Paralely


03.03.2018 - 11:53
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele starmisek, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Paralely
Ahoj, rád bych se Vás zeptal, zda-li někdo z Vás používá při výkladu horoskopu i paralely a má s tím nějakou zkušenost. Nezdá se Vám, že jsou při výkladu horoskopu šířkové aspekty neprávem přehlíženy? Proč si myslíte, že se většinou používaji aspekty délkové? Díky Z.

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
06.05.2018 - 00:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Loveorhate
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pokud vím, tak nikoliv. Já osobně vycházím ze základního postulátu, který tvrdí, že paralela je určitá obdoba harmonické konjunkce a kontraparalela zase opozice.
Šířkové paralely jsou počítány s ohledem na dráhu Slunce, které je vždy na 0° (i když třeba při topocentrickém okamžitém zobrazení může docházet k malinkatým výkyvům, do 7"), deklinační zase počítají s nebeským rovníkem, který je odvozen od toho zemského - zde je Slunce na 0° vždy při jarní a podzimní rovnodennosti, kdy jsou den i noc stejně dlouhé.
Dosti speciálním druhem paralel jsou antiscie, což jsou v podstatě ekliptikální paralely, jinak se jedná o zrcadlové body, zrcadlící se podle osy 0°Raka/Kozoroha.
Studium je nejlepší formou vlastního zkoumání. V tomto případě ale doporučuju aspoň základní orientaci v goniometrii a astronomii, aby si dokázal člověk aspoň symbolicky představit, o co se vlastně ve skutečnosti jedná.
05.05.2018 - 15:36 | Filtr
(Lev) Loveorhate
Existuje niekde na nete material k studiu tejto techniky?
05.03.2018 - 10:15 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Nepřiřazoval bych jim neprávem větší důležitost, než mají. :4: Ale nepřehlížel bych je. :15:
Neber to jako názor profíka, kterým nejsem, já do paralel nepronikl hluboko, spíše jsem se jich vždy lehce dotýkal. Beru je jako určitou nadstavbu. Mohou pomoci tam, kde se nedostalo odpovědi skrze prvky významnější. Pokud tedy důkladná analýza všech důležitějších prvků (a že jich je) nedostačuje pro výklad, není důvodu neanalyzovat i paralely.
Onen pocit přehlížení tedy může vyplynout z toho, že odpovědi se člověk dobere většinou mnohem dříve, než se k paralelám prokouše. Pokračovat v analýze dále jako předmět prozkoumání, zda i paralely dokáží nějak potvrdit, doplnit a zabarvit výklad rozhodně stojí za to. Ale třeba z časových důvodů se k tomu já asi nikdy nedostanu.

Jen by asi nebylo vhodné vytvářet "paralelní astrologii" jako protiklad k pocitu jejich přehlížení. Dost na tom, kolik lidí preferuje "astrologii Černé luny", kdy ji upřednostňují i před vlivy světel a planet. :41:
04.03.2018 - 21:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ano, jsou přehlíženy. Ale celkem právem, paralely nemají nějaký zásadní význam. Slouží spíš jako určitá nadstavba, doplnění. Je taky dobré sledovat, zda se jedná o šířkovou paralelu, anebo paralelu deklinační. Deklinační paralela je více o spojení se zemí, šířková je více univerzální, kosmická.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »