vegetarianstvo...asi to neni pre kazdeho, ci?


30.01.2011 - 10:29
(Panna) veve01
vegetarianstvo...asi to neni pre kazdeho, ci?
V novom roku avsak nie v ramci novoročneho predvsazatia som sa rozhodla ze prestanem jest maso.Ja ho celkovo nejak moc casto v ramci roka zase nekonzumujem, nie som masovy typ moc...ale stali sa nejake veci ktore mi neboli prijemne tak som prestala.Avsak.....mam pocit ze nejest maso neni asi pre kazdeho, proste clovek to ma v sebe prirodzene alebo to nema. Mne totiz odkedy som prestala jest maso je strasna zima...nielen vonku aj ked sa naobliekam ako cibula ale aj vnutri doma ked som. Nosim doma hrube podsite šuštáky , tričko, mikina a hrube ponozky. Niekto moze namietat ze mame zimu v byte. No teplo tu nemame aj ked mame plastove okna ale takto som nikdy naobliekana byt nemusela.Dokonca aj v noci ked spim. Doteraz som mala aj cez najvacsiu zimu otvorenu vetracku na okne a teraz? mam zatvorene okno, pyzamove nohavice aj tričko a este sa v noci zobudim na to ze mi je zima....takze dnes si idem na obed upiect kuriatko..mate niekto s tym podobne skusenosti alebo vie niekto prečo to tak je?dik za pripadne odpovede

Řazení:
30.01.2011 - 10:57 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann
a nebude to tim ze venku vic mrzne :3: :64:
ja to nejim 13 let a problemy mi to nedela , naopak...ale je fakt ze poslednich 10 let ziju v irsku kde nemrzne :4:
ted sem teda v cechach a je fakt ze mi je pekna klada :39:
30.01.2011 - 11:04 | Filtr
(Rak) Jedna duše od studánky sv.Zdislavy
Zvláštní zkušenost, nemohu to ale posoudit, nikdy jsem zatím bez masa moc dlouho nevydržela, ale už delší dobu o tom uvažuju, trochu se to alespoň snažím omezit, je to asi hlavně i přesvědčení atd, a jak říká Květa Fialová - všechny změny jsou pracný - a to má teda sakra pravdu. Ta zima může možná souviset s nějakým prvkem (hořčík, zinek atd. - teď ale střílím od boku), co ti chybí, to mě tak napadlo, nejsem odborník. Ale určitě se tu nějakým pár odborníku najde, co ti poradí. :27:
30.01.2011 - 12:56 | Filtr
(Štír) atraM
No, taky nejsem zrovna odborník,
ale že jsem vegetarián takových...co já vím...17(?)let...

Myslím, že tyhle problémy s chladem nemusí až tak souviset jenom s jídlem,
ale když jsem si četla, co jsi psala, okamžitě jsem si vzpomněla na Lucku Vondráčkovou.
Jak velice ostentativně propagovala vegetariánství v nějaké vpodstatě extrémní formě (myslím, že se dlouho živila jenom hroznovým vínem a ovocem)a pak při natáčení Snowboarďáků od zimy zkolabovala a v tichosti se k masu zase vrátila...

Zkus si najít nějakou makrobiotickou literaturu, vpodstatě stačí úvod do problematiky.
Je to vlastně obor, který se zabývá typem energií, které získáváme z potravy.
Říká, že svým způsobem jsme i to, co jíme... Tedy máme tak určitými energiemi vyladěné tělo na prostředí, v němž žijeme.

Jsou potraviny, s nimiž se výborně zvládá horké počasí. Pokud se v třeskuté zimně budu prolívat ovocnými śťávami, tropickým ovocem a cukrem, do toho třeba ještě nedejbože nějaké ty léky a věci prošlé mražákem... tak ji nezvládnu, i když jsou to třeba jinak všechno hodně kalorické jídla.
Naopak, když se ve vedru někdo bude cpát jenom masem, vejci, pohankou a slanými jídly, tak zkolabuje možná taky - protože se jeho tělo nebude umět přizpůsobit tomu ,co je kolem...
Dva šílené extrémy...

Tam se asi nedají stanovovat jednotné pravidla, jak musí vypadat jídelníček, existuje nepřeberné množství kombinací a úprav...
Prostě zkus víc sáhnout po JANGových potravinách a ubrat z těch JINových...


JANG:
Sůl, vejce, pohanka, maso, úprava pečením, zázvor, tvrdé sýry,... ze zeleniny spíš kořenová,... z fazolí fazole "azuki"
JIN:
Cukr, med, alkohol, léky, mražené potraviny, ovocné šťávy, tropické ovoce, mléko a mléčné výrobky, kukuřice, sója, olej, rajčata, brambory...

Je toho strašně moc, i těch kombinací... a když se to ještě aplikuje na kondici jednotlivých lidí, tak ještě mnohonásobně víc...

Stejně budeš muset nejspíš popátrat sama, protože nikdo neví líp, než Ty, jak vypadá Tvůj jídelníček...

30.01.2011 - 12:58 | Filtr
(Býk) player
Není pro každého.

30.01.2011 - 13:04 | Filtr
(Štír) atraM » player
věřím tomu
30.01.2011 - 13:32 | Filtr
(Panna) veve01 » atraM
dakujem za radu..no tvrde syry jem vcelku dost , vajicka ale moc ne.....no ako som napisala dnes si dam po dlhej dobe pecene kura a som zvedava ako sa budem citit
30.01.2011 - 14:08 | Filtr
(Panna) veve01 » atraM
vies ja som neni taky extrem ako lucka, ja som fakt vyradila len to maso a vsetko ostatne som jedla ako zvycajne ...ale je fakt ze sa mi aj 1x tuto zimu stalo to ze ked jem pomarance alebo grepy tak mi po nich tiez dojde strasna zima ...si musim urobit hned caj alebo sa poriadne pozakryvat dekou
30.01.2011 - 14:50 | Filtr
(Štír) atraM » veve01
Jejda, to bys měla opravdu doladit, protože když vypustíš maso, nemůžeš nechat všechno ostatní stejný jako předtím...
(Jako že mít všechno stejný, akorát ho jenom vyndat pryč z talířku a sníst si přílohu)
Navíc Tvoje tělo z toho bude nejspíš pořádně zmatený, asi si nebude hned umět samo poskládat to ,co potřebuje, z toho, co mu dáváš... Zvyk..

Navíc některé aminokyseliny či jak se jmenujou ty součásti bílkovin se buď vyskytujou pouze v mase a nebo si je tělo musí seskládat ze součástek - když mu současně pošleš obilnou a luštěninovou bílkovinu v jednom jídle.
(stačí jednou denně)
30.01.2011 - 15:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pro každého není. (tak jako pro nikoho není vhodné jeho nadměrná konzumace!) Zvlášť pro krevní skupinu 0, pro tu prý může být dlouhodobé vegetariánství nebezpečné. (viz Tak co mám jíst od RnDr. Petra Fořta, dost dobrá knížka :15:)

Ale jinak k tomu pocitu chladu. Možná to je nedostatkem vhodných tuků :25:, špatným krevním oběhem, atd...Nejsem si v tomhle případě jistá, jestli to souvisí přímo s tím masem. Podle mě je tam víc faktorů...Jinak, pokud se člověk pro vegetariánství rozhodne, má prý postupně ubírat maso, ne najedou...a hlavně ho umět vhodně nahradit, tzn. dostatek luštěnin, sóji, tofu atd...přičemž si zjistit, zda není např. na tu sóju alergický. Plus hodně zeleniny, což by měl ale každý a taky - dostatek dobrých tuků, jako je olivový olej, v někt.případech i máslo, sádlo, rybí tuk, sezamový olej atd....Tohleto je hodně specifické, možná je lepší poradit se s nějakým odborníkem (ale dostatečně "osvíceným", kdo bude schopný to s tebou probrat, aniž by hned na začátku řek, že vegetarináství je blbost atd.) :3:
30.01.2011 - 16:50 | Filtr
(Kozoroh) ES
Asi naozaj nie je pre každého vhodné.Ja som bola vegetarián sedem rokov a bolo my neskutočne fajn,mala som viac energie,nepriberala som,...Ostali my s toho obdobia dobré stravovacie návyky,ku všetkému jem zeleninu,naučila som sa viac používať bylinky a koreniny... :27:
30.01.2011 - 16:56 | Filtr
(Štír) atraM » ES
...a... proč jsi u něj nezůstala, když Ti to vyhovovalo?
30.01.2011 - 17:07 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Tak v podstatě by to možná nemuselo být jen o vegetariánství atd. Zkrátka každý jsme jiný. A já, ač všežravec, mívám i období bezmasá. A to právě v nejteplejších letních dnech, kdy konzumuji nejraději zeleninu ve stavu syrovém, saláty, ovoce atd. Maso omezuji. I to mi pomáhá zvládnout vedro, ochlazuje to organismus a doplní tekutiny.
Naopak zimu bez masa si představit neumím. A ono to tak možná má být.
Víte, já nemám nic proti vegetariánství jako takovému, ale my to v genech nemáme. Žijeme v mírném pásu a to již celé generace našich předků, kteří v zimě byli živi z masa, když nebylo co vypěstovat. A naopak v letním období nechávali maso stranou, mláďata musela narůst do zimy, aby pak opět bylo v zimě co jíst.

Pokud někdo žije v oblastech, kde pěstitelství zaručuje celoroční sklizně, uvěřím, že tam je možno být vegetariánem a mít k tomu i genetické předpoklady. A chce-li se někdo zesměšnit, ať přesvědčí eskymáky, že vegetariánství je správná cesta.
Nicméně nikomu nic nevnucuji, je to jen můj názor. A půl kila vepřového, co jsem včera sežral k obědu (byl šašlik), mi to jistě dosvědčí. :61: :69:
30.01.2011 - 17:21 | Filtr
(Kozoroh) ES » atraM
Sťahovala som sa k mamičke,ktorá robí 3x do týždňa rezne a raz údenné kolienko a viem že som na tom bola finančne biedne,vegetariánska strava je drahšia.Dnes si nemôžem povedať že som vegetarián,lebo raz za dva mesiace si dám kura inak som sa v podstate vrátila k starým dobrým zvykom.Mohlo by to ísť aj bez kuraťa,ale akosi sa my vekom nechce moc premáhať...... :36:
30.01.2011 - 17:28 | Filtr
(Štír) atraM » ES
chápu... :74:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »