Pocta šedesátému osmému


21.08.2019 - 10:57
(Kozoroh) Bosch
Pocta šedesátému osmému
Není tak zlé vyrovnat se s tím čeho se na nás dopustili jiní národové.
Mnohem horší je vyrovnat se s tím čeho jsme se na sobě dopustili sami.

https://www.youtube.com/watch/…
YouTube

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
24.08.2019 - 00:13 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Psyko
S tímto článkem zcela souhlasím.
Saturn s plutem v kozorohu na jižním uzlu. Situace která bezpochyby nastala již dříve a opět se opakuje.
Psal jsem loni diskusi na téma r.2018 nástup totalitních režimů.
Tak pan Žantovský si toho všiml o něco dříve, ale já myslím že na nějakém tom pátku už nezáleží.
My co víme neboť vnímáme a vidíme víme své.
Posouváme se opět k zemím s rozvinutou diktaturou kde se klanějí vládci.
A to je velmi špatné.
Takže příští demonstrace budu muset jet osobně podpořit.

Zemanovská gasudarská politika nastolila směr ala Tutkmenistan.
Tak to se mají mladí na co těšit.
Já si to už odžil.
https://www.youtube.com/watch/…
23.08.2019 - 21:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Psyko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Prosím o přečtení - Michael Žantovský z Deniku N:

21. srpnem 2019 se v České republice zhroutila parlamentní demokracie

Miloš Zeman je hlavní, nikoli však jediný viník toho, že Česká republika přestala být parlamentní demokracií. Miloš Zeman se dostal k moci před více než dvaceti lety s pomocí metafory o „spálené zemi“. Jeho svévolný tanec na troskách české ústavy nasvědčuje, že ji po sobě nezanechá v o nic lepším stavu.

Srpen 2019 se zapíše do moderních dějin této země jako okamžik, kdy se ve vší tichosti změnil charakter nejnovější podoby české státnosti. Beze změny jediného písmenka v ústavě či zákonech České republiky jsme se z parlamentní demokracie stali prezidentskou republikou na půl cesty k systému osobní moci.

Prezident Zeman nejdříve dva měsíce odmítal odvolat ministra kultury Antonína Staňka a poté další dva měsíce odmítal jmenovat na jeho místo navrženého Michala Šmardu. Drtivá většina ústavních právníků a politických analytiků se shoduje, že v obou případech porušil závažným způsobem ústavu, která mu přikazuje na návrh předsedy vlády ministra odvolat a ministra jmenovat, a to bez zbytečného odkladu.

Pro ty, kdo si chtějí hrát se slovíčky: nezbytečný odklad je státní návštěva v zahraničí, válečné ohrožení či vážná nemoc. Senát tato a další porušení shledal natolik vážnými, že podal návrh ústavní žaloby jako cesty k odvolání prezidenta. Ten se ovšem směje, protože ke schválení návrhu je podle ústavy třeba také hlasů 120 poslanců v Poslanecké sněmovně. Taková většina se zřídkakdy najde pro pouhé schválení programu schůze.

Z úst politiků a velké části sdělovacích prostředků se poté, co se Michal Šmarda vzdal kandidatury a nový kandidát ČSSD Lubomír Zaorálek se setkal s milostivým souhlasem vladaře, ozval sborový výdech úlevy. Krize je zažehnána, koalice zůstává, ministr kultury se našel a jedeme dál močálem černým kolem bílých skal. Vlastně se vůbec nic nestalo.

Nový ústavní princip
Jenže stalo. Od 21. srpna 2019 platí, že ministrem nebude ten, koho navrhne premiér, ale ten, koho vezme na milost prezident, a platí to nikoli jako ojedinělý výstřelek nebo kompromis, nýbrž jako ústavní princip. Pokud si někdo myslí, že když si prezident prosadil svou u jednoho ministra, nezachová se příště stejně, šeredně se mýlí. A pokud si myslí, že stačí počkat něco přes tři roky a problém odejde se svévolným zlobrem na Hradě, mýlí se stejně. Každý příští prezident využije možnosti ovlivnit cele, či částečně složení příští vlády a odvolá se přitom na zemanovský precedent.

A pokud si někdo myslí, že to tím celé skončí, tak neskončí. Získal-li prezident rozhodující vliv na jmenování vlády, posune se celé těžiště moci od Poslanecké sněmovny k přímo volenému, nikomu neodpovědnému a prakticky neodvolatelnému prezidentovi. Nebude-li chtít jednoho ministra, vynutí si jiného. Rezignuje-li vláda, jmenuje si úřednickou. Pokud tato vláda nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, jmenuje si jinou vládu. Pokud ani tato nezíská důvěru, kde stojí psáno, že prezident podle odst. 4 čl. 68 Ústavy jmenuje předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny? Co když se mu nebude líbit? Ústava přece nestanoví lhůtu, kdy se tak má stát.

Politici gravitují k centru moci jako můry ke světlu. V dohledné době tak nevyhnutelně vznikne „prezidentská strana“, která pod ochranou svého vůdce obsadí všechny mocenské pozice. Její zárodky se dnes už rýsují, přestože její exponenti zatím setrvávají jako pátá kolona v tradičních parlamentních stranách. Dojde k „uchvácení státu“, který se bude dál tvářit jako parlamentní demokracie, ale nebude už ani parlamentní, ani demokracií.

Co vše se zhroutilo
Pravda, nikde v ústavě se neříká, že Česká republika je parlamentní demokracie. Logika ústavy je v tomto ohledu nicméně neúprosná. Hlava III. Ústavy Výkonná moc, zahrnující jak funkci prezidenta, tak vládu, stanoví v odst. 1 čl. 67 kategoricky, že „vláda je vrcholným orgánem výkonné moci“, a v odst. 1 následujícího čl. 68, že „vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně“. Tato ústavní konstrukce činí z České republiky parlamentní demokracii, v níž je prezident hlavou státu, která není ze své funkce odpovědná a které není odpovědná žádná jiná ústavní instituce. Jeho kompetence, ač nejsou zanedbatelné, jsou přesně vymezené v ústavě. Pokud je poruší, vystavuje se ústavní žalobě podle odst. 2 a 3 čl. 65 Ústavy a může být z funkce odvolán.

Dvacátým prvním srpnem 2019 se celá tato stavba zhroutila.

Viníci jsou zřejmí. Kromě hlavy státu, která podřídila vše včetně národních zájmů své bezbřehé touze po moci a gigantické záštiplnosti, jsou to premiér Andrej Babiš, který s typickou bezcharakterností nedokázal požadovat, aby prezident splnil svou ústavní povinnost, a ČSSD, která se kvůli vládním postům smířila s potupnou degradací z kdysi hrdé strany na prezidentovu a premiérovu onuci. Vzniklou škodu na základech demokratického systému nemůže napravit, i kdyby navrhla jmenovat ministrem kultury Leonarda da Vinci.

Miloš Zeman se dostal k moci před více než dvaceti lety s pomocí metafory o „spálené zemi“. Jeho svévolný tanec na troskách české ústavy nasvědčuje, že ji po sobě nezanechá v o nic lepším stavu.

Autor je psycholog, publicista, bývalý politik a diplomat, nyní působí jako výkonný ředitel Knihovny Václava Havla. V letech 1992–1997 byl velvyslancem ČSFR a ČR ve Spojených státech, v letech 2009–2015 ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska"

https://denikn.cz/185259/…#
22.08.2019 - 10:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Psyko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"Před 50 lety stříleli čeští milicionáři, policisté a vojáci do českých demonstrantů. Pět jich zabili. Den nato podepsal Dubček pendrekový zákon. Pan prezident, který už všechno řekl, byl v tu dobu členem KSČ a až do roku 1970 v ní zůstal. Pak jím to všechno hluboce otřáslo."
https://twitter.com/KTweetuje/…
22.08.2019 - 09:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Psyko
Naprosto s tebou souhlasim. Ten vcerejsek na hrade byl dalsi v serii hnusu.
Z vlady se k vyroci nikdo neobtezoval ani vyjadrit.
A znova ty otekle papuly hykajici z oltare.
22.08.2019 - 08:23 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Psyko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Prezident uctil 21.8. tím, že v Lánech přijal komunistická prasata Filipa a Vostrou.

https://twitter.com/PREZIDENTmluvci…

Vždycky dělal naschvály, provokoval a škodil, ale teď už se z něj začíná stávat naprosto odporná existence.
Určitě už se těší na to, kolik naštve lidí, až si na Hrad na výročí konce 2. sv. války pozve nějaké neonacisty a popírače holocaustu.

Je z něj úplně na blití a to, že byl zvolen asi znamená, že každý druhý v téhle zemi s takovým morálním marasmem souhlasí, což je ostuda, hlavně jeho voličů, kteří asi před volbama všichni podstoupili lobotomii, jinak si to neumím vysvětlit. A tady ho máme hulvátského Miloše Zemana v plné parádě. Ještě 3.5 roku tu bude škodit a otravovat vzduch.
21.08.2019 - 22:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Bosch
a místo slzí tence mží na zvratky na obrázku
https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
21.08.2019 - 18:03 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Lupi
Tak to je fajn že můžeme my malí zůstávat na zemi.
21.08.2019 - 18:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Lupi
Světlý záblesk Miloše Zemana v ponuré oddanosti Kremlu. :15:
21.08.2019 - 17:09 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Bosch
To zřejmě ano - já se s nima bavím akorát tak o tom, jestli můžou dát mýmu psovi kus slaniny, jestli si jejich holčička může hrát s naší holčičkou, a jestli nevím, kam v Tesku přestěhovali strouhanej sýr :4:
Nicméně - mám kamarádku, která se účastnila několika zahraničních humanitárních akcí (po tsunami, na Haiti) a ta přesně takhle mluví o Američanech.
A jiná kamarádka, která učila řídit celou čínskou ambasádu tvrdí totéž o Číňanech.
Patrně syndrom velkého národa.
21.08.2019 - 17:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Lupi
A jinak, i dnesni rusi zde zijici jsou nazoru, ze kdyby ne rusko, tak zijeme jeste na stromech.
21.08.2019 - 17:01 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Lupi
Tak to jsem nezaslechl, urcite to ohrazeni nebylo tak hlasite aby ho slysel putin.
21.08.2019 - 16:27 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Bosch
No to dost pochybuju - přece si vzpomeň, jak se ostře ohradil, když chtěli vyznamenávat ruský vojáky z osmašedesátýho.
Mimochodem - ti kluci byli absolutně mimo; prvně jsem je naživo potkala, když jsme byli na chmelu (tehdy tam tedy šlo místy o kejhák - bez přehánění) a oni jen zírali jak náměsíčný na hára našich kluků a naše minisukně a absolutně netušili, kde jsou - furt nám tvrdili, že v nějaké sovětské republice.
Prý jich domů dojelo hodně v rakvích......
21.08.2019 - 14:15 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Ja jsem zvedavy co povi zeman k vyroci okupace cr ruskou armadou.
Asi uz jen.. jako doma.. jako doma tavárišči.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »