Noví čechové


18.07.2019 - 22:58
(Kozoroh) Bosch
Noví čechové
Existuje pojem noví rusové. Jsou jimi označování rusové kteří po perestrojce dosáhli na ekonomický úspěch. Stali se majetnými natolik že se výrazně odlišují od majoritní většiny kterou svým způsobem pohrdají, neboť je považují jen za nástroj k udržení jejich bohatství. A ani to ne.
Myslím si že podobná vrstva lidí se vykrystalizovala i u nás, potažmo na slovensku a v postkomunistických zemích obecně. Ovšem oproti rusku se zpožděním protože u nás se soudruzi ještě dlouho po změnách v rusku k ničemu moc neměli.
Vše začalo teprve až po 17.listopadu 89. Předání moci komunistů sobě samým.
Sice oficiálně jsme rovnostáři, ale ve skutečnosti v podprahové i vlastně mimoprahové, obecné rovině jsou novozbohatlíci privilegovanou vrstvou lidí mezi které ta ostatní část obyčejných pracujících tak snadno nepronikne. Nepatří.
Drží pospolu a mezi sebe nikoho už jen tak nepustí.
Anebo myslíte si že je tak snadné posedět si u píva s nějakým faltýnkem nebo babišem?
Ale PR budí takové zdání. Tenhle mix novodobého cool chování žoviálností a arogance současné moci tyto hranice docela dobře stírá, protože máte pocit že jsou to "jedni z nás". Z lidu. Něco jako vláda dělnické třídy, slovníkem, chováním..jednáním.
Takže jsme zase tam kde jsme byli. Nechceš koblihu?

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
19.07.2019 - 11:15 | Filtr
(Býk) player
Ono je to trochu jinak. Tihle lidé občas hrajou golf , ale jinak jsou natolik zaneprázdnění, že hospůdku tak maximálně na rychlej oběd.

Ale vezmu to obšírněji. Noví Češi skutečně jsou. Nemají tak markantní odstup od těch , které živí, jako v postsovětských státech , ale je to až na výjimky taky takovej...no...bezbožnej xindl. A nejhorší na tom je , že nyní pálím do řad svejch vrstevníků. Právě tady , naše ročníky , se nechaly mamonem zkazit jako první.

NA třídních srazech dobrý, moc zbohatlíků z mejch tříd nebylo a ti dva , kteří se trefili bejt včas na správnejch místech , tak i když jim v hlavě šrotuje kalkulačka, tak se chovaj stejně , jako na tom gymplu.

Ale nejvíc jsou tyhle finanční hydrouši podepsaní na svejch dětech. Učit dítě multimilionáře - zase , nechci paušalizovat , to je na svatozář.

Jinak takhkle. Všichni chcípnem a je zakázáno cokoli s sebou brát do hrobu. Asi tak..


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »