Cesnak medvedí


08.03.2009 - 23:30
(Panna) alassea
Cesnak medvedí
Hľadala som v knihe od Trebenovej ,či tam nenájdem písané o kapucínke vačšej,myslím,že český názov je lichořeřišnice /ale nie som si istá/.Je to rastlinka,ktorá hojne rastie najma vo vidieckych záhradkách - má krásne žiarivočervené,žlté a oranžové zamatové kvety a okrúhle listy.Známa liečiteľka mi voľakedy hovorila,že má účinky ako antibiotikum-tie kvety sa priamo jedia /žujú/-má podobnú chuť ako reďkovka-vo Francúzsku sa z nej robia šaláty.A dobre posobí proti zápalom hrdla /ústnej dutiny/.Mám tie kvety naložené aj v alkohole ako tinktúru.Tak túto rastlinku som v Trebenovej nenašla,ale našla som tam ,kedy sa zbiera medvedí cesnak-už čoskoro,možno aj tento mesiac /u nás na juhu/.A táto rastlinka je vynikajúca na odhlieňovaciu a očisťovaciu jarnú kúru,proti chronickým chorobám kože,podporuje pamať,je vynikajúca na žalúdok a črevá-pri hnačkách/průjmoch/-takže ju budem dávať synovi :15: :15: :15:,pri zápchach,plynatosti........atď.Tak som si spomenula /ach tá pamať/,že som si z nej robila tinktúru,tak možem hneď začať.Používa sa čerstvá /sušená vraj nemá tie účinky/-ako normálny cesnak /listy posekané na chleba s maslom,alebo ako prísada do jedla/,má vačšie účinky ako obyč.cesnak,hlavne ten čínsky,čo v supermarketoch predávajú :19:.Ja som si ho dala do mrazáku a dávam si ho do šalátov,je to chutné.Týmto končím svoju diplomovú prácu na tému-liečivé rastliny,ešte podotýkam,že u nás toho medvedieho cesnaku rastie mooooooooc,keby niekto z okolia Brna chcel vedieť,prezradím mu,kde :3: :29:

Řazení:
09.03.2009 - 22:20 | Filtr
(Panna) Charis
Dobrá polievka z medvediho cesnaku:
na oleji osmahneme cibuľku, pridáme nakrájamý alebo natrhaný medvedí cesnak , chvíľku oprražíme zalejeme vodou, podusíme, pridáme smotánku s trochou múky,mlieko, rozmixujeme (nie úplne), môžeme ešte pridať uvarené nakrájané vajíčko alebo uvarené zemiaky. Je to mňam a zdravé. A samozrejme to ochutíme korením, bobkovím listom, soľou.... podľa vašej chuti. :35: :27:
09.03.2009 - 20:45 | Filtr
(Lev) růžička
Éterické silice v česneku jsou tak silné a penetrantní, že pomáhají uvolňovat nahromaděné hleny ve vedlejších dutinách nosních, průduškách a plicích. Pomáhají vylučovat jedy z těla kožními póry, takže se ptáme, jestli je vůbec vypařování česnekových vůní lepší než tiše odpočívající jedy v našem nitru.



Česneková šťáva se osvědčila při odstraňování střevních parazitů. Úplavici, amébiasu a podobné choroby můžeme touto šťávou účinně zlepšit

estliže si přece česnekovou šťávu připravíte, je potom vyloučeno, abyste použili odšťavňovač pro jiné šťávy. Z přístroje, jednou takto použitého, je po několik dnů nemožné odstranit česnekové aroma a všechny šťávy mohou mít česnekovou příchuť!
Pevná potrava se musí zažívacími pochody napřed rozložit a stát tekutou. Je nutné, aby zažívací proces oddělil molekuly od vlákniny, aby mohly osmózou proniknout střevními stěnami. Pak mohou být dopraveny do jater a tam přeměněny na účinné látky, které potřebují buňky a tkáně.



Čerstvé syrové šťávy ušetří zažívacímu ústrojí mnoho energie, která by byla nutná ke zkapalnění pevné stravy.



Pevná potrava potřebuje průměrně tři až pět hodin "zažívací činnosti", kdežto šťávy jsou během několika minut stráveny a v krátké době tělem přijaty
:1: :17:
09.03.2009 - 20:41 | Filtr
(Lev) růžička
Ve středověku byl užíván proti moru. Mattioli ho doporučuje jako prostředek proti střevním bolestem a nadýmání.

Kromě česneku kuchyňského roste u nás planě řada druhů česneku - medvědí, polní aj. - jejichž čerstvé listy se mohou zjara používat jako koření. Jsou však aromatičtější než česnek kuchyňský.



Česnek je vlastně vytrvalá rostlina. Kulturní formy se množí vegetativně z cibulek v jednoleté kultuře. Rozeznáváme bílé česneky (nepaličáky), které nemají květní osu, a tzv. paličáky, česneky modravé, s květní osou. Na ní se mezi květy tvoří pacibulky, ty lze použít k množení i ke kuchyňskému upotřebení.



Česnek se vysazuje na podzim (paličáky a některé nepaličáky) nebo na jaře (úzkolisté nepaličáky). Typy paličáků nikdy nesázíme na jaře. Pěstuje se v lehčí půdě, vysazují se jednotlivé stroužky.



Celá rostlina je prosycena pronikavou česnekovou vůní, kterou způsobují silice obsahující síru. Plané česneky mají vyšší obsah silic a ostřejší chuť. Jinak obsahuje česnek aminokyseliny, glykosidy, cukry. V česnekové silici je přítomen alliin, měnící se enzymy na allicin, který účinně usmrcuje baktérie. Dále česnek obsahuje asi 15-20 mg vitamínu C ve 100 g, vitamíny B, význačný je obsah síry.



Česnek působí povzbudivě na vylučování trávicích šťáv, žluči, uklidňuje hladké svalstvo střev, má vliv na dýchací ústrojí, reguluje baktérie v tlustém střevě, prokrvuje koronární cévy srdce. Snižuje krevní tlak, užívá se při chřipkových nákazách, proti střevním parazitům, proti nadýmání, při arterioskleróze. Mladé listy česneku, zvláště divokého, mají vliv na tvorbu krve.



Nepříjemný pach česneku částečně odstraňuje žvýkání listové zeleniny (nebo routy). Česnek je výrazná
pochutina, která se uplatňuje snad v každé kuchyni. Hodně se používá ve francouzské, ale i anglické kuchyni, v italské, španělské, židovské, čínské, indické i jinde.



Česnek se požívá pokud možno v syrovém stavu. V kořenících směsích je obsažen česnek sušený, rozemletý na prášek.



Česnek se skladuje v suchých chladných místnostech chráněných před mrazem.



Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:



Česnek se dá v domácnosti (kromě běžného způsobu) uchovat také tak, že se oloupané stroužky zalijí studeným solným roztokem (300 g soli na 1 I vody)
09.03.2009 - 20:39 | Filtr
(Lev) růžička
Česnek medvědí
Čerstvé listy česneku medvědího sbíráme na Jaře. Umyjeme je, drobně pokrájíme a konzumujeme v syrovém stavu. Česnekem medvědím posypáváme i hotová jídla, podobně jako petrželí. Dodává jídlům jemnou chuť a zdobí je. Z česneku medvědího lze připravit i salát nebo ho připravit jako špenát.


Esence z česneku medvědího
Léčivou moc česneku medvědího si uchováme po celý rok, připravíme-li si z něho esenci. Drobně pokrájené listy česneku medvědího naložíme na podzim do láhve i s cibulkami. Zalijeme 38 až 40% režnou pálenkou a láhev odložíme alespoň na dva týdny na teplé místo. Čtyřikrát denně užíváme 10 až 15 kapek esence zředěné malým množstvím vody.

09.03.2009 - 01:01 | Filtr
(Panna) světlo21
:44:Kapucinka vačšia - česky Lichořeřišnice větší (tropaeolum majus) je letnička, ale některé odrůdy jsou vytrvalé.Listy mají řapík a členité desetidílnou čepel.Květy jsou dlouze stopkaté,ohnivě červené, u některých odrůd oranžové nebo i špinavě žluté. Kvete od června až do září.Drogou jsou semena, květy,listy a čerstvá šťáva. Naťové části se sbírají po celou dobu vegetace, semena po dozrání v září nebo v říjnu.Rostlina je lahůdkovou zeleninou a jí se i syrová, má trpkou chuť řeřichy, charakterisovanou mírnou kyselostí a jistou trpkostí. Hlavní účinek je v oblasti urogenitální, kde droga působí antibioticky a se širokým spektrem, a to na stafyloky, streptotoky i další druhy bakterií,účinek se částečně projevuje i v oblasti dýchacích cest.Účinek nastupuje asi za 2 hodiny, vrcholu dosahuje asi za 8 hod.,ale za 16 hodin už odeznívá.Kontraindikace a žádné nežádoucí účinky nejsou známy.Pro zpracování tinktury sbíráme nať a květy. Nejlépe mezi 12 a 13 hod.V herbáři u M. Treben jí nenajdete. :27:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
09.03.2009 - 00:24 | Filtr
(Panna) Charis
no, ja som práve zistila že mám ešte v mrazáku, tak si zajtra spravím polievku a už sa teším na čerstvý
08.03.2009 - 23:32 | Filtr
(Štír) atraM
:30: :30: :30: :30: :30: :1:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Úplněk ve Štír Štíru
ukázat kalendář »