Autisti...


22.11.2011 - 14:11
(Ryby) už zase ocelová žena
Autisti...
Prosím, kdo ví něco k tomuto tématu, sem s tím, budu ráda za každý poznatek...I za odkaz na nějakou už založenou diskuzi.Moooc díky :35:Náš malý, synoveček, 29 měs. nemluví a prý si zvláštně hraje, ségra chce zhodnotit situaci a někam vyrazit, myslím nějaké vyšetření, aby se něco nezanedbalo, kdyby... :24:

Stránka: 1 2 3
Řazení:
22.11.2011 - 14:17 | Filtr
(Lev) růžička
Zkuz zajít do rehabilitačního centra,kde se zabývají Vojtovou metodou , oni Ti přesně řeknou co máš dělat a jak na tom dítě je.
Jen ukázka cvičení co s ním budou dělat,aby byl nějaký přehled.
http://www.youtube.com/watch/…

tuhle knihu doporučují fyziterapeuti :15:
http://www.kopp.cz/www/cz/…

K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
22.11.2011 - 14:22 | Filtr
(Lev) růžička

Vojtova metoda (Vojtův princip) je diagnostický a terapeutický systém, který se stal nezbytnou součástí diagnostiky a terapie hybných poruch hlavně u dětí. Jejím základním principem je fakt, že v centrálním nervovém systému člověka jsou geneticky zakódované motorické vzory, které jsou v něm uloženy tzv. holograficky a ne topicky.


Pochopit aktivační systém reflexní lokomoce prof. Dr. Václava Vojty (Vojtovu metodu) vyžaduje nejen změnu v kineziologickém myšlení a chápání funkčních souvislostí, ale vyžaduje především pochopit lokomoční princip člověka a jeho neurofyziologickou podstatu. V tomto smyslu pak může být nabídnuta motoricky ohroženému nebo již postiženému jedinci Vojtova cílená terapie, která je schopna zasáhnout postiženou motoriku na úrovni řízení v CNS.

Jak vidíme lidskou lokomoci. Lokomoční projev člověka (pohyb vpřed) je zcela automatický a slouží k dosažení chtěného cíle, tzn., že nemyslíme na pohyb, který vykonáváme, myslíme jen na cíl, který chceme dosáhnout.

Každá lokomoce je automaticky řízena, vychází z jistého držení těla (postury) a je-li centrální řízení motoriky člověka nepostiženo, pak je prováděna ve zkříženém pohybu. Na kvalitě souladu složek lokomoce (posturální aktivita, vzpřimovací mechanizmy, fázický pohyb) závisí kvalita projevené lokomoce.
Jinými slovy, lokomoce je komunikační prostředek, který se zcela automaticky zapíná. Lokomoce se neučí, ale "zapíná" se.


Vyjádření vztahu polohy a pohybu zcela jednoduše vyjádřil Magnus již v roce 1916. Každý pohyb začíná v určité poloze a končí v určité poloze. Poloha doprovází pohyb jako stín.


Vojtův systém můžeme rozdělit na tři základní kapitoly:

Vývojová kineziologie - ontogenetický vývoj člověka
Diagnostika
Terapeutický systém
22.11.2011 - 14:23 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » růžička
Tenhle cvik má přitáhnout nožičky, ale holčička jde dost proti... :22:.
Cvičila jsem Vojtu s klukem přes rok a půl, 4x denně, potřebujeme hlavně zjistit, zda je Kubík vůbec autista nebo co se vlastně děje :32:.
Jenže nemůžeš se na to jen takhle dívat, když neznáš body, které se mačkají a nevíš jak :53:.
22.11.2011 - 14:25 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » růžička
Přesně, musí se pochopit aktivační systém reflexní lokomoce :44:!
Škoda, že tu už není ten primář, ale dobrý nápad, kde možná i začít, děkuju růží :34: :74:

Brala bych to jako diagnostiku :15:
22.11.2011 - 14:34 | Filtr
(Lev) růžička » růžička
Absolvovala jsem kurz poruchy pohybových hybností to tam na těch dětech předváděli Vojtovku jak děti reagují, kdy se mají otočit, pást koně, chytit hračku, pobrukávat atd
Vojtovka a budete vědět na čem je :15:
Držím palce :62: :15:
22.11.2011 - 14:36 | Filtr
(Kozoroh) hajounek
To jsem teď našla
http://www.dobromysl.cz/scripts/… čeho si všímat

a tady celá stránka zajímavých článků o této problematice http://www.dobromysl.cz/diagnozy/…

Tady diskuze kam se na koho se obrátit za účelem diagnostiky http://www.postizenedeti.cz/content…

Další stránky s informacema o autismu http://www.autismus.cz/


Nevím zda-li je to, to co si žádala, ale aspoň něco.
22.11.2011 - 14:37 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » růžička
Tohle je supr, růží ještě že tě mám, vůbec by mě to nenapadlo, není problém dojít do lázní a nechat ho vyšetřit, třeba vůbec není autista, ale bude lepší se zajímat jestli je všechno v pořádku.
Mně osobně je dost divné, že on přesto, že nemluví, samozřejmě se domluví s každým, ale všechno neguje, naprosto všechno! Řekneš mu, jé ty máš krásný tričko (hračku), jé ty papáš jablíčko, to je ale dobrý, viď? A on na všechno vždycky NE! A třeba, když byla u babička na balkoně naše Jolina, on na ní pořád vyplazoval jazyk a jakoby s ní komunikoval tak, jako že jí nemá rád nebo co a něco jí dělal, tahal za uši, prostě v negativním.
Navíc má občas od roka ty záhadné záchvaty :22: :8:, o tom jsem tu už psala...
22.11.2011 - 14:40 | Filtr
(Býk) Harryeta » už zase ocelová žena
Nechci strašit, ale negováním to u nás taky začalo... Autismus mé neteři potvrdili ve chvíli, kdy začala chodit do školky, tam se to projevilo naplno.

Držím pěsti a přeju hodně štěstí a sil :17:
22.11.2011 - 14:40 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » hajounek
Díky, projedu to :3: :62: :62:

Určitě je to k věci, ségra to musí porovnat, to jeho chování, je druhý, má staršího brášku, takže si hraje i s ním, vlastně spíš jako větší dítě, ale prý jinak, jenže jiné je každé dítě :63:.
Je lepší to nenechávat jen tak...
Navíc si toho všímá teĎ právě i mamina (babička), protože ségra musela jít od září do školy (do práce), kvůli penězům :21:
22.11.2011 - 14:43 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » Harryeta
Do školky by šel vlastně příští září, a sakra :39:. On už neguje celkem dlouho, mně to fakt nesedí u tak malého dítěte, zkoušela jsem všechno možné, ale prostě teď mi přijde, že už to má jako i v sobě zažité, automatické :23:...
Dost se mazlí, ale je vzteklý, chce všechno hned a podle něj, jinak sebou praští i o zem :39:

:32:
22.11.2011 - 14:44 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » Harryeta
Můžu se zeptat jak se to projevovalo?
22.11.2011 - 14:50 | Filtr
(Býk) Harryeta » už zase ocelová žena
U nás se to projevilo cca 2 a 3/4 roku - přes léto najednou přestala zpívat, začala nesnášet zpěv kolem sebe (hudbu ne), dostala první astmatický záchvat... Věděli jsme, že je trochu jiná, ale přesně, mazlila, vzteklost jsme považovali za typický rys naší rodiny... :1: Ale ve školce to učitelky okamžitě odhalily, testy to potvrdily. Bylo to peklo.

Teď oslavila 6 let, do školky chodí, má svou asistentku, hodně špatně mluvila (ale pusu nezastavila), ale poslední měsíc už krásně říká r a ř (její oblíbený jazykolam na R je Pirát pije rum! :61: :61: :61:). Ale je jiná, potřebuje své rituály a přesné postupy činností, má hysteráky z lékařů... Vývoj ji chodí hodně ve skocích, dlouho se nic neděje, že vypadá až zaostale a najednou se to zlomí - hlavně v komunikaci... Ale chce to neustálý kontakt, moje sestra je s ní prakticky 24 hodin denně, je tam silná fixace na matku.

Neguje všechno dodnes, ale když se jí dá čas, tak otočí názor (moje ségra říká, že jí to musí dojít z nožiček do hlavičky :1:).

22.11.2011 - 14:55 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » Harryeta
Hm..., hm. Celkem to sedí, za vzteklost je u nás dost podobně, po mamince :63:, nesnáší veškeré opakování, co se týká mluvení - učení a absolutně nesnáší básničky, říkačky. Taky mele v jednom kuse, ale po svém, má svou řeč. Nevím přesně kolik slov řekne správně (ale dost málo :8:), momentálně se konečně naučil říkat auto, jinak místo "Žolí" - to je náše fenka, říká "Aju" a pak prostě hatlamatí...
Problém u nich je řád, pro obě děti, to ségře vyčítám :47: :47:
22.11.2011 - 15:01 | Filtr
(Býk) Harryeta » už zase ocelová žena
Naše v zásadě komunikovala přes pohádky, má v hlavě obrovskou databanku kreslených pohádek a když se jí člověk na něco zeptal, tak bleskově tu databanku projela a řekla nějakou repliku, která se jí nejvíc zdála.

Ségra to konzultovala s psycholožkou z autistického centra, jestli jí ty pohádky prostě nemá zakázat, protože je na nich závislá. Ale ona řekla, že v žádném případě, že se vlastně tím díváním permanentně učí vzory komunikace, které jinak nerozumí. Ale teď už je to lepší, teď už i spontánně odpovídá... Já jsem jí nerozumněla strašně dlouho - mlela pátý přes devátý, do toho odříkávala monology postaviček, který jsem v životě ani neviděla... ale jak říkám, hodně se to mění...

A taky už pomalu chytá takovou tu předpubertu - sice je na pěst s těma očima vsloup a odmlouváním, ale člověk má aspoň pocit, že to s tím autismem není tak hrozný...

Ještě Ti pošlu něco do vzkazníku.
22.11.2011 - 15:06 | Filtr
(Lev) růžička » už zase ocelová žena
Dojdi si tam a oni Ti řeknou o co jde.
22.11.2011 - 15:06 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » Harryeta
Já vím jen jedno, že žijí ve svém světě, ty pohádky jí učtiě nemá smysl brát :1:... Kubajs taky hodně sleduje telku, moooc rád, jenže ais i nevhodné věci skrz staršího brášku (8 let), ale miluje krtečka :12:!
No, ona ti asi pohádkou i odpovídala, aniž by teta věděla o co go :4: :32:...

Hlavně, že je to podchycené a že jí už líp rozumíte, nemyslím jen slova :44:...
Ať se jí daří stále víc a je šŤastná a i pochopená :27: :17:

Děkuju ti moc :62:
22.11.2011 - 17:51 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena
Někdo mi psal (Harryeta), že je to i problém matek, tak by bylo dobré, kdyby se to u nás rozjelo se vším všudy a ségra začala myslet trošku jinak :44: :3:.
22.11.2011 - 18:01 | Filtr
(Beran) miluška medvídková
Ono je víc skupin autistů, nemůžeš každého šmahem zařadit. Já teď od září dělám asistentku právě ve speciální třídě, kde máme 3 malinkáčky, čtyřleté autisty. Každý je jiný. Jeden si hraje pořád sám, nesnáší, aby někdo se k němu přiblížil, musí mít svůj prostor. Nemá rád, když ho někdo hladí po hlavě, ale na druhou stranu se nám vrhá do náruče a chce chovat. Je hodně šikovný na jemnou motoriku, umí navlíkat úplně malinkatý korálky, dělá již složitější úkoly. Mluví bídně, moc nechce, když se ho ptáme, kdo je na fotce, kde je on, říká vždycky ty a ukazuje na sebe. Neumí rozlišit já a ty. Palice je to teda dubová, ale už víme, jak na něj, prostě ho musíme nechat, až si dodělá tu svoji činnost, dobře na něj působí nastavení budíku, to okamžitě uposlechne.
Další si hraje pořád s auty, i když má k dispozici mraky her a pod., jezdí pořád dokola s autíčkem.
Třetí je velmi chytrý, ale svůj, umí dobře mluvit, písmena, počty, ale klidně nám řekne - mě to už nebaví...
Máme v Bystrém u Poličky novou speciální třídu. :3:
22.11.2011 - 18:09 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » miluška medvídková
To je pro tebe nádhera, pohybovat se takhle mezi dětma a pomáhat jim, sledovat i ty pokroky a vůbec, prostě supr :15: :30: :30:!
Víš, náš Kubík je právě celkem jinak "normální", až na tyhle 3 věci, o kterých jsem psala. Plus ta jeho vzteklost, ale tu jsme přisuzovali, že má po mamince, ona byla zrovna taková.
Holt potřebuje do začátku správnou diagnostiku a tu se budeme snažit zjistit přes Vojtu, aspoň jako první věc, pak uvidíme, co dál...
22.11.2011 - 18:12 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » už zase ocelová žena
máme tam na to dobrou psycholožku. Je fakt, že těchto dětí rapidně přibývá. Jo, ony ty děti vypadají úplně normálně, akorát se vztekají jako blázni, když jim něco sebereš atd. Jeden chlapeček měl na sebe vztek, že mu nejde kadit, tak začal mlátit hlavou do umývadla, síla.
22.11.2011 - 18:25 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » miluška medvídková
Nejhorší je, že právě ten vztek jsme celou dobu v klidu přisuzovali genům... :23: :63:
Až teĎ s tím mluvením to leze na povrch.
Někdy po roce sebou najednou začal švihat okamžitě na zem, jak neměl co chtěl, jj, to je ono, ale to dlěá více dětí, někdy je to taky (ne)výchovou...
Před chvíli jsme byli u ségry ve dveřích, ona totiž sama říkala mamče, že má podezření, že by chtěla ujistění nebo vyvrácení...
A jak teda na ně, když se vztekají a nebo aby se nevztekli, když něco nemůžou a pod. :22:?
22.11.2011 - 18:37 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » už zase ocelová žena
tady má doma taky jedna najdisačka autisty, počkej, určitě se ozve.
Nemá cenu je lámat, zlobit se na ně, vyhrožovat jim, prostě mají svůj svět a nechápou, co po nich chceme. Jde to nějak mimo ně.
22.11.2011 - 18:45 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » miluška medvídková
O Helče já vím, byla jsem s ní i s dětma na Plumlově a byli všichni :15: :3:

Škoda, že nejsem na svém kompu, ale já tu fotku najdu :2: :4:

společná
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
22.11.2011 - 18:50 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » už zase ocelová žena
a tady je Verunka :3:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
Příspěvky: 1-25 26-50 51-58
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »