Jak se chovat u epileptického záchvatu?


27.01.2011 - 11:30
(Beran) miluška medvídková
Jak se chovat u epileptického záchvatu?
Holčička, které budu dělat asistentku, taky občas prý dostane epileptický záchvat. Byli jste někdo u toho a jak se správně zachovat? :27:

Stránka: 1 2
Řazení:
27.01.2011 - 11:34 | Filtr
(Kozoroh) hajounek
Nesnaž se do pusy nic vkládat nebo z ní vytahovat, hrozí riziko, že ti ukousne prst. Jen ji přidržuj hlavu a tělo, aby se při záškubech neporanila.

Jakmile záchvat odezní a začne přicházet k sobě, bude v pořádku ačkoli s největší pravděpodobností dezorientovaná, takže buď u ní a snaž se jí celou záležitost zpříjemnit milým slovem.
27.01.2011 - 11:35 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » hajounek
děkuji
27.01.2011 - 11:40 | Filtr
(Kozoroh) hajounek » miluška medvídková
Během záchvatu kromě záškubu svalstva bude silně slinit, modrat z důvodů mělkého tzv. lapavého dýchání, může se pomočit nebo se pokálet, bude v bezvědomí, proto ta dezorientace a na záchvat si nebude pamatovat.

Buď připravená. Hodně štěstí :17:
27.01.2011 - 11:45 | Filtr
(Kozoroh) hajounek » hajounek
Důležité je i rozpoznat záčátek záchvatu (pláč, lapání po vzduchu), je to otázkou vteřiny a následuje pád, při kterém může dojít k poranění hlavy...

27.01.2011 - 11:48 | Filtr
(Býk) player
No já jsem jednou asistoval u áchvatu,byla to paní,která mohla vážit tak 50 kg maximálně a tři silní dospělí chlapy jsme s ní zápolili a dalo nám to strašnou fušku.Vůbec jsem nechápal,kde se v takovém těíčku vzalo tolik síly...Po záchvatu přijde naopak kolaps fyzický,protože to člověka totálně vyčerpá.
27.01.2011 - 11:50 | Filtr
(Kozoroh) hajounek » hajounek
Při komplikacích - záchvat by neustával nebo trval déle než 5 min - volej 155!
27.01.2011 - 11:53 | Filtr
(Kozoroh) hajounek » player
Jo no jo, to tak bývá, většinou toho moc nenaděláš, jen čekáš. Pokud jsi v domácím prostředí a očekáváš, že to může přijít, je dobré mít nachystané nějaké deky, duchny nebo polštáře, kterýma to dítě obskládáš, aby se nezranilo...
27.01.2011 - 11:54 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » hajounek
Dobré rady, je to tak.
Jen dodám, že epileptický záchvat je vyčerpávající. Pokud přejde z bezvědomí rovnou do spánku, nechat spát. Jen zkontrolovat, zda není pokousaná atd.
Pokud dochází k opakovaným záchvatům neustále, je okamžitý zásah lékaře nutností, mohlo by dojít k naprostému vyčerpání organismu.
27.01.2011 - 11:55 | Filtr
(Rak) HappyLu
pozor na aspiraci a zapadnutí jazyka,hrozí pak udušení :14:
27.01.2011 - 11:55 | Filtr
(Kozoroh) hajounek
Taky se zkus u rodiny informovat, protože existují různé formy epileptických záchvatů, co jsem popisovala je tzv. "grand mal" velký záchvat, ten poznáš bezpečně, pak jsou další, u kterých už to tak jednoznačné není.
27.01.2011 - 11:55 | Filtr
(Býk) player » hajounek
No právě.U nás se to stalo v nádražní čekárně,všude židle,stoly,lidi,museli jsme jí uzemnit.Ona jela na houby,bylo jí kolem padesátky a přitom říkala po záchvatu,že ho mívá tak jednou za 10 let.Chuděrka.Odvezla ji sanitka na kapačku,druhej den už prodávala zmrzlinu.

Ale myslím,že nějakej kolík ze dřeva do pusy se doporučoval.Aby si nepřekousl dotyčný jazyk.
27.01.2011 - 11:58 | Filtr
(Váhy) sunrise
Zabránit tomu,aby si v průběhu záchvatu nějak neublížil,o něco se neuhodil,když je silný záchvat,tak i podržet třeba ruce,nohy,někdy hlavu,je to silná křeč.Hlídat situace,které by mohly být nebezpečné,třeba ve vodě musí být pod dozorem,pokud je ve vodě víc lidí,tak určitě barevnou koupací čepici a stále sledovat.Nebo na schodech,přechodech ve městě,ale spoustu věcí Ti určitě poví rodiče nebo její lékař,abys věděla,co a jak.Rady,co tu jsou,jsou užitečné,pravdivé.Je fakt,že je dobře stihnout počátek záchvatu,tam právě hrozí úraz.Často to začíná takovým zakoukáním někam,jakoby duševní nepřítomností.A někdy zůstane jen při tom.Kolik je holčičce let?
27.01.2011 - 11:59 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » hajounek
paní říkala, že měla velký záchvat jednou, kdy ji museli rozdýchávat, když přijel doktor, tak jim vynadal, proč ho volali. :47: Jinak má občas malé.
27.01.2011 - 12:03 | Filtr
(Kozoroh) hajounek » Sosna zvlčelý
Tak já ještě dodám, že pokud přejde z bězvědomí do spánku, je také dobré zkontrolovat základní životní fce. tzn v tomto případě !dýchání!.

Nejlépe tak, že položíš svoje ucho k jejím ústům (uslyšíš proudění vzduchu) a očima sleduješ jestli se zvedá hrudník, aspoň deset sekund a s počítáním nespěchej :3:.
27.01.2011 - 12:06 | Filtr
(Kozoroh) hajounek » player
Doporučovalo, ale už nedoporučuje, právě z důvodů tvého potenciální zranění. Si představ jak v tý šílený křeči se snažíš nacpat něco do pusy.

Kámoš záchranář říkal, že už mockrát viděl ukosnutý prsty toho, co se snažil poskytovat první pomoc člověku s epileptickým záchvatem.

Takže znovu nic se nesnažit do pusy vkládat ani vytahovat :3:
27.01.2011 - 12:09 | Filtr
(Kozoroh) hajounek » miluška medvídková
Tak hlavně klid :62: během záchvatu toho stejně moc nenaděláš, tak až to všechno odezní jenom zkontrolovat, jestli je v pořádku.

Kdyby se ti cokoli nezdálo volej záchranku. Máš na to právo, jsi laik a nemůžeš dobře posoudit, zda současný stav postiženého je nebo není život ohrožující.
27.01.2011 - 12:16 | Filtr
(Ryby) Magnuna
Jj,par desitek jsem jich u pritele zazila.. dulezity je ten prvni kratky predskub..signalizuje vetsinou nasledny zachvat a da se tim predejit spouste zraneni..pokud se stihne diazepam, treba tubu do zadku, nekdy ani zachvat neprijde... jinak jsem ho vzdycky jen prehodila do stabilky, kontrolovala pruchodnost dychacich otvoru a sanitku a psycholozka :4:
27.01.2011 - 12:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Hříšnice, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Asi v pátý třídě nám to celý třídě předvedl spolužák při matice. Pár vteřin nám to přišlo k smíchu a učitelka si myslela, že zas něco blbne. Hned nám ale došlo, že to žádná sranda neni a zachránily jsme mu hlavu, a úče i prsty :43: Ještě byla tak chytrá, že mu chtěla přidržet jazyk, aby mu nezapadl :23:
27.01.2011 - 12:21 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » hajounek
Ano, jistě. :15: Já to bral automaticky, ale měl jsem napsat, že jde o "prověřený spánek". :15:
27.01.2011 - 15:23 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » Magnuna
aha, oni říkali tubu diazepamu, že to vozí v batůžku, píšeš do zadku?
27.01.2011 - 18:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Phosphorus, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Každý postihnutý je po prvom záchvate v živote podrobne
vyšetrený a sledovaný v neurologickej ambulancii.
Cielom prvej pomoci je preto len zabránit poraneniu pri krčoch (pád býva nečakaný a malokedy sa dá zabránit poraneniu pri páde na zem).krčový stav pri epilepsii je jediné bezvedomie so zvýrazeným napätím svalstva, takže sa pri epileptickom záchvate typu grand mal (velký záchvat) netreba báť "zapadania jazyka", ani upchatia dýchacích ciest. Pri všetkých ostatných druhoch bezvedomia okrem epilepsie treba kontrolovat dýchacie cesty a dať hlavu do záklonu.
Ranky na jazyku a perách netreba ošetrovať , zahoja sa veľmi rýchle. Sliny pomáhajú pri hojení, pretože majú dezinfekčný účinok.

RZP volať v prípade, ak:
krče trvajúce dlhšie ako 5 minút,
druhý záchvat krčov a bezvedomia v priebehu 30 minút po prvom,
bezvedomie po záchvate krčov trvajúce viac ako 1 hodinu.
pacient na ulici bez doprovodu príbuzných
krvavé poranenie (rana - potrebné chirurgické ošetrenie)

V ostatných prípadoch je privolanie záchranného systému zbytočné. Do príchodu RZP aj tak záchvat pominie a liečba spočíva len v podaní lieku, ktorý postihnutý aj tak užíva a slúži len na oddialenie nasledujúceho záchvatu. S prekonaným záchvatom sa už nič nedá robiť.
Nazov lieku podavaneho v stadiu krčov u deti sa vola DESITIN RECTAL TUBE /Diazepam 5mg/,
učinkuje v priebehu lO minut, dalsiu davku podat najskor o 2 až 4hodiny, vyvoláva ospalosť.(U deti do l0kg hmotnosti stači l/2 tubicky) a dieta by počas podania malo ležať na boku) Faktory, ktore podporuju vznik zachvatu su : vynechanie trvale užívaných liekov, nadmerná telesná a duševná únava, dlhé sledovanie TV a práca pri blikajúcej obrazovke starého typu počítača, staré typy neónových žiariviek. Deťom s Epi sa nedoporučuje spánok po jedle.
27.01.2011 - 21:01 | Filtr
(Býk) icajicek
Z vlastní zkušenosti mohu poradit, co mi říkal odborník-lékař....můj syn míval záchvaty epilepsie, než se mu strefili do správných prášků.
Jestliže budeš mít na starosti tu holčičku, musíš ji neustále sledovat...ona múže mít různé záchvaty....zjistil bych si nejdříve, jaké typy záchvatů mívá, co bere za prášky a co ji ty záchvaty vyvolává...u někoho televize, u jiného zase něco jiného.
Měl bych u sebe vždy dřevěný kolík obalený obvazem, pro případ záchvatu, při kterém by jí mohl zapadnout jazyk a ona by se mohla dusit(to se stává, když by spadla na záda)...ty by jsi ji musela v tomto případě převrátit na bříško(aby se jí uvolnil jazyk a tím i dýchání))...kdyby se jí jazyk neuvolnil a dál se dusila, okamžitě otevřít ústa, strčit tam na kraj obalený kolík mezi zuby a škvírou ji prstem zatlačit na kořen jazyku a nebo vytáhnout jazyk, aby se nedusila---nesmíš ho ale vytáhnout moc, aby si ho neukousla, kdyby ti z nějakého důvodu kolík vypadl....a pak zavolat lékaře, který dá dítěti většinou ten diazepan.
Je ale mnoho druhů epileptických záchvatů...když ji máš hlídat, promluvil bych si o ní s jejím lékařem, který ji má na starosti.
27.01.2011 - 21:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Amonath, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jednou jsem byla u paní se záchvatem... :41:
Postupně se nás tam seběhlo asi pět a měli jsme co dělat, abysme paní udrželi...takže když s ní budeš sama a holčička chytne ukázkový Grand mal, tak bude možná nejlepší, když ji necháš třeba na zemi a odklidíš všechno o co by se mohla zranit...sama podle mě nemáš šanci jí udřet. :24:
Dobrý by bylo od rodičů zjistit, jaký záchvaty mívá a jak to probíhá, protože i stejný typ záchvatu neprobíhá stejně :23: A hlavně většinou jde o kombinace různých druhů :49:
Taky u dětí epilepsie probíhá jinak než u dospělých... u dětí to kolikrát vypadá jen jako že se zakoukají "do blba" a nebo že jen na chvilku ztratí vědomí bez jakýchkoli křečí...
27.01.2011 - 21:34 | Filtr
(Střelec) Piháček » icajicek
ano...to je dobrá rada....před mnoha lety jsem chodila s klukem..měl epilepsii a dva záchvaty jsem si s ním odžila....většinou mu to začalo z "očekávání" z něčeho nového-cojsme měli v plánu spolu zažít....a nikdy nezapomenu na jeho nepřítomný výraz během "poslíčků" a po záchvatu zestárl snad o 10let v obličeji...totálně vyčerpaný psychicky a jen spal...absolutně byl mimo....krásná duše :62:
28.01.2011 - 09:37 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » icajicek
všem moc děkuji :27:
Příspěvky: 1-25 26-30
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »