Anorexie


22.08.2011 - 22:30
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anieneninka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Anorexie
Máte někdo zkušenosti s mentální anorexií? Dnes jsem byla za kamarádkou a chlubila se s poruchou příjmu potravy. Co bych měla dělat? Je už přece jen dospělá.. Je na to hrdá, ale mám o ni strach, nic nejí, je jako kost a kůže. Jak jí pomoct?

Stránka: 1 2
Řazení:
22.08.2011 - 22:56 | Filtr
(Hadoken) ži.va
Pokud je na to hrdá, tak nic moc nezmůžeš...ona si myslí, že to je v pořádku a dokud si to bude myslet, a nepřizná si problém, tak s ní nic nehne... nejlepší by bylo, kdyby šla k odborníkovi, zkušenému terapeutovi...a jinak stát trpělivě při ní, a snažit se ji pochopit a povzbudit...a třeba o tom moc nemluvit....jestliže je na tom "bledě", pak jakákoli narážka v těch pokročilejších stadiech ohledně této nemoci, ohledně postavy a vůbec vzhledu může působit zcela nežádoucím způsobem...protože nemocné je sice tělo, ale především mysl...která má naprosto zkreslené vnímání sebe sama a reality...a pak může i nejlépe míněné rady a věty brát jako útok na svou osobu a uzavřít a zatvrdit se ještě více. Také by bylo vhodné se zdržet i veškerých poznámek, které mohou souviset s hodnocením její osoby...a pokud ona sama s tímto bude začínat, pak odvádět řeč pokud možno jinam, anebo chválit např. oblečení, nebo něco, co udělala. Potřebuje získat vědomí sebe sama, sebevědomí, najít vlastní hodnotu, něco, co ji bude bavit,....

ale jak říkám, chce to odborníka...je tam hodně důležitý způsob komunikace, a pochopení člověka...odkud zhruba se nemoc vzala, protože každá anorexie může mít trochu jiné příčiny...každý člověk bude mít jiné slabiny a jiné formy reakcí...

přeji hodně sil a lásky...všem zúčastněným!
22.08.2011 - 23:39 | Filtr
(Beran) Háňa*
Měla jsem náběh - nebo nevím, jestli už to byla přímo ta nemoc v necelých 30 letech - vylezla mi váha asi o 4 kg, tak jsem začala hubnout - ale nějak se to zvrtlo a zhubla jsem o 15 kg. Začalo mě to bavit, že to jde. Jenže tenkrát to bylo moc - z 55 o 15 kg...:39:

Ano - v podstatě jsem to cítila jako svoji pevnou vůli - jako něco kladného - že se umím ovládat, a jakékoli snahy kohokoli, do mě něco dostat, jako útok, závist, snahu o to, že mi tu vůli někdo chce nabourat a překazit, protože mi ji závidí. Byla jsem na sebe pyšná, že to dokážu :32: Až teprve, když mě nechali na pokoji, nějak mi to samo docvaklo, že tohle už nechci.

Dneska mám poloviční bulimii - žeru, ale nezvracím :2: :3:
23.08.2011 - 07:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Háňa*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vlcice.33, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To je hezky popsaný, dovedu si to představit, jak pak člověk jakkoliv dobře míněnou radu, bere jako útok proti své osobě a závist okolí. Já to na vlastní kůži nezažila, ale z toho co píšeš, jde o to, jak tomu kdo podlehne, jak je silný, aby mu to "docvaklo", pokud je znát, že tomu dotyčná propadá, pomůže jen nemocniční prostředí. Viz. moje známá, která tohle předváděla 4 roky, tu před jistou smrtí zachránila jen vytrvala práce psychologa.
23.08.2011 - 07:13 | Filtr
(Beran) Háňa* » vlcice.33
To určitě. Možná to bylo i věkem. Stalo se mi to až skoro ve 30, což není běžné. Možná už je člověk soudnější nebo já nevím, než v těch 16,17, kdy s tím začne proto, že chce být dokonalý.... těžko říct.
Já neměla zezačátku nějakou posedlost být dokonalá, jen jsem chtěla shodit ty 4 kg, abych se vešla do svých šatů a neškrtily mě džíny - nevím, co se pak stalo. Taky už jsem měla dítě, musela jsem se starat, asi jsem neměla sílu, cítila se unavená, bez šťávy.... možná proto mi to docvaklo.
V každém případě, když už to dojde za nějakou hranici, bez lékařů jde o život :8:
23.08.2011 - 07:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Háňa*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vlcice.33, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Máš recht. Mě to připomíná jednu věc, něco podobného jsem zažila s cvičením - dělala jsem kalanetiku a měla po ní úžasnou postavu a nestačilo mi a chtěla jsem víc a víc, až bych nedělala nic jiného, než bych cvičila. Myslím, že něco podobného zažívají i ty nešťastnice, co propadnou plastickým operacím, jedna se povede, druhá..líbí se jim to, jsou v příjemném šoku ze změny a chtějí víc a ztratí soudnost. Te´d jde o to, jak která činnost poškozuje akutně zdraví.
23.08.2011 - 07:30 | Filtr
(Beran) Háňa* » vlcice.33
Jo, asi je to stejné - začne to tím, že se ti to zalíbí. :15:
Já měla štěstí - péče o dítě, navíc, když je s ním člověk sám, to je "tahák" - zřejmě mi toho psychologa nahradil syn, který mě potřebovat :75:
23.08.2011 - 07:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Háňa*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vlcice.33, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Přesně. Dítě je podle mě maximální motivace. Taky jsem spoustu skorozávislostí přerušila jen proto, abych byla víc s mláďaty.
Tak mě napadá, pokud dotyčná nemá děti, co takhle partner, který musí ženu přesvědčit, že je úchvatná a že nemusí blbnout, aby ji miloval. :18:
23.08.2011 - 08:21 | Filtr
(Býk) Glimmer Man
Nejspíš nijak. Ona o pomoc nestojí, takže s tím nic dělat asi nebude. Takže snahy dotáhnout ji k odborný pomoci budou všechny marný.

Ideální by bylo, aby se nad sebou zamyslela, ale to je právě ještě problém, že taková holka už nemá ani moc energie na to, aby fungoval mozek. Navíc, když ji budeš vysvětlovat, jak je mimo a jak je hnusná, tak to brzo nebude tvoje kamarádka.

Ale pokud to chceš zkusit, můžeš si s ní přátelsky povídat a snažit se jí nenápadně (nebo i nápadně) osvětlit, jak se mejlí ve světě a jak má pokřivenou realitu a ideály krásy. Bohužel ji neznám, takže ti nemůžu říct, co na ní zabere a co jí bude dráždit. To musíš najít ty. Můžeš zkusit i šokovou terapii, jako najít 10 kluků, který se jí líbí a těch 10 kluků tam najednou pozvat, aby jí řekli, že ona se jim nelíbí, že maj raději holky, který jsou tak akorát. Samozřejmě si to musíš prověřit a musí to bejt nacvičený, aby tam nějakej mlamoj neplácnul, že se mu takhle kostnatá líbí, to by byl průšvih.

Pokud chceš jít ještě hloubějc do jádra problému, zkus se zaměřit na její vztah s matkou. Klíč bude tam... ač se to nezdá. Ale problém může být kdekoliv, autoritativní vzor, hádky s matkou, slepá poslušnost... cokoliv.
23.08.2011 - 08:25 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » vlcice.33
To máš sice pravdu, ale ruku na srdce, po ulici chodí spousta krásnejch a normálně myslících holek, tak proč by měl někdo chtít napravovat anorektičku, když si může najít normální zdravou holku. Tady je to spíš na ní.

Hlavní věc je vědomí problému. Ona si myslí, že je všechno v pořádku. Ale nefunguje to tak jednoduše "hele, ty máš problém, seš vychrtlá až jsi hnusná" "no jo, asi mám, máš pravdu". Ona má právě přesvědčení, že je nedokonalá a špatná a tlustá a svět ji nechce. Důležitý je donutit ji si uvědomit, že je něco špatně... a to je právě onen kamínek, kterej potom spustí další lavinu... ale najít ho, to je dřina. A ne každýmu se dá pomoct... ono právě každá musí sama.
23.08.2011 - 08:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Glimmer Man
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vlcice.33, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To je 100% pravda, spíš jsem myslela na stávajícího partnera, pokud nějaký je. V tomhle stavu je těžké najít si nového. Začátek je opravdu v ní, já myslela, že by ji někdo mohl postrčit. Hezky napsáno kamínek, já si myslím, že je to spíš práce pro psychology, než bude pozdě.
23.08.2011 - 08:40 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » vlcice.33
Pokud nějaký stávající partner je, tak je víc pravděpodobný, že z něj bude bejvalej, než že jí napraví.

S prací pro psychology souhlasím, ale když jí tam dovlečou násilím, tak to nebude fungovat...
23.08.2011 - 08:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Glimmer Man
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vlcice.33, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak to je bohužel pravda.
23.08.2011 - 10:13 | Filtr
(Vodnář) Putes
V době, kdy mi umřel manžel, jsem měla derpesi a nemohla jsem jíst ani spát. Prostě jsem nedokázala nic pozřít, až jsem byla kost a kůže. Teprve potom mi bliklo, protože už jsem si neměla co obléct, všechno na mě viselo i kůže. Teprve potom jsem si řekla, holka co blbneš? Násilím jsem se nutila do jídla a ono se to spravilo.
Jen tak mimochodem, co já bych dnes dala za takovou aspoň maličkou anorexičku :4: :27: :17:
23.08.2011 - 10:20 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Putes
A co takhle se raději alespoň maličko hejbat?? :2: :3: :3:
23.08.2011 - 10:28 | Filtr
(Vodnář) Putes » Glimmer Man
Pláčeš na špatným hrobě, hochu. Hýbu se dostatečně a denně, nejsem shnilá :27: :17:
23.08.2011 - 10:40 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Putes
Tak to je fajn... pak ale nechápu, k čemu potřebuješ maličkou anorexičku?? :3: Ono s věkem to je normální, že už nebudeš jako dvacítka... na to se vydlábni. Fyzická kondice je hlavní. Nějakej ten faldík moc neřeš, ono to je psychicky zdravejm chlapům fuk. Problém je, když je někdo hrouda tuku a ještě se chová jako buran. Podívej na Halinu, ta kdyby chtěla najít chlapa, tak se stačí zmínit a bude kolem ní určitě rušno... osobnost a charisma je důležitejší, než jedno kilo sem nebo jedno kilo tam.
23.08.2011 - 10:47 | Filtr
(Vodnář) Putes » Glimmer Man
Jsem celkem spokojenej človíček a moc to neřeším. Vím, že už nemůžu vypadat jako dvacítka, ale něco malinko shodit dolů, by se mi hodilo. A s typem Halina máš velkou pravdu. S jednou takovou jsem se letos potkala na dovolené a chlapi se o ni trhali. :27: :17:
23.08.2011 - 10:54 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Putes
Tak to prostě je. Někdo je osobnost a někdo není.

A když prostě někdo není, tak jsou pak všechny marný snahy to nahradit (kovovej bordel na ksichtě, dredy, tetování, extravagantní hadry, divný účesy, kilogramy zlata a drahých kamenů a kdovícoještě) spíš k smíchu a politování. Ale je to snadnější si prorvat ksicht kovem tak, že by se mnou Magneto hejbal jak by chtěl, než abych se zamyslel a zapracoval ve svý hlavě...

A s přehnaným hubnutím je to stejně... nula osobnost, tak bejt alespoň hubená za každou cenu. Extrémních případů si nikdo nevšimne a ty tupý hubený slepičky, to je tak akorát lákadlo na obskoče - obskočit a odkopnout, muž - osobnost o ně stejně nezavadí.
23.08.2011 - 15:45 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Glimmer Man
jen bych tě doplnila...nemusí to být problém pouze s matkou...naopak to může být problém s otcem... je to opravdu hodně individuální, ale máš pravdu, že hodněkrát je zakopanej pes ve vztazích s rodiči, v dětství....což neznamená, že by museli být nutně rodiče špatní, ale prostě se tam "něco" spustilo..."tam" - myšleno v hlavě postižené/ho....
23.08.2011 - 15:57 | Filtr
(Býk) Jyotis
Souhlasím s Haňourkem.

Dávali takový dokument, kde se svěřovaly ženy s anorexií a popisovaly to přesně takto:
byly na sebe hrdé, že mají pod kontrolou něco, co většina lidí nezvládne, že jsou tedy schopnější se ovládat...

V podstatě to mnohem méně dávaly do souvislosti, která se obvykle publikuje, tj. do souvislosti se vzory štíhlosti v médiích.
Mnohem víc to dávaly do souvislosti s odporem k situaci třeba v rodině - ke konzumním hodnotám rodičů, k tomu, jak "žerou" bez rozmyslu u televize.., jak musí všechno hned mít atp.

Je to jakýsi zdravý motiv nezdravě realizovaný. Většinou prý i proto, že nevidí jiný způsob, jak si "prosadit svůj pohled na svět" v podmínkách závislosti na rodičích nebo jiném prostředí.
23.08.2011 - 16:00 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Jyotis
vzpomeneš si Leni, na název toho dokumentu? bych se i mrkla...

jinak anorexie nemá jednu příčinu...těch může být hodně...

//Je to jakýsi zdravý motiv nezdravě realizovaný. Většinou prý i proto, že nevidí jiný způsob, jak si "prosadit svůj pohled na svět" v podmínkách závislosti na rodičích nebo jiném prostředí.//

pěkně řečeno
23.08.2011 - 16:03 | Filtr
(Býk) Jyotis » ži.va
teď nevzpomenu, ale našla jsem tento přehled:
http://mercredi.blog.cz/0804/…
23.08.2011 - 16:09 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Jyotis
ten přehled znám...nevíš, jestli to bylo český?
23.08.2011 - 16:19 | Filtr
(Býk) Jyotis » ži.va
bylo.
23.08.2011 - 16:31 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Jyotis
a bylo to spíš dlouhý nebo krátký?
Příspěvky: 1-25 26-50
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »