P. Coelho - Brida


11.02.2011 - 12:42
(Hadoken) ži.va
P. Coelho - Brida
dlouho, cca dva roky tomu je, co jsem se doslechla o téhle knize a jako příznivkyně Coelha mě samozřejmě začla zajímat a přitahovat...nicméně jsem vyčkávala...až do tohoto týdne, kdy jsem se prostě rozhodla a opatřila si ji...jsem někde u strany 70... a nebudu to komentovat... jako vždy, učitel přichází v pravou chvíli (učitelem mám na mysli jakýkoli podnět, prostřednictvím kterého si dovolíme -vidět- zase kousek víc)budu ráda, pokud jste knihu četli, pokud se chcete podělit, dávám prostor :)

Stránka: 1 2
Řazení:
11.02.2011 - 12:46 | Filtr
(Vodnář) Leylah
P. Coelho je teď všude kolem nějak hodně. Proč až teď? Píše přece už tolik let a přesto jeho romány zažívají boom (aspoň u nás) až teď. Je to jako lavina :1:

No asi se do něj taky pustím. Hledám teď po zkouškovém něco, na čem bych se rozečetla. Myslím, že by se mohl číst docela dobře. Možná bych uvítala radu, kterým dílkem začít :25:
11.02.2011 - 12:57 | Filtr
(Panna) Ameliee » Leylah
Coelho má v Čechách širokou čtenářskou obec už několik let. Já osobně o něm "vím" víc jak 10 let. Tož, asi moc nesouhlasím. Jen je možná teď doba, kdy je víc lidí, co se k takovéto knížce dostanou - což souvisí s tím, že obecně lidé dochízejí k širšímu vnímání a vědomí.
Co se týče rady - neporadím, jen možná tak, že jdi do knihkupectví, "provoň" všechny jeho dílka, co tam budou mít a vem tu, jejíž "vůně" ti uvízne. :3:
11.02.2011 - 12:58 | Filtr
(Panna) Ameliee
Taky jsem se k ní ještě nedostala, tak nějak podobně jako ty. Ale ona doputuje. :44:
príma "počtení" :62:
11.02.2011 - 12:58 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Leylah
tak k nám to došlo trošku pozdě no... přišlo mi, že velká vlna přišla nějak s natočením Veronika se rozhodla zemřít... ale možná to je jen můj dojem. ale ono to je vlastně jedno.

kterým začít? jdi do knihovny nebo knihkupectví, nebo si najdi seznam jeho literatury na netu, i s obálkami knih a vyber intuitivně, tam najdeš, co potřebuješ.

Coelha nemá cenu číst "z nudy"... to jsem udělala u dvou jeho knížek a nic mi v tu dobu nedaly... nebyl čas... pro mě nejsilnější bylo 11 minut, U řeky Piedra jsem usedla a plakala, a nyní Brida...

jeho tvorba se tak trochu dělí na mužskou a ženskou tematiku
11.02.2011 - 12:59 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Ameliee
koukám, že máme podobné způsoby :3: :62:
11.02.2011 - 13:02 | Filtr
(Panna) Ameliee » ži.va
a ještě ke všemu ve stejnou chvíli... :5: :62: :35:

díky ti za připomenutí :68:
11.02.2011 - 13:08 | Filtr
(Vodnář) Leylah
Možná je to opravdu tou dostupností. Ale dříve jsem nenarazila na jeho knihy hned u vchodu do knihkupectví apod. Takže proto ten můj postřeh. Samozřejmě, že ho lidé četli určitě i dřív.

Děkuju za rady. Už před nějakou dobou jsem si našla nějaký web, kde je seznam jeho děl a všimla jsem si, že některá na sebe navazují. Takže proto jsem se ptala, kterou začít :48:

Nečíst z nudy... Hmm, tak asi zkusím kouknout na zadní strany přebalu a třeba mě něco osloví :44:
11.02.2011 - 13:09 | Filtr
(Vodnář) Taita
Četla jsem ji asi před rokem. A od první chvíle jsem věděla, že...vím. Že to je to ono. Moc mě posunula dopředu. Měla jsem pocit, že ty věci už dávno znám...
A teď druhá kniha : Valkýry - taky pecka
Od Coelha se mi líbí všechny knihy. Tyto dvě mě oslovily nejvíc. Naopak nejmíň kniha Vítěz je sám. Tu jsem statečně dočetla do konce, ale vůbec nic mě neříkala. Asi ji prodám...
11.02.2011 - 13:14 | Filtr
(Býk) Bé át
Mám ráda jeho knížky, čtu je tedy hodně záhadným způsobem :4:

První byla Brida, líbila se mi, krásně se četla. Jen jsem potom dlouho koukala chlapům na ramena.. :6:

Pak Čarodějka z Portobella v angličtině, potom v češtině. A Valkýry. Teď Alchymista. Výborně se čtou a něco člověkudají. Každá znich něco jiného :)
11.02.2011 - 13:14 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Taita
na Valkýry jsem taky slyšela už jedno velice pozitivní hodnocení

11.02.2011 - 13:15 | Filtr
(Býk) Bé át » Taita
koupím, tu nemám :1:
11.02.2011 - 13:35 | Filtr
(Vodnář) Taita » ži.va
Na Bridu i na Valkýry jsou rozporuplné ohlasy. Jedny oslovila a jiní tvrdí, že je to blábol.
Asi opravdu záleží, jak už tady bylo zmíněno, aby kniha přišla ve chvíli, kdy jsme na ni připraveni.
Mám stejnou zkušenost s knihou Malý princ. V deseti letech, když jsem ji dostala, tak jsem ji sice přečetla, ale nevěděla jsem, co tím chtěl básník říci. Bylo to takové "divné". Teď když ji čtu, tak u kapitoly s liškou pokaždé brečím a celá knížka mi mluví z duše...
11.02.2011 - 13:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Coelho je v tomhle doopravdy zvláštní a vidím, že podobnou zkušenost nás tu má víc. Za normálních okolností jsem v obchodech s knihami jeho tituly vždycky míjel, protože vůči všemu, co zavání bestsellerem mám sklony mít předsudky (dokud jsem nepoznal Murakamiho, to je zase "můj osobní Coelho"). Ale ve dvou případech tomu bylo jinak: šel jsem kolem a najednou jsem pocítil nutkání po té knize sáhnout a zakoupit. A vždy se v knize - světe div se - skrývalo momentální osobní téma: jednalo se o knihy Poutník a málo známou Pátou horu se starozákonním námětem osobní vzpoury proroka Eliáše. A souhlasím s dělením Ajvy na mužská a ženská témata, i když připouštím, že Veroniku jsem před lety také zhltnul a tanga nenosím. Na druhou stranu - Alchymistu jsem přečetl z určité setrvačnosti a řekl jsem si: pěkné, nic víc. Coelho má dar psát prostým jazykem ve snadno stravitelných podobenstvích a symbolech, Alchymista je vrcholem tohoto jeho stylu psaní, ale například zmiňovaného Poutníka považuji za mnohem hlubší dílo.
11.02.2011 - 13:40 | Filtr
(Býk) Bé át » Bé át
Nekoupím :6:

Mám ji :6:, ale nic mi v té době nedala a úplně jsem na ni zapomněla,ani jsem ji nedočetla.
11.02.2011 - 13:43 | Filtr
(Vodnář) Taita » Bé át
asi nebyl ten správný čas. Nebo tvoje cesta vede jinudy.... :17: :29:
11.02.2011 - 14:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Argyll
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vím, že diskuze je zasvěcená knize Brida, ale nemohu odolat dát sem tuhle pasáž z Páté hory (snad se Ajvy nebude zlobit). I když u nás knížka vyšla v r. 1998, mě se do ruky dostala před pár měsíci:

* * *

Před dávnou dobou se patriarcha Jákob utábořil a během noci kdosi vešel do jeho stanu a bojoval s ním až do východu slunce. Jákob tu bitvu přijal, přestože věděl, že jeho protivníkem je Hospodin. Za svítání stále ještě nebyl přemožen; přestal zápasit, až když Bůh slíbil, že mu požehná.
Ten příběh přecházel z pokolení na pokolení, aby nikdy nikdo nezapomněl: někdy je třeba s Bohem bojovat. Život každé lidské bytosti v určité chvíli zkříží tragédie; může to být zkáza města, smrt dítěte, falešné obvinění, nemoc, která zmrzačí navždy. V této chvíli Bůh člověka vyzývá, aby Mu čelil a aby odpověděl na jeho otázku: „Proč tolik lpíš na existenci tak krátké a tak plné utrpení? Jaký je smysl tvého boje?“
Pak tedy se člověk, který neumí na tuto otázku odpovědět, se vším smíří. Zatímco druhý, který hledá smysl existence, usoudí, že Bůh byl nespravedlivý, a rozhodne se vzdorovat vlastnímu osudu. A právě v té chvíli sestoupí z nebes jiný oheň – nikoli ten, který zabíjí, nýbrž takový, který boří staré hradby a ukazuje každé lidské bytosti její skutečné možnosti. Zbabělci nikdy nedovolí, aby jim ten oheň zapálil srdce – touží jen po tom, aby se nová situace zase rychle vrátila k tomu, co bylo dřív, a oni mohli dál žít a myslet způsobem, na který byli zvyklí. Stateční lidé však spálí v ohni to, co bylo staré a – i za cenu velkého vnitřního utrpení – všechno opustí, ba i Boha, a ubírají se vpřed.
„Stateční lidé jsou vždycky neústupní.“
Hospodin se z nebe spokojeně usmívá – protože to právě On chtěl, aby každý vzal do svých rukou zodpovědnost za svůj vlastní život. Dal ostatně svým dětem největší ze všech darů: schopnost volit si své činy a rozhodovat o nich.
Pouze mužové a ženy s posvátným plamenem v srdci mají odvahu Mu čelit. A jenom oni znají cestu zpět k Jeho lásce, neboť nakonec pochopí, že ta tragédie neměla být trestem, ale výzvou.

* * *
11.02.2011 - 14:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bé át
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anad 2, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Faktem je, že píše zvláštně...opravdu musíš dostat tu správnou knížku ve správnou chvíli do ruky, jinak tě neosloví...S tou Bridou- taky koukám na to rameno :4:..Alchymistu už jsem zmákla dvakrát a Vítěz je sám (a těď se ale hrozně stydím :6: :6:) jsem normálně vyhodila do popelnice a říkala si, že autor už neví coby a o čem, tak píše totální kraviny..asi neměl "svou světlou chvilku" anebo peníze...?? :4:
11.02.2011 - 14:37 | Filtr
(Býk) player
Zkusím.

Pro mě zatím Jedenáct minut byla nejhezčí.
11.02.2011 - 14:40 | Filtr
(Vodnář) Taita » Anad 2
S tím Vítězem se nemusíš tydět. Mám podobný pocit. Tak jak si knihy schraňuju a nedala bych žádnou, tak tuhle dám i s věnováním.
11.02.2011 - 14:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Taita
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anad 2, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no to je to...já si knížek hrozně vážím a ty "pravé" bych nedala z ruky, proto se stydím, když s nějakou takhle naložím...ale když ona si o to vyloženě říkala.. :3:
11.02.2011 - 14:56 | Filtr
(Vodnář) Taita » Anad 2
:3:
11.02.2011 - 15:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A ještě jedna citace (poslední! :1:) - Poutník:

„Pane, smiluj se, neboť jsme poutníci na cestě do Compostely, a to může být chyba. Učiň ve svém nekonečném milosrdenství, abychom nikdy neobrátili své poznání proti sobě samým.
Smiluj se nad těmi, kdož litují sami sebe a považují se za dobré a životem neprávem pronásledované – neboť těm se nikdy nepodaří bojovat dobrý boj. A smiluj se nad těmi, kdo jsou krutí sami k sobě, ve svých činech vidí jen zlo a cítí se vinni každou nespravedlností světa. Neboť oni neznají Tvůj zákon, jenž praví: i vaše vlasy na hlavě jsou sečteny.
Smiluj se nad těmi, kdož nařizují a kdož slouží v dlouhých hodinách práce a obětují se kvůli neděli, kdy je všude zavřeno a není kam jít. Ale smiluj se nad těmi, kdož posvěcují své dílo a překračují meze svého šílenství, až se nakonec zadluží, nebo skončí přibiti na kříži vlastními bratry. Neboť oni neznali Tvůj zákon, jenž praví: buďte obezřetní jako hadi a bezelstní jako holubice.
Smiluj se, protože člověk může zvítězit nad světem, a přitom nikdy nebojovat dobrý boj sám se sebou. Ale smiluj se nad těmi, kdož vybojovali dobrý boj se sebou samými a nyní chodí po nárožích a barech života, protože nedokázali zvítězit nad světem. Neboť oni neznali Tvůj zákon, jenž praví: kdo slyší má slova a plní je, musí postavit svůj dům na skále.
Smiluj se nad těmi, kdož se bojí uchopit pero, štětec, nástroj, či nářadí, protože si myslí, že jiní to již učinili lépe a že oni sami nejsou hodni vstoupit do čarovného sídla Umění. Ale více se smiluj nad těmi, kdož se chopili pera, štětce, nástroje či nářadí, a cítíce se lepší než druzí, dali inspiraci ubohou podobu. Ti neznají Tvůj zákon, jenž praví: nic není skrytého, co by nemělo být zjeveno, ani tajného, co by nemělo být poznáno.
Smiluj se nad těmi, kdož jedí a pijí dosyta, ale ve své sytosti jsou nešťastní a osamocení. Ale více se smiluj nad těmi, kdož se postí, kárají a zakazují a mají se za svaté a jdou hlásat Tvé jméno na náměstí. Neboť oni neznají Tvůj zákon, jenž praví: svědčím-li já sám o sobě, mé svědectví není pravé.
Smiluj se nad těmi, kdož se bojí smrti a neznají mnohé říše, jimiž prošli a mnohou smrt, jíž už zemřeli, a jsou nešťastní, protože si myslí, že všechno jednou skončí. Ale více se smiluj nad těmi, kdož již poznali svou mnohou smrt a dnes se považují za nesmrtelné, neboť neznají Tvůj zákon, jenž praví: nenarodí-li se kdo znovu, nemůže spatřit království Boží.
Smiluj se nad těmi, kdo zotročují hedvábným poutem lásky a považují se za pána toho druhého a jsou žárliví, otravují se jedem a mučí se, protože nedokážou vidět, že láska se mění jako vítr a všechno ostatní. Ale více se smiluj nad těmi, kdož se k smrti bojí milovat a odmítají lásku ve jménu nějaké vyšší lásky, kterou neznají, neboť neznají Tvůj zákon, jenž praví: kdo by se napil vody, kterou mu dám já, nebude žíznit navěky.
Smiluj se nad těmi, kdož vesmír omezují na pouhá vysvětlení, Boha na kouzelný elixír a člověka na bytost se základními potřebami, jenž musí být ukojeny, protože ti nikdy neuslyší hudbu sfér. Ale více se smiluj nad těmi, kdož mají slepou víru a v laboratořích přeměňují rtuť ve zlato a hromadí knihy o tajemstvích tarotu a síle pyramid. Neboť oni neznají Tvůj zákon: dětem patří království Boží.
Smiluj se nad těmi, kdož nevidí nikoho leč sebe a pro nějž jsou druzí vzdálenou a nezřetelnou scenerií, kterou míjejí ve svých limuzínách, a kdož se zavírají v klimatizovaných pracovnách v nejvyšším poschodí a mlčky snášejí samotu moci. Ale smiluj se nad těmi, kdož jsou štědří a lidumilní a snaží se zvítězit nad zlem jenom láskou, neboť neznají Tvůj zákon, jenž praví: kdo meče nemá, prodej plášť a kup si meč.
Smiluj se, Pane, nad námi, kdož hledáme a odvažujeme se třímat meč, který jsi slíbil, a kdož jsme lid svatý a hříšný, rozptýlený po zemi. Neboť nepoznáváme sami sebe a mnohokrát myslíme, že jsme oblečení, ač jsme nazí, myslíme, že jsme spáchali zločin, a ve skutečnosti jsme někoho zachránili. Nezapomínej ve svém milosrdenství na nás všechny, kdož třímáme meč rukou anděla a rukou ďábla v téže pěsti. Neboť jsme na světě, zůstáváme na světě a potřebujeme Tě. Potřebujeme neustále Tvůj zákon, jenž praví: když jsem vás vyslal bez měšce, bez mošny a bez obuvi, měli jste v něčem nedostatek?“

11.02.2011 - 15:13 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy » Argyll
Nádhernej úryvek i ten z Páté hory, díky. :15: Jinak k tématu Brida, je to moc krásně napsaná kniha, moje zkušenost je přesně taková, jak tady píšete, co potřebuješ číst či se naučit, to si tě najde..., tohle my lidi neřídíme..a je to dobře. :16:
11.02.2011 - 15:28 | Filtr
(Štír) tronco » player
:4:... jak jinak.....
... ta mi hodně pomohla i když vlastně nic nevysvětlila :20:
11.02.2011 - 15:29 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Taita
s Malým princem mám podobnou zkušenost, četla jsem ji někdy taky okolo 10 let, navíc ve slovenštině u tety na prázdninách...

a pak, o osm let později jsem teprve pochopila...
Příspěvky: 1-25 26-41
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »