Architektura vědomí a astrologie


13.12.2017 - 16:08
(Kozoroh) Bosch
Architektura vědomí a astrologie
Dle Petra Lisého (archetypová astrologie, vyšlo nedávno) se pro zobrazení oblasti působení archetypálních vzorů dá směle užít schéma ze slovníku analytické psychologie (obr.dole), tzv. Jungovský koncept jednotlivých vrstev psychiky.
V tomto schématu lze přiřadit kolektivní paměti lidstva vrstva 4 (kolektivní nevědomí), vrstva vědomí 5 pak obsahuje transcendentní archetypy. Ta se nachází v oblasti která se nikdy nestane našim denním (bdělým) vědomím.
Jak vidíme, z pozice interpreta horoskopu pak máme k dispozici jakožto nástroj k dbědlému uvědomování a zkoumavému pozorování pouze vrstvu vědomí 1 (uvědomění "já jsem") - 2 (bdělá část našeho védomí).
Co se týká vrstvy 3 (osobní nevědomí) existují některé postupy známé jako cvičení z duchovních praxí kde za určitých řízených okolností dochází k tlakům na naši psyché a tím k vynořování podvědomých obsahů do bdělého vědomí (poznávání), což je ovšem nezřídka provázeno nepříjemnými až dramatickými projevy hraničícími při překročení osobní meze únosnosti s fyzickou či duševní nemocí případně až smrtí. Dále do hloubky nevědomí se tedy nedostaneme, naše poznatky zůstanou více či méně slabě podpovrchové.
Co můžeme jako pozorvatelé v horoskopu zkoumat jsou tedy ony "vrcholky ledovce" čnějící nad hladinu ve vrstvě vědomí 2, jelikož vše pod touto vrstvou je ukryto v obrovském, nepředstavitelně velkém prostoru nevědomí.
Můžeme tedy na základě analýzy radixu (planety domy aspekty..) a informací od klienta sledovat pouze náznaky struktur něčeho o čem se domníváme že připomíná podobné vzorce projevů, jaké naše kultura ale i příroda nahromadila od věků, a které se cyklicky v obměnách (nikdy úplně stejně) projevují jako součást zdánlivě (?) živého celku.
Uvedené vnáší zásadní pochyby o rozsahu a hodnotě jednoznačných astrologických výpovědí.
Ve světle Jungovské psychologie je astrologie spíše fenoménem který dává tušit že se za hranicemi našeho pozorování a analýzy může nacházet nám dosud zcela neznámý svět. Oblasti vědomí které dávají více otázek než jsme o subjektu měli na začátku jeho zkoumání.
Astrologie tedy už není cesta k jednoznačnému popisu osobnosti na úrovni analýzy, ale je spíše cestou ke skládání mozaiky něčeho gigantického, co zjevně nikdy nebudeme sto pochopit a co nám stále bude unikat.
Což je znepokojující vyzývající i fascinující zároveň.

Stránka: 2 1
Řazení:
20.12.2017 - 21:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » bubobubo
bo možná bude zadarmo jak ho začnou lámat a rozdávat ti správní hoši?
20.12.2017 - 20:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nebude!
20.12.2017 - 19:01 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
to je jako
za moudrost bláznit, za ticho řvát
za víru ptát se a za pravdu lhát
a za život umírat
20.12.2017 - 01:27 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
...nebo naše potřeba
19.12.2017 - 20:30 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
takže celek se vlastně může klidně tak nacházet rovněž ve stavu jakési nerovnováhy
ve smyslu stvořil bůh člověka k obrazu svému
anebo vzrůstající entropie systému
anebo jak dole, tak i nahoře..
třeba je pojem rovnováha jen chiméra
19.12.2017 - 19:20 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Hm, nevíme. Vlastně víme, není.
19.12.2017 - 19:14 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
víme to?
rovnováha součtu a rovnováha jedince asi nemusí být vždy totéž
19.12.2017 - 18:29 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
zvraty jsou jen příliv a odliv, rovnováhu to nemění, ne ? Minimálně v součtu.
19.12.2017 - 18:12 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
nojo, jangovosti máme už v současném světě až dost, myslím že převládá
chtělo by to všeobecně více harmonického spojení s lunou
"já" je vždy spojeno se sebeprosazením se v prostředí a tímpádem s konflikty čehož jsme ve společnosti svědky
když převažuje jang jako v dnešní maskulinní době pak bývá rovnováha narušena
rovnováhu si můžu udržovat sám v sobě celkem v pohodě
ale když rozšířím pole uvědomování na širší společenské celky pak tato rovnováha zákonitě mizí neboť společnost žije zpravidla neustálými "zvraty" nálad
19.12.2017 - 17:50 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
psal jsi " to bychom si v sobě asi pak museli vytvořit druhý jangový model našeho já, což by byl nejspíše nějaký ten "id"
19.12.2017 - 17:48 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » bubobubo
jen jestli bude i levnější chleba
19.12.2017 - 17:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
vždy k něčemu nikdy sám o sobě
vědomé případné racionální funkce budou asi jang a nevědomé či iracionální pak jin
18.12.2017 - 23:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hlavně fascinující,tedy pro mne.
17.12.2017 - 06:42 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
netuším, zda id je jangový.
16.12.2017 - 21:45 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
Vnimal bych to realne asi tehdy kdyz by planety byly koule na kulecnikovem stole.
16.12.2017 - 00:32 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
pochopil jsi to dobře. A jedna cesta podle mne vede přes id. Když má člověk vyřešeno, tak výstřelky neaspektované planety nenastávají. Planeta přes nevědomou část nás samých nějak funguje, my ji bereme na vědomí pozorováním, ale neřídíme ji vědomě. Jsme v souladu se sebou, tedy i ta planeta je s námi v souladu, žádná katastrofa.

Druhá cesta je přes druhou osobu, šťouchat do neaspektované planety odrazem od někoho druhého. Líbí s emi ta první cesta.
15.12.2017 - 13:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
já se právě obávám že ten koncept hmota-stíny vychází z překonaných představ
automaticky se pak hlavně ve středověku ta "hmotnost", smyslovost, pudovost potažmo navádění k hříchu přičítalo ženám jakožto zástupkyním principu jin, znaménka mínus-luna což je z dnešního úhlu pohledu pojímání silně archaické
biblický model nazírání na ženu nebyl dodnes ve společenském vědomí holt plně překonán, transformován, případné nebyl nikdy správně církví interpretován
nula by se pak mohla nacházet jako vyrovnání slunce a luny, v jejich vzájemném spojení neboť jedině toto vytváří život
to je pohled spíše integrační než diferenciační tedy nulu spíše hledám v celku než v jednotlivostech(jedné planetě)
taková ta velká nula, by snad byla v tom středu zodiaku kde už starověcí astrologové kladli zobrazení právě v té či oné kultuře převládající archetyp boha(v křesťanství ježíš), ideál nadčlověka, nejvyšší princip kosmu(mandala jin/jang) atd
myslím si že nula se nachází v integraci našeho roztříštěného já do onoho bytostného já-selbst, které podle junga dosahovali alchymici a které i moderní astrologové kladou do středu astromandaly
to je vlastně ale ta nutnost integrace toho co je pod hladinou s čímž plně souhlasím
15.12.2017 - 13:04 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
hezké úvahy..
saturn jako strážce prahu se mi líbí..
nula a vyvážená mysl (jé místo mysl se mi napsalo maya) ..vysoký duchovní stav se mi taky líbí..
tu nulku bych viděla jako rozdělovník právě duchovního, vědomého..na nulce zhmotnění..a do mínusu už tu temnotu, pekla..saturn to tu musí dobře hlídat, tak akorát...ani moc ani málo
a odsud právě nutnost integrace toho, co je pod hladinou..a proč? tak to je teda velké téma..asi právě proto, že nám to stále zůstává zastřeno, nechceme s tím mít co dočinění..a stínujeme..nebo jen ta, že to prostě existuje, a nedá se nepřijat zodpovědnost..možná to hmota automaticky nese s sebou, fakt :64:
15.12.2017 - 09:25 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
právě že pokud nejsou aspektované nebo nějak "nevyčnívají" tak o to hůře se nám uchopují
rozhodnout se jiným principem než je sluneční znamení, to bychom si v sobě asi pak museli vytvořit druhý jangový model našeho já, což by byl nejspíše nějaký ten "id", jehož uspokojováním bychom mohli dosáhnout jeho růstu až do podoby zdárné schizofrenie
což je taky alternativní názor
já si nemyslím že jde jít "proti" slunci, dělat si věci "jinak než sluneční znamení" tedy jinak než naše bytostné já aniž bychom poškodili nějak psychiku
pokud něco takového je vůbec možné mluvíme jen v teoretické rovině zajímal by mně někdo kdo něco takového dokáže v praxi provést
"dělat věci jinak, než by je dělal on sám"
tak ano, možná podlehnout někomu jinému třeba se špatně oženit a být pod pantoflem, pak lze dělat asi věci jinak než svým vlastním slunečním znamením
ale s tím budou souviset i jiné prvky v horoskopu
pokud jsem tě správně pochopil
nebo lépe řečeno pokud jsem tě správně nepochopil :-)
15.12.2017 - 09:05 | Filtr
(Váhy) Marcie » dan162
to si trafil, presne to ma viedlo k tomu, že som pozrela jej horoskop v domnení, že musí mať mimoriadne silný Mars ... ale tá jej aktivita je skôr povedala by som že do istej miery mechanická, akoby zacyklená ... nedokáže vyjsť zo začarovaného kruhu.
15.12.2017 - 09:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
pozerám sa na tu píramídu a neviem prečo, ale ja som v posledných dňoch stretla viac ľudí ktoré mi ukazali to svoje veľké JA v tej horšej forme a pritom sú nešťastní zo života, tak mi to prišlo že u nich je to ako v obratenej píramíde toho JA je toľko že prekryje všetko ostatné. Aha ako to píšem tak mi dochádza že potom toho nepoznaného je oveľa viac. No aj takto prichádzame k určitým záverom.
15.12.2017 - 09:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vidím že si odborník na hviezdy, ja nie, ale ja mám pocit že u mňa všetky planety nakoniec dosiahli to že ich beriem na vedomie a žijem s nimi, zrejme nie je ani jedna horšia ako druhá pre náš rast. Ja neviem, nakoľko mi predsa len vládne Luna a ja som ju nejako celý život odmietala ako vládkyňu - vid to že nemám rada striebro, dokonca ked ma bolievala hlava tak som prišla na to že zlaté náušnice bez očka boli veľkým liekom proti tejto bolesti, ale to sa úplne vylučuje s ňou, aspoň podľa mňa.
15.12.2017 - 08:27 | Filtr
(Rak) dan162 » Marcie
úplně neaspektované si myslím že nenutí, ta planeta je samostatně bojující jednotka, která se snaží sama o sobě plnit přání člověka. Mars koná. Samostatně, bez koordinace, bez možnosti to nějak ovládat, neřízená střela. Sleduješ bezmocně, co to zase sestra provádí -směr správný (když člověk nad tím přemýšlí), provedení blbé, naivní, jak u dítěte.
15.12.2017 - 08:19 | Filtr
(Váhy) Marcie » dan162
ja mám pocit, akoby niečo človeka nútilo využívať práve neaspektované planéty, mám sestru, ktorá je hyperaktívna, stále niečo robí a aké bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že má neaspektovaný mars! ja mám zasa veľmi málo aspektovanú venušu a mám potrebu využívať jej princípy ... akoby človek vedel, kde má nejaký nedostatok a snažil sa ho podvedome vyvážiť ... ale to je len taký môj postreh...
14.12.2017 - 21:58 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Mám jiný názor:
- planety, které nemáme moc aspektované, nebo jsou v obtížném domě, nemáme "po ruce" a jejich použití není automatické. Lze se ho naučit.
- Slunce je naše uspořádání, bytostné. Učební látka je rozhodnout se a udělat to jiným principem, než je sluneční znamení
Příspěvky: 46-22 21-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »