Čo znamená "separačné" a "aplikačné" v aspektoch horoskopu?


23.06.2017 - 19:26
(Rak) Saly
Čo znamená "separačné" a "aplikačné" v aspektoch horoskopu?
Zaujímalo by ma, ako si vysvetliť tieto aspekty. Konkrétne, čo znamená to "aplikačné" a "separačné", objavujúce sa pri aspektoch v horoskopov.

Ešte mi nie sú jasné popisy aspektov. Napríklad, ak sú niektoré aspekty protikladné, napr. v jednom sa píše o konkrétnej schopnosti a v druhom sa táto schopnosť popiera. Berie sa do úvahy viac tá tendencia, ktorá ma nižší stupeň, teda tesnejší aspekt, viac sa ten tesnejší aspekt prejavuje v živote jedinca, lebo je silnejší?

Príklad:


Severní uzel trigon Slunce (7°40’, Separační)
Súlad

Severní uzel trigon Merkur (0°13’, Aplikační)
Súlad

Severní uzel kvadratura Saturn (5°17’, Aplikační)
Nesúlad

Řazení:
26.06.2017 - 09:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ani mi to nepřipomínej! Musím se přiznat, že to byly děsný časy, na který radši vůbec nevzpomínám, ta škola byla můj životní omyl...
24.06.2017 - 21:39 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Iteza
To už ale opravdu zlobíme! :61: Mám pocit, že jsme to tu tazatelce místo zjednodušení spíše zkomplikovali (já si začal, přiznávám). :20:

PS: Jestli jsem dobře pochopil, tak v Tobě zdravím spolužáka ze SPŠ Zeměměřické. Dokonce jsme se na škole potkávali, leč jistě se míjeli, byl jsem o nějaký ročník níže (maturita 1997 - to už je dávno :41:). Já však v oboru vydržel (cvok, ale mě to baví :3:).
24.06.2017 - 21:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No a aby toho nebylo málo, tak jsou taky aspekty rozběžné a doběžné. Rozběžné jsou od novu k úplňku, v případě aspektů planet pak od konjunkce k opozici, doběžné jsou od úplňku k novu, respektive od opozice ke konjunkci. Zde už je dobré si všímat i detailů, konkrétně jaká planeta je rychlejší a jaká pomalejší. Je to jako nádech a výdech, extroverze a introverze, akčnost a reakčnost, jdoucí ven do světa a vracející se ze světa zpět k sobě...
24.06.2017 - 11:17 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Aplikace a separace, toť zajímavá otázka, která má jistě v astrologii své místo. Jen bych radil nepřeskočit nic, co se aspektů týče. Pochopit tedy nejprve významy aspektů, že rozdíl mezi trigonem a sextilem, opozicí a kvadraturou není jen v síle působení, ale že se chovají poněkud jinak. Pak se naučit pracovat s tím, že k aspektu dochází mezi znameními... a mezi domy, tedy v těch a těch oblastech. A že neposuzujeme aspekt pouze mezi planetami (např. Merkur kvadrát Pluto u Tebe je současně kvadrátem vládce 2.domu, tedy oblasti majetku, hodnot atd., s vládcem 7. domu - oblast vztahů, partnerství, smluv. Tedy dávat si pozor, aby kvůli vztahu nedocházelo k dopadu na majetek, nebo případně ke ztrátě vlastní ceny.

Ono pochopit význam aplikace a separace není až tak složité, ale právě proto se ho lidi často učí až moc brzy, když jim ještě schází správné pochopení aspektů. Protože aplikace a separace teprve rozšiřují jejich význam.
Aplikace je aspekt, který se uskuteční za života. V okamžiku zrození se planety teprve blížily k sobě, k přesnému aspektu došlo až za několik dní, týdnů... Proto zde je příčina přímo ovlivnitelná, dotýká se nás samých.
Při separaci se přesný aspekt uskutečnil již před narozením. Kdo pracuje s karmou a inkarnací, může tomu přisuzovat i záležitost toho, co se odehrálo v minulosti (již nemůžeme ovlivnit příčinu, ale celý projev slábne a v průběhu žití nás bude tu a tam varovat před neuváženými činy, nebo naopak dodávat důvěru a odvahu). V jiném pojetí astrologie se to dá postavit třeba jako věci mimo nás (jiní lidé). A opět je to v minulosti - rozhodlo se to bez nás (třeba i před naším narozením) a my přicházíme do určité situace, kolektivů, zákonů... Není to pro nás šok, protože neprožíváme samotné uskutečnění aspektu, ale musíme se vyrovnávat s jeho následky. A většinou se s tím tak v průběhu života sžíváme, až přestáváme toto působení vnímat (na vědomé úrovni, v podvědomí stále zůstává, projeví se např. v našich instinktech).

Až pokročíš, tak zjistíš, že je to ještě komplikovanější, že musíš vnímat planetu, která je vysílačem a která přijímačem aspektu, že jsou aspekty uskutečněné a neuskutečněné, jednostranné a oboustranné, levostranné a pravostranné, sdružené... A každé může mít své využití v trošku jiných oblastech. Ale to má svůj čas.
24.06.2017 - 08:28 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
separačné a aplikačné aspekty sa rozlišujú hlavne v elekčnej a horárnej astrológii, ak ide o výklad horoskopu narodenia, tak je to možné zanedbať.
23.06.2017 - 22:24 | Filtr
(Rak) Saly » Orfanikus
díky :74:
nad tým budem musieť porozmýšľať ešte... vyzerá to byť náročné posudzovať vplyvy a najmä tie protichodné, aby sme dostali z toho zmysluplný celok.
Astrológia je náročnejšia ako sa zdá :14:
23.06.2017 - 22:21 | Filtr
(Rak) Saly » Iteza
dík za vysvetlenie! :74:
23.06.2017 - 21:42 | Filtr
(Lev) Orfanikus
Planeta aplikuje,když se blíží do přesného aspektu - v horární astrologii znamenají
aplikační aspekty budoucnost.
Planeta separuje,když se vzdaluje od přesného aspektu - v horární astrologii
separační aspekty znamenají minulost.


Nevím,jestli vám dám odpověď na ten druhý odstavec,schopnost/neschopnost se
v tradiční astrologii se zjišťuje z hodností planet ve znameních a domech,
aspekty mají dejme tomu až třeba druhořadou vypovídací schopnost o věci.
Pokud jsou planety velmi dobře postavené ve znameních a domech radixu,ani disharmonické aspekty mezi nimi nemají na život jednotlivce destruktivní vliv.

Tady tyto tři vztahy,které uvádíte :
Severní uzel,jako Jupiter (prvek spojení) trig. Slun - separační -rozcházející
harmonický aspekt mezi dobrodějnými planetami,je slabší než aplikační
ve druhém řádku.

Třetí řádek to je diharm.aspekt od škůdce v asplikační narůstající
fázi,kdy disharmonie narůstá.

Důležité upozornění,je špatné vykládat v astrologii vztahy mezi prvky
schematicky,musíte brát v úvahu celek a všechny vlivy v radixu.

Společenské časopisy vykládají vztahy planet velmi primitivně - jeden
prvek plus druhý prvek = dobrá událost a je vymalováno.

V nebulvární astrologii zjistíte,že u toho jednoho aspektu je ještě
třeba sedm jiných často protichůdných vlivů a student astrologie
se má pokusit všechny vlivy vyhodnotit,posoudit jejich sílu a až pak
udělat závěr.
23.06.2017 - 21:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Aplikační znamená přibližující se, přesný aspekt teprve nastane, dá se zjednodušeně říci, že téma aspektu se projeví v budoucnosti, separační znamená vzdalující se, přesný aspekt už nastal, téma aspektu už je nějakým způsobem uzavřeno v minulosti, i když může mít stále nějaké dozvuky...


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »