Smích vers. soucit


13.03.2018 - 09:05
(Ryby) MG34
Smích vers. soucit
Z jedné už smazané diskuze se vylouplo dost zásadní téma - když je někdo nebo něco oběť (ať už opravdová nebo domnělá), tak se té oběti buď smějeme nebo s ní soucítíme (nebo nějaký mix těch dvou "přístupů"). Možná do toho ještě nějak zapadne nezájem/pohrdání - zatím nevím jak.

Doporučuji před reakcí alespoň pročíst heslo na wikipedii - https://cs.wikipedia.org/wiki/Humor

To mne vede k tomu, že ty dvě věci (smích a soucit) se mezi sebou dost vylučují - jediné, co to zachraňuje, je odlišný nebo alespoň lehce posunutý objekt - například směju se dítěti za to, že se zbytečně vzteká, ale soucítím s ním v tom, že ho k tomu vzteku něco irituje.

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
26.03.2018 - 09:43 | Filtr
(Ryby) MG34
jeden příspěvek jsem smazal omylem, uklepl jsem se
26.03.2018 - 09:40 | Filtr
(Ryby) MG34 » Lupi
Tak si uživatelce Marcii odpovídej do vzkazů, když s ní chceš probrat off-topic.
25.03.2018 - 21:52 | Filtr
(Blíženci) Lupi » MG34
Jsem potěšena, že mi nevěříš :1:
Nicméně - neodpovídala jsem tobě, co se dětského vzteku týkalo, ale diskutérce Marcii.
Jestlipak nemáš problém spíš s tímhle?
Pouštěj chléb svůj po vodách, po mnohých dnech najdeš jej.
Mmch, pevně doufám, že tě nikdy neuslyším se smát - nejsem sice panikářka, ale asi bych prchala dost rychle.
25.03.2018 - 20:39 | Filtr
(Ryby) MG34 » Lupi
Celkem podrobně jsem popsal, jak to ZDÁNLIVÉ (anebo pseudo) míchání smíchu a soucitu může proběhnout.

Taky jsem psal, že v tomto vlákně se nebude řešit, jestli je nebo není vhodné se smát dítěti. Ty to ignoruješ (tvůj příspěvek na to téma smáznu) - je jedno jestli záměrně nebo omylem, takže mám o důvod víc si myslet, že tvoje zkušenost "u mně se naopak běžně míchají" není dobře navnímaná a vyhodnocená - jinými slovy tobě to nevěřím - a je tedy celkem jedno, jestli děláš chybu záměrně nebo omylem.
25.03.2018 - 15:05 | Filtr
(Blíženci) Lupi
Vylučují?? Zřejmě jak u koho - u mně se naopak běžně míchají. Ale on i ten smích dokáže být velice různý.
23.03.2018 - 15:21 | Filtr
(Ryby) MG34 » ZA 6 MINUT
Ne, je to všechno obráceně - buď ty tam máš chybu nebo tomu nerozumíš - jako už prakticky ve všech případech kdykoliv v minulosti - měl by ses z té statistiky trochu poučit a trochu si opravit svoje závěry dřív než je pustíš dál :5:

A já mluvím o voze (protože já jsem založil a tímpádem určuju téma) a ty o koze - to máš taky obráceně - takže zase tvoje chyba...

Tím nejvnitřnějším myslím místo, kam nejhlouběji jde naše vědomí v nastavení emocí - hlouběji už by bylo jen podvědomí. Tedy skuteční emoce, které (v při zájmu o daný případ) prožíváme (a ne ty, které ventilujeme navenek).
23.03.2018 - 11:43 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ZA 6 MINUT, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tady si budto nerozumime nebo tam mas chybu

co presne myslis tim "nejvnitřnějším" "co je uvnitř"
?

zkus to nako hodit do slov, treba jen naznacit, at vim o cem omluvis ty
neb tady - ja o voze, ty o koze
20.03.2018 - 11:15 | Filtr
(Ryby) MG34 » ZA 6 MINUT
Účelem této úvahy je zjistit, jestli je v tvém nejvnitřnějším já u smíchu a soucitu výlučnost - je tam pro přesně danou událost/situaci (kde je nějaká oběť) možná jen jedna varianta - buď se směješ nebo soucítíš (nebo nic) - to se zatím zdá být celkem pravdivé.

Co děláš "na povrchu" (bez zapojení svých nejvnitřnějších postojů) - jestli u toho hraješ na bubny, počítáš matematický případ nebo se směješ, je jedno - je to celkem irrelevantní. Tzn. nemám tam chybu a naopak tvoje a,b,c,d je zcela mimo mísu. To je jakobys hodnotil kdo je ve skupině lidí nejvyšší podle barvy jeho trička.

Ohledně hranic - tam máš chybu (a napíšu i jakou :3:) - vysmátí se někomu sice skutečně je nástrojem, pro posun hranic, ale to ještě neznamená, že smějící se ty hranice "nesprávně vyhodnotí" - naopak je může vyhodnotit správně a právě proto je chce posunout... ...a to je i případ tohoto mého "výsměchu" :3: Každopádně tento odstavec naopak souvisí s tím co je na povrchu a je zde celkem irrelevantní, co je uvnitř (pokud ovšem hodnocená osoba nemá tyto dvě oblasti v souladu). Tzn. tento odstavec je pro mne off-topic - dál si to rozvíjej jinde.
20.03.2018 - 10:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ZA 6 MINUT, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
fukcne spravne

""V případě toho dítěte je mix smíchu a soucitu možný jenom proto, že ten smích se vztahuje k malinko jiné věci než ten soucit.""
tady mas chybu

""Jo a nepočítá se ani mix typu "navenek hraju soucit, ale ve skutečnosti se směju". Důležité, co je uvnitř, ne co je navenek.""
a tady mas chybu

jo, ale nezapominej, ze archetypalni (komplementarni) protiklady utvareji jeste i jakysi "celek"
kde deleni na vnejsek vers. vnitrek prave ze roli hraje
tedy funkcne 2 kombinace, celkem ale kombinace 4:

a) na povrchu se ti budu vysmivat do ksichtu/ mym motivem bude soucit
b) na povrchu se ti budu vysmivat do ksichtu/ mym motivem bude vysmat se ti do ksichtu
c) na povrchu budu soucitit/ mym motivem bude vysmat se ti do ksichtu
d) na povrchu budu soucitit/ mym motivem bude soucitit (cimz ale uspim i zatvrzele suchary)


""A když je příkladem třeba nějaký trapný "humor" 4.cenové skupiny - ála Zdeněk Troška (tady v diskuzi celkem běžná věc) - tak v takovém případě když se někdo nesměje, teoreticky by měl soucítit. Ale ten soucit se většinou přetaví do hněvu, pohrdání, nezájmu - protože takový styl "humoru" je pro hodnotitele trapárna. Což je ale problém - měl by zůstat u toho soucitu nebo max. u nezájmu.""

hele, to by mohl byt i jednovetny manual - asi ti to slohnu

ale predtim jeste doplnim II. dilem manualu - praktickou casti prirucky pro uzivatele

""tak v takovém případě když se někdo nesměje, teoreticky by měl soucítit. Ale ten soucit se většinou přetaví do hněvu, pohrdání, nezájmu""

duvod proc se to pretavi do hněvu a spol. je ten, ze dany jednotlivec nespravne vyhodnoti - hranice
nespravne vyhodnoti, charakter hranic, popr. jejich funkcnost
protoze "vysmati se do ksichtu(alias hnev, pohrdani, spol.)" je nastrojem posunovani hranic

priklad:
https://www.youtube.com/watch/…
18.03.2018 - 15:02 | Filtr
(Ryby) MG34 » Marcie
Hm a přitom je to úplně jednoduché, resp. alespoň pro toho, kdo není v emocích neřízená střela...

Buď si z něčeho dělám srandu anebo s tím něčím soucítím. Ale oboje současně je vyloučeno.

V případě toho dítěte je mix smíchu a soucitu možný jenom proto, že ten smích se vztahuje k malinko jiné věci než ten soucit. A to je celé, co jsem chtěl v případu ukázat - v daném kontextu je naprosto irrelevantní, jestli je dobře nebo špatně se dítěti smát.

Jo a nepočítá se ani mix typu "navenek hraju soucit, ale ve skutečnosti se směju". Důležité, co je uvnitř, ne co je navenek.

A když je příkladem třeba nějaký trapný "humor" 4.cenové skupiny - ála Zdeněk Troška (tady v diskuzi celkem běžná věc) - tak v takovém případě když se někdo nesměje, teoreticky by měl soucítit. Ale ten soucit se většinou přetaví do hněvu, pohrdání, nezájmu - protože takový styl "humoru" je pro hodnotitele trapárna. Což je ale problém - měl by zůstat u toho soucitu nebo max. u nezájmu.

Obráceně když někdo soucítí a zase se to přetavuje do hněvu, pohrdání, lhostejnosti, tak je asi spíše záhodné přejít na ten humor (ale ne ten humor 4. cenové, protože to by byl bludný kruh).
14.03.2018 - 07:29 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
Jak říkám - je třeba si dávat pozor na ten přechod mezi prvotní a druhotnou emocí.

Jinak malé dítě se samozřejmě směje ostatním, je to přirozenost - třeba někoho plácne a směje se reakci - to je prostě dětská přirozenost. V tom odkazu na wikipedii se uvádí, že to mají i některá zvířata (hlavně primáti).
13.03.2018 - 18:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Neviem, ako tak čítam po sebe, tak vlastne tu poslednú vetu čo som písala tak je vlastne akoby výsmech.
Vieš, ono mi jej je naozaj ľúto, lenže ked začne hovoriť a obraňovať ho tak je to na vývrtku. V podstate áno, je mi jej veľmi ľúto, že je tak slabá a nevie povedať dosť a urobiť rázny rez. Človek by tak nemal. No ale tiež viem že to je všetko. Prišla som na to že ten smiech cez zuby tam je, hlavne ked je to už na nás veľa a ked znovu hovorí ako už je všetko v poriadku on už jej to sľuboval a tentoraz to dodrží - vtedy sa každý iba tak divne zasmeje - no to už poznáme roky.
Súcit u mňa nejde s typickým smiechom, ale beriem že ten divný smiech cez zuby tam je, lenže či dať rovnatko medzi ne tak to už neviem.
Malé dieťa nemá problém pomenovať všetko a opýtať sa na všetko, ale vysmiať sa? to nie je reakcia na niečo také ani u dieťaťa, jedine ak ono samo je terčom výsmechu či už od súrodencov alebo iných. Dieťa je hlavne zvedavé a v pohode bude chcieť vidieť kypte či niečo iné.
13.03.2018 - 18:15 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
Pokud se jedná třeba o tvé blízké, tak předpokládám že tam byl nejprve nějaký soucit, který se až druhotně proměnil na hněv, tzn. to je jakoby jiný případ. Nějaká základní emoce se po nějakém "nevypořádání" z nouze promění na jinou.

Že ti tam potom třeba někde rovnou naskočí ta druhotná emoce místo té prvotní... no - to ti rozhodně neprospěje, to není dobré. Ale nic to nemění na tom mém rozdělení smích vers. soucit vers. lhostejnost (i když ta lhostejnost... že by i ta byla až druhotná? že by naší dětskou přirozeností bylo buď se smát nebo soucítit, ale nebýt lhostejný k ničemu?)
13.03.2018 - 14:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
S tým máš pravdu že pod ten nezáujem ide aj pohrdavosť, určite. No čo sa týka s tým hnevom - či skôr bezmocnosťou? - máš blízkeho rodinného príslušníka a máš to celý život pred sebou a začnrš sa nakoniec brániť, brániš sa tým že sa menej kontaktuješ, aj ked to veľmi nejde ked je to rodina.
Vieš ked už počujem ako hovorí, ale on to naozaj sľúbil a už prestane piť - ja sa stávam býkom, vadí mi to, ublížuje mi to a neviem to vyriešiť. Vtedy som nahnevaná, zúfala a bezmocná, ale do smiechu mi nie je a vlastne ani do reči, čím skôr ukončim rozhovor s tým že jej poviem - ale hej máš pravdu, koľko to tentokrát vydrží týždeň?
13.03.2018 - 14:26 | Filtr
(Ryby) MG34 » Marcie
Řekl bych, že dítěti se hlavně když je malé nemá moc ustupovat. A nejednat s ním moc v rukavičkách, protože pak z něj vyroste přecitlivělá třasořitka, která se rozbrečí hned jak se na ni někdo škaredě podívá.

Nicméně to se chytáš úplně jiné věci než o které je ten případ - a úplně to tím zazdíváš... Ten příklad je použitý proto, že je z praxe, nehodnotím zde jestli je to dobře nebo špatně, ale jak zde funguje vztah oběť vers. smích vers. soucit.
13.03.2018 - 14:20 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
Ok, hněv směrem k oběti, že si za to může sama (a otravuje mne s tím, když by tou obětí podle mne být nemusela) - to bych schoval pod to nezájem/pohrdání - svým způsobem je to totéž.

Asi je to ale ta horší varianta (pro tebe a tvé zdraví). Samotný nezájem by byl lepší.
Soucit... nevím, jestli taky není trochu zdravotně problematický - že si do sebe něco natahuješ.
Smích... asi tu zdravotní problém nebude, jen to asi občas není společensky akceptovatelné - třeba když se posmíváš vozíčkářovi.
13.03.2018 - 14:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Marcie
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Petr204, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Dobrý je zkusit ten hněv poznat,stát se hněvem,pochopit jeho skutečnou příčinu.Když má někdo vztek,je jedno jestli dítě,dospělí,tak ho většinou všichni odsoudí nebo ho napomínají.Všimli jste si dítěte,když se vzteká?Dítě splyne se vztekem a po chvilce už ani neví,že se vztekalo.A dospělí?Naštve se,třeba si uleví a pak nastoupí svědomí a v hlavě jede obhajování,vyčítání atd.Jak můžem něco pochopit,být samy sebou,když nic neprožijem.Sám miluju klid,harmonii,ale i vztek a hněv patří k životu,jen je to třeba pochopit.Vždyt i příroda se vzteká,viz.třeba bouřka,tornáda,je to pouze k nastolení rovnováhy.Takže já se zachovám podle toho jak jsem v dané situaci vědomý.
13.03.2018 - 10:28 | Filtr
(Váhy) Marcie
Myslím, že je veľmi zlé, keď sa smejeme dieťaťu, keď sa hnevá ... skôr by som mu vážne povedala, že chápem, že sa hnevá a tiež uznať dôvod jeho hnevu ... u dospelého (blízkeho!)zasa občas pomáha, keď sa súcitne zasmejem a on sa vtedy preladí a začne sa tiež smiať na svojom hneve ... ale myslím, že hnev ako emóciu treba brať vážne, čo je v tejto umelo "usmievavej" spoločnosti celkom problém ... :1:
13.03.2018 - 09:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nuž tak ja sa do toho nezmestím - u mňa to vyvoláva ak sa jedná o blízke osoby HNEV a nakoniec nezáujem v štýle komu niet rady, niet ani pomoci.
No u cudzích to vyvolá vo mne tiež viac hnev alebo nezáujem. Rozmýšľala som a neprišla som na to že by som sa pritom smiala či brala to s humorom, niekedy bolo v tom viac súsitu ako teraz.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »