Kategorizace myšlení


20.04.2018 - 11:58
(Kozoroh) Bosch
Kategorizace myšlení
V naší kultuře jsme silně pod vlivem kategorizace myšlení která začíná prvním rozlišováním na ano/ne a pak tvorbou skupin a podskupin vlastně všech oblastí které nás obklopují.
Původ kategorizace myšlení lze dohledat v době vzniku primitivních náboženství pouštního typu kde šlo o přežití, a tedy odpovědi na základní otázky byly odpověďmi života a smrti. Šlo například o určení trasy k nejbližší oáze kde i malá odchylka představovala jistou smrt. Je to tím směrem 8 dní tečka ano vše ostatní je ne-smrt. Blíží se bouře ano ne vše mezi tím nemá místo protože když se včas neskryjeme jsme mrtvi. Nepřesnost se nepřipouštěla a jediný způsob jak přežít byla potřeba kategorizovat jevy na základní otázky a odpovědi sdělitelné i tomu nejprimitivnějšímu tvoru i jen kýváním hlavou.
I tak povstalo dualitní myšlení se svým bohem a ďáblem dobrem a zlem a všemi dalšími kategoriemi co nás obklopují a zřídka kdy si uvědomujeme jak moc jsme v jejich zajetí.
Jsi muž/žena, muž ano-žena-ne(co homosexuálové bisexuálové metrosexuálové asexuálové..?)
Bůh/ďábel..a co nevěřící? Třetí možnost? Zabít bezvěrce! Jak snadný nástroj moci, že? :-)
Aneb kdo nejde s náma jde proti nám. Dualitní dělení světa na ano/ne, dobro/zlo je příčinou nepochopení jednoty jakožto základu ze kterého vše vychází a do kterého se opět navrací.
Vaše názory vítány. :27:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 2 1
Řazení:
30.04.2018 - 12:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » bubobubo
Myslím si že se pleteš spousta lidí myslí jen na sebe.
A pokud myslí na druhé tak s cílem ukojit svoje potřeby..
30.04.2018 - 00:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No to se pořád bavíme o morálce,prospěchu,či neprospěchu.To už se ti tam hrabe to vědomí.Prvotní rozhodnutí s tîm nesouvisí.
30.04.2018 - 00:38 | Filtr
(Rak) dan162 » bubobubo
Můžu, můžeme, docela často. Rozhodnu se udělat něco, co vnitřně nechci, protože třeba cíl je důležitější, není to slušné, taktické... Nebo mne do nějakého řešení tlačí nějaká nevyřešená emoce. Plazí nebo emoční mozek si svůj postoj zachovávají i když vědomí se rozhodne jít proti nim a i když si zdůvodním proč je lepší jednat jinak.
30.04.2018 - 00:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jak můžeš jednat v neshodě sám se sebou?To je nesmysl.Možná,když si morálně hodnotíš svá rozhodnutí,tak ti to tak může připadat.
29.04.2018 - 23:47 | Filtr
(Rak) dan162 » bubobubo
Ok, vědomí jako když dá až konečný štempl rozhodnutí, které je ve shodě se sebou a přišlo od plazího a emočního mozku. Ale kdo nejedná vždy shodně se sebou, stává se mi to tak to znám, tak může to taky skončit dvěma, třemi rozdílnými postoji.
29.04.2018 - 23:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nikdo nemyslí "jen" na sebe,takže to "pokud " je zbytečné.To je jen taková dnešní móda říkat "on myslí jen na sebe".
Ale rozhodování je mnohem složitější proces i bez toho,protože se děje bez vědomí,to se přidává se zpožděním.
I tak bych z něj však nečinila jednotu,není důvod.
Leckdy je spíš velmi nezávislé.
29.04.2018 - 23:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » bubobubo
no právě celé je to mnohem nejasnější než ja/nein
pokud nemyslíme jen sami na sebe
29.04.2018 - 22:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ale jo,kauzalita je v pořádku...jenže když ti doktor třeba řekne,ať se necháš operovat protože,tak máš taky na výběr mezi ano ne a třeba a když a možná,ale postačí ano nebo ne a důsledek se vyjeví později.Takže to prvotní rozhodnutí sice souvisí s následkem,ale v některých případech beztak nejasným.
28.04.2018 - 22:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
a my máme působivé věci tuze rádi..
28.04.2018 - 20:49 | Filtr
(Ryby) Maek » dan162
Ve smyslu, co člověk, to jiná realita
28.04.2018 - 15:48 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
Však ano, zkušenost obecná je zevšeobecnění zkušeností individuálních. Ani množství ještě nic nedokazuje.
1 400 gramů neuronů také ještě nemusí tvořit mozek, ale mohou mít samy o sobě nějakou obecně platnou (nehodnotící) zkušenost.
Lidský mozek je velmi cenný nástroj, samozřejmě pak může být průšvih, když se někdo uvědomuje "já mám bič".
Zkušenosti tibeťanů a indů vychází z podmínek, které jsou pro současného evropana úplně jiný svět, mantry a podobné cviky působí jeho mysli spíš tenzi.

Když se člověku daří vést život společensky přijatelně a zároveň autenticky, může to být příklad sladění binární a rezonanční zkušenosti. I když je (současné) společenské uspořádání nepochybně vymyšleným konceptem mysli, ještě to neznamená, že není působivé.
28.04.2018 - 14:30 | Filtr
(Rak) dan162 » Maek
Realita tvořená myšlením ve smyslu pozornosti na něco ?
28.04.2018 - 14:15 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Maek
myslím že máš pravdu
28.04.2018 - 07:58 | Filtr
(Ryby) Maek » dan162
Realitu tvoříme mimo jiné i myšlením a tak bych to s tím myšlením nepřeháněl :3:
Ono taky není myšlení a myšlení :3:
27.04.2018 - 16:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
s exitem jde vše mozkové do háje
27.04.2018 - 15:54 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
Myslel jsem tím že je to v neuronové síti mozku.
Tak popisuje paměť neurověda. Tam se dá zasahovat různě dokonce i invazivně opertaivně, změnit agresora v beránka atd. jehlou skalpelem..
Ale pak je tady ještě koncept akáši který je mimotělesný a o tom teda moc nevíme. Pokud se něco přenáší do další existence pak jedině tudy. Asi ale něco takového bude protože myšlenka vetknutá do prostoru je svinstvo. Nebo taky požehnání.
Ale zcela jistě taková paměť postrádá nám známé biologické složky prožívání jak je známe zde v těle. Pro vychutnání dobrého kusu žvance bychom se musili asi znovu někam někde vtělit. Takové požitky se obětují třeba jako jídlo bohům protože oni jaksi v jejich tělech takto vařit nemohou ale esence ochutnávat ano a očekává se na oplátku jakás náklonnost v řízení našich osudů. Takové transcendentní kšeftiky.. V některých tradicích to tak funguje. Člověk je velmi vynalézavý tvor. Nevadí mu ani že nebesa nejsou. On si je prostě stvoří.
27.04.2018 - 15:25 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Dá. Většinou ale až s exitem, uvolňujíce životní prostor nové, zatím málo popsané matrici
27.04.2018 - 14:34 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
nj, emoční zranění jsou vlastně jen neuronová paměť. ta se dá přemazat.
27.04.2018 - 13:54 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Pravda, hodnocením dle evoluce beru v úvahu jen kategorii tesáků. Pro pozemské podmínky to nejspíš platí, navíc dominance lidstva je dnes tak velká, že nějaká (r)evoluční změna je možná asi jen proměnou člověka zevnitř (třeba lepší integrací našich starších mozků do vědomí), nebo nějakou katastrofou.

Nicméně myšlení i když nám ztížilo přístup ke starším mozkům, tak jako vyhodnocovací nástroj je úspěšný - když dostává správné informace a není pokřivený/zraněný emoční mozek
27.04.2018 - 10:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
Pozemšťanův binární model myšlení vychází nejspíše z předpokladu že každá záležitost se dá lidským mozkem pojmout pouze v rámci okamžité reakce na danou situaci když v daném okamžiku může mozek zpracovat pouze jednu jedinou věc kterou vyhodnocuje dle modelu útěk boj ustrnutí anebo podle modelu libosti nelibosti.
To už je dnes zastaralý náhled na fungování mysli neboť o rozhodovacím procesu toho doopravdy moc nevíme, když si uvědomíme časové souvislosti rozhodovacího děje, rozhodnutí padlo dříve než bylo uvědoměno, je dnes na vážkách i samotný koncept svobodné vůle což uznávají i psychiatři. Žádný takový přepínač ano/ne procesů v našem mozku nenajdeme na žádné z úrovní tudíž ani žádná binární zkušenost podle mně ladit s rezonanční nejde neboť taková binární zkušenost je jen vymyšleným konceptem mysli vhodným možná k sestrojení počítače ale nikoli k pochopení zákonitostí fungování mysli.
27.04.2018 - 10:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
Já se jen zdržuju úvah nad tím že jeden je lepší než druhý, sfektivnější atd což je věcí silně subjektivního hodnocení. Potřebovali bychom vyjádření různých druhů mozků od plazů létavců pavouků atd abychom mohli usuzovat kdybychom jejich výstupy dali to tabulek a hodnotili podle kritérií každého kterého druhu jak jsme na tom ve skutečnosti co nejobjektivněji my, lidé. S naším neokortexem.
Možná že se jen zamotáváme do vláken myšlení jako bourec morušový abychom zajati ve výtvorech naší představivosti našli své vězení nebo smrt druhu. To že se jiné druhy nevyvíjejí stejně neznamená že se vyvíjejí špatně nebo hůře a otázka primitovnosti a jiné by mohly být zodpovězeny teprve s odstupem v řádu miliónů let, pak bychom se možná i divili. Své pýše bílého člověka vládnoucího všem ostatním svým nástrojem nového mozku který není vlastně nic jiné než sofistikované tesáky aliena na planetě.
27.04.2018 - 09:35 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Je to nejnovější mozek, tak se dochoval proto, že jeho držitelé v něm měli a mají konkurenční výhodu.

Ano, emoční savčí mozek je silnější než lidský, je odzkoušený desítky milionů let praxe, novější lidský mozek je sice nad ním, ale je specializovanější, nezintegrovalo se to celé. Takže ten spodní/starší mozek stále řídí toho zatraceně hodně a lidský mozek to blbě ovlivní.

A taky platí, že plazí mozek je silnější než savčí emoční, ten je zase odzkoušen stovky milionů let. A je mezi plazím a savčím mozkem stejná vazba jako mezi lidským a savčím - ten plazí toho řídí překvapivě taky dost, do čeho nemáme co mluvit.
27.04.2018 - 08:14 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
Popravdě v nějaké absolutno moc nevěřím.
Když vytvořím nějaký názor postoj stanovisko je to vždy mé osobní.
Když se sejde více takových je to obecné. Ale množství ještě podle mně nic nedokazuje. Skupina se může mýlit jak už to tak bývá. Protože každý z nich hodnotí z pohledu sebe sama. Vše je nakonec jen náš mozek o kterém nevíme co vůbec dokáže. Což bude jako s jádrem dokud člověk nevěděl, jakmile člověk objeví moc je zle. Jde se zničit, dá se to hodit na neznalost nevědomost ale v jádru je za tím vždy touha po moci.
Mysl je mrcha myšlení je to slepá ulička, nejlepší co s ní udělat je nechat ji běhat do kopce nahoru dolů dokola.
Tibeťani a indové a asi i jiní pravoslavní to řešili tak že odříkávali mantru a na nic víc nemysleli. Tím si vyčistili zorné pole uvědomování a měli klid a jasno.
27.04.2018 - 02:16 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
Proč jen?
Pokud máš na mysli hodnotit z absolutního hlediska, co by na to řeklo absolutno? Nevím.
Čím větší časoprostorový úsek je tvor schopen obsáhnout, tím platnější podobná zevšeobecnění bývají. Co může soudit jepice o životě člověka? co člověk o životě hory...
Člověk sice může načerpat o životě hory kopec binárních informací, ale rezonanční zkušenost to takhle nikdy nebude. Asi by bylo těžké indiánského šamana balamutit binárními průjmy.
Když se povede sladit binární zkušenost s rezonanční, je to ale pěkné :75:
26.04.2018 - 22:41 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
Lze pochybovat o tom zda rozum(logika) rozhoduje nejlépe. Třeba je to jen taková vnější nálepka na mozku ta logika a v reálu jednáme převelice emočně, možná že zcela iracionálně. A pak si to logicky jen doložíme proč jsme to udělali.
Příspěvky: 45-21 20-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »