Láska a svoboda..


19.01.2010 - 19:55
(Panna) Mar.gita
Láska a svoboda..
"Utrhl jsem květinu a ona mi zvadla. Chytil jsem motýla, ale brzy mi zemřel. Až pak jsem pochopil, že krásy je třeba dotýkat se srdcem..." (John Lennon Winston)Tento citát je postavený na (pro mě pochopitelné a přirozené) touze lidí mít, vlastnit to, co jim dělá radost a potěšení. Kdo by si to nepřál? Ovšem, když se člověk zamyslí, tak utrhnout květinu, chytit motýla, jinými slovy mít to pro sebe, to vlastně znamená odebrat svobodu. S jakým výsledkem? Zničení! Když však člověk opustí tuto touhu mít a vlastnit a ponechá svobodu, zajde se pokochat krásou květů a motýlů na louku, nebo-li dotkne se srdcem, tak ke zničení nedojde. Zjistí, že krásu může vnímat a sdílet se všemi, kteří si to taky chtějí vychutnat, že se o ni nedělí, to ani nejde, krása tam prostě je, je tam pro všechny a čím víc lidí tam bude, tím víc lidí bude vidět tu stejnou krásu, a její množství se vlastně znásobí tím počtem lidí, kteří ji vnímají. To si člověk ještě snadno představí, ale co s lidmi? Vždyť přece nejen krásy, ale i lásky se lze dotýkat jen srdcem. Nebo by se hodilo spíš napsat, že láska je srdcem, je stavem bytí. Když je někdo láskyplný, může tenhle stav sdílet s ostatními. A stejně jako u té krásy na louce, s čím větším počtem lidí ji sdílí, tím víc té lásky je. Proč ji omezovat jen na jednoho člověka? Proč nemít rád lidi obecně? I tady platí, že jakákoliv touha po vlastnictví všechno zničí. Přesto lidé chtějí jeden druhého vlastnit. Uzavírají manželství a svazky na znamení, že patří jeden druhému, jinými slovy, že mohou dát lásku jen sobě navzájem. Když se potom jeden usměje, nebo je milý na někoho jiného, druhý žárlí. Co je taková žárlivost? Je to strach, že nebudu mít druhého jen pro sebe, strach, že o druhého přijdu a to vyústí ve snahu omezit ho na svobodě ještě víc. Co je špatného na tom, že je druhý milý a usměvavý i na ostatní? Pokud nám to vadí, jen to potvrzuje naši touhu mít ho jen pro sebe, touhu po jeho vlastnění. Žárlivost není důkaz toho, že druhého milujeme. Milovat druhého znamená dát mu svobodu. Láska v intimním partnerství má smysl také jen pokud je člověk svobodný. Jedině svobodný člověk, který si vybere intimního partnera s ním také zůstane ze své svobodné vůle. Pokud s ním zůstat chtít nebude, žádné jeho vlastnění to nevyřeší, jen začnou problémy. Myslím, že se lidi snaží druhé vlastnit také proto, že si myslí, že lásku získají od nějakého partnera. Proto se bojí zůstat sami, bojí se samoty, bojí se, že nebudou mít lásku. Ale tu nemůžou získat, tu mohou jen sami cítit, je to stav bytí, ne něco co mohou získat odjinud. Kdo zná tento pocit? Je tu někdo, pro koho je láska stavem bytí? kdo je láskou?

Stránka: 1 2
Řazení:
19.01.2010 - 20:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele KOZLÍK, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
normálně tak dlouhé články nečtu ale tenhle je hezký a souhlasím s ním :27: :27: :27: :27:
19.01.2010 - 20:07 | Filtr
(Štír) !gby
Moc krasny text :74:

modra rostlinka lostrinka by jiste souhlasila a srdicko by ji zaplesalo :27:

citis to spravne, jenze aplikovat tuto teorii na to "lidske" byti je zatim hudbou budoucnosti. Jen par jedincu, par kapek v oceane je schopno takto to citit a take ... byt. Vetsina se chova majetnicky, lasku citi pouze sdilenou mezi sebou, ale jakmile preroste v neco vic, ani v tom nemusi byt zamer ublizit nebo podvest, proste jakmile se ze same lasky z nicehonic objevi nesmirna touha sdilet tyto pocity s vice lidmi... dochazi k problemum zapricinenym lidskou hamiznosti a netolerantnosti. Lide jsou navykova stvoreni, a laska je zatracene cenna droga. Kazdy chce tu svoji davku jen pro sebe... nedovoli, aby se bezplatne sirila po ostatnich...

takze kvetiny uvadaji, motylci umiraji... v same jejich podstate ...
19.01.2010 - 20:09 | Filtr
(Panna) Ameliee
děkuji, je to od tebe pohlazení..a vítám tě po delší době opět tu, ráda tě čtu :27: :62: :68:

to, co popisuješ, si uvědomuji každým dnem, ano, láska je stav bytí, duše a srdce a je to vědomé přijetí sebe sama v lásce a svobobě a tím pádem i druchých, nejen lidí...je to stav, ke kterému se cítím blíže, teď to tak cítím, .. :18: :68:
19.01.2010 - 20:11 | Filtr
(Panna) Ameliee » !gby
a jak to cítíš teď ty, Igby? :18: :74:
19.01.2010 - 20:16 | Filtr
(Štír) !gby » Ameliee
ja ted citim neco jineho... a to mi trosku zastrelo zrak..

nicmene souhlasim s tim a jednou bych chtel skutecne milovat a dotykat se milovanych svym srdcem :27:
19.01.2010 - 20:25 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka
:74: :17: ano, jen bych k tomu asi ještě doplnila, že taková Láska myslí na druhého, chce pro něj jen to nejlepší (myšleno celistvě, nikoli podbízivě - takže to kolikrát nemusí být v souladu s jeho přáním) a je nesobecká, dotyčný už určitě nemyslí vůbec na svůj prospěch, ale na druhé, které miluje
a samozřejmě je to Láska duchovní, nikoli fyzická, tedy to daleko přesahuje rámec partnerství muže a ženy např. (jistě do něj zasahuje, ale přesahuje ho až nakonec na vztah člověka ke komukoli jinému...)
19.01.2010 - 20:29 | Filtr
(Panna) Ameliee » !gby
taky u mě bylo na počátku hledání a chtění a i když jsou stále zkoušky a jejich třeba, sílí to...tak, směle dál.. :27: :62: :35:
19.01.2010 - 20:34 | Filtr
(Panna) Mar.gita » !gby
Píšeš: "citis to spravne" ...
snažím se nehodnotit... když se to ohodnotí jako že to cítím špatně, tak mi to může ublížit, když se to ohodnotí, že to cítím správně, může to vyvolat namyšlenost... myslím, že to není ani správně ani špatně... prostě to tak cítím...
Taky vím, že patřím mezi obyčejné lidi, kteří tuto teorii neumějí aplikovat .. nejsou láskou.. přesto ani za tohle se nehodnotím...
19.01.2010 - 20:36 | Filtr
(Panna) Mar.gita » Ameliee
Děkuji za hezké přivítání :17:
i když jsem nepřispívala, přesto jsem sem chodila, ale jen číst :1:
19.01.2010 - 20:37 | Filtr
(Panna) Mar.gita » Tyna_Tynka
Děkuji za pěkné doplnění :17:
19.01.2010 - 20:41 | Filtr
(Štír) !gby » Ameliee
jojo... urcite dal... zpet ni krok :3: nestasten ten, kdoz se porad vraci ci chodi v kruzich.

Musime jit dal, at uz to znamena cokoliv, pouze diky nasim zkusenostem ziskanym prave v minulosti mame sanci sve kroky ovlivnit a nasmerovat je patricnym smerem i kdyz ani to nam to ten vytouzeny cil nakonec prinest nemusi... ovsem nekdy cilem zivota muze byt i ta cesta k jeho nalezeni, nikoliv ten cil samotny :)
19.01.2010 - 20:43 | Filtr
(Panna) Ameliee » !gby
tak..kdo ví, kdy dosáhne cíle, podstatný je ta cesta k němu, ano... :15: :3: :62: :68:
19.01.2010 - 20:43 | Filtr
(Štír) !gby » Mar.gita
ano, spravne... i kdyz nekdy je dost tezke zustat nestranny a nedotceny.
19.01.2010 - 20:43 | Filtr
(Panna) Ameliee » Tyna_Tynka
postupně..ano..jedno s druhým... :15: :68:
19.01.2010 - 20:59 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele melanie, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pořád čtu, jak se popisuje touha vlastnit. Každý jinak, ale v podstatě stejně. Nemyslím, že chce každý vlastnit. Je krásnější a přirozenější vidět louku a brouky na ní každé léto znovu, a v jiných barvách.
Pokud dáváš taková přirovnání, tak zakaž květinářství. Tam se zničí nejvíce krásy. Proto květiny nechci, a ani je nekupuji. Ani vánoční stromky.

S lidmi to je zákonitě jiné. Nerosteme volně, bez myšlení, jako květiny. Máme mozek, dvě hemisféry, a chceme býti milováni. Nemusíme se vlastnit, jen proto, že každý člověk touží po lásce. Mezi láskou a vlastněním nevidím rovnítko.

Jen touhu být s někým, kdo se mi líbí a voní stejně jako louka, nebo květina. O tom je i vztah.

Další aspekt - žárlivost. Také se nevyskytuje mezi květinami na louce, ale pouze mezi lidmi. Milovat znamená,žít s někým, toužit po někom, zkrátka nebýt sám. Proč, když někdo miluje, tak druhého omezuje? Toto není můj názor. Navíc pokud se v partnerství tento jev začne rýsovat, tak dlouho spolu nevydrží.

Ale určitě nechci být svobodná v tom smyslu, že nebudu chtít lásku jiného, a já si svou také někam schovám. Slušný člověk jedná, jen ze svobodné vůle.

Někdo lásku cítí, někdo ne. Je to stav, kdy naše myšlení je zaměstnáno pozitivně, a nechce být dále samotné. :17:


19.01.2010 - 21:01 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » Ameliee
:15: samozřejmě, že postupně, učíme se...
vždyť "miluj bližního svého jako sebe sama" a nakonec, jak už tu zaznělo od Namchana, více jak sebe sama, to je jeden z naprostých vrcholů
a samozřejmě dojít k němu vyžaduje učení se, prožívání, cestu, rovzpomenutí...
až ho dosáhneme, tak už se nejspíš budeme moci vrátit Domů... ale tady to má být také jeho odraz, takže určitě spět k tomu co nejvíce a umožňovat, aby přes nás mohla Láska proudit více a více a čistěji a čistěji... postupně :17:
19.01.2010 - 21:18 | Filtr
(Panna) Mar.gita » melanie
píšeš: "Mezi láskou a vlastněním nevidím rovnítko."
Ale to já taky ne, snažila jsem se vysvětlit rozdíl mezi:
milovat a poskytnout svobodu - láska
milovat a omezit svobodu - vlastnění

Dál píšeš: "Milovat znamená,žít s někým, toužit po někom, zkrátka nebýt sám. Proč, když někdo miluje, tak druhého omezuje?"
tady mám taky pocit, že slučuješ milovat a omezovat v jedno. Pro mě je to rozdíl. Milovat neznamená omezovat druhého, tedy v případě, že mu zároveň ponecháš i svobodu, což mám pocit, že nějak chybí. Nepopírám, že milovat znamená toužit tu lásku sdílet s druhým a toužit nebýt sám. Jen se z toho nesmí vytratit ta svoboda.

A rozhodně jsem nikde nepsala o tom, že by si měl někdo svou lásku někam schovávat. Naopak jsem psala, že sdílením se láska násobí.

:17:

19.01.2010 - 21:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mar.gita
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele melanie, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Snad to myslíme stejně. Akorát já se cítím stále svobodná, nijak a nikým neomezována, takže snad můj popis vyznívá jinak.

Ono totiž pokud nechceš být sama, tak ty nebo ten druhý se vždy musíte sobě přizpůsobit. A přitom necítit žádnou nesvobodu.

Mám vždy pocit, že pokud se začne mluvit o lásce, tak je každý omezován. Už tím, že miluje.

Fajn, "...jen se z toho nesmí vytratit ta svoboda...". Toto je proti mému cítění. Je to pro mě hodně subjektivní popis.
Ahoj, dobrou noc :74:
19.01.2010 - 21:53 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
hodně se píše na toto téma, všechno to jsou moc krásné myšlenky, jen neznám nikoho, kdo to dokáže. :3:
19.01.2010 - 22:14 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » miluška medvídková
Já tě chápu, dříve bych možná taky tak zareagovala, ale ono je tohle říci pohodlné... něco jako nikoho takového neznám, tak se přece taky nemusím snažit... (ale pokud Srdcem cítíš, že je to správné, tak má velkou cenu se snažit)
však jsem taky psala, že si myslím, že je to jeden z vrcholů, takže k němu alespoň spět :3:
ale dokonce znám osobně jednu ženu, která je v tom už nesmírně daleko, dojímá mě až k slzám, jen když na ni teď pomyslím, protože ona už opravdu vůbec nemyslí na sebe, vůbec, je tak krásná, pro každého je požehnáním jen být v její blízkosti a já už to vidím a tedy už vím, že to opravdu lze :17:
postupně, jak psala Ameliee :3: ale nevzdávat se :17:
19.01.2010 - 22:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele spimajim, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ano, něco podobného si myslím taky.
Také to, že ke stavu, který tak hezky popisuješ, směřujeme ve svém vývoji jako bytosti.
Ale jsme od toho ještě hodně daleko.
Sama myslím jsem velmi málo majetnická, ale přeci jen život bez jednoho partnerského vztahu s tím, že s tím druhým máme k sobě blíž než k těm ostatním, je pro mě těžko představitelný.
Neuměla bych to. Zatím potřebuji "mít" někoho, s kým mám "něco víc" než s ostatními - a v tomto životě už jiná myslím nebudu.
19.01.2010 - 22:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » miluška medvídková
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele melanie, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Kdo dokáže milovat a nechtít vlastnit. Specifikujte slovo vlastnit v tomto procesu blíže.
Není přece možné nebýt ničí, milovat fatu-morgánu, nebo co si mám představit, milovat a nevlastnit. Copak si ten svůj protějšek přiváži za nohu, nebo mu budu krást myšlenky z hlavy?

Vztah je mnohem složitější než tato slovní spojení.

Je zde jediné východisko, opravdu nebýt ničí, nikam nepatřit, nemít ani ty přátele, protože mezi všemi vztahy, je něco, těžce definovatelné, ale vždy můžeme říci, že chceme vlastnit duši své přítelkyně. Nejen partnera. Apod.

Žít s někým a nebýt kusem jeho "já", nejde. Pokud budeme mluvit o lásce, milování, ... :27:
20.01.2010 - 07:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele cejar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:27:
Napísala si to krásne, láska sa nedá vlastniť :74:
29.01.2010 - 14:13 | Filtr
(Býk) melounek54
Kdyby to tak cítil každý člověk, nebylo by na světě lží, zrady, vražd a utrpení. Dokonalost sama, ráj na zemi. Jednou to snad přijde a přejme to těm kteří to budou prožívat :-) :74:
Příspěvky: 1-25 26-26
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »