Mayská astrologie


07.01.2018 - 12:54
(Rak) seven
Mayská astrologie
Předvánoční nákupy mají kromě samých nevýhod i jedno pozitivum a to, že se člověk dostane konečně do obchodu ... :4: :4:

Tudiž se tímto stalo to, že jsem narazil na knihu o Mayské astrologii, zakoupil jsem ji a hodlám si tak trochu zase rozšířit obzory. Otázka pro publikum zní: Zabývá se tímto někdo (myšleno z hlediska praktických poznatků a zkušeností)? :44:

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 2 1
Řazení:
15.01.2018 - 12:10 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » seven
to je uklidňující
13.01.2018 - 23:17 | Filtr
(Rak) seven » Bosch
Již se tak stalo a tady už další pokračování nebude :3:
13.01.2018 - 22:45 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » seven
k mayské astrologii jsem si již vyjádřil
k užívání tvého manuálu se necítím být kompetentní vyjadřovat
myslel jsem právě že ty podáš zprávu ze stavu "neomezenosti"
anebo už se tak stalo?
13.01.2018 - 22:41 | Filtr
(Rak) seven » Bosch
No jo, vícevýznamovost některých slov je někdy trochu zavádějící. :1: :1:
Ale v zásadě to co jsem napsal, platí vlastně tak i tak.

Pokud se vrátím zpět k možnostem - dobře, zredukujme to opět na dvě základní: Buď a Nebo. No a jejich rozvíjením se postupně tak nějak dostaneš k té neomezenosti. A ten manuál máme oba stejný, ovšem jeho používání nikoliv ... :3: :4:

Jinak, nejsem si jistý, jestli tohle nějak přímo souvisí s Mayským kalendářem / astrologií. Ale klidně můžeš otevřít jinou debatu, kde můžeme pokračovat je-li potřeba :3:
13.01.2018 - 18:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » seven
nemyslel jsem to dokazování ve smyslu důkazů ale samotné realizace
když jsou ty možnosti neomezené neměl by to být problém že..
tak podej pak zprávu
nebo vlastně teď, když máš ten manuál
13.01.2018 - 14:03 | Filtr
(Rak) seven » Crumb
:15: zajímavé, díky za reakci :3:

Trochu jsem se v tom zkoušel probírat, koukal na mayský kříž a musím říct, že se opět i zde vyjevilo několik bodů, které se "mým příběhem" vinou jako červená niť. :1:
13.01.2018 - 13:15 | Filtr
(Rak) seven » Bosch
Vesmír ti dává neomezené možnosti. Jen si to připustit ... :3:

To, že není špatné vyvíjet nějaké úsilí samozřejmně nezpochybňuju. Minimálně je to způsob jak se přemístit z bodu A do bodu B (myšleno obecně).

Ono to dokazování (na které jsem poukazoval) je vlastně taky úsilím někam dojít. Podstatnou věcí je ale to, že se domnívám, že není nutné ve finále něco dokázat/nebo prokázat. Protože to nejpodstatnější je právě ona debata kolem tohoto. Přesně ve smyslu toho jak se říká, že cesta je cíl.

Jinak tohle samozřejmně platí pro hlubší filozofické otázky. V běžném životě se bez dokazování a jasných důkazu většinou neobejdeš ... :61: :61:
12.01.2018 - 22:49 | Filtr
(Panna) Mirma » Crumb
O mayském kalendáři přednáší Adolf Inneman
12.01.2018 - 08:44 | Filtr
(Ryby) thééé » Crumb
:15: :74: :65:
12.01.2018 - 01:10 | Filtr
(Ryby) Crumb
Proč zrovna mayská astrologie? Mayské věštění, které se označuje jako "mayská astrologie", nefungovalo jako naše (západní) planetární astrologie. Bylo to věštění založené hlavně na kalendáři, přesněji na složitém kalendářním systému Mayů. Věštilo se podle kalendářních cyklů, podle časových úseků, časových period, podle koloběhu tzv. "katunů" atd. Proto se tomuto věštění říká také "kalendářní astrologie" (zmínil jsem se o ní v diskuzi "Osudové cykly").

Při věštění osudů jednotlivých Mayů hrál významnou roli posvátný měsíční kalendář "tzolkin". Každý Maya dostával své první jméno podle svého dne narození v tzolkinu (jméno se označovalo výrazem "paal caba" neboli "jméno dané"). Za starých časů zanesli rodiče své dítě ke knězi, který mu na základě tzolkinu připravil předpověď jeho osudu, jakousi obdobu našeho natálního horoskopu. Každý Maya posuzoval den svého narození podle příslušného dne tzolkinu, v němž přišel na svět. Božstva příslušného dne byla jeho patrony a určovala jeho povahu a osud.

Každý den tzolkinu byl kombinací čísla a jednoho z dvaceti mayských dnů, například 13 Ahau, čímž vlastně představoval jakousi božskou dvojici. Dny byly vnímány jako božská břemena nesená božskými nosiči. Těmito nosiči byla čísla 1 až 13, která byla ztotožněna s třinácti božstvy nebes. Tak například božstvo deště Chac, které bylo patronem čísla 13, neslo jako břemeno den jménem Ahau, jehož patronem byl pán nebes Itzamná, hlava mayského panteonu. Také ostatní dny měly své božské patrony, např. patronem dne Cimi, což maysky znamená "smrt", bylo božstvo smrti Ah Puch.

Vlivy těchto božstev byly brány v úvahu při sestavování zmíněné předpovědi individuálního osudu. Zohledňoval se také sluneční rok, zvaný "haab", který probíhal současně s rituálním rokem tzolkinu. Oba roky měřily čas společně. Každý den měl své místo jak v haabu, tak i v tzolkinu. Pro původní věštění podle kalendářní astrologie Mayů by tedy bylo potřeba řídit se striktně podle mayského kalendářního systému, počítat s výchozím rokem mayského "čtvrtého světa", s mayským dnem "nula", s korelací s naším kalendářem atd.

Bylo by také dobré mít k dispozici předkolumbovské "věštebné manuály" mayských kněží. Předkolumbovské rukopisné záznamy Mayů však propadly v drtivé většině zkáze. Informace o věštění Mayů se zachovaly např. v jednom ze tří dochovaných mayských předkolumbovských rukopisů, v tzv. Tro-Cortesiánském kodexu, podle kterého mayští kněží sestavovali obdobu našich horoskopů. Možná ale amerikanistika pokročila a získala další informace o mayském věštění v rozvalinách mayských měst z nápisů na nově odkrytých kamenných stélách a stavbách.
11.01.2018 - 23:15 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » seven
tak psal jsi o syntéze
když nesyntetizuješ pak synkretizuješ jinou možnost ti vesmír nedává
buď na sobě pracuješ nebo klesáš dolů do hlubin
neboť jen samotné prosté žití je proces který spotřebovává energii ke které když nepřidáváš pak degraduješ na nižší úroveň, zkráceně..hniješ
v tom je podstata všeho úsilí že nemáš nikdy "hotovo" ale že je zapotřebí se neustále snažit o zlepšení pokud je člověk rozumný a nechce podléhat rozkladnému procesu který jej nakonec vždy probudí z letargie
třeba neblahými životními okolnostmi, nemocí, úraz, špatné duševní stavy..těch možností má osud spoustu jak přimět jedince k poslušnosti vůči řádu stvoření
a saturn má čas ten si počká až si nerozumný člověk nastřádá zahálkou nezáslužnou karmu a pak mu to spočítá pěkně najednou
tak pozor na saturna on se nezdá :3: :4:
11.01.2018 - 22:46 | Filtr
(Rak) seven » Bosch
Nic nedokazovat neznamená přece ležet a hnít, nebo jo? :3: :4:

Mířím tím spíše k tomu, že pokud něco nedokážu (tím myslím skutečnost, nikoliv karierní postup) neznamená to, že to neexistuje.
11.01.2018 - 22:40 | Filtr
(Rak) seven » thééé
Naprosto rozumím ... :1:

Zajímá mně právě ta osobní zkušenost a dojem ostatních aby se člověk přiblížil k tomu jak věci interpretovat. Přišlo mně tady zajímavé třeba to (v případě toho výpočtu na webu), že člověk narozený před východem slunce pracuje s datem dne předchozího. V každém případě se při výkladu jako obvykle :4: jedná o symboliku, takže jde o pochopení významů. A tohle je právě věc na debatu a sdílení názorů ...
11.01.2018 - 22:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » seven
a co tedy ležet a hnít?
11.01.2018 - 22:28 | Filtr
(Rak) seven » Bosch
A je potřeba něco dokazovat? :3:
11.01.2018 - 09:04 | Filtr
(Ryby) thééé » seven
No to je samozřejmě nepredatelne,spíše pocitove. Jakoby tento systém pojmenovával, odkrýval jednu z vrstev, těch hornejsich. Neco, co určuje raz smyslu, nebo tématu osobního zivota. Jen jsem třeba na netu nic moc nenašla, tak to prostě zůstalo v dojmu. Ale možná je to dobře :1:
10.01.2018 - 23:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » seven
hmm.. kdo to dokáže
10.01.2018 - 22:38 | Filtr
(Rak) seven » Bosch
Ohledně té podstaty ti budu trochu oponovat ... :3:

To jestli je křesťanské nebe něco jiného než budhova nibbana je spíše věcí toho v jaké úrovni poznávání se zastavíš resp. toho, jak doslovně jednotlivé přístupy nebo nauky vnímáš. Jenže vše je o té syntéze o které jsem se zmiňoval dříve. :44:
10.01.2018 - 15:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » seven
Myslím si že těch podstat bude asi poněkud více.
Úrovní stavů dosažení je mnoho.
Třeba křesťanské nebe je něco úplně jiného než budhova nibbána a 4 dohody to jsou takové obecné psychologické poučky nemyslím si že znamenají něco ve smyslu nějaké komplexní nauky.
10.01.2018 - 07:47 | Filtr
(Rak) seven » thééé
Musím to trochu prozkoumat ... :3:

V čem tě to rozezvučelo?
10.01.2018 - 07:37 | Filtr
(Rak) seven » nebešťanka
Děkuju za tip :3:

Co se týče toho plného porozumnění, nemám cíl stát se expertem na tuhle věc. Uvidím, co z toho pro mně nakonec vypadne ... :61: Proto mně zajímají nejrůznější názory a zkušenosti. :3:
10.01.2018 - 07:27 | Filtr
(Rak) seven » cimi
Ze všeho jde vytvořit syntéza :3: :1:

Čím více názorů a směrů člověk nastuduje, prodebatuje, uvidí , vyslechne a zažije, tím více je schopen vytvářet komplexní obraz "pravého stavu věci". A právě Mayská astrologie mně (zatím laicky) příjde jako směr s mnoha zajímavými názory nebo spíše přístupem k věci.

Když třeba vezmu zkušeností se spoustou alternativ, ať už je to s nejrůznější astrologii, numerologií, karty, duchovní směry atd., vždy se u mně tyto věci protínají v několika bodech, což vytváří určitou možnost spojovat a zapojovat je do většího celku. Ten se sice mnohem hůře definuje, ovšem na stranu druhou ono to vlastně ani není potřeba :4:
10.01.2018 - 07:03 | Filtr
(Rak) seven » Bosch
Kšeft to samozřejmně v mnoha případech je. Nicméně podstata věci je vždycky stejná. Akorát pokaždé zabalená do jiného obalu. Pokud se člověk přiblíží oné podstatě, pak se nemusí upínat na jednotlivé směry a stávat se na nich "závislý", což je příčina toho, že se z toho snadno stane kšeft.
09.01.2018 - 06:26 | Filtr
(Býk) 144 » nebešťanka
jako spíš že se změnily potřeby celé civilizace i naše rozumové schopnosti.
Májové svůj svět spojovali s Venuší a jejím cyklem. Nejsem si jista, nakolik zásadní je pro současného člověka.

:15:
08.01.2018 - 18:50 | Filtr
(Býk) 144 » Bosch
ak se jmenovala amerika před vstupem kolumba na její břehy?
byla bezejmenná
po objevení se jmenovala nová země
amerika se pojmenovala až někdy kolem r.1507 tedy 15 let po jejím objevení
144 se směje svým vlastním neznalostem :3:


no tak, kde je moje neznalost?
Příspěvky: 39-15 14-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »