Kdo vládne Vahám


17.01.2018 - 14:36
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Kdo vládne Vahám
Kolega Alberto a já jsme se nedávno konstelačně podívali na jeden nový a pomalu se rozšiřující názor, totiž že Eris by měla být novou vládkyní Vah. Přišel s tím Tonda Baudyš, byť nebyl první ani jediný. Zajímalo nás i jak se v této nové době mění koncept vládcovství jako takový. Přeji příjemné počtení:
https://znam-svuj-pribeh.blogspot.cz/…

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 2 1
Řazení:
21.01.2018 - 21:46 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
Drhnutí samotné člověka netransformuje. Může to být jen symptom toho procesu ale taky nemusí. Ale když se odstraňují staré nánosy tak to obyčejně drhne. To drhňátko ale není HATA jsou to zpravidla životní okolnosti které vyvolají psychospirituální krizi. Pro ten proces pak následně člověk může v HATA najít vysvětlení. Nebo někde jinde třeba v nějaké mystice, nebo budhismu nebo nauce..
Souhlasím s tím že kategorizace ve smyslu "tady" a "tam" se můžou snadno ukázat jako velmi zrádné. A asi se i ukazují. Což ale stále ještě nedokazuje že transformace je nesmysl.
Existuje teorie zaznamenaná v bibli podle které satan tedy lucifer je padlý anděl, světlonoš. Z toho pohledu mohli být hitler i stalin kdysi vysocí zasvěcenci. Jejich pozemská inkarnace jak je známe byla pak již démonická neboť padli. Svět podle mně černobílý není, bývá ambivalentní, zcela jistě není nikdy jenom černý nebo jenom bílý. Vždy jen jedna barva převažuje. Jedno dává vzniknout druhému a nemůže být od něj nikdy zcela odděleno.
Rozdíl v přechodu přes transpersonálni rovinu vidím v chápání sebe sama buď jako oddělené entity, anebo součást vyššího celku. To je věcí vnitřního prožitku který se nedá nijak zobchodovat ani jak říkáš "prakticky využít".
21.01.2018 - 20:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Astrologii vnímám tak, že černá je černá a bílá je bílá. A drhnutí je drhnutí. Moc nechápu ten duchovní masochismus, ale budiž. Můžu si samozřejmě říct, že třeba koncentrační tábory byly vlastně taková obdoba himalájských klášterů a Hitler byl vysoký duchovní Mistr (a snad to dokonce někdo z okruhu Blavatské či jiných blouznivců skutečně řekl). Ale na realitě to nic nezmění. Tahle relativizace je mimochodem ta největší tragédie HATA.
21.01.2018 - 16:23 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
Astrologii vnímám tak že drhnutí je nejlepší předpoklad vnitřního progresu.
21.01.2018 - 05:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nemusím si na to stavět konstelaci, stačí jen když si srovnám svůj horoskop a horoskop Rudhyara...tam to zkrátka vždycky bude drhnout :D
21.01.2018 - 00:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
To jsou dost zajímavé informace co píšeš.
Myslím si že by to stálo za to udělat konstelace na tuto situaci. Mám s nimi dobrou zkušenost.
Ona například mystika se taky může jevit pro mnohé nepoužitelná neboť nepraktická. Špatně se například prodává i když mnozí zvládají hravě i tento její "nedostatek". Mně na HATA inspiruje především mezioborová propojenost s disciplínami jako holismus/strukturalismus, fenomenologie, existencionalismus, filosofie, psychologie, gestalt ..což mimořádně rozšiřuje obzor a už jenom to praktický dopad má.
Je to takový konflikt mezi racionalitou/iracionalitou a subjektivitou/objektivitou.
Osobně bych to ještě při prvních nárazech na nezdary svého pomalejšího okolí nevzdával. "Oni" mají potenciál se kterým je pro zdatného schopného radost pracovat. :1:
20.01.2018 - 15:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Víte, dělám astrologii dvacet dva let a zažil jsem už hodně astrologických diskuzních fór. Je škoda, že už vyprchalo ono nadšení z přelomu tisíciletí, ten čas neměl chybu, kdy přispívali skuteční zájemci, byla chytrá témata i chytří astrologové i amatéři. Onen podstatný rozdíl oproti dnešku je mimo jiné ve slušnosti, pokoře a především v tom, že si lidi vážili toho, kdo nějak fundovaně přispěl. Je mi samozřejmě jasné, že existují jak odborní astrologové, tak nadšenci amatéři a stejně tak i totální amatéři, kteří jsou jen zvědaví, a rádi by se k astrologii nějak dostali.
Několikrát mi bylo nenápadně podsunuto, jak si tu hraju na ó velkého odborníka a jak pohrdám amatérismem. Tak to ale vůbec není. Taky jsem byl amatér a vím moc dobře, o čem to je, nezapomínám na své začátky, na počítání z tabulek a efemerid jen pomocí kalkulačky a na to, jak jsem čerpal od povolanějších. Já pohrdám jen tím, když mají amatéři natolik přebujelé ego, že ze sebe dělají něco víc, než co jsou. Když mají už předem utvořený názor, když to tu přijdou takříkajíc spasit, hluší a slepí, místo toho, aby tu třeba jen nasávali informace, měli v sobě určitou pokoru (třeba takovou, jak může mít ve škole prvňák před osmákem).
Astrologii se snažím dělat nepředpojatě, snažím se čerpat odevšad a byly i doby, kdy jsem si řekl, že by mi mohla být třeba prospěšná humanistická a transpersonální astrologie. Přece jen, má kolem sebe aureolu něčeho jiného. Zjistil jsem ale (praxí, ničím jiným), že je to možná krásná myšlenka, ale realizace poněkud pokulhává. Rudhyara jsem četl několikrát, takže mě nikdo nemůže obvinit, že jen tak plácám, když říkám, že je nepoužitelný...on ale opravdu nepoužitelný je. Krásně se to čte, o tom žádná, otevírá to nová témata, nutí to k přemýšlení. Ale je to jen takové moc pěkné intelektuálně mystické cvičení. Prakticky to moc použitelné není.
20.01.2018 - 10:46 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
Já ten článek četl ačkoli jsi mi podsunul že ne.
Jen jsem se k němu nevyjádřil natolik profesionálně abych jej označil za "z prdu kuličku", výplod grafomana etc. jak ses vyjádřil ve vedlejší diskusi k dílu D.Rudhyara.
Zřejmě asi protože moje amatérství a autismus tomu zabránilo vyjadřovat se k dílu druhých takto.."odborně".
Přeji úspěch a pochopení tvé tvorby zájemci o "vyšší kvalitu" alespoň v takovém rozsahu jakého se dostalo astrologii tebou kritizované.
19.01.2018 - 09:21 | Filtr
(Býk) player
Donald Trump a Vladimir Putin ,Si Ťin-pching a Kim Čong-il.
19.01.2018 - 09:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
Pravdou je že článek o Eris na mně působí více než pseudoastrologicky spíše pseudorudhyarovsky.
19.01.2018 - 06:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Konstelace opravdu vycházejí z rodinných konstelací, ale postupem času se staly svébytnou odnoží, které není úzce omezena jen na jeden konkrétní systém (ten rodinný). Já osobně chápu konstelaci jako cosi, co se trochu vzpírá definici, aspoň té rozumové. Zkusím to popsat, jak to chápu já. Máme nějaký systém. Ten může být rodinný, astrologický, politický, duševní atd., v podstatě se dá stavět cokoliv. V systému jsou nějací jeho představitelé, nositelé různých kvalit, osobnosti či energie. Lidé do těchto "bodů" vstupují, hrajou je a přeneseně tak na sebe berou jejich energie. Tímto "hraním" se pak zvědomuje to, co je potřeba osvětlit. Na otázku "jak" to funguje, odpovědět neumím, ale mnohokrát jsem se přesvědčil, že to opravdu funguje, dokonce i lidé, kteří si myslí, že jsou neschopní se do čehokoliv vcítit, se celkem rychle chytají. Konstelace je v podstatě něco mezi divadlem, prožitkovým seminářem, intuitivním laděním a informací, která přichází jinými trajektoriemi, než rozumem. Má v sobě řekněme sílu prožitku, to, kdy věci "víme", i když nedovedeme říci "jak", kdy nám to takříkajíc dosedne až "do těla". Nejdůležitější věcí na konstelaci je přesné zadání. Co se chceme dozvědět, vyřešit, osvětlit, čemu pomoci. Bez jasného nasměrování se konstelace má tendenci úplně rozpliznout a většinou neřekne nic, anebo nic podstatného.
Na stránce znam-svuj-pribeh.blogspot.cz jsou pak přepisy různých konstelací, většinou týkajících se obecných, kolektivních témat, které by mohly zajímat víc lidí. Myslím, že mohou dát celkem trefnou představu o tom, jak konstelace fungují a působí a co se z nich dá dozvědět.
Alberto se rozhodl, že sem přispěvovat nebude (aspoň k tomuto tématu), bavili jsme se o tom, jak to tu na fóru funguje a shodli jsme se, že z hlediska astrologie tu úroveň není zrovna valná, je to hozeno spíš do velice amatérské formy (čest všem výjimkám) a mnozí přispěvatelé se tu chovají poněkud...autisticky. Ve své bublině, mnoho monologů a jen občas se to protne a vznikne něco opravdu zajímavého, nějaký dialog. Já jsem idealista, mně přišlo škoda se o tak zajímavé téma nepodělit. Sice se ukázalo, že opravdu se tu mnozí ani neobtěžovali článek otevřít, pozorně si ho přečíst, promyslet, co se v něm píše, a napsat názor a hned žhavili své klávesnice s názorem, jaká to je blbost nebo že tomu nerozumí apod. Ale i tak jsem rád aspoň za ty, kdo jsou odvážní a nějakým způsobem o tom přemýšlejí a nemají hned utvořený názor, ptají se, jsou zvědaví a nekontrují okamžitě nějakými svými ne zcela vyžádanými astromoudry.
To, co zde píšu, nepropaguji jako nějakou velkou pravdu, ale jen jako jeden z mnoha střípků do mozaiky, na který si každý může utvořit svůj názor, a když to v někom něco zanechá, tak fajn.
19.01.2018 - 05:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Rudhyara a jeho pseudomystiku a jakožeastrologii mi sem prosím nezatahujte, díky.
18.01.2018 - 19:33 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
asi takto
co se venuše v býku a venuše ve váhách týká, není to ta samá venuše, je to samozřejmě venuše jiná a musí se podle toho i jinak vykládat
v tom bych viděl první nesrovnalost , jelikož venuše ve váhách již tu "nehmotnost" v sobě přirozeně obsahuje, není to tedy nějaký její historický vývoj

co se týká výkladu jako takového je rovněž dobré rozlišit výkladovou rovinu ve které se nalézáme
v první základní fyzické biologické rovině se nalézáme přirozeně více v rámci kategorizací které se táhnou vývojovým procesem od dob pouštních náboženství typu křesťanství kdy byly kategorie buď/anebo nutností k přežití, neboť jasným a rychlým dorozumívacím jazykem

v rovině kulturně společenské kam přirozeněji spadají váhy se už nalézáme v prostoru zcela jiném a ten odpovídá vývojovému stádiu které již biologickou rovinu opustilo. začíná psychologický podzim. to ovšem rovněž není otázka změny anebo opuštění archetypu, tato společenská funkce tady byla vždy
je pravdou že v dnešní době se více tímto vývojovým fenoménem(členěním) zabýváme, ale každá bytost má i svoji vlastní individuální vývojovou potenci jinou
hlavně tedy "posuzování kategorizace a vyrovnávání" o kterém hovoří článek není záležitostí vládce, ale hlavně výkladové roviny.

co se týká chápání vztahů a vlastně také venuše z pohledu těchto vývojových rovin myslím si že je celkem vyčerpávající příspěvek "4 úrovně vztahů" od D.Rudhyara který jsem zde umístil a který tuto problematiku popisuje
http://diskuze.najdise.cz/prispevek…

venuše v býkovi znamená "selektuji hodnoty" na úrovni hmoty a v rovině biologické
venuše ve váhách znamená "selektuji hodnoty" na úrovni kulturně-společenské

otázka eris zda váhy či ne anebo zda archetypy či vládcové ano či ne není součástí tohoto konceptu
což neznamená že někdo takový koncept nemůže stvořit či s ním možná i úspěšně pracovat
18.01.2018 - 10:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » endymion
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:61: svatá pravda :15:

ale počtení je to zajímavé :17: :3:
18.01.2018 - 10:23 | Filtr
(Střelec) endymion
kto vládne Váham je úplne jedno...hlavné je aby ľudia chodili na konštelácie...
18.01.2018 - 08:44 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ešte k tej Eris - to som nepochopila prečo ju dať Váham, lebo to používa občas každý - že radšej hovorí o ničom ako by mal riešiť tu nástojčivú vec. Ja napriklad roky bolesť som znášala iba tak že som začala niečo tvoriť a čím drobnejšie a väčšiu pozornosť som tomu musela venovať tak o to lepšie. Po pár hodinách ma už práca natoľko zaujala že som bolesť potlačila, toto ak som dobre pochopila robí podľa toho článku Eris, no myslím že s Váhami nemám skoro nič.

Ešte raz nie som astrológ, no páči sa mi myšlienka širšieho chápania vládcov a to znamená aj úlohy jedinca či osud ktorý prišiel naplniť, no a myslím že Pluto, Uran riadne zametajú v tomto svete či vymetajú takže opomínať ich je zbytočne aj ked nie sú starí vladcovia.
18.01.2018 - 05:18 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Co se týče mého názoru na vládcovství, uznávám, že vládcovství, povýšení (a exil a pád) mohou určitým způsobem prozradit, nakolik je kterým planetám jaké znamení blízké či vlastní...ale nikdy jsem nebral vládcovství nějak ortodoxně, spíš jen jako jakési zabarvení.
Přiznám se, že dvakrát nefandím tendencím přiřadit nějaké vládcovství novým tělesům, jako je Chiron, Eris nebo Sedna, na druhou stranu ani nefandím názorům, že Uran, Neptun a Pluto jako vládci nefungují a měli by se brát jen staří vládci. Nikoliv. Fungují vládci oba, pokud má nějaké znamení vládce starého, pak ho můžeme brát jako jakéhosi "zástupce šéfa" :).
Konstelaci jsme postavili v reakci na Baudyšovo poměrně kategorické tvrzení o Eris jakožto vládci Vah, které napsal na stránku astrologie na Fb. Zajímalo nás to, jak to skutečně je, zda to je (aspoň z konstelačního hlediska) nějaký relevantní názor, anebo nesmysl. Já tvrdil už od začátku, že Tonda opět trochu uletěl, ale každý ať dělá, co umí a čemu věří...
Nevím, kdo z vás máte zkušenosti s tím, když se astrologie propojuje s konstelacemi, z mého úhlu pohledu to je poměrně hodně zajímavá nadstavba, protože to jde ještě jinudy, než intelektuálně-mechanickým posuzováním. Netroufám si tvrdit, že to je nějak "přesnější", ale určitě to nějak dokresluje celkový obrázek.
18.01.2018 - 01:21 | Filtr
(Váhy) Uzsomtudlho
Som váha:

neviem, kto si ty a kolega Alberto, takze ma to netrapi.
ČLánok samotný hovorí neviem či podľa výpočtov, že váhy už zrazu nebudú váhy, ale jabloň.
Tiež ma to veľmi netrápi.
Pokiaľ viem, tak planéty slnečnej sústavy zrejme asi budú mať vždy väčšiu váhu ako nejaké iné kamene.
Tieto ohlasované nové telesá mi pripadajú, že ľudia, ktorí sa zaoberajú astro. zabúdajú na to, že má len čosi opisovať a pokúšajú sa čosi vynájsť. Nie je to exaktná veda, nič nové sa nevynájde. Aj keď sa akože nájdu nové hĺbky opisu. Hlavne v indickej.

V dnešnej dobe je najväčší problém hlavne zmenu pre zmenu samotnú, bez zmyslu. Akási revolta proti všetkému.

Prispôsobím svoju povahu Váh a celkom úprimne napíšem, že podľa mňa je to volovina.
17.01.2018 - 23:36 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Znovuzrozená
rozumím každé slovo
jenom zatím nevím co znamenají ty věty
17.01.2018 - 23:06 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Bosch
:61:..stačí, že rozumíš Rudhyárovi.....z toho jsem zase já úplný :32:
17.01.2018 - 22:52 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
Já tomu textu vůbec neporozuměl. Tak se k tomu nejsem sto vyjádřit.
Většinou mám problém rozlišit úplněk od novu.
17.01.2018 - 18:22 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
evidentně asi nikdy nebudu astrologem :-)
17.01.2018 - 17:59 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
Mně by zajímal ten vzorek populace který a na kterém by se mohlo nějak začít zkoumat vliv eris a její možné zařazení do hierarchie v astrologii.
Vzhledem k tomu že byla poprvé pozorována r.2003.
Vzhledem k oběžné době 556 let bude asi trvat docela dlouho než bude známa její "astrologická hodnota".
Takové úvahy o tom kam ji zařadit jsou možná na místě, ale tvrzení že má (navíc takováto trpasličí planetka) nahradit venuši jsou opravdu směšná.
Že tento nápad vypustil pan Baudyš j. není pro mně až tak překvapivé.
Ale každý nechť si dělá astrologii tak jak jí sám nejlépe rozumí.
17.01.2018 - 17:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » aktigram
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Souhlasím naprosto. Taky si na to ještě sednu. :68:
17.01.2018 - 17:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » .
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:74:Som rada.
No a čo sa týka toho článku, mne sa tiež páčil, v určitých veciach bolo veľa môjho a teda aj emócií pri čítaní a preto potrebujem trochu odstup a prečítať si to znova
17.01.2018 - 17:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » aktigram
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Toto tak nějak vystihuje i mé pocity, akorát že já bych to tak pěkně nenapsala.

Děkuju :17:
__________________________

Jakožto neastrolog a člověk, co v tomto buď tápe anebo vnímá jasně pouze v intuitivních záblescích, musím říct, že článek se mi líbí. Sám o sobě, působením. Nesnažím se ho nutně někam škatulkovat, vlastně ani nemám kam. :1: Každopádně je to moc hezky zpracované.
Příspěvky: 29-5 4-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »