Káva


26.04.2018 - 14:25
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Káva
Nakoľko v mojom predchádzajúcom vlákne mi niekto stále vnucoval to že mám blok či stín, lebo nechcem vidieť pravdu že parazitujem na treťom svete - teda ak som to dobre pochopila, snažila som sa ale mám ťažké obdobie.
No a teraz ku káve. Nie som čajíčkar aj ked počas zimy čaju vypijem hodne, ja proste mám rada dobrú kávu a tu je ten problém. Ja som totiž staromodná a mám rada dobrú kávu ale zalievanú ak nie tak potom presso. Doma mám pressovar ale pre jedného človeka sa mi to ani len neoplatí zapínať a potom denne čistiť a tak ostala možnosť zalievaniej kávy. Roky som bola zvyknutá piť kávu jednej značky ktorá aj v názve mala niečo dobre, bola to ta naša známa so šľahačkou. Pred 2 rokmi sa odrazu nedala piť, bola hnusná ako tie najlacnejšie z Lídla či kávy v žltom balení - teda podradné.
Odvtedy si neviem vychutnáť dobrú kávu. Ono sa jej da pomôcť a to tým že ju uvarite ako arabskú kávu a tam ta pachuť sa stratí, viem že sú to všetky dobre kávy do espressa ale nie na zaliatie. No a tak ja som pred tými 2 rokmi rokmi vrátila z trojbalenia tie dve balenia že ja takúto kávu nechcem a či im to niekto nepančuje, lebo táto káva veru nie je ta čo sme roky kupovali.
Prišla mi odpoved, že káva je správna v kvalite A na akú som bola zvyknutá ale nakoľko vychádzajú v ústretí všetkým tak mi poslali nové trio balenie káv. Jasné že to bola ta ktorá mi ale vôbec nechutila. Zhodli sme sa v obchode ale aj na internete že nieto dobrej kávy na zalievanie. Ja som kúpila už rôzne a aj drahé aj bio ktorú mám teraz a je hrozná.
Všade sa dočítate že sú to luxusne kávy prvotriednej kvality.
Takže zrejme ma pozemšťan pravdu a ja nie a nie ten blok rozpustiť a prijať tu verziu že nová káva je taká ista ako som roky pila predtým.
Aha? - teraz ako to píšem ma napadlo - oni nechcú aby som pila kávu a teda šetrila si svoje srdiečko :79:

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 2 1
Řazení:
22.05.2018 - 14:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tajga
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Toto robila káva aj mne a možno som ju vtedy mala prestať, ale išla som na predoperačné vyšetrenie na internu a tam sa ma pýtal lekár či pijem kávu a ja som povedala že už nie lebo mám silny nábeh na srdce a to mi vadí a tak som prestala. pán doktor sa na mňa pozrel a hovorí - pijete kávu bez cukru však, - áno. No tak si tam dajte pár zrniečok cukru, ten viaže kofein a telo ho uvoľnuje pozvoľnejšie a naozaj je to pravda. Môj vždy hovoril že ja nesladím ale straším kávu. reklama pobavila aj mňa.
22.05.2018 - 13:43 | Filtr
(Blíženci) tajga
já moc kafe nepiju, i když mi chutná, ale zase nemám ráda ten krátký náběh energie, bušení srdce a pak hned rychlý útlum, nedělá mi to dobře. Takže spíš jen občas s někým. Snažím se kupovat jen fair-trade a pevně doufám, že opravdu není od dětských otroků.


teď mě docela pobavila tahle reklama
YouTube
02.05.2018 - 22:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
říká se to já mléčné skoro vůbec jedu paleolyt
02.05.2018 - 20:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Rýžové, mandlové, kokosové, ovesné..mám to stejně. Sójový nepiju, tam jsem si zafixovala, že sója je jeden z nejvýraznějších alergenů.

Tu informací s kravským mlíkem mi potvrdila známá, jejíž syn, který dlouhodobě žije ve Francii a má za manželku Francouzsku, by kafe s mlíkem už nevypil. Přičemž ve Francii má tahle kombinace tradici.
02.05.2018 - 20:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
já přidávám rýžové a když jsou tak rostlinné smetany nejlepší je kokosová
občas troška pravé smetany nezaškodí
02.05.2018 - 20:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo, Kája dobrý :4:

Slazený kafe bych teda nedala, ale kafe s mlíkem patřilo v 90. letech k dobrému vkusu. Presso s mlíkem za dvacku.
Kravský mlíko už pár let nepiju. Ale stále řeším jestli kafe s mlíkem je prospěšný nebo nikoli. Kdesi jsem slyšela, že je to past na žaludek, jinde zas, že tohle tvrzení je hoax...
:63:
02.05.2018 - 16:49 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Daisybunch
To záleží na majiteli kavárny. Ty lepší mašiny mají vysoký tlak ta pára tam syčí jako v praní lokomotivě když odpouští páru. Skrze fičí jen pára.
Mně chutná i z frenčpresu i z džezvy. Dobrá je občas i turek ala vzpomínka na socialismus. Co jsem se po revoluci naučil od západu jako první je překapávaná káva. S mlíkem.
02.05.2018 - 12:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » ZA 6 MINUT
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:4: :15:
...nebudu čekat na mistra ... jdu si zalít pravou brazilskou kávu alá odpad pouze do východního bloku - a bude temná jako vášeň. Přesně tak si ji vyladím - vzor Dušek. Jdu se zpít kofeinem do log(r)orhey :5:
YouTube
02.05.2018 - 12:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Daisybunch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo, to je možný, asi to bude tím.

Zajímalo by mě, jak moc se pak liší i kvalita těch espressovacích mašin v rámci podniků - např. jestli v nějaké super kavárně mají lepší mašinu, než v restauraci (kde jde hlavně o jídlo a ne o kafe). Protože kvalita kávy v kavárnách a restauracích se taky dost liší, jak jsem si všimla respektive třeba takové cappucino nemá vůbec smysl dávat si mimoi kavárny - pěnu většinou našlehají divně, je plná bublin a kafe chutná jakoby připáleně.

A co třeba filtrovaná nebo překapávaná káva z moka konvičky? Jak je to v tomhle případě, co se tříslovin atd. týče?
01.05.2018 - 12:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » ZA 6 MINUT
to je jako káva bez kofeinu, pivo bez alkoholu, nebo sex po telefonu
o ničem
01.05.2018 - 11:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ZA 6 MINUT, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
http://zazrakyprirodyodniky.blog.cz/… :69:
01.05.2018 - 10:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Kiyoko
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ZA 6 MINUT, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
https://www.youtube.com/watch/…
01.05.2018 - 08:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Daisybunch
Může to souviset se způsobem přípravy, z espresovače v dobré kavárně je kává úplně jiná než ji můžeme připravit doma. Tím hlavním rozdílem je způsob extrakce, espresovací mašiny jsou dělané na čistou extrakci látek kofeinu k čemuž dochází při podmínkách vysokého tlaku páry který doma zcela určitě nedosáhneme pokud nevlastníme drahý přístroj.
Pak musí barista rovněž správně napěchovat sítko mnozí to odbývají.
Je to jako pálit bylinu na ohni anebo ji vaporizovat. Pálením, či louhováním lógru po minuty se do kávy extrahují spaoniny třísloviny a všemožné nechutnosti z bobů což jsou v podstatě něco jako shnilé spálené kaštany.
Proto je espreso nejzdravější neboť pára pod vysokým tlakem s touto hmotou přichází do styku co nejkratší dobu.
01.05.2018 - 08:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Daisybunch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ono je to trochu inak u mňa, prekvapkavanú môžem ale je to ako ked si dám machiato, jednoducho potrebujem si za ňou dať turka, klasického, to znamená že moja hlava nevie že pila kávu ale ako iba bielu kávu. Takže ja turka a určite bez mlieka, ale v tomto prípade prípravy kávy robí kvalita mnoho, ak dáš aj horšiu kvalitu do prekvapavača alebo do pressa stroja tak sa káva zjemní a jej chuť je oveľa lepšia ako ked ju iba zalievaš. Takže uvidím čo bude, mne taká s mliekom káva nechýba to si urobil meltu, tam nevidím dôvod dávať kofeinovú kávu a ak nič nenájdem dobre tak ju prestanem piť. Niečo podobné som riešila aj s mužom pred takým 15 rokmi, odrazu sme nevedeli prísť na chuť dobrej kávy, on vypil aj horšiu kvalitu ale ja nie a tak sme radšej kávu nepili kým znovu bola ta naša značka v pohode a my sme ju kupovali dalej.
01.05.2018 - 08:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Daisybunch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Překapávanou (filtrovanou) tedy ráda nemáš?

Ona by se správně káva měla pít čerstvě mletá vhodné kvality před spařením/filtrací. Jestli není "problém" i v tom.

Moje tělo odmítá VŠECHNY kafe, které se dají normálně sehnat v obchodech, tzn. balené, dokonce jsem měla problém i s nějakou bio kávou. Smířila jsem se s tím, že prostě nejsem na kávu stvořená a dlouho ji nepila (nějak moc ji nepotřebuji).
Jenže pak jsem zjistila, že když jdu do kavárny, kde mají výběrovou kávu a dám si espresso nebo cappucino, vůbec nic mi není, naopak mi dělá dobře. Tak nevím...Asi hodně záleží na druhu té kávy a tak..
30.04.2018 - 23:10 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Marhon
nj kilo skoro pětistovku
to je jasné že chutná jinak než standartka
pít levnou kávu je docela asi retro :-)
30.04.2018 - 21:43 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Marhon
aha ok kouknu
já kupoval kdysi takové ty sypané kávy na váhu a pamatuju že byly fakt dobré
pražírna je holt pražírna občas se dá i u nás na nějakou narazit ale je to spíše rarita
30.04.2018 - 20:40 | Filtr
(Lev) Marhon » Bosch
to já nevim, jestli "jen" přes internet, já ji přes internet našla a jinou už sem nekoupila. odkaz sem dávala dole. je to pražírna od Plzně a doporučila mi jí kamarádka, co tam bydlí.
dřív sem kupovala fialový jacobs.
tchibo vůbec, to je kyselý a dadák je legálně dostupná smrtonosná zbraň hromadného ničení. :23:
tady prodávali kávu taky přímo z pražírny, tak sem některé země taky vyzkoušela, ale ta mi tak nechutnala, jako tahle Plzeňská. taky tam maji namíchanou, nebo si můžeš nechat namíchat jak chceš, ale já brala vždy jen jednotlivé země, protože sem byla zvědavá a hlavně, hlídala sem si kávu s nízkou aciditou.
jinak já doma jedině turka a i většinou v restauracích. ale pokud měli espreso, jak mi bylo později vysvětleno, že prý picolo, což je jako název blbost, prostě to mrňavý kafíčko, tak to jako jooo. to je venku pro mě top.
ale už sem od kávy upustila, kvůli vysokému tlaku. pro mě, jako pro celoživotního kafaře, docela záhul, ale zvykla sem si. takže káva je pro mě dneska spíš už jen krásně voňavá vzpomínka.
30.04.2018 - 15:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Když tak čtu jednotlivé reakce, vzpomněla jsem si na Jardu Duška a jeho sdělení o proměně energie.
Možná měníme svojím vlastním nastavením energii toho, co nás nejen obklopuje, ale i to co do sebe přijímáme. Všechno je o procesu a o symbióze vyladění.
30.04.2018 - 15:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No asi trochu inak ich mám nastavené, ale mám aj na papieri že mám nadpriemerný sluch a čuch a preto sa mi veľmi zle rozumie čo mi ľudia hovoria nakoľko počujem to čo iní nepočujú a to ma rozptyľuje - test urobili 2x. Receptory čuchu sa mi vraj kvôli tomu často vybijajú lebo sú príliš silné a vtedy sa musia častejšie obnovovať ako u iných. Tak mi to vysvetlili. Inak v tej dobe to išlo s mojim zrakom dolu vodou.
30.04.2018 - 14:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sky
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Takto to cítim aj ja a preto hľadám kávu ktorú ked rozbalím budem môcť aj voniať. Ja som nepila kávu ale ked som bola tehotná kúpila som si kávu a nosila ju v kabelke ak mi bolo slabo stačila vôňa kávy, vtedy mi ale absolutne nechutila ako pitie a teraz je opak, piť by som chcela ale vôňa mi robí zle.
30.04.2018 - 13:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
právě si myslím že máš nějak divoce nastavené čichové receptory
dej pozor na to je to signál něčeho v těle symptom změn mohlo by to signalizovat nějakou zdravotní potíž je dobré se hlídat
30.04.2018 - 13:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
je pravda že ta čo som kúpila naposledy mala byť 100% arabika ale robila mi veľké žalúdočné problémy ale inak pri káve to u mňa nie je pravidlom, tak si myslím že mi nevadí káva ktorú si robím teda zalievaná. Mne totižto ta káva už po otvorení hrozne smrdí, smrdí aj ked je zaliatá a tak nemôžem očakávať že bude chutiť. Moje čuchové poháriky mám veľmi vysoko nastavené a mne ten pach hrozne vadí, ja viem že iným to môže voniať.
29.04.2018 - 22:44 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mě teď synek kupuje někde v Praze pravou brazilskou a to teda srdíčko nešetřím,protože ona je tak dobrá,ale jak dopiji šálek,tak mi buší tak dvojnásobně.
Příspěvky: 47-23 22-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »