Pravda a lež


27.05.2019 - 21:17
(Ryby) MG34
Pravda a lež
V poslední době zjišťuju, že čím víc by svět měl být šedý a snaží se všechno relativizovat, tím víc mezi tím vším jako diamanty prosvítají absolutní pravdy.

Uvedu jeden příklad: existuje celosvětový server strava.com, kde se evidují sportovní výkony (hlavně běh, kolo, plavání). Jsou tam segmenty - tabulky, kde se na daném úseku měří všechny aktivity všech, kdo se tam kdy vyskytli a zaznamenali to přes GPS. Takže je tam i žebříček, kdo byl na kterém segmentu nejrychlejší - KoM (resp. QoM).

Ale občas jsou tam podvodníci nebo se někdo zapomene - a aktivitu zaznamená třeba když jede v autě. Prakticky vždy je zřejmé, jaká je pravda - tomu, kdo je tam zaznamenaný nebo tomu, kdo ho viděl - ti to prostě ví. Ostatní neví nic, můžou soudit jen podle nepřímých indicií - podle rychlosti, někdy podle tepové frekvence, atd.

A pak přijde na řadu SOUD - kdokoliv může zpochybnit cizí aktivitu a dát jí FLAG (a uvést důvod) - a vyřadit ji z tabulky segmentu - KoM pak automaticky připadne druhému v pořadí. Ale co když je ten flagnutý prostě dobrý a zajel to poctivě? Neznám algoritmus, kterým se Strava jistí a je mi to celkem jedno, ale fascinuje mne ta naprostá ostrost mezi pravdou a lží.

Svět JE černobílý a soudy prostě nemůžou spoléhat na "univerzální šedou"...

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
03.06.2019 - 14:28 | Filtr
(Beran) Al* » MG34
tak dřív to bylo o tom, že pravdu hlásily jen ty hlavy "pomazané", ti co měli moc si ji přivlastnili .. žádná demokracie a věda byla v plenkách

jo šedá být nemůže, ledaže by se pravda mísila se lží a to i na příkladu množin není možné, když nemůžeme sčítat hrušky s jabkama
03.06.2019 - 14:21 | Filtr
(Ryby) MG34 » Al*
pokud jediný svědek třeba zemře, je to i tak jedno - důležitý je ten fakt, že existuje jediná pravda a kdysi ji někdo znal - nečekaně dost situací je tohoto typu, možná dokonce úplně všechny

tady jde čistě o tu černobílost - žádná šedá v tom není

že je země kulatá je jiný typ případu - mohli to vědět už kdykoliv kdysi, stačilo se podívat, jak se třeba ledovec z dálky přibližuje k pobřeží a nejprve není vidět spodek a pak je už vidět celý - důkaz je všem na očích - že se nikdo nepodíval a nedošlo mu to, je celkem jedno - důležité je, že to šlo a mohl kdokoliv
03.06.2019 - 14:08 | Filtr
(Beran) Al*
Pstruhu, napiš to sem. :1:

Pravda je stejně jenom jedna .. :2:
03.06.2019 - 13:54 | Filtr
(Beran) Al* » MG34
jo ták .. jasně .. ale kdyby ti ji neměl kdo potvrdit, tak v lidské společnosti jakoby nebyla ..

jako kdysi s tím, že země je kulatá
03.06.2019 - 13:50 | Filtr
(Ryby) MG34 » Al*
to je pro mne nepodstatné, co se stane se "svědky", když mlčí nebo lžou

pro mne je podstatné, že pravdu někdo prakticky stoprocentně ví bez ohledu na spekulace nezúčastněných a to, jestli tu pravdu řekne nebo ne - že prostě ta pravda hmatatelně existuje, že to není nějaká relativní chiméra
03.06.2019 - 13:45 | Filtr
(Beran) Al* » MG34
jinak k tomu, co píšeš v záhlaví ve smyslu "ví to ten dotyčný, popřípadě ten, co je tam s ním" mě napadlo, že je to prostě otázka "svědomí" .. a od toho zase "karma" .. a pak už jen "boží soud" :4: .. což ty dvě věci asi vlastně splývají ..
03.06.2019 - 13:37 | Filtr
(Ryby) MG34 » Al*
Proč to dělá je jeho boj

Já si hlídám zase to svoje - ve chvíli, kdy jsem ho "odsoudil", jsem se mohl seknout, ale naštěstí se potvrzuje, že jsem ho odhadl dobře (jakož i toho druhého, co v té kopii fňuká s ním).
03.06.2019 - 13:29 | Filtr
(Beran) Al* » MG34
ano, je to nefér .. je z nějakého důvodu bloklej, takže by na tebe neměl reagovat .. přesto ho to láká .. tak "čestnej" by to prostě překousl a reagoval v založené diskusi třeba na někoho jiného

jinak se zařadím do kategorie, která na tak vědecké" téma nemá buňky a čas .. a chuť .. vím to :1:
03.06.2019 - 13:25 | Filtr
(Ryby) MG34 » Al*
Krádež...? Ne, tak to nevnímám - je to prostě okopírování, napodobení, opičení se. Prostě jenom neoriginalita. Na tom nic není. Na to su tady docela dost zvyklý - jeden nejmenovaný mne tu docela dlouho zkoušel napodobovat, možná to dělá doteď...

Ale je tu otázka motivace proč zrovna tohle a proč zrovna odemne - je tam prostě určitý "zlý záměr".

Blokace je samozřejmě v pohodě. Zamykáš doma na noc vchodové dveře? Anebo si představ, že ti někdo v MHD stojí na noze - ozvat se s protestem nebo ho odstrčit je jistě určitá forma "negativní energie", ale když to neuděláš a nějak se s tím pozitivně smíříš, tak je tu jeden nečekaný vedlejší důsledek - nemůžeš se kvůli tomu hnout z místa... A to je horší.
03.06.2019 - 12:57 | Filtr
(Beran) Al* » MG34
jsem psala, že mi taková krádež nepřijde úplně fér .. ale co s tím naděláš .. v přírodě ukrást kořist lvovi by nemusela dopadnout bez následků .. no ale je to "jenom" diskuse a nejsme lvi

taky bych to možná dřív udělala, blokaci, ale někde jsem se dočetla, že je to vlastně negativní energie
03.06.2019 - 10:39 | Filtr
(Ryby) MG34
Docela hledím, jak je někdy "boj s šedou" urputný... Se tu vyrojilo pár plagiátorů a zhrzených rádoby-inteligentů s "vtipným" podsouváním svých problémů jiným..

Asi bych mohl uvést na pravou míru některé základní postupy - diskutující dělím do tří hlavních kategorií - buď jsou schopni téma pochopit a případně diskutovat (A) nebo nejsou schopní - a z nich někteří to o sobě bohužel neví a jsou s tím hrozně otravní (B) a někteří to o sobě ví (C) a mají nějakou tu sebereflexi - jsou rádi za vysvětlení, mají snahu si to dohledat.

Na tomto serveru je mezi těmi nejaktivnějšími diskutéry bohužel převaha kategorie B. Mlčící většina je většinou v kategorii C - pro ně jsou diskuze pak přínosem, ale bohužel když tam banda B nablije svoje "moudra", tak je to chaos a úplně k ničemu. A úplně nejhorší je, když to C neodhalí a jedou po špatné koleji. Takže místo aby se z nich časem stalo A, tak jenom rozmnoží řady B.

Takže B-éčka většinou automaticky strkám na Blacklist. Když se hledá nějaká objektivní pravda, vyloučit někoho, kdo dělá už na začátku základní logické chyby (a "plodně" je šíří), je prostě nutnost.
30.05.2019 - 18:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ..., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jasně Lance Armstrong a dalo by se použít ještě dost a dost podvodných lidí, napříč celou historií. Měla jsem ho v podvědomí, ale ne úplně se vším, tak jsem si osvěžila paměť na wiki. Jj máš pravdu, že se ptám. Obdivuji je, že mohou klidně spát. :15:
27.05.2019 - 22:20 | Filtr
(Ryby) MG34 » ...
Jasněže se flaguje - sám to dělám, když mám víceméně jistotu, zvlášť na segmentech, které jsem vyrobil a tímpádem se o ně "starám". Ale řeším jen první místa, u ostatních už to není tak důležité. Jeden známý je v tomto až skoro detektiv - nesmí se ani jezdit za autobusem - a jednu takovou jízdu odhadnul podle skokového zvýšení teploty vzduchu o 5 stupňů v daném úseku - kdo jel někdy na kole rychle za autobusem, tak chápe.

Já jsem objevil jednu kuriózní jízdu, kde dotyčný sám napsal, že někde skončil bouračkou, ale záznam pokračoval dál - až do nemocnice (zapomněl to vypnout v sanitce a nahrál to pak i s tím).

"vždy se přikloníš k jedné či druhé pravdě? Černá/Bílá?"
ano - pokud už se přikloním, tak pouze k černé nebo k bílé - ale já se dost často "nepřikloním" - prostě odmítnu otázku případně odpověď - tzn. mám "to" ošéfované tímto způsobem

ohledně "maličkosti" - říká ti něco jméno Lance Armstrong?
27.05.2019 - 21:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ..., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A dělají to ty lidi? Že někoho osočují, že není možné, že by to tak zajel, zaběhl a pod.? Nebo je jen ta možnost? ( I když co se ptám, dělají, že.) Většinou volím bílou, nebo černou, ale šedou volím v situacích, kdy nemohu dokázat pravdu ani já, ani ten druhý na čistých 100%. Co mám ale vysledované, že čas vždy všechno ukáže, jen se musí počkat. Zas ale, pokud jsou tam zaregistrovaní uživatelé, kteří provozují stejný sport a v podobném, ne-li stejném měřítku, intenzitě, tak dle indicií by mělo být jasné, co je pravda a nebo lež. Ale zas, nesmí se ta pravda zakládat, jen na jednom faktu, jedné veličině.

Myslíš, že by se vůbec neměla používat šedá? Ale proč? Když nemáš z obou stran všechny informace, vždy se přikloníš k jedné či druhé pravdě? Černá/Bílá?

A ještě maličkost :63: může být vůbec člověk hrdý na to, že je na vrcholu žebříčku, když neudal ve všem přesné informace? Prostředí, tep, čas, terén a podobně? Když chci být na vrcholu, musí ten vrchol, být se vším všudy, pak nikdo nebude pochybovat, zda je to pravda, nebo lež. :15:

Sorry, jestli je to nesrozumitelné... někdy mám moc myšlenek, které se předbíhají.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »