Živa - a kdo pečete chléb?


31.07.2018 - 18:09
(Býk) Khalia Zvlčelá
Živa - a kdo pečete chléb?
Oslovilo mě, sdílím i s vámi. :68:
Diskutujte samozřejmě o čem je libo, pokud se k tomu dá něco doplnit. :1:

Pro mě je doplňující otázka na vás - kdo doma pečete chleba a jaký je váš oblíbený? Recepty samozřejmě vítány! :18:


***
:64:

Po úplňku se zatměním luny jsme doputovali do půlky léta a času první sklizně. Suché a horké léto vrcholí, zbarvuje sebe i vše kolem do zlata, zraje a osvěcuje nás letním sluncem, abychom pochopili, že sklízíme jen to, co jsme zaseli. Slovanské dožínky i keltský lughnasadh čili lammas nám ukazuje vstřícnost, plodnost a hojnost Země a celé letní přírody. Stromy jsou obtěžkané (letos doslova) dozrávajícím ovocem. I my můžeme prožívat obdobnou sklizeň v našich životech - vědomě či nevědomě. A uctít ji - třeba vlastnoručním upečením chleba z právě sklizených obilných zrn.

I v tom vedru se snad cítíme živí. Když ne, můžeme se spojit se slovanskou bohyní léta Živou. Pobývá na jihozápadě medicínského kruhu a z místa posvátného snu nás inspiruje, jak se dá náš osobní posvátný sen realizovat, žít a propojit s posvátným sněním ostatních.
Živa je zralá žena celá ve zlatě slunce i obilí, s bujnými zlatými vlasy a zlatými klasy i lučními květy v náručí, personifikovaná Země v čase sklizně. Postavou Věstonické Venuše zosobňuje archetyp královny a matky, plodnost a rození.
Je Živým symbolem naplněného života, léta a zrání. Na věčnosti je ženou Velese, boha podsvětí, měřitelného času chronos a plození, z čehož plyne i jeho starání se o pasoucí se stáda.
Spolu symbolizují prolínající se jednotu života a smrti. Vyjadřují doplňující se rovnováhu ženské a mužské energie a sjednocení obou principů - hieros gamos. Z toho plyne vzájemný respekt a harmonická stabilita jejich svazku, jenž se stává každodenním zasvěcováním a znovutvořením mystéria posvátného spojení protikladů.

Se Živou se můžeme se uzemnit, zabydlet ve svém fyzickém těle, vystředit se a vyživit. Můžeme navázat hluboký kontakt s letní Zemí skrze všechny smysly i živ-l-y, a tak podpořit prožívání přítomnosti i svou vnitřní ženu. A rituálně uctít svou životní cestu i své putování létem až sem, kam jsme došli v čase sklizně.

~ autorkou jest K. L. Lorencová

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 2 1
Řazení:
27.08.2018 - 00:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
tak jsem přišel na to že tou bramborou to nebylo
hlavní složkou vláčnící pečivo je guarová guma dával jsem ji tam se strouhanou bramborou ale teďka jsem upekl bez brambory jen s guarovou gumou a chléb úplně měkký vláčný ok po upečení i po rozmrazení z mrazáku
guarová guma je přírodní vláknina má výborné účinky na zdraví není se čeho bát do chleba jí teď dávám čajovou lžičku aby to fungovalo
10.08.2018 - 13:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iduš
takový jsem dříve pekl z kvásku kynutý v ošatce, nejlépe se pekl ve staré dobré remosce
kváskové báby :-)
https://www.pecempecen.cz/
10.08.2018 - 08:21 | Filtr
(Kozoroh) Iduš
Také se přidávám k nadšencům domácího chlebopečení.
Nejraději mám žitno-pšeničný, pokud možno kvasový. Leč kvas mi chcípnul a zapomínám založit nový a tak poslední bochníčky peču z droždí. Musím se polepšit a obnovit kvas. :1:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
08.08.2018 - 18:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Znovuzrozená
to je dávka energie na týden
08.08.2018 - 17:59 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Bosch
:4:...víc...deci je málo... :3: :2:
08.08.2018 - 17:43 | Filtr
(Váhy) *Jupiterka
Já teď skoro ani nevařím :1:. Ovšem téma mě zaujalo a navnadily upečené chlebíky, že až se ochladí, asi to prubnu. Pekla už jsem chleba kdysi několikrát a vždy kváskový a do druhého dne u nás nevydržel...
08.08.2018 - 13:13 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
vlhčit, není to tak tvrdé, jinak rýže čirok jáhly to vše je slušně tvrdé když to upečeš bez tuku
do chleba ale tuk nepřidávám sráží to kvásek
těsta s kypřícím práškem jsou s tukem vláčná dost no do koláče dáš i deci i víc oleje..tak aby to ještě nebylo vláčné..
08.08.2018 - 12:12 | Filtr
(Střelec) tiferett
Tiež pečiem ....kváskový žitný, nekedy pridám špaldovú múku...Kupovaný už vôbec nejeme...
08.08.2018 - 11:32 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Tak ještě vysvětli humidovat .. amarouny nechci :4:
08.08.2018 - 10:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Tak ten bezlepek se dá dobře humidovat tou bramborou nastrouhanou do těsta a zadělat. Odzkoušeno a dobrý.
03.08.2018 - 13:47 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Jojo, když to mám plné, tak dám ten hodinový program Bake, a pustím to jednou celé, a pak ještě na půl hoďky.
A tak se v tom dají dělat i nákypy na sladko, což já ale nedělávám.
03.08.2018 - 13:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
fakt? jakože bez hnětače nasypeš a pustíš?
03.08.2018 - 12:17 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Já v ní dělám i zapečené těstoviny, brambory.
03.08.2018 - 11:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
ta pekárna se hodí výborně na marmelády
ale dá se v ní udělat jen to těsto a pak ho překlopit do ošatky a do trouby což jsem ještě nezkoušel
nejdříve musím dořešit tu tvrdost aby byl chleba vláčný alespoň po několik dní
chce to nějaké humektanty
03.08.2018 - 05:54 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Jojo z domácí pekárny.Ta forma - tvar prostě není nic moc, a navíc dole s dírou. A taky se to hůř krájí. Ty máš ale jak vidím tu na dva hnětače, obdélníkovou, a já tu čtvercovou, na jeden.
02.08.2018 - 23:14 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
tak kupovaná mouka dává lepší výsledek
já dělám takové komisárky podobné dřívější moskvě
takže i tužší
vypadá to dobře to ale není z domácí pekárny?
já pekl včera ona pekárna má ty hnětače i když je vytáhneš zůstanou tam dírky po hřídelích
a forma vždy stejná prostě cihla :-)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
02.08.2018 - 20:46 | Filtr
(Vodnář) mili111 » Khalia Zvlčelá
stránka s receptama je perfekt.....díky za ní :15:
jinak peču, ale jak kdy
a miluju, když je v tom zakomponováno všechno....především: vlašské ořechy, dýňová semínka, dýně, brambora atd.....jen pak občas je třeba dodat i kousek droždí...bo vlastně mouka už tam skoro není a nemá co kynout s kváskem :4:
02.08.2018 - 20:43 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Ouu diik :62:
A můj první bezlepek! :75:
Je stokrát lepší, než kupovaný balený. Dělala jsem z mouky Doves farm, složení dobré, v kupovaných je hodně škrobu.
To psylium se dává přes noc do vody.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
02.08.2018 - 19:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
zatím nemám úplně vychytaný ale zkouším stále
důležité je mít kvalitní droždí a to neznamená čerstvé ale sušené, protože s čerstvým mi to moc neślo, v návodu na pekárnu i píšou že je stavěná na droždí sušené
takže kupuju rapunzel hefe s tím to jde fajn
a pak ta voda musí být alespoň vlažná spíše mírně teplá aby to droždí stihlo narůst
zbytek udělá pekárna ale i tak se musí hlídat přesně mn vody moc je špatně málo taky a např rýž mouka vysušuje jáhly taky takže dolívám dle potřeby
dobrá je guarová guma ta udělá těsto vazké jako by bylo z pšenice
psylium je jen vláknina bude sát vodu je jí tam zapotřebí pak více
ale možná to bude dělat dobře že těsto pak nespadne vyzkouším může to být gut
pokaždé to dopadne trochu jinak i když postup opakuju stejně
rozkrájím na plátky a co hned nesním zamrazím když to pak rozmrazuju je to dokonce měkčí než čerstvé ony ty obilniny jsou pak docela tvrdé jako chléb, když používáš mouku z rýže čiroku jáhel, takže je lepší více pohanky

čírokové placky dělám občas na pánvi s olejem anebo nasucho v troubě
finta aby se to těsto lepilo je ta že do mouky naliješ horkou vodu a hned to stěrkou uhněteš
studená voda to nespojí
dělám pak v rukách malé placičky dá se to jíst ke všemu jako pečivo
mouku melu na kamenném mlýnku čerstvou
čirok se považuje za protirevmatickou obilninu
ale myslím že je to přehnané tvrzení
obilniny by se měly střídat aby nevznikala intolerance což platí pro všechny potraviny
lovci sběrači měli mnohem pestřejší stravu než my a taky lépe prospívali
my s našimi monokulturami jsme na tom dost bídně
tak to chce aspoň dostatečně střídat co jíme

tady jsou dvě bezlepkové pekárny(prodejny) pečou skvěle, nepoužívají mouku z kukuřice což je přínos ta je těžká na trávení, ale postup tají neřeknou přesně co a jak dělají že dosáhnou vynikající výsledek, no kupují hotové směsi
možná scher mouku ta je very drahá ale kvalitní dává dobrý výsledek ale já mám radši když vím co tam je takže melu mouku svoji i když je to o něco tvrdší
v té scher bude nějaké měkčidlo chtělo by to zjistit co to je
s jizerkou nic moc dávají tam moc kukuřičné mouky na chleba se to moc nehodí
no a mimo chlebů tam pečou i skvělé zákusky veky rohlíky prostě celý sortiment k nerozeznání od pšeničné mouky
já upeču s bídou ten chleba ale i to jsem rád že nemusím často kupovat stojí kolem cca 100/bochánek
02.08.2018 - 15:26 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
A dáš mi postup?
Dneska zkouším bezlepkový s psyliem.
A ty čirokové placky děláš?
02.08.2018 - 10:21 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
dej pak vědět jak jsi uspěla
nakynout bezlepek není žádná švanda :4:
02.08.2018 - 07:20 | Filtr
(Blíženci) kopretina4 » Sosna zvlčelý
zjistila jsem, že mám v blízkosti paní co by snad poskytla kvásek, tak hurá na chleba, teda až ta trouba co je venku poleví :27: :27: :27:

brambora do těsta, to je dobrý nápad, dává se do spousty receptů tak proč ne do chleba, díky za tip a krásný den :86: :86: :86: :86:
02.08.2018 - 07:17 | Filtr
(Blíženci) kopretina4 » Anna83
teda. nádhera, ani bych ho nechtěla rozkrojit :15: :15: :15: :30: :30: :30:
02.08.2018 - 00:37 | Filtr
(Střelec) Drzá Fikce
Na chleby bacha, bývají přecitlivělý... :75:
01.08.2018 - 22:07 | Filtr
(Štír) Anna83
...a těch různých druhů mouk, co by nebylo špatné vyzkoušet... amarantová, čiroková, hroznová, jablečná, kaštanová, žaludová, lupinová...
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
Příspěvky: 38-14 13-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2018
Lunární kalendář
Luna v RybyRybách
ukázat kalendář »