O závisti bez závisti, aneb věčné téma


13.03.2014 - 11:29
(Kozoroh) kocour_mivik
O závisti bez závisti, aneb věčné téma
Vážení najdisáci,po delší době a po zralé úvaze jsem se odhodlal otevřít jedno z ožehavých témat - téma závisti. Osobně se na ni dívám dvojím pohledem. Zřeno tím prvním, je to jedna z nejodpornějších lidských vlastností, právem považovaná za smrtelný hřích. Leč když na ni koukám z jiné strany jeví se mi jako jeden z projevů lidského ega, reagujícího na realitu života vyplývající občas z křivdy a zoufalství. Pohledů může být víc, třeba se vám podaří odkrýt mnohé další.Těším se jako vždy na plodnou diskuziZatím vás všechny zdravímVáš tělem i duchem oddanýKocour_Mivik

Stránka: 1 2
Řazení:
13.03.2014 - 18:18 | Filtr
(Lev) heslo
Možná je závist třeba hledat někde hodně daleko ...hned po našem narození kdy očekáváme naše celkové přijetí do tohoto světa.Ale současná společnost tomu mnoho nepomáhala.Porodnice kde se miminka odnášela hned po porodu,oddělení od těla matky a nedostatek citu,lásky ,pomoci,bezpečí v rodinách může zastavit v novorozeneckém věku náš vývoj a jednotlivé naše části mohou zůstat naprosto nevyzrálé a jen čekají až se jim dostane pozornosti.Pak se může stát že máme v sobě spoustu pochybností,podezření a strachů které nám zosobní někdo okolo nás.Proto souhlasím s tím že závist je určitá křivda a zoufalství.... :27:
13.03.2014 - 18:44 | Filtr
(Panna) Namchan
Je to o svobodné vůli a o slovech Ježíše: "Proste a bude vám dáno."
Jak mnozí vědí, tak hlavní příčina všeho zla je v tom, že si lidstvo přepěstovalo pozemský rozum a tím se stalo otrokem vlastního nastroje.

Svobodná vůle není to myšlenkové rozhodování v hlavě... "to chci a tamto chci". Skutečná svobodná vůle tkví v duši člověka v jeho duchu.

Protože ale duch zlenivěl a neprojevuje se dnes u mnohých a na jeho místě je rozum, proto nemohou lidé poznat skutečnou svobodnou vůli.

Slova Ježíše se tedy netýkají rozumového chtění, ale ono "Proste a bude vám dáno" ukazuje na schopnost ducha si svým chtěním vytvářet sám svůj osud a život.

Protože tento duch zlenivěl a neprojevuje se, proto si rozum, který pochází z hmotného mozku a tím opět tak může chápat jen hmotné věci, proto si tento rozum myslí, že je nespravedlnost a křivda ve stvoření... při zrození do poměru (chudoba, podmínky) a pod. rozum ovšem neví, že má zúžený obzor chápaní a že nemůže sám o sobě sledovat u jednotlivých dějů jejích vznik až do jemnohmotna či duchovna.

Následně vzniká u takto rozumem zotročených lidí při hloubání a domnělé křivdě závist... a tím klesají ještě hlouběji.
14.03.2014 - 23:17 | Filtr
(Lev) Muse
Myslím si že člověk má dvě možnosti.Buď bude závidět ostatním,nadávat na svět a hýčkat si křivdy,anebo se sebou začne něco dělat a začne si tvořit svůj život a plnit si své sny.

15.03.2014 - 13:31 | Filtr
(Rak) seven
Závist je brána obecně jako negativní vlastnost. Nicméně i negativní vlastnosti jsou součástí jednotlivce. Navíc se domnívám, že její záporné hodnocení je dané tím, že se všeobecně takto neustále zdůrazňuje. Závist jako taková je pouhý pocit (někdo má něco co já ne), který nemá formu ani tvar. Tu ji dává a rozvíjí jednotlivec. V tom nesprávném smyslu je to negativní emoce, v tom pozitivním může pomoci člověku růst a něco dokazovat.
15.03.2014 - 13:49 | Filtr
(Panna) Namchan » seven
"Závist jako taková je pouhý pocit (někdo má něco co já ne), který nemá formu ani tvar."
==

To je právě ten velký omyl rozumových lidi, kteří vlastní vinou nemohou vidět SKUTEČNÝ vznik dějů.

Myšlenky i city se formují v patřičných úrovních, jestliže člověk něco cítí v nitru, tak to není přelud, ale musí to být těleso ze stejnorodé podstaty.

City jsou duchovní útvary jejichž tlak lze vnímat na sluneční pletení, samozřejmě lidé s rozumovou nadvládou toto nejsou schopní vyzkoumat, protože rozum byl dán člověku k chápaní hmotných věci.

Svobodná vůle sebou nese odpovědnost. Tato svobodná vůle člověka tkví v tom, že jím stále protéká neutrální čistá energie a člověk ji pomoci citů používá a formuje své chtění. Vznikají obrovské úrovně ať už myšlenkové nebo citové, které na člověka čekají po smrti.

Taktéž každý negativní cit, útvar, který způsobí škodu někomu jinému (a tyto útvary páchají velké škody)... toto vše se následně vrací tomu kdo onen útvar zplodil... např. útvar závisti. Každá vytvořená myšlenka nebo cit je spojená jemnohmotným vláknem se svým tvůrcem po čase obtěžkaná zákonem stejnorodosti se vrátí a skrz postavení planet, které jsou průplavy pro vracející se karmu, pak vytvářejí člověku podmínky pro prožívání a uzrávání.
15.03.2014 - 17:25 | Filtr
(Panna) Namchan » seven
"V tom nesprávném smyslu je to negativní emoce, v tom pozitivním může pomoci člověku růst a něco dokazovat."

==

Pozitivní smysl negativní emoce? Opět vyvozený závěr na základě povrchního rozumu. Jistě že závist může někoho přimět něco dokázat... k růstu? Možná k pozemskému na který dnešní rozumáří hledí jako na jediný.

Skutečný růst niterně zdravého člověka nemůže se nikdy zakládat na negativních emocích... to je jen sebeomluva slabochů, aby mohli podržet svou nízkost.

To k čemu může pomocí negativní emoce jako závist to můžeme vidět dnes všude kolem sebe. Kdyby negativní emoce vedla ke skutečnému růstu osobnosti, tak je dnes tady ráj na zemi a všude jen láskyplní a nádherní lidé. Skutečnost ale svědčí o něčem jiném.
16.03.2014 - 15:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Závist sama o sebe je veice nepříjemná vlastnost. Nic člověku dobrého nepřináší,je O NIČEM. Ten který závidí a neprojví to navenek, ničí sám sebe, ten který to projeví ničí sebe a toho druhého. Tak k čemu to je dobré? .... :41:
17.03.2014 - 02:58 | Filtr
(Rak) seven » Namchan
Skutečná svoboda člověka nespočívá ve vytěsnování negativních emocí, ale v jejich zvládnutí. Ten kdo to není ochoten připustit, bude neustále bojovat se svou přirozenou (a troufám si říct tou nejčistší) podstatou. A co to je vůbec negativní emoce? Pouhý protipól emoce pozitivní. Zmizí-li jedna, pak zmizí i druhá ...
17.03.2014 - 10:00 | Filtr
(Panna) Namchan » seven
Prosím vás, aby se člověk neztrapnil, tak je vhodné TVRDIT jen to co SKUTEČNĚ VÍM. A ne jen to co se do-mýšli má hlava o tom jaké to asi je.

==
"A co to je vůbec negativní emoce? Pouhý protipól emoce pozitivní. Zmizí-li jedna, pak zmizí i druhá"
==

Podle tohoto názoru člověk, který odstraní negativní emoce, tak odstraní i pozitivní emoce. Tato pošetilost určitě nepramení z prožití, protože nic takového ve stvoření neexistuje. Ve skutečnosti je tomu přesně naopak.

Čím více se člověk zbavuje negativních emoci a to tím, že se nepoddává svým slabostem a vášním, tím více se probouzí čisté cítění, když temná vyživovací jemnohmotná vlákna slábnou, až konečně úplně odpadnou. Tedy nesmí jít jen o jakési vytěsnění, ale o skutečnou duchovní práci na sobě, při které je nutné mít i touhu po ušlechtilosti a Pravdě. Čím více se člověk uvolní od temných emocí, TÍM více sílí dobré chtění v člověku, především láska a touha po ušlechtilosti a čistotě. Je tomu tak proto že člověk toto má ve své podstatě v sobě. Má tyto ušlechtile vlohy v sobě jako dary od Stvořitele, jen na zemi je mnozí znehodnotili haldou strusek (negativními emocemi).

Jsou to skutečné jemnohmotné a duchovní děje. Lidé svými nízkými sklony vytvořili obrovské úrovně stejnorodosti např. úroveň - centrálu závisti... člověk, který má závist v sobě je vlákny spojen s touto centrálou a ta ho stále podporuje a nutí k další závisti, proto není snadné z počátku se oprostit od těchto centrál. Pokud ale člověk usiluje o ušlechtilost a těmto nízkým sklonům nepopřává sluchu, tak vlákna slábnou až spojení s centrálou po nějakém čase se zruší.

Skutečně svobodný člověk je pouze ten, kdo se vřadí do zákonů stvoření a jde s nimi, protože JEN tehdy není na překážku a zákony ho podporují. (samozřejmě je nutné je správně poznat ty zákony).
17.03.2014 - 16:47 | Filtr
(Rak) seven » Namchan
V prvé řadě je nutno podotknout, že člověk se může ztrapnit pouze tím, že sám sebe jako trapného vnímá. Druhou věcí je, že posuzování názoru druhých a to jestli se tento názor eventuelně jeví trapným je opět věc filtru vnímání daného názoru, což je věc silně subjektivní (resp. výsledek zmíněného do-mýšlení).

V každém případě výše ale uvedené rozbory považuju rovněž jeden z možných pohledů na věc což problémem není. Problémem se to ale může stát v případě pokud je z něj vytvářeno dogma, přes které nejede vlak.

Pokud se ale vrátím k negativním emocím to, že se jich člověk zbavuje resp. snaží se je dále nerozvíjet neznamená, že neexistují. Pokud se už tady bavíme o závisti, člověk ji musí poznat aby jí mohl čelit a z tohoto pohledu je její efekt neutrální. Pomůže-li mně toto poznání k osobnímu růstu je její vliv veskrze pozitivní. Stahuje-li mně ke dnu je její vliv naopak negativní. Problém je, že většina jednotlivců ji hned od začátku dává pouze onen negativní náboj a tom je i téma této diskuze.

17.03.2014 - 17:45 | Filtr
(Panna) Namchan » seven
==
"Pokud se už tady bavíme o závisti, člověk ji musí poznat aby jí mohl čelit a z tohoto pohledu je její efekt neutrální."
==

Není nutné, aby člověk zabředl do všech nízkých sklonů, aby jim mohl čelit.

Člověk má v nitru ve svém duchu jako vlohy (biblické hřivny) jen dobré a ušlechtilé předpoklady a není nutné za účelem dosažení zralosti klesat do bahna.

Na druhou stranu, pokud už člověk klesne a nechá se zvábit nízkosti, tak opravdu boj a následná očista od těchto nízkosti ho může posílit.

Je ale zapotřebí si uvědomovat, že to opravdu není nutné a už vůbec to není neškodné. Jednak každé pohnutí v nitru, které je negativní páchá dále škody v jemnohmotném světě a samotnému člověku následně přináší sklizeň, tedy důsledky, protože člověk je zodpovědný za všechny své skutky, nikoli jen za ty viditelné.
17.03.2014 - 19:07 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » seven
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahoj, domnívám se, že závist jiný náboj něž negativní nemá. Pokud pocítí člověk negativní emoci - závist, žárlivost,lakotu, ale i strach, tak OKAMŽITĚ na bázi těla začnou pracovat nadledvinky a začnou ve zvýšenémíře produkovat adrenalin, ten zaplaví krevní řečiště a ovlivní srdce,to ovlivní ledviny, slinivku a játra atd... na bázi energetické se zahušťuje energie v solar plexu a v srdeční čakře,tyto pak ovlivňují krční čakru ( krk hoří, nebo je tam knedlík). Ne, závist není k NIČEMU dobrá. Pokud si toto vše člověk promítne, lze to zvládnout rozumem, uvědomí si, že i on má stejnou možnost dosáhnout vše co chce, možná v jiné formě, něž ten komu je záviděno, ( z mé zkušenosti:nic není tak,jak se zdá,nebo jeví pozorovateli. Do duše druhému člověku, do jeho pocitů a vnitřní odezvy, nevidíme, je to VŽDY jen náš subjektivní pohled na tuto věc) Když si toto občas,kdykoli uvědomí, tak závist nepropukne, nebude mít živnou půdu, ta je pouze v mysli. Asi vím jak byl Váš příspěvek míněn, něco jako "co tě nezabije, to tě posílí" asi to obecně platí, ale domnívám se, že ne u negativních emocí. :108:
18.03.2014 - 15:51 | Filtr
(Rak) seven » Samanthaa
Dal jsem si trochu práci najít na netu něco, co by vyjadřovalo věc podobným a trochu srozumitelnějším (nefilozofickým :1:) způsobem. Tak jak byla původně myšlena. Takže http://zena-in.cz/clanek/…

Lze o tom pochopitelně do detailu debatovat a rozebírat to, nicméně můj pohled neznamená (a to je odpověď pro Nam-Chana), že by člověk měl vyhledávat a setrvávat v negativních emocích aby mu přinesly růst. Zkušenost s negativem je prostě jen způsob poznání pozitiva. Těžko někdo může hovořit že zná o světlo pokud neví co je tma, což vůbec nesouvisí s rozumovým uvažováním. V univerzu je obsaženo vše v jednom a příchodem na svět možná člověk (či duše) dostává příležitost vidět tyto rozmanitosti v kontrastech, což je jistá cesta k lepšímu uvědomění si sama sebe.
18.03.2014 - 19:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » seven
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Aha, již rozumím. S odkazem na bílou a černou závist, já bych bílou nazvala tužba : "chtěl bych". To je potom v pořádku :76:
19.03.2014 - 10:18 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik » Samanthaa
Zdravím všechny spolunajdisáky a
s potěšením zjišťuji, že semínko zaseté na tomto fóru začíná utěšně růst a rozvíjet se do krásy. Děkuji panu Svenovi za poznatek, o lidksé závisti. Neodvážil jsem se do svého provního příspěvku, otvírajícího celou diskuzi
vložit větu o tom, že závist je přirozenou byť ne příliš dobrou, reakcí lidského ega při jeho konfrontaci s realitou.
Přeji všem krásný den
Váš stále více oddanější
Kocour_Mivik
:1: :1: :1: :1: :1:
19.03.2014 - 19:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » kocour_mivik
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zdravím, já myslím,že ste to tam napsal zcela jasně i když trochu Šalamounsky :1:: "...jeví se mi jako jeden z projevů lidského ega, reagujícího na realitu života vyplývající občas z křivdy a zoufalství" Toužení, je vlastně výsledek toho, co započalo pocitem určitého konkrétního nedostatku...i kdyby byl ten pocit nedostatku způsoben křivdou, anebo jen pouhou zvědavostí...
Máte velmi zajímavá témata. Bude další? :1: :1: :1:
01.04.2014 - 23:15 | Filtr
(Býk) betule » Samanthaa
Zdravím všechny,

vrátila jsem se sem po několika letech a dovoluji si něco málo připsat :1:

Závist je divná vlastnost. Připadá mi a možná se pletu, že nejvíce závidí lidé, kteří se nenaučili žít sami se sebou ... ono hlavně hodně často myslím není co závidět, podíváme li se jen malinko pod povrch.

Závist je volání o pomoc, bez uvědomění si, že pomoc je uvnitř v nás samých.
01.04.2014 - 23:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Závist je rezignace na vlastní možnosti.

T

A ještě takhle:

"Neutrácej zbytek svého života přemýšlením o jiných (tím se jen připravuješ o možnost jiné činnosti): tedy všelijakým hloubáním o tom, co ten nebo onen dělá a proč asi, co mluví a o čem přemýšlí a co asi má za lubem, a o jiných takových věcech, které způsobují, že se uchyluješ od sledování své vlastní vůdčí části. Dlužno tedy vyloučit z řady našich představ i všechno jalové, jmenovitě pak všetečnost."

Marcus Aurelius

* * *

02.04.2014 - 11:55 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik » Argyll
I když odpovídám jen uživateli Agryll moje poděkování patří všem, kteří tuto diskuzi úspěšně rozvíjí, měl jsem pocit, že se dostává na okraj zájmu a stává se tím neaktuální, ještě jednou velký Dík !!
:1: :1: :1: :1: :1: :1: :1: :1: :1: :1:
02.04.2014 - 14:18 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik » betule
Souzním s vámi, spousta lidí, přiznám se že se to stává občas i mě, tímto uměním nedisponuje. Jenže například jak má sám se sebou žít člověk, který v ničem nevyniká, všchno mu jde těžko, je pomalý v myšleníní a chápání, koktá a k tomu všemu třeba není ani fyzicky hezký, navíc nešikovný a neobratný. Jemu nablízku ovšem žije vrstevník, který má vše co tomuto človíčkovi bylo odepřeno. Ptám se, není onen nešťastník k závisti dohnaný ?
Nejen k závisti, přidává se k ní ještě její sestra neávist a strýček zoufalství. Jaká je v tomto případě pomoc uvnitř jeho samého ?
Hlavně v čem ? Nepřipadá vám tvrzení o vnitřní pomoci jako cynickým výsměchem ?
Nejedná se o můj případ, je to jen zobecnění několika zpovědí na nejrůznějšícch diskuzních fórech.
02.04.2014 - 20:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » kocour_mivik
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pokud žárlím na úspěch souseda, že má větší dům, auto, kozu, pole... tak to je vlastně taky závist, akorát v jiném hávu :37:
A tím bych se chtěla zeptat, co s tou žárlivostí,je mocnější něž závist? :1: :3: :4:
03.04.2014 - 11:00 | Filtr
(Kozoroh) hajounek
Řekla bych, že v závisti, v pocitu jako takovém bude hodně vnitřního strachu, bolesti z nenaplněných tužeb, možná absence sebedůvěry ve vlastní schopnosti ty svoje touhy naplnit..

Dle mého skromného názoru závist není nic odsouzeníhodného, naopak bych řekla že takoví lidé potřebují hodně soucitu, lásky a podpory, aby se naučili věřit v sebe sama.
03.04.2014 - 13:58 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik » afrodita333
Zdravím a děkuji za příspěvek.
Bylo by zajímavé tato slova říci do očí člověku, který je tímto způsobem postižen. Nechci hádat, ale jeho reakce by byla mírně řečeno nesouhlasná a troufám si říci i vulgární. S takovým množstvím handicapů v jednom se dá těžko smířit a mít se rád a toto tvrzení je oním pověstným přiléváním oleje do ohně, nemyslíš ?
03.04.2014 - 14:03 | Filtr
(Kozoroh) kocour_mivik » afrodita333
V tomto kontextu první věta zní jako mírně cynický výsměch. Všechno má svůj význam, význam této kolekce handicapů má jediný logický výsledek nenávist sám k sobě a ke svému okolí
03.04.2014 - 15:30 | Filtr
(Lev) Muse » kocour_mivik
Nevěřím tomu,že ten člověk nemá jediné pozitivum.Musí v něčem vynikat,jen to není schopný vidět.Může to být třeba empatie,soucit.Neznám člověka který by měl jen samé mínusy.Ještě jsem se nesetkala s člověkem který by měl vše super ve všech směrech.Lidi se prostě nechlubí se svými zklamáními i když naoko vypadají jako úspěšní.Možná bych mu zkusila poradit,aby se podíval na lidi kteří mají nějaký handicap a přesto se nevzdali a bojovali.Určitě se dá s koktáním něco dělat,a myslím si že to je zapříčiněné hlavně psychikou (nevěří si,podceňuje se,pak se přidá logicky ještě koktání).A kdo určuje lidská měřítka krásy? Vždyť je to strašně pomíjivé.Ať se zkusí nesrovnávat se s těma kteří mají dle jeho názoru víc,nikdy neví čím to bylo vykoupeno.Zkusit se zaměřit na sebe,hledat pozitiva,a začít se přijímat to je cesta.
Příspěvky: 1-25 26-42
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Váhy Vahách
ukázat kalendář »