen mi potvrdila,co citim.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »