Vaše milované knihy v běhu času


10.06.2017 - 14:36
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Vaše milované knihy v běhu času
V oblíbených mají mnozí uvedeny své současné oblíbené knihy, ale dokážete letem světem vyjmenovat popořadě i ty zásadní knížky, které vás formovaly v průběhu života, a zařadit je v čase (kolik let vám bylo, když jste na nich ujížděli)?
Nemusí to být seznam na stránku, stačí třeba 5 kousků a zařazení v čase. Ale když přidáte i nějaký důvod, proč vás tak ovlivnila, případně jak ji hodnotíte s odstupem let, budu rád.

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 2 1
Řazení:
30.11.2018 - 06:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Eduard , který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ca, 14 let:Romain Roland, (skoro vše, Okouzlena duše, Život Bethovena, muzikologicke knihy), Stendhal (Kartuza parmska), Goethe (co bylo k mání :Výběrové pribuznosti, Faust, Werther atd).
Pak období Ruské klasiky. Od Dostojevského, přes Tolstého, Jesenina, Gogola, Achmatovovou až po avantgardu Ruskou)... Životopisy pak hlavně.
Období esoteriky apod... Od Kefera přes Bardona a vše od Trigonu, Fulcanelli atd... Také zahraniční literaturu, francouzský a ruský..
Slovenska a Česká lit, Němcová, Mácha až po Klimu a vše k dějinám literatury a romantismu..
V době studií vědecká literatura, německý romantismus, Kleist, Hesse, a jin. A anglická literatura Ezra Pound, Joice, Byron, Lakirnici - jezery básníci,.. Atd. Většinou Esejisticka literatura...
Ted konkrétně mnoho ve francouzštině, italštině a němčině..
17.06.2017 - 13:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
První stupeň ZŠ - Ladův Kocour Mikeš a Trojepolského Bílý Bim (toho jsem si četl při lampičce a poslouchal k němu Braniborské koncerty od Bacha). Také mne strašně bavila dvoudílná a nápaditě ilustrovaná série Už vím proč, která poutavě líčila, jak fungují každodenní běžná řemesla, průmysl, atd.
V devíti jsem od rodičů dostal pohádky bratří Grimmů a nemohl se od nich odtrhnout.

V negativním slova smyslu mnou otřásla kniha Josefa Klímy Náruživost, což rozhodně není čtivo pro desetiletého chlapce, ale nemohl jsem si pomoci :) (na základě informací z této knihy jsem si asi v 11 zkoušel vyrobit opium a večer za večerem se činil na makovém poli za vesnicí :61:, ale nakonec jsem si to nedal :4:)

Velký milník - 15 let - poznávám Tolkiena - Pána prstenů a Silmarillion (vše přečteno třikrát) a začíná moje fantasy období. Velice jsem také obliboval velikou sbírku Howardových povídek o barbaru Conanovi :), Howardův svérázný sloh podpořený znalostmi archeologa velmi zapůsobil na mou obrazotvornost :) Zájem o fantasy se postupně měnil na zájem o skutečnou historii. V 19-ti mě uchvátil román Sigrid Undsetové Olav Audunsson a z klasického severského písemnictví jsem přečetl pár ság Snorriho Sturlussona.

Další knihou, kterou jsem uměl skoro nazpaměť bylo ponuré Körnerovo Údolí včel (pamatuji, že filmové zpracování mě nijak nevzalo).

22 let; Umberto Eco - Foucaultovo kyvadlo. Bez komentáře. Jen si vzpomínám, že když jsem knihu dočetl, bylo asi půl šesté ráno, třásl jsem se po celém těle a musel jsem si jít ven zapálit... :) Všechny pozdější "Šifry mistra Leonarda" považuji za chabé napodobeniny této magické knihy...

V pětadvaceti se mění hodně věcí neplánovaným a spontánním prožitím jistého stavu, z čisté zvědavosti mě to hodilo do duchovní literatury a přivedlo ke knihám pana Květoslava Minaříka, které mám rád dodnes (a stále je nemám všechny přečtené, čtou se obtížně)

A abych nezapomněl (už budu končit :1:) ještě jeden klíčový literární zážitek. V lednu 2006 otevřu MF Dnes a v sekci Salon objevuji velký, asi třístránkový rozhovor s jakýmsi Haruki Murakami. Jeho vidění světa je mi neuvěřitelně blízké, tak zakupuji poměrně tučnou bichli Kafka na pobřeží. Něco takového jsem do té doby nečetl. Inteligentní dialogy, surrealistické momenty, mysteriózní atmosféra, síla!
16.06.2017 - 20:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To jsem ještě ani do školy nechodila, když jsem se poprvé setkala s pojetím karmy... ale tehdy jsme tomu s mamkou říkaly Andělíček Pepíček. :4: Autorem je Jan Peka.
:79: :12:

Doufám, že ho seženu někde v antikvariátě.
14.06.2017 - 21:18 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Charmand3r
Moc se mi líbí, jak píšeš, že se těšíš, až to budeš předčítat před spaním svým dětem. :15: Tak s tím neotálej tak dlouho, jako já! :4: U mne už je "příslib", že budu mít komu předčítat, konečně na cestě (prakticky v cílové rovince). :3:
Naskočily mi díky Tobě dvě velmi milé knížky, u kterých jsem si řekl totéž. Nechápu, jak jsem je mohl opomenout, protože zvláště ta druhá by se dala označit za knihu, která mne formovala. Moji duši. Do pohody a míru.


cca 24 let - Zobáček mi namalujte červeně (Jan Nepil). To je veliká srdcovka s nádherně pojatými "pohádkami". Pár jich znám nazpaměť a občas někde dám k lepšímu na dobrou noc, nebo i jen tak pro pohlazení duše.

cca 29let - Uspávanky (Jan Skácel). To už je pro mne nadpozemská krása. V dobách, kdy Janu Skácelovi zakázali komančové publikovat, mu překvapivě povolili knížku, ale jen pro děti. Jan Skácel tehdy vydal sbírku Uspávanky, kam vepsal tak krásné verše, že to dalece přesáhlo rámec zadání.
14.06.2017 - 13:44 | Filtr
(Blíženci) il*ča
Trochu mimo téma - ale zdá se mi vtipné ,jak se pohled na knihy změnil během pár let:

Moje babička mi říkala- panebože, pořád nečti, čtení je zhouba pro ženskou, žadný chlap tě nebude chtít, raděj běž něco dělat, kazíš si oči ... atd atd .

A ted - tak co děcka, nechcete si chvíli číst místo toho neustáleho čučení do kompu? Koupila jsem vám takovou pěknou knížku ... Nee .. to rozhodně nechceme :4::4: :4:
14.06.2017 - 12:14 | Filtr
(Býk) 144 » player
Hook line and sinker


Testovanie prebehlo uspešne
14.06.2017 - 11:41 | Filtr
(Štír) Nabi*
Miluju tištěné knihy a když už čtu, oddechovky to nejsou. Měla jsem vždycky ráda knížky s nějakým moudrem a poučením + historické romány o naplněné lásce. Tituly, které jsem kdysi četla si už nepamatuju.
Kolem 18ti mě nejvíc ovlivnily knihy "Poselství od protinožců" a "Poselství z věčnosti" - co přesně to už nevím, ale pamatuju si ten pocit, že jsem se poprvé setkala s myšlenkou, že lže VŠE, že život nemusí vypadat jen tak jak je, ale že jej lze měnit.
Pak zcela zásadní vliv na mě měl Životopis Jogína od Paramhansy Jóganandy - celkově ten příběh, myšlenky, činy.
Zavěcení od Donalda Schnella, který se na jeho cestě po Indii setkal s mudrcem Babádžím, který mu krom dalších mnoha věcí řekl o jeho dceři toto (teda něco v tom smyslu): ... ona nechce unikat ze světa skrze "jógu", chce celým svým srdcem obejmout Boha... - a tam jsem pochopila a pojmenovala co vlastně cítím a že klasická meditační a asketická praxe pro mě v tomto životě není ... tohle zarezonovalo, rezonuje se mnou stále a provází mě to už víc jak 10 let.
Určitě bych vyjmenovala ještě spoustu dalších dobrých knih, které mě obohatily, ale nemůžu si teď vzpomenout na tituly.
CO se týče praktického studia rodinných konstelací mě pak hodně ovlivňují knihy od Berta Hellingera.
+ V rámci studia angličtiny mám půjčenou knihu Non Violent Communication - nemám dočtené, ale velmi zajímavý pohled na komunikaci, který mi vysvětlil některé pocity, které se zdály být nelogické.
14.06.2017 - 11:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Se ještě vrátím - milý téma a je mi líto, že se nedá vypsat všechny. Ale tak ještě tyhle.... :1:

Dětství
V říši obrů - Larri ...sci-fi ze života v trávě. Dvě děti a vědec vypijí zmenšovací elixír a snaží se přežít ve světě, kde je proti nim housenka velká jako autobus. Spousta podrobností z entomologie, biologie a vůbec přírodovědy.

Chata děsu - Čemus ...něco jako foglarovka, ty mě úplně nebraly, asi že jsem nikdy moc nemusela "organizované" společenství. Ale zálesácký život, to zase jo.

Gabra a Málinka - Amálie Kutinová ...její vzpomínky na dětství v kraji žítkovských bohyní.

Někde mezi
Autoři - Moravia, Durrell, Vandenberg, Gordon, Petiška, Otčenášek, Loukotková....

Dnes
Knížky které nečtu od začátku do konce, ale když mi něco vrtá hlavou, otevřu a zjistím, že nejsem sama. Takže knižní přátelé
Zasvěcení - E. Haich
Mystika - E. Underhill
Citadela - Exupéry
Božská komedie - Dante
Labyrint světa, ráj srdce - Komenský
14.06.2017 - 10:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Kolem pátého roku jsem si jako četla Krásu nesmírnou,to byly ruské pohádky a mě to fascinovalo,ta čarodějnice v tom hmoždíři fakt bomba a proč jako četla?Protože jak mi je mamka předčítala,tak jsem je uměla zpaměti a pak jsem si vzala tu knížku a slovo od slova odříkávala jakože čtu.
Kolem 10 roku jsem se zamilovala do knížky Hra na Betsy Bowovou,cestování v čase no...
Pak plynule přešla na Verna,to mi vydrželo hodně dlouho,protože bylo z čeho vybírat a pak jsem měla období kolem 15 a to začla má cesta sebepoznávání...takže Bible,harekršňácký knížky,satanské verše a pod.
No a v čerstvé dospělosti jsem neměla nej knihy...to jsem četla všechno...od všech,ale hodně Hrabala,Viana,Bukowského Irvinga,Fulghuma...
Pak kolem 25 asi třikrát po sobě Modlitba za Owena Meanyho.
No a kolem 30 Kamasutra...to pro zajímavost a porovnání již odžitého.
A pak už je má četba povětšinou scifi až doteď. :4:
14.06.2017 - 10:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já věděla, že jsem něco vynechala!!!

Rychlé Šípy od Foglara svázaný do obří bichle, kterou jsem přelouskala asi milionkrát (věk - těžko zařadit, tak 7-9 let, ale válí u mě dodnes)
A Čtyřlístek... což v podstatě taky není kniha, ale dneska už se svázaný taktéž vydávaj, takže... proč ne.. :4: A to je tak od 6 let až po současnost :6:
:79: :79: :79:
14.06.2017 - 09:57 | Filtr
(Býk) player » 144
Poucenie z krizoveho vyvoja v strane a spolocnosti po 13 zjazde KSČS...

Tehdy pouze KSČ


Jo , to musela být skutečně ta správně "tvarovací" literatura.
14.06.2017 - 09:14 | Filtr
(Býk) 144
Vkladna knizka premiova na 4% urok za Husaka

Nevedkove dobrodruzstva
Nevedko v slnecnom meste
Ferdo Mravec
O psickovi a macicke

Majovky aj tie arabske

Ringing cedars uf Russia - Anastasia
10 dielov

V klincovkach a s ostepom Zatopkovci

Kratochvilova Kvac nazev knihy uz neviem

Poucenie z krizoveho vyvoja v strane a spolocnosti po 13 zjazde KSČS
14.06.2017 - 00:11 | Filtr
(Blíženci) Charmand3r
6 let - Mumínci a čarovná zima. Tehdy to na mě dost silně zapůsobilo. Nádherný ilustrace. Těším se až ji budu předčítat před spaním svým dětem.

12 let - Astrální putování (R.Monroe) - po jednom zážitku OOBE jsem se zařekl, že to plně ovládnu. Nestalo se tak. A dohromady všehovšudy vlastně jen čtyřikrát. Přesto mi bylo už tenkrát jasný, že tenhle svět je nějakej způsobem dost omezenej. A že za pevnými strukturami materie tepe svět vymykající se všem fyzikálním zákonitostem.

15 let - Krysař (V. Dyk) - srdcovka. Vyděděnec. Drama. Zkažená morálka měšťanstva a snad celýho prašivýho světa?! Tragickej konec v podobě střemhlavýho pádu do rokliny, jenž slibuje ráj. Puberta no.

18 let - Moc přítomného okamžiku (E.Tolle) - kniha, která mi dala nejvíc. Kniha, která svým univerzálním jazykem dokáže vyvést každého živáčka ze slzavého údolí a ještě se do něj zamilovat. Masterpiece.
13.06.2017 - 22:57 | Filtr
(Býk) player
Kompletní May a Foglar

(9-13 let). Pamatuju si , že nejvíc se mi asi líbil Old Surehand a samozřejmě Záhada hlavolamu-Stínadla sebouří

Jan Matzal troska - Zápas s nebem a Francisovky - to v době , kdy jsem ležel (léhal) s kyčlema po špitálech.


Po zbytek života mám oblíbené autory:
Sidney Shledon , David Morrel a Robert Ludlum.
Ale o nich asi nemohu říci , že by mě přímo formovali...to asi ne.
13.06.2017 - 19:16 | Filtr
(Štír) tronco » Sosna zvlčelý
Presne! Tutez knihu v tomtez obdobi a jeste nez jsem sel do skoly, naucil jsem se v ni cist :75:
13.06.2017 - 19:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Loen
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:61: :61: :15:
13.06.2017 - 18:45 | Filtr
(Rak) Loen » .
Haha, Rady zkušeného ďábla od lewise sem četla zároveň s knihou Bůh jako psychický virus - krásně se to doplňovalo :61:
13.06.2017 - 16:07 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zařazení v čase :24: Ach jaj :4: A určitě na většinu zapomenu... Nu, něco zkusím :1: Vypíchnu pár z nich, těch nejpodstatnějších...

Problém ale je, že moje oblíbené knihy se se mnou táhnou celý život, a s odstupem času je většinou hodnotím stále lépe a lépe :4: Protože tam vždycky najdu něco, co jsem předtím přehlédla... nebo konečně pochopím věci, které jsem nechápala jako menší.

Tak úplně první knihy, na kterých jsem fakt ujížděla, byla určitě série Harry Potter. Mamka mi ho začala předčítat, když jsem vlezla do první třídy, a pak jsme měly spolu takový každovečerní rituál. Pamatuju si, jak jsem umírala při čekání, než vyjde další díl :4:

A s odstupem času ho vidím jako mnohem víc než příběh. Začala jsem to studovat z více stran a zjišťuju, kolik se tam toho skrývá. Málokdo to vidí - genialita nejen v ryze spisovatelských schopnostech, ale propracovanost všech archetypů, psychologie postav, struktura příběhu seskládaná logicky, ale i lidsky a v neposlední řadě i geometricky do velkolepé mozaiky, kterou je obtížné pochopit jen pouhým selským rozumem...

Takže jedna z mých největších inspirací a vzorů i pro mé psaní byla a je Rowlingová. To se nevyrovnalo zatím ničemu, co jsem dosud četla, i když to málokdo chápe. Každopádně vím, že právě díky jejímu stylu "struktury" jsem zjistila, jak má vypadat skutečně dobrá kniha (ale nijak nepopírám fakt, že pojem "dobrá kniha" může být dost subjektivní).

Asi v 8 nebo 9 letech jsem bezmezně propadla Malému Princi. Toho jsem přelouskala snad tisíckrát a i dneska se k němu ráda vracím. Pamatuju si, jak jsem ho na jednom školním výletě měla s sebou a zaujala jsem tím ostatní spolužáky. A to bylo poprvé a naposled, co jsem se cítila dobře při čtení nahlas. :4:

Tulák po hvězdách - kniha, kterou jsem četla jen jednou asi ve 13 letech, ale zasáhla mne moc. Tak nějak si říkám, že je trochu podobná tomu, co mám v plánu psát já. Takže možná se to někde v podvědomí uložilo... :))

A taky ve 13 - to byl zatím asi můj nejzlomovější rok - Rodinné konstelace, Wilfried Nelles. Ale co si budem vykládat, on ten zlom nestál na téhle knize, ale na tom, že začala skutečná praxe a životní tunning... :4:

Asi v 15-16 letech jsem konečně dospěla (vnitřně i časově - no vono je to asi stejný.. :4:) k sérii Letopisů Narnie - to bylo asi 14 dní nemoci, kdy jsem nevytáhla paty z postele. Lewis je jeden z mých nejoblíbenějších autorů a inspiroval mě v mnohém.

A konečně - Jeho temné esence :79: Vlastně ani nevím, kdy ta posedlost začala :61: V 15, 16? Nějak tak... Tahle Pullmanova trilogie je mou druhou největší inspirací. Tam se taky ví, o čem se píše a proč se to píše... :17: A kromě objevení vlastních nových schopností to odstartovalo po čase i objevení konečné formy toho, o čem že to potřebuji celý život psát. :12:

Asi v 17-18 letech jsem objevila knihy Davida Deidy a tak nějak rozšířila svoje vědomí i ohledně partnerských vztahů. Víc jsem pochopila sebe a tím i druhé. A vyplatilo se to neskutečně moc. :15: Občas se k některým jeho publikacím vracím, hlavně k Intimnímu splynutí. Ale je fakt, že mě v poslední době začíná Deida už dost míjet. Ne, že bych s ním nesouhlasila, ale aktuálně mi už asi nemá co nového říct. Jako takový občasný praktický průvodce, když se člověk na moment ztratí je však k nezaplacení. :15:

A teď ve 20, tedy před rokem jsem se konečně dostala i k Nekonečnému příběhu od Endeho - a nestačila jsem zírat, jak úžasný to je. Ale potřebovala jsem k němu - zas a znova - dozrát. Miluju jeho symbolismus. Řadím ho do své zlaté "škatulky" Rowlingová - Pullman - Lewis :4: :18:
13.06.2017 - 10:58 | Filtr
(Rak) Loen
Absolutně nejsem schopna dát nějakou lineární časovou osu... ničeho :61:

Skácel je úžasný :3: je to taková elementární poezie - taky ho miluju (máme v Brně aj společnou ulici :3:)
Miluju Baudelaira - toho mi dramaticky čítával otec někdy kolem 9.roku, nebo tak nějak před gymplem a pak sem se k němu vrátila na gymplu...abych ho docenila :61:

do astrologie mě nějak plouživě dostaly klnížky lindy goodman a ute yorka když sem byla na základce (tj. taky tak v 9. - 10- letech, od 11 už sem byla na gymplu, tak to muselo být dřív :61:) - pro dítě adekvátní začátek :4: - a taky numerologie robin stein (ta se dala použít i později :61:)

Robinson Crusoe - jako dítě sem ho milovala

Harry Potter - tím sem taky trochu žila - jelikož první kniha vyšla když mi bylo cca 11... :61:

pak mám asi díru nebo nevím :61: (Malý princ, Obraz Doriana Graye)

1984 - hodně milovaná
Pěna dní - hóodně milovaná (tato kniha se trošku váže i k najdise, protože jsem si četla v době, kdy jsem jela na první a poslední sraz najdise s tehdy ještě neznámou, teďu už mile známou milovanou kamarádkou - a ona zrovna četla tu stejnou knihu :61: - dojely sme na místo a obě sme vybalily tutéž knihu :61:)

Poutník - prostě sedla do období, kdy sem ho potřebovala

Ženy, které běhaly s vlky - naprosto úžasné - miluje ji i můj muž :61:

Většinou jsem četla a čtu nebeletrii různého ražení... svého času hodně Umberta Eca, Marschall McLuhan :61: Jean Baudrillard a podobní

Spousta knih o přírodní medicíně Janča, Jonáš...atd...
13.06.2017 - 00:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Hustokrutě obscénní Morti
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jsi první koho (ne)znám :4:, kdo četl Vikinga Vika. Jako fakt mám radost, protože to byla dlouho má kniha knih :4:
13.06.2017 - 00:13 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Z detstvi si nejvic vybavuju Deti z Bullerbynu :79:
Z predpubertalniho obdobi Mumínky - to bylo nekolik knizek -nazvy presne nevim Carodejuv klobouk? :63:
Pak Viking Vike a Ronja dcera loupeznika...taky srdcovky :35:
Pak asi probehly naky ty divci romany - zadnej konkretni se mi nevybavuje...ale prelouskala sem o tu Janu Eyrovou :61
Vybavuju si jak me dostala knizka od Simmela Laska je jen slovo...to sem si tak nejak zacla rikat ze v tech pohadkach ....a zili stastne az do smrti ...asi pekne kecaj :61:
Nr. 1 ovsem stale zustava Betty McDonald. Tu muzu kdykoliv. Dalsi kterou obcas zalistuju je Denik americke manzelky - to kdyz mivam pocit ze sem neschopna :61:
Mezi dalsi knizky ktery sem cetla vickrat patri My deti ze stanice Zoo (poprve ve 13 letech -zivacka, to je prece na pohodu, podruhy v cca 30 a to mi vstavaly vlasy hruzou - takovy deti!!!)- myslim ze tahle knizka a jeste Matka Davida S. narozeneho 4.cervence....byly knizky diky kterejm sem jakejkoliv fet odmitala-a ze nekdy v 17 bych bejvala mohla zkusit cokoliv.
Pak snad jediny sci-fi ktery me chytlo Den trifidu.
Prvni knizka u ktery me napadlo ze zavada je na mem vysilaci byla Zeny, ktere prilis miluji - tu bych doporucila kazdy - i treba preventivne.

A jeste nemuzu vynechat Poprve a pak porad znovu (Lisa Moos)- tak tu sem skutecne nedala z ruky dokud sem ji nedocetla...
11.06.2017 - 09:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já si to časově moc přesně nepamatuju, ale tak zhruba:

v dětství: Medvídci na vandru :D a pak i Co ještě nevím

později, tak od sedmi let Velká dětská encyklopedie (tu jsem četla pořád dokola) a Černý hřebec

ke konci ZŠ Pán prstenů, ten mi v něčem asi i zachránil duševní zdraví

začátky na střední - Bídníci. Moje srdcovka.

později na střední Hvězdná znamení a Petr a Lucie

19 let: Jana Eyerová a Láska za časů cholery

pak mezi 20-24 lety Prorok, Malý princ, Láska, svoboda , samota


a poslední za poslední asi tři roky co mě hodně zasáhly a vracím se k nim často: Nebudu nenávidět, Člověk hledá smysl, Jaký je život po životě, Nová země a Továrna na sny
10.06.2017 - 23:31 | Filtr
(Beran) Mí_lka » Sosna zvlčelý
Musím přiznat, že to čtení Mayovek má dnes již malinko jiný důvod, než před těmi ehm lety. Dcera má v povinné četbě možnost volby a tak ji tímto způsobem tu volbu poněkud usnadňuji :5:.
Takže ses myslím nezmýlil :3:.
10.06.2017 - 19:34 | Filtr
(Lev) Marhon
jéé, já už knížky moc ne, ale moje třetí třída to odstartovala knížkou "cesta do středu země".
díky tomu pak následovalo všechno od sci-fi po pravěk. osada havranů, kapinán nemo, lovci mamutů, dokonce i RUR, válka s mloky nebo bílá nemoc.
pak sem přešla přes detektivky, například deset malých černoušků, k Zeměploše. druhá významná série.
třetí knihou, asi v sedmé třídě, co zůstala v paměti byla sbírka "casiopeia" a čtvrtou "bez domova".
pak se v osmičce významně zapsal všechny knihy Vineou a tím to tak nějak skončilo.
po létech, někdy před deseti lety mě zaujala kniha Muž který sázel stromy a Slunce zapadá na východě - Věra Nosálová.
pak následovalo celestýnské proroctví a atlas mraků.
a díky tomu sem přelouskala Erskinovou.
dneska tu mam už asi pět let načetýho Šamana, ale to jen po kouskách, když si tak nějak vzpomenu.
jinak nejčastěji otevírané knížky-
kameny od A do Z, pozvánka do vesmíru a autoatlas. :4:
10.06.2017 - 19:25 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Mí_lka
Jsem rád, že jsi poukázal na můj omyl! Dnes jsem Khali tvrdil, že jsem četl taky Mayovky (sice jsem je četl ve stejném množství jako Foglara, ale ten měl na mou duši větší dopad, mnohým krásným "naivním bludům" o poctivosti a čestnosti věřím dodnes), ale že je člověk musí číst ve správném věku, protože v dospělosti už mu to nic neříká. A vida, mýlil jsem se. :15:
Příspěvky: 30-6 5-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »