Spánková obrna


30.09.2010 - 08:20
(Střelec) Burlesque
Spánková obrna
Tfuj tajbl, tak mě dnes večer po letech zase přepadla :23:. Máte s tou potvorou také nějaké zkušenosti? Jaké obrazy se vám přitom zjevují? Za jakých okolností? Jen pište, pište k tématu cokoliv, jsem zvědavá.

Řazení:
30.09.2010 - 08:53 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena
To vůbec neznám, vysvětli jestli můžeš, já myslela že jí trpím já, mně se prakticky nic nezdá :4: :4: :6:
30.09.2010 - 08:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefinka1, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
myslíš narkolepsii? :63:
30.09.2010 - 09:18 | Filtr
(Střelec) Burlesque
Přikládám článek, co o spánkové obrně píší vědci.
Spánková obrna. Při spánkové obrně se spící člověk probouzí do bdělého vědomí a ví, že se probudil. Je plně orientovaný, ale nemůže se ještě nějakou dobu pohnout. V podstatě se jedná o to, že několik desítek sekund po probuzení může přetrvávat svalová atonie (úplné uvolnění), které je typické pro REM spánek. Tento stav bývá provázen pocity intenzivního strachu, postižený by chtěl často vykřiknout nebo dát nějak najevo okolí, že něco není v pořádku, ale kvůli atonii svalů se nemůže ani pohnout. Přestože spánková obrna vypadá hrozivě a je subjektivně nepříjemná, jedná se o naprosto neškodný stav, který se občas vyskytne u 40?50 % populace. Častější výskyt spánkové obrny můžeme zaznamenat u lidí, kteří pracují ve směnném provozu, při přeletech přes časová pásma (jet lag syndromu) a jiných poruchách cirkadiánního rytmu.
Zdroj: Nespavost
autor: Praško, Espa-Červená, Závěšick
30.09.2010 - 09:21 | Filtr
(Střelec) Burlesque » Burlesque
Jenomže to je pouze hodně povrchní vysvětlení a jelikož mám jisté zážitky spojené s tímto jevem,které měly často ještě další dohru, jsem zvědavá, jak jste na tom vy ostatní. jestli je to tak, jak se všeobecně prezentuje a nebo je za tím ještě něco dalšího.
30.09.2010 - 09:33 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » Burlesque
Fuj, to mi připomíná stav, kdy někoho špatně uspí a on vlatně nemůže stejně, ale vnímá tu bolest :63: :63: :23:.
11.02.2011 - 12:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele adriana.s, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahoj,tuto poruchou spánku jsem trpěla v 17-letech,nijak jsem to neřešila ,protože pak vymizela.nedávno mě zase navštívila:(mám doma dvouměsíční holčičku,takže spánek dost nepravidelný .ten stav co jsem měla nedávno byl ten ze všech nejghorší.trval asi pět minut ,nemohla jsem se ani pohnout,ani zakřičet ,už jsem myslela ,že je konec,začla jsem mít halucinace ,že jdu k postýlce a zapínám malé usínáčka,bylo to jako bych už byla vzhuru a zase jsem spadla do postele nemohla se hnout.takhle jsem si myslela, že jsem vzhuru asi ještě dvakrát ,až mě pak probudil manžel...nepřeju to nikomu


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Úplněk ve Štír Štíru
ukázat kalendář »