Víra jako způsob pohrdání ostatními


20.11.2017 - 17:47
(Ryby) MG34
Víra jako způsob pohrdání ostatními
Učinil jsem objev a ten si tu teď trochu srovnám. Diskuze je možná, ale silně moderovaná.

Pokud má někdo nějakou víru (typicky náboženství/ateismus), směřující do nějaké nepoznatelné oblasti, tak tím dává jasně najevo, že kdo nevěří stejně, tak se mýlí.

Přestože tento fakt je zjevný (nebo možná právě proto), brání se z nařčení o pohrdání vírou druhých. Ti druzí tomu něčemu jinému také skálopevně věří, ale v očích toho prvního je to lež, faleš, v lepším případě jsou prostě bláhoví, slepí, nevidí.

Tento rozkol je tím silnější, čím větší je nezjistitelnost dané oblasti a čím pevnější jsou ty víry.

Oproti tomu agnosticismus jako programová nevíra je v tomto v pohodě - o vírách se dá prohlásit, že můžou i nemusí být pravdivé, což je nic proti ničemu. nemám pak důvod s těmito vírami (pokud jsou doopravdy v nějaké nezjistitelné oblasti) polemizovat.

O to zajímavější - a v tom je jádro mého objevu - je někdy překvapivá paradoxní vnější tolerance proti-věřících navzájem - že by pokrytecká kompenzace?

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 6 5 4 3 2 1
Řazení:
08.05.2018 - 23:05 | Filtr
(Ryby) MG34 » Fenix
Málem bych zapomněl - ještě se hodnotí počty trucdiskuzí - kluby odložených a zneuctěných, kteří nemají nic jiného na práci než každému na potkání vykládat, jak jim je to úplně jedno a jejich ego rozhodně nebylo zasaženo a nikdo se se mnou nebude bavit - už nikdy a bude to brzo, už pár let :4:

Jo, kdyby to tak byla pravda... ale moje diskuze jsou bohužel vždycky plné. Komornější by neuškodily.
08.05.2018 - 22:07 | Filtr
(Ryby) MG34 » AL8EX
"pramení z podstaty její prázdnoty"... no takhle jednoduché to asi nebude (i když to zní lákavě)

oni to kolikrát myslí jakože dobře/upřímně a jejich přesvědčení je až skoro opravdové

a víra v iluze někdy může přinést světlo a naději do jinak temného vědění

ten doublethink konkrétně u křesťanů a principů jejich víry vidím trochu jinde - berou jakože všichni jsou hříšní a utrpení JK-čka je vykupuje - což je formálně OK. Ale když potom někdo má stigmata a bičuje se atd. a tím se snaží se vlastně vykoupit sám, tak to je přesně ten nesmysl, který křesťani překonají svým doublethinkem a udělají z něj jakože "něco mezi" i když nic "mezi" existovat nemůže.
08.05.2018 - 15:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AL8EX, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No tak pak je dobrej doublethink víra ve spasení našich duší tím že jsme zabili Ježíše a zároveň jsme tady na zemi vždy hříšníky...(obzvláště ženy :))

...ale jinak, potřeba obtěžovat druhé svojí iluzí-vírou ,pramení z podstaty její prázdnoty a potřeby najít někoho kdo jí věnuje "energii"...což je podstata "temnoty"...naopak "světlo-vědění" je vědomím v přítomnosti a všudypřítomným Bytím bez potřeby jiných "zdrojů"
08.05.2018 - 14:51 | Filtr
(Ryby) MG34 » AL8EX
No, 100x opakovaná lež se nikdy pravdou nestane (pokud se nejedná o nějaký psychicky ovlivnitelný stav ve smyslu "je mi dobře, je mi dobře, je mi dobře..."). Kdo by to zkoušel třeba v případě, že má v nádrži litr benzínu a auto se spotřebou 5 litrů na sto a před sebou ještě těch 100 km k nejbližší benzince - to dojedeme, to dojedeme, to dojedeme - tak těžce narazí :4:

Ona ta víra má ale druhou stranu mince a o té tu mluvím - "oni" věří, že něco nějak je - a tímpádem věří i tomu, že jinak to vlastně ani nemůže být! A kdo tvrdí, že je to jinak... - a jsme u toho.

A pak je tam ten pradox, kdy se spojí 2 vzájemně se vylučující skupiny (třeba křesťani a ateisti nebo křesťani a islám, nebo cokoliv se vylučujícího) a +- se tolerují (i když by vůbec neměli) a soustředí se na společného arcinepřítele - někoho, kdo je zpochybňuje oba, tedy agnostika. :4:

V dnešní době se docela dost rozmohl doublethink - https://en.wikipedia.org/wiki/…. Tady ti věřící tvrdí, že oni něčemu věří, ale ostatním jejich víru neberou. Což je blbost. Když něčemu věří, tak zákonitě všem ostatním berou všechny protichůdné víry. A aby to společensko-politicky prošlo, tak se rozmohl tenhle doublethink - oni sice ostatním jejich víru berou, ale řeknou jakože ne a je to tím vyřízené. :5: Pro ně... To je alespoň pohrdání... stojím někomu na noze, ale řeknu že to tak není a tím jsem z obliga...
08.05.2018 - 14:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AL8EX, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Víru vnímám jako předstupeň vědění, odkázaný na zkušenost či iluzi jiných..častá netolerance pochází z vlastní nejistoty a strachu z možnosti zjištění, že předmět víry je nereálný...s mírou a počtem věřících se přece i velký nesmysl časem stává skoropravdou :5:
..osobně víru nemusím...nemám rád když se mám ukáznit v něco, co z principu nelze reálně procítit...realita nepotřebuje víru nýbrž cit a schopnost prožít...víra, resp náboženské dogmata nejčastěji slibují lepší události "budoucí" za předpokladu že uvěřím v události "minulé" (snětí našich hříchů atd)...A VELMI RÁDI ZAPOMÍNAJÍ NA VŠE CO JE "PŘÍTOMNÉ"

Tož já radši svoje nitro a v důsledku i své hříchy a chyby které mne posouvají dál k poznání-vědění a vnitřní svobodě :)
ALEX

P.S. fakt by mě dost naštvalo kdyby někdo sňal moje hříchy :20:
07.05.2018 - 19:57 | Filtr
(Ryby) MG34 » Fenix
Jediné, co se hodnotí, je kolikrát donutíš někoho se vrátit, i když už se dávno rozloučil. :3:

Nic, jdu zapálit na kopec tři kříže. Bruselu navzdory. Teď JÁ budu pohrdat. Jakoukoliv vírou.
07.05.2018 - 19:45 | Filtr
(Ryby) MG34 » Fenix
Tak to je vždycky, když byl jazýček vah dlouho vychýlen až moc na jednu stranu.

Když se pak někdo ozve s tím, že to alespoň dorovná na plichtu, vypadá to docela dost neskromně. Jasně. Ale opak je pravdou. Z absolutního pohledu.

Zvyk terorizuje pravdu a tváří se jako moralista :4: :61:

Tak si užij svoji sílu zvyku, moralisto :3:
07.05.2018 - 19:32 | Filtr
(Ryby) MG34 » Fenix
Proč já? Proč ne "oni"? Proč ne ty?
07.05.2018 - 15:44 | Filtr
(Ryby) MG34
Pěkné argumenty na podporu toho, co jsem tu psal...

https://xman.idnes.cz/kolektivni-na…
01.12.2017 - 21:45 | Filtr
(Rak) Áta22 » player
Tak nějak to vidím i já, pokud se budeme bavit o náboženství, sektách, různých guruech - ách - ech vůdčích osobách :25:tvl, nevím, jak to slovo vyskloňovat :)prostě o organizované víře. Souhlasím s papouškováním. Víra/vědění má ale opravdu hodně podob a nemá nic společného s pohrdáním lidmi, jak se tady prokázalo. Ta teorie/nadpis diskuze hodně pokulhává. I agnostik, i nevěřící, i věřící může pohrdat lidmi. O genu víry jsem zatím neslyšela, spíše jsem to přisuzovala memům (kulturní dědičné informace). Ale je fakt, že to novorozeně, batole má vždy dispozici věřit/důvěřovat tomu, kdo o něj pečuje. Většinou matka, otec, sourozenec, babička, teta v kojeňáku... Do jisté doby nám věří; můžeme nabulíkovat dítěti, že např. dárky pod stromeček nosí Ježíšek, čáp nosí děti atp., než teda prokoukne a zjistí, že všechno je jinak. Takže těsně po narození, před a po ty memy asi neplatí; a nějaký gen víry existuje? Budu muset nastudovat a zapátrat. :1:
01.12.2017 - 10:29 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuatha Dé Danann
a zase...
"Tebe totiz vubec nezajima co ostatni chteji zdelit, a vse si vykladas..."

zase mi tu kážeš svoji "víru" (anebo svoje vlastní vnitřní démony? - to je ovšem tvůj boj)

myslím, že to už stačilo
01.12.2017 - 10:19 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » MG34
Na to nemohu odpovedet jinak, nez aby jsi si precetl nekolik mych poslednich prispevku ZNOVA, a radne se nad tim zamyslel...

Tebe totiz vubec nezajima co ostatni chteji zdelit, a vse si vykladas podle sveho a podle toho jak se ti to zrovna hodi...
01.12.2017 - 10:12 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuatha Dé Danann
No jasně - dostali jsme se do fáze, kdys chtěl začít kázat víru - pak je diskuze PRO TEBE bezpředmětná, když ti na nějaké kázání víry (dokonce víry o mé osobě) kašlu.

Diskuze je něco jiného než kázání víry - to si pleteš pojmy. A do té fáze, kdy diskuze skončila, jsme se nedostali "my", ale čistě ty. A to přesně tím, že začals kázat víru.
01.12.2017 - 10:06 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » MG34
Vedli jsem urcitou diskuzi, ale v momente, kdyz jsme se dostali do "jiste faze", z ktere cesta nevede (diky nasim individualnim presvedcenim), jsem chtel naznacit, ze dalsi pokracovani diskuze na toto konkretni tema je "bezsmysluplne".

Ja se od tebe take rad, v leccem poucim a zajimaji me nazory cloveka jako jsi ty, jez se jevy jako vzdelany a informativni, ale v urcitych momentech diky nasemu rozdilnemu pohledu na svet, diskuzi vest nelze.
01.12.2017 - 10:00 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuatha Dé Danann
jakých "mých názorů"? tos četl někde ve "vedlejších fórech" co všechno já si myslím anebo nemyslím? anebo to dokonce sám takhle někde prezentuješ?

jaké "Vim, ze to neposlouchas rad"??

a co je tohle za nesmyslný výkřik do tmy??
"clovek(agnostic), ktery zastava nazor "vse se da vysvetlit logikou""

a co je to za závěr, že když se něco nedá "vysvětlit logikou" tak "logicky" odvozuješ, že se to tedy musí "zažít"? (a hotovo) :7:

tak takhle mimo jsem už dlouho někoho neviděl... jedna věta vedle druhé - četls to po sobě vůbec?? četls to kriticky?

napiš to znovu, protože tímhle se odmítám zabývat - a budeš se muset smířit s tím, že prostě o mně nevíš a z toho jedině vycházej (mne osobně z toho prostě vynech - to si schov na jiné vlákno jiných lidí)

...a "logické" závěry (dokonce o nepoužívání logiky), které nějakou logiku viděly tak maximálně z rychlíku - ty si tady taky odpusť
01.12.2017 - 09:47 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuatha Dé Danann
hm, když si to myslíš, tak co tu potom děláš? trollíš?
01.12.2017 - 09:42 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » MG34
"(ze sebe děláš nějakého budhu či co, ze mne robota, atd.)."

to bylo pouze "durazne" prirovnani, ze dikuse mezi dvema lidma s velice rozdilnymi nazory a pohledem na svet, jako jsme my (dva), neni mozna.
01.12.2017 - 09:23 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » MG34
"(přičemž nevíš nic)"

Na zaklade tvych nazoru, a faktu, ze jsi clovek(agnostic), ktery zastava nazor "vse se da vysvetlit logikou", jsem presvedcen, ze konkretne ty podobnou zkusenost bohuzel nemas. Pokud se pletu tak se ti uprime omlouvam.

Vim, ze to neposlouchas rad, ale vsechno se proste "neda vysvetlit logikou", urcite zkusenosti si musi clovek "ZAZIT", aby jsme byli schopni prijmout informace z jine sfery nez vedecke, nebo logickym zaverem.

Jsem rad ze to nesmazes, protoze si zatim( i na zaklade svych zkusenosti) stojim.
01.12.2017 - 08:44 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuatha Dé Danann
"pokud by jsi... tak by jsi..." (!)

tohle je přesně to pohrdání, které vy věřící máte - naprosto suverénně svoji subjektivní zkušenost a hlavně subjektivní závěr, který jsi z ní učinil, zobecňuješ na druhé + předpokládáš, že druzí tu zkušenost nemají (přičemž nevíš nic) a děláš z toho další závěry a na ně nabaluješ další závěry zde konkrétně o mně (ze sebe děláš nějakého budhu či co, ze mne robota, atd.).

Tenhle příspěvek tu nechám jako memento, protože to je fakt síla (pro jistotu kopíruju, kdybys to náhodou smazal) - autentický výkřik "takyvěřícího", co si o svém přesvědčení myslí, že je středem světa a z téhož paradoxně obviňuje druhou stranu (která přitom žádné přesvědčení nemá a už z podstaty mít nemůže!):

"pokud by jsi se alespon castecne dokazal ponorit do meditace ,a zazil jsi alespon castecne oprosteni od Ega na urcite spiritualni urovni, ", tak by jsi zmenil pohled na svet a mnoho svych presvedceni prehodnotil.
Ze srdce bych ti pral to poznat, to se ale v tvem pripade jen tak nestane, jelikoz tve vysoce obrnene EGO, obalene informacema, vedomostma a presvedcenim zalozene na skeptismu, by to nepripustilo, jelikoz by to pro tebe znamenalo totalni rozklad a podkopani veskerych tvych zasad, hodnot, presvedceni,
predsudku a pohledu na svet, na nemz byl cely tvuj zivot doposud postaven.
Nicmene, tato diskuze je bezpredmetna. To je jako kdyby Budha chtel presvedcit ROBOTA a privest ho k "poznani Boha", nebo naopak, robot presvedcoval Budhu, ze se myli."

konec citátu
01.12.2017 - 00:56 | Filtr
(Blíženci) tajga » Tuatha Dé Danann
Není vůbec nutné mít víru v meditaci, lze k ní přistoupit jako k experimentu. Stejně tak modlit se můžeš, aniž bys věřil v účinnost modlitby a mnoho dalšího...Ty si zřejmě chtěl říct, že člověk musí připustit možnost, že meditace mu může být k něčemu dobrá, aby ji vůbec měl důvod zkusit. Víru můžeš potřebovat leda na interpretaci toho, co si v meditaci zažil, někdo může svoje zážitky popsat, jako splynutí s Bohem, pro někoho jsou čistě záležitostí změněného stavu vědomí, který nemusí znamenat nic spirituálního. A upřímně, řekla bych, že skutečný mystik se nad celou touhle diskuzí nanejvýš pousměje.
30.11.2017 - 23:41 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » MG34
To co tady popisujes je typicke pro Agnostika, za jehoz se tusim i ty sam povazujes.

Na to ti muzu odpovedet jediné, "pokud by jsi se alespon castecne dokazal ponorit do meditace ,a zazil jsi alespon castecne oprosteni od Ega a poznani na urcite spiritualni urovni, ", tak by jsi zmenil pohled na svet a mnoho svych presvedceni prehodnotil.
Ze srdce bych ti pral to poznat, to se ale v tvem pripade jen tak nestane, jelikoz tve vysoce obrnene EGO, obalene informacema, vedomostma a presvedcenim zalozene na skeptismu, by to nepripustilo, jelikoz by to pro tebe znamenalo totalni rozklad a podkopani veskerych tvych zasad, hodnot, presvedceni,
predsudku a pohledu na svet, na nemz byl cely tvuj zivot doposud postaven.
Nicmene, tato diskuze je bezpredmetna. To je jako kdyby Budha chtel presvedcit ROBOTA a privest ho k "poznani Boha", nebo naopak, robot presvedcoval Budhu, ze se myli.
To uz tak proste je, agnostik , se s clovekem, co v neco "veri" , nikdy nemuzou schodnout, ani navzajem presvedcit...

ps: jen takova otazka bokem:
Dokazal jsi nekdy zastavit tok svych myslenek, nebo se o to alespon pokusil?
30.11.2017 - 22:34 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann » tajga
Tak to uz se zase dostavame k otazce , co to je vira a co si pod tim pojmem jednotlivec predstavuje.
Na jakem zaklade stalo nase "rozhodnuti" zacit meditovat, z ceho to rozhodnuti vzniklo? Napriklad u cloveka, ktery nikdy nemeditoval, je velice pravdepodobne, ze to rozhodnuti vznikne z Ega. A Ego je nutne nejprve presvedcit o "vire" v meditaci a v to, co je jejim potencialnim cilem.
30.11.2017 - 21:11 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuatha Dé Danann
Hm, tak bych řekl, že vědomí bez ega nefunguje. Musel bys při té meditaci (ať už je to co je to) přijít o vědomí.

Dokonce ani podvědomí bez ega podle mne nefunguje. Takže i o podvědomí bys musel přijít.

Pokud by existoval postup, jak vypnout vědomí i podvědomí, stejně je jen dočasný, protože stejně takový stav někdy zase skončí a začnou se rojit myšlenky - tzn. chyba je zakopána v termínu "konečný výsledek meditace" - to bys jedině musel rovnou zemřít, aby to byl "konečný výsledek meditace". Ale za normálních okolností je "konečným výsledkem meditace" návrat ega zpět k tobě.
30.11.2017 - 20:53 | Filtr
(Blíženci) tajga » Tuatha Dé Danann
Člověk, který se rozhodne meditovat, víru přece vůbec nepotřebuje, úplně stačí to rozhodnutí :-)
30.11.2017 - 10:58 | Filtr
(Ryby) MG34 » Tuatha Dé Danann
Řekl bych, že to oproštění bude vžycky jenom pseudo. Ale nad tím se ještě zamyslím.
Příspěvky: 132-108 107-83 82-58 57-33 32-8 7-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Úplněk ve Štír Štíru
ukázat kalendář »