O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství


26.01.2016 - 00:22
(Býk) Deam
O (nejen) permakultuře v (nejen) zemědělství
Diskuze pro všechny příznivce udržitelných, fungujících a inspirujících metod hospodaření a třeba i souvisejících způsobech života. Když to vztáhnu na sebe, permakultura mě hlavně inspirovala pro to, začít se činit v zemědělství. Z fáze, kdy jsem nakoupil a načetl knihy k tématu a hrozně se divil, proč všechno funguje tak blbě, když permakultura a spřízněné metody nabízí taková krásná řešení, jsem se dopracoval do praxe, kdy tedy už o tématu méně čtu, ale více pracuji na poli, což mě ovšem posunulo od ideálů čerpaných z knih k tomu, že sám za sebe jsem rád, že zvládám jakž takž způsobem obhospodařovat o něco více než hektarový pozemek, myslím, že se stávám postupně celkem akceschopným zahradníkem, ale rozhodně ne permakulturníkem...:) Byť inspirace a plány do budoucna zůstavají.Co se zahradních metod týče jsem přešel k intenzivnímu hospodaření, hodně volná inspirace Johnem Jeavonsem (https://en.wikipedia.org/wiki/… ) a Brettem Markhamem - fakticky asi od každého něco. http://www.amazon.com/Mini-Farming-…, postupně plánuji přitvrzovat. :) Bohužel jsem závislý na dovozu živin, ale naštěstí zdroj živin je relativně nedaleko (krávy :) Sice skladuji i seno z posekaného pozemku, což by teoreticky mohlo stačit po zkompostování na část záhonů, ale je to všechno na delší dobu. Samozřejmě dělám spoustu chyb a blbostí...:) Ale aspoň v tom pěstování zeleniny, zvláště česneku;) se zvolna zlepšuji (snad to nezakřiknu).Takový můj ideál je dokázat na menší části intenzivně obhospodařovaných záhonů vyprodukovat dostatek zeleniny na to, abych to mohl brát jako živobytí a nikoliv jen koníček a zároveň zvládl i rozšiřovat polnosti, kde bych ovšem rád nasadil spíše extenzivní metody, více k té permakultuře v kombinaci třeba i s neprodukční rolí pozemků v krajině.Co mě motivovalo - 1) vztah k přírodě - to asi není třeba dále vysvětlovat. :) 2) pojistka - žijeme v převratné době a myslím, že pozemek je taková pojistka, která dokáže aspoň snižovat rizika. V nejhorším případě zůstane aspoň ta prací s půdou získaná praxe, která, jak zjišťuji, opravdu nejde nahnat během jedné sezóny, pokud je tedy člověk původem měšťák, což já jsem..:)Největší slabinu u sebe vnímám právě ty designové části...u záhonů to až tak nevadí, ale při výsadbě keřů a stromů už je to horší...dělám to všechno od oka, byť návodné literatury mám dostatek..:)

Příspěvky v diskuzi

Stránkování od konce: / 23 

Řazení:
13.02.2019 - 23:00 | Filtr
(Býk) Deam » pine70
Jo, v závislosti na infrastruktuře mám velkou mezeru. :) Nicméně i tak se pochlubím nejnovějším výtvorem. :) Přešel jsem na celozrnnou žitnou a pšeničnou + 20 dkg ovesných vloček - respektive v tomto případě žitno-ovesno-pšeničných. :)

Místo cukru med, místo oleje sádlo a všeho tak nějak více, abych nemusel péci chléb tak často. :)

Chuťově vynikající a jako zdroj vlákniny snad dostatečné - stačí dva "krajíčky" a mohlo by stačit i ke splnění doporučené denní dávky. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
30.01.2019 - 22:49 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Tak už i chléb. :) Rozšklebil se, ale chuťově super a rozhodně předčí všechny pokusy, které jsem zkoušel dříve. Nevím, jestli je to jen lepším receptem a nebo i tím, že místo remosky jsme pekli v troubě a míto kulatého šiška, těžko říci. Zásadní je výsledek. :)

https://www.youtube.com/watch/…
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
YouTube
28.01.2019 - 22:04 | Filtr
(Býk) Deam
Bratr narazil na užitečné a funkční video k samovýrobě pečiva, máme to vyzkoušené, takže přikládám pro zájemce:

https://www.youtube.com/watch/…

Se složením lze určitě široce experimentovat. Zatím máme vyzkoušenou verzi 100% dle receptu a pak z cca 2/3 z celozrnné pšeničné a ostatek do 1 kg zbytek chlebové mouky a pšeničné polohrubé. V obou případech velice dobře jedlé.
YouTube
25.01.2019 - 05:21 | Filtr
(Býk) Deam
Dost často kritizuju EU, občas ale narazím i na něco, co si zaslouží pochválit.

Ještě není jisté, jak to dopadne, zatím to vypadá nadějně:

https://ecrgroup.eu/article/…

Bojuje se o zákaz dovozu živých zvířat do krajin, které nejsou schopné ve vztahu k zvířatům zaručit standardy na úrovni zemí EU.
21.01.2019 - 20:44 | Filtr
(Býk) Deam
Je zima, na zahradě sníh, venku mráz, pěstovat lze jen uvnitř a až tak moc to nehoří, přikládám pro zajímavost něco o CO2, globálních změnách klimatu (oteplování) a vlivu na pěstitelské snahy:

Alternativnější zdroj:

https://wattsupwiththat.com/2019/…

Mainstreamový zdroj:

https://www.nasa.gov/feature/…
30.09.2018 - 21:37 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Jelikož přerývám záhony, podařilo se mi vydobýt ještě pár kilo brambor, takže bronzový záhon mi narostl na 71,38 kg z 15 m2 a železný záhon na 65,42 z téže plochy.

Opravdu potěšující nárůst, bronz narostl na 4,76 kg z metru a to už je skoro pět a to se mi velice zamlouvá. :)
23.09.2018 - 13:46 | Filtr
(Býk) Deam
Tak nám vyrostly v Železných horách čarodějné kruhy, jak houby po dešti...:)

Pro zájemce o tento jev:

https://en.wikipedia.org/wiki/…

Původně jsem myslel, že jen jeden, ale vyrojilo se jich opravdu mnoho o různých průměrech a všechny žampiónové.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
17.09.2018 - 22:28 | Filtr
(Býk) Deam
Pozitivních příkladů není nikdy dost:

https://ct24.ceskatelevize.cz/regio…
16.09.2018 - 22:58 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Až na jeden exemplář, u kterého nevím, jsou to všechno https://permaseminka.cz/dyne/…

Slyšel jsem od ostatních, že jsou dýně docela nezmaři a letos se to docela prokázalo. :)

Z pěti rostlin dobrý výsledek. Příští rok asi o hokkaida po letech rozšířím sortiment. :)
16.09.2018 - 22:26 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
tohle je francouzský muškát? na řezu oranžový?
letos docela ok úroda dýně jsou sice menší ale oranžovější zralejší a letos zcela bez zálivky
přesto že je zdevastovaly v polovině vegatativního růstu srny tudíž jsem předpokládal že to nedají listy měly z 80 procent sežrané ale dorostly..
výsledek z 5 rostlin to jsem 5 kusů už rozdal ty nejsou na snímku + 3 jsou ještě na poli
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
16.09.2018 - 21:56 | Filtr
(Býk) Deam
Mám za sebou sklizeň dýní a musím říci, že s ohledem na zvolený způsob pěstování a letošní místní klimatické podmínky to dopadlo dost dobře.

Vodu dostaly jen v době předpěstování v květináči, pak už vůbec, jen ze srážek, které skoro nebyly. Dýně pěstované ze semínek si musely poradit i bez toho.

Samozřejmě je to znát na výnosech - minulý rok se mi urodily tři o váze 8,1; 7,6 a 3,9 kg a mám pocit, že to bylo ze dvou či max tří rostlin. Letos měla největší 4,35 kg a vždy jen jedna větší dýně, něco možná ještě doroste, uvidíme.

Nicméně když uvážím úsporu času a vody, kterou by ani nebylo kde brát, jsem rád, že jsem vyzkoušel, jaká má ta rostlina možnosti, i když v době zahájení pokusu jsem rozhodně nepočítal s až tak extrémním rokem.:)

Pokud budu mít čas, chuť a hnůj, zkusím si s tím příští sezónu více pohrát - minimálně aspoň částečné zajištění ještě lepších půdních a hnojních podmínek - nejlépe dopadly dýně pěstované v záhonu zasypaném poměrně silnou vrstvou hnoje - být záhon širší, asi by bylo i lépe.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
02.09.2018 - 20:44 | Filtr
(Býk) Deam
Opět něco k suchu a co s tím:

https://wave.rozhlas.cz/jak-pomohlo…
29.08.2018 - 10:58 | Filtr
(Býk) Deam
Jak to letos dopadlo s česnekem:

http://zeleznohorsko.blogspot.com/2…
24.08.2018 - 21:07 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
https://www.youtube.com/watch/…

I první část stojí za shlédnutí.
YouTube
24.08.2018 - 16:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
aha tak to jo ty to necháváš kvasit odborně :-)
tady jsou taky ty možnosti no já to dělám poprvé tak uvidím jak to dopadne
narychlo jsem obral na zavařování než přijde ten déšť jednu velkou odrůdu bohužel nezapsal jsem si názvy tak nevím co je zač ale plody má 6cm dlouhé tak to bude naskládané na sobě na výšku do zavařovačky :-)
zbytek co spadne ze stromu jde do kvasu a něco zkusím zamrazit prý je to dobré na zimu do knedlíků
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
24.08.2018 - 15:13 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Vezli jsme to 2.8. a už byly opradu zralé, tedy hlavní strom. Co mám zašité více ve stínu, tam to dozrává průběžně.

V jaké je to teď fázi nevím, ale až bude hotovo, mají se ozvat. Reference na pálenici mám od známých a podle toho, co jsem viděl, to tam vypadá solidně.
24.08.2018 - 14:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
takže už máš vypáleno? to je docela brzy. já zatím sbírám kvas má trvat 4-6 týdnů minulý týden jsem začal sbírat. a mám pochybnosti jestli je to dobré pořád přihazovat chtělo by to asi dát do sudu vše naráz. odrůdy jsou to různé a zrají postupně letos se oplácaly všechny švestky vydatně. jsou tam i takové ty klasické "české" uherky. jinak normálně od zahradníka české německé sudetské slivky. žádná asie.
24.08.2018 - 14:09 | Filtr
(Býk) Deam
Tohle je tak na hraně dvou témata - sebevražda civilizace, ale týká se to permakultury i zemědělství, tak to dám sem.

Hodně depresivní dokument, s možností řešení, jenže kolem sebe vidím víc "Španělů" než "Islanďanů". :(

Bohužel pouze v Angličtině...

https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
24.08.2018 - 14:02 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Pěkné, ale koukám, také to není česká domácí, co? :)

Letos budeme mít taky prvně pálenku, ale z myrobalánů. Švestky mi plodí zatím mizerně, ale myrobalány, které vyrostly samy od sebe a v životě jsem na ně nešáhl, jsou )byly) osypané, až se sklání k zemi a z jednoho už většího stromku bylo nějakých 70 kg, na pálenku necelých 60. Tak jsem zvědavý, jaké to bude. Foceno těsně před cestou do pálenice. :)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
23.08.2018 - 17:55 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
letošní švestky quality sliwowicz absolute :15:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
23.08.2018 - 17:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Bosch
a další podobný bohulibý počin..
"Je přesvědčen, že se české zahradničení zvrhlo jen v sázení chvojí. „Je všude, přitom pod ním nic neroste, protože neopadavá. I na jaře je pod ním mrtvo, takže jen těžko symbolizuje dynamiku života a střídání ročních období,“ vysvětluje nadšený zahrádkář, proč by jen kvůli „bezúdržbovosti“ neměly být české zahrady zavaleny jehličnany."
Zdroj: https://hobby.idnes.cz/soutez-nase-…
15.08.2018 - 00:20 | Filtr
(Býk) Deam » Deam
Tak a mám celkové skóre:

http://zeleznohorsko.blogspot.com/2…

http://zeleznohorsko.blogspot.com/2…

Dnes ještě doplním pár ilustračních fotografií a několik drobností.

Musím říci, že (nejen)z hlediska brambor byl letošek opravdu obohacující.;) I to sucho byla hodně dobrá příležitost, jak se dozvědět spoustu nového. :)
05.08.2018 - 21:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Deam
tohle se mi docela líbí i když tam není nic k jídlu člověk se tam asi cítí fajn
tak k tomu bych se chtěl taky dopracovat, sadit věci které nejsou k jídlu.. :-)
https://hobby.idnes.cz/soutez-nase-…
05.08.2018 - 21:15 | Filtr
(Býk) Deam » Bosch
Přesně tak. :) Původně jsem byl docela skeptický, ale když jsem viděl, že záhon zpracovaný bronzovým rýčem měl o několik dní posunutý start i další etapy (výkvět, odkvět i zaschnutí), vypadalo to celkem nadějně. Ovšem nedopadlo to, ale i to je výsledek, který stál za pokus. A protože mě takové pokusy baví, budu pokračovat ve srovnávání i v dalších letech a nejen s bramborami.:)
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »