Filipika proti tradici


28.04.2018 - 10:46
(Rak) dan162
Filipika proti tradici
Sečetlo se ve mne přes noc několik zážitků a diskuzních témat, poslední kapkou byl Uran vstupující v půlce května do Býka.

Žijeme v nejbohatší oblasti na světě, víceméně se máme jak prasata v žitě. A přesto nejsme spokojení. Jak je to možné ? Jsme zvyklí z předešlých dob tvrdě pracovat, abychom se zajistili před tím, co je silnější než my. Majetek jako přežití, později jako pojistka stálosti životních podmínek pro vlastní děti měl přednost před vlastní spokojeností. K tomu se přidávala v minulé éře Ryb potřeba patřit ke smečce víceméně bez ohledu na náplň činnosti smečky, to nyní už naštěstí zmizelo, a jsme zaujati sebou. Je možné, že majetek jako náš úběžník v nejbližších letech ustoupí do pozadí.

Když se dívám na ceny bytů v Praze, žasnu, na jak dlouho se lidé upíší ďáblu "musíš". Jistě, ceny na trhu jsou nebývale vysoko díky nízkým sazbám hypoték, zákazem stavět byty nižší kategorie, zdlouhavým povolovacím procesům a tím pádem nedostatku nových bytů. Přesto o víkendu se Praha vylidní, jak lidé prchají někam, kde jim je příjemněji než doma. Hlavní argument toho, kdo si bere hypotéku bývá, že po uhrazení hypotéky bude byt jeho, tj. majetek je nejvíc a ostatní se musí podle toho porovnat. Dnes ale stoupá naopak počet lidí, kteří bydlí v mobilheimech, na chatách, v zvětšených zahradních domcích, ve spolubydlení. Neboli lidí, kteří tradiční pohled odmítli, majetek nemají jako číslo jedna, a raději přijmou nižší standard bydlení, protože hlavní je pro ně životní styl dle své volby. Je to zatím menšinový proud, ale sílí.

Druhá oblast, kde je patrné společenské napětí, jsou emoční traumata. Pro účel diskuze redefinuju pojem (emočního) traumatu z psychiatrického poškození jako událost, po které se nevrátíme do původního stavu. Sleduju, jak jsme plní takových traumat, která dítě po narození nemá. Obvykle až smrt traumata ukončí, protože jsme nedokázali je ze sebe dostat pryč, teprve nyní jsou dostupné metody jak emoční traumata rozpouštět. Samozřejmě v prostředí, kde je hlavní majetkové zabezpečení, není možné příliš zřetele dávat na to, co prospívá vlastnímu tělu. Potřebujeme ustát splátky, svůj standard, časté jsou ekonomicky slabší single "rodiny", tělo jde do háje, stres je trvalým průvodcem. Podle mne svou volbou, kdy majetek je nejvyšší hodnotou, si zkracujeme život mnohem víc, než komfortem, na který dokážeme dosáhnout. Jsme pod tlakem, který si sami stavíme, a do dětí díky tomu denně vkládáme naše nevyřešené bolístky, emoční traumata, děti to nasávají od strachu z much po vztah k mužům v čele s nepřítomným otcem. Chodil jsem nyní s paní s malými dětmi, tak jsem mohl sledovat, jak hodně jsem se změnil od doby, kdy jsem se staral o své děti. Ona se o své děti stará čímsi, co by se dalo asi označit jako liberální výchova - v otázce majetku možnost jeho zničení pro ní není tak strašné jako možnost být svému dítěti nepřítelem, přednost má dítě, přinejhorším se ta věc rozbije, když to nedokáže vysvětlit. Můj přístup kdysi byl věci chránit, děti šanovat.

Jiná oblast, kde je patrný sílící nový přístup, jsou školy. Tradicí bylo připravit děti pro pracovní život. Od toho lidi ustupují, například učňáky jsou prázdné a zůstanou tak. Školství jako instituce nucené socializace zvolilo komplexní základ pro schopnost se přizpůsobit novým podmínkám, které se mění z roku na rok. Postupem času se tento základ stal robustní, extrémně náročný na zvládnutí. Firmy ale nejsou s takovým výstupem spokojené, znalosti jsou dle nich chabé, návyky také, ochota učit se slábne, roste fluktuace, sílí manažerský způsob vedení pracovníků silou, donucením. Kolik procent se dnes těší do práce? Nové přístupy vzdělávání zavrhují komplexnost, jdou cestou specializace. Neboli dělej to, co tě baví, ale do hloubky. Nebudeš třeba umět derivaci a nebudeš znát Babičku, ale budeš rád dělat svou práci.

Myslím si, že naše posedlost majetkem přišlá z minulých století, je jen externalizace vlastní nejistoty, chudoby uvnitř sebe nahrazená vnější bohatostí. Vypadá to, že tradiční vnější bohatost je neudržitelná, a dobrovolně nebo nuceně se to podle mne projeví v celé společnosti.

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 5 4 3 2 1
Řazení:
13.05.2018 - 13:00 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » ZA 6 MINUT
řekl bych že nejspíše někdo jednoduše vyúčtoval bauxit z ruska za doláre..pak řekli oficiálně že nakoupili v kapitalistické cizině
13.05.2018 - 12:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ZA 6 MINUT, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
jo, tak tos byl ty(psat dopisy :47:)
provokante
(a jeste krast hlinik)
https://www.youtube.com/watch/…
13.05.2018 - 09:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
A co nebo koho jdeš tedy vyštipovat?
13.05.2018 - 09:21 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
No a jak to své otroctví tedy hodláš řešit?
13.05.2018 - 08:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Kiyoko
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Čo sa týka otrokov? - poznala som jednu rodinu z Kalifornie a oni mali veľkú farmu a mnoho otrokov a už dávno nemuseli ostať na farme ako bolo zrúšené otroctvo ale oni nechcú ísť preč ani ich potomkovia, majú pocit istoty v tej majetnej rodine. Stále hovoria ako sa zbláznil ich deduško po vojne ako si myslel ako bude dobre a odišiel s rodinou ale žili oveľa horšie ako na farme a tak on začal piť a nakoniec skončil v ústavu pre choromyseľné. Rodina sa vrátila na farmu, kde vždy boli vzťahy dobre aj ked otrok a pán. Myslím že v konečnom dôsledku tí ľudia boli menej otrokmi ako dnešní konzumní spotrebiči. To čo niekto napíše, čo sa povie v televízie či v reklame je správne, oni otroctvo dotiahli do obrovských rozmeroch - vid aj posadnutie falošnou krásou, lebo čo iné je hrozné prsia či gamby na ktoré sa už neda pozerať ale oni chcú ešte väčšie.
No a to nikto nad nimi nestoji s bičom.
13.05.2018 - 00:06 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
Ale to víš že je, ty si pořád představuješ nějaký ideální stav. To co očekáváš není demokracie ale utopie.
Řecká dmokracie obsahovala například otroky.
12.05.2018 - 23:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tajga
Zlo se změnou režimu nevymýtí. Ale nesměšoval bych komunistickou diktaturu s demokratickým systémem. Když se řekne bylo tenkrát lépe lidé začnou srovnávat ceny másla dostupnosti výrobků atd.
Reflektovat dnešní dobu v širokém kontextu ovšem neznamená ani srovnávat brusel a nato s hitlerem nebo komunismem.
To že budousnost světa je sociální stát je fakt. Tam míříme. V jisté míře sociálního středu. Protože komunismus stejně jako kapitalismus selhávají.
A nelze stát mimo jak si někteří myslí..že samostatnost..tak na to opravdu nemáme.
Budoucnost vidím socialisticky tedy rudě. Objektivně v nejširším kontextu. Orwelovsky. Červ kolektivismu nahlodá nakonec každou společnost.
Jenže já jsem individualista tudíž mi stádo nevyhovuje. Máme jen rozdílné náhledy na to kde je to stádo. V myšlení lidí.
V dvaadvaceti když padla opona nikoho z mladých moc nezajímalo že kapitalismus je krutý ke slabým. Stejné je to i dnes, mladé nezajímá co s padesátníky, mají za to že si už své odžili a mají uvolnit místa.
Zlo není vůbec vnější faktor. A ani ty ani já ani kioko nemáme nikdo návod jak to zlo léčit.
Kromě berky teda ten měl návod jestli si stihl dal i patent tak potěškoště.
Jediné co mi vadí je jen všeobecná systémem podporovaná dravost. To by mohl být možná kořen zla. Že nás vedou dravci místo osvícenců. Anebo jsme sami společnost složená z šelem. Nejspíše obojí.
12.05.2018 - 23:28 | Filtr
(Blíženci) tajga » Bosch
Ano, ale není nutné mít zlem, ke kterému dříve docházelo zaslepené oči natolik, že nevidíme zlo, které se děje teď. Někteří si prošli třeba i komunistickým vězením (napadá mě Uhl) a stejně dokážou reflektovat dnešní dobu v širokém kontextu, ale je jich asi menšina, to je fakt.

A ještě je potřeba dodat, že dívat se na problém lidské bídy jen materiálními měřítky je značně redukcionistické. Bídou je zasažena v podstatě důstojnost člověka, vyčleňuje ho to ze společnosti, je často onálepkován, vysmíván, může si za to samozřejmě vždy sám atd. A to se dnes děje a asi docela běžně.
12.05.2018 - 23:19 | Filtr
(Blíženci) tajga » Kiyoko
že by? tak to samozřejmě mění situaci, jen tak dál....
12.05.2018 - 23:09 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tajga
Nepoměřuju materiálními měřítky i když to tak může vypadat byly to prkotiny, jak říká Milouš.
Jenže byla ideologická válka do které musel být zapojený každý. Vymývání mozků kvůli kterému se upálil Palach a kvůli kterému zavraždili Patočku nebo Pavla Wonku.
Dnes má hodně lidí tendenci buď zapomínat anebo i tenkrát žili vlastně zcela jiným vnitřním vnímáním, z různých příčin nepostiženi kolektivním tlakem té duševní bídy.
To se jednoduše nedá srovnávat s dnešním stavem.
A kdo tyto dvě rozdílné kvality směšuje, buď neví o čem mluví anebo záměrně mlží případně mu takový stav tenkrát i vyhovoval.
V tomto ohledu jsme nejspíše rozdílné psychologické konstituce.
12.05.2018 - 21:05 | Filtr
(Blíženci) tajga » Kiyoko
Obdivuju tvoji trpělivost s vysvětlováním :4: Mně to připomíná debaty s rodičema, kterým se teda snažím vyhýbat. Posledně jsem si dovolila vyjádřit námitku proti tomu, že dnes je všechno lepší, protože dříve např. nebyly hladové děti, jejichž rodiče si nemohli dovolit zaplatit školní obědy. I tento vyřčený argument stačí našim k tomu, aby mě označili za rudou :4: Černobílé vidění světa, naprostá marnost říkat cokoli.
12.05.2018 - 20:40 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
Nikoli to šlo samo..
Kolo ukraina na tebe.
12.05.2018 - 17:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
a socialistické plánování :-)

nedostatek náhradních dílů
https://www.youtube.com/watch/…

nedostatek prádla
https://www.youtube.com/watch/…

nedostatek čaje
https://www.youtube.com/watch/…

a nejsou dokonce ani lopaty a krumpáče.. tak to už byl mazec ještěže srpů a kladiv bylo dostatek. :4:
https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
12.05.2018 - 17:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
A jsou tací co říkají že za komančů nebyl s toaleťákem problém.
Dneska by jeden člověku vykecal i díru do hlavy. :4:
Asi jako i tenkrát..
https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
10.05.2018 - 15:26 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Kiyoko
:61: ... není to spíš klíčová věta? :4:
10.05.2018 - 13:02 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Kiyoko
No přesně :75:
Tvůrci reklam a prasení - to je jasná symbioza :61:

https://www.youtube.com/watch/…


PS: Omlouvám se za :40:ní diskuze :20:
YouTube
10.05.2018 - 12:43 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Kiyoko
Použij vyhledávání, klíčové slovo znáš :4:
10.05.2018 - 12:33 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Kiyoko
K prasení.
Někdo tu kdysi napsal, že každá diskuze časem končí u žrádla nebo sexu (což je velice blízko k pravdě, výjimkou jsou jen diskuze o sexu a žrádle :4:). Tak to ber v tomhle duchu :46: a nelam si s tím hlavu :5:
10.05.2018 - 10:54 | Filtr
(Rak) dan162 » Kiyoko
Ano, napsal jsem, přes tvůj odpor k étosu toho slova, ale myslím že v souladu s obsahem - tvořit, obtiskávat se diskuzí, klidně jinak než je původní směr, tak jak cítíš, bolíš, prožíváš či jen znuděně pošťuchuješ. Koukám do sebe.. ne, nestydím se.
10.05.2018 - 09:14 | Filtr
(Rak) dan162 » Kiyoko
Děkuju děkuju děkuju, to byl prepaid :-D

Líbí se mi, jak se potápíš do (svých) barevných exkurzí (změn kurzu), tak si pras jak chceš, kochám se. Moje brblání je jen o mne, nenech se jím otrávit.
09.05.2018 - 22:25 | Filtr
(Rak) dan162 » Kiyoko
Co nadělám? Zkusím přijmout tvou pitomou mazací úchylku, Viktore :-))
09.05.2018 - 22:10 | Filtr
(Blíženci) les osika » Kiyoko
No. Je zvláštní, já vím..
Ale tahle taky, ne?
https://www.youtube.com/watch/…
jsou skoro vždycky k tématu (:
YouTube
09.05.2018 - 21:41 | Filtr
(Rak) dan162 » Kiyoko
Poznámka 1 - to, že jsem zažil i extrémy hostinskýho a masny neznamená, že šlo o běžnou situaci, nebo že bych měl nějaký odsuzující názor nebo emoční problém z doby. Je to mužský pohled ukazující výjimku popírající tezi, ne ženský pohled ilustrující obvyklost.

Poznámka 2 - jsem zakladatel diskuze, ne moderátor, málokdy mám tuhle ambici něco a někoho někam v diskuzi tlačit. Chtěl jsem si pokecat o nějakém tématu, většina diskutujících o jiném tématu nebo spíš úhlu pohledu, tak jsem si povzdechl jako jeden z účastníků, osobní pocit, vůbec nic o tom, že se mi má vyhovět. Přijímám odlišnost, asi už víš, jak to v mých diskuzích chodí. Bosch mi to vysvětlil přesně, filipika je negativní pohled, vlastně hromosvod, diskuze proto nemůže mířit pozitivně dopředu, ale to že mne zajímá něco jiného přece neznamená, že budu silou něco ohýbat.

Díky za velmi podnětný příspěvek, vážím si tvého pohledu, nejen tvých příspěvků, nemoc mazání si klidně odpusť.
09.05.2018 - 21:24 | Filtr
(Blíženci) les osika » Kiyoko
Odkud se takové písně berou, že? :13:
09.05.2018 - 18:27 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Kiyoko
Ad moderátor. Takových co splňují Tvé požadavky je jako šafránu.
Většina si buď honí triko nebo mají dopředu jasný názor jak má diskuze vypadat, tj. jaké odpovědi jsou/nejsou vhodné - pak jedou podle svého (nebo něčího) scénáře ... na takové diskuze nemá smysl se dívat.
Je to jak u diskuze na téma plnění pětiletého plánu - všichni sice věděli, že se splní na více jak 100%, ale čt nás 5 let udržovala v napětí :4:.
Koneckonců odstrašujích příkladů vysílá dost dodnes, to je bez diskuze :47:
Příspěvky: 122-98 97-73 72-48 47-23 22-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »