Pár postřehů ajurvédského lékaře


31.05.2017 - 13:00
(Kozoroh) Bosch
Pár postřehů ajurvédského lékaře
Několik postřehů z přednášky Dr.Freje (autora bestselleru Zánět tichý zabiják).

-jediným účinkem sacharidů na náš organismus je energie
-při vyvážené stravě nepotřebujeme žádné doplňkové cukry, ve formě šťáv, sirupů, přislazováním nápojů a to jakýmkoliv sladidlem, pečiva, čokolády či sušenek
-vyvážená strava musí obsahovat dostatek tuků, a sacharidů jen malém množství, např.z rýže, jáhel, ovoce, medu v kaši nebo ve směsi s ghí, protože naše tělo celkově, potřebuje z veškeré přijaté stravy extrahovat objemově cca lžičku cukru denně pro svou správnou funkci.
-veškeré nemoci začínají v zažívacím traktu a střevo, to je náš druhý mozek, viz i aktuální vědecké výzkumy.
-pěstováním obilovin a mléka, začali civilizační choroby
-více než výživová doporučení, je třeba řídit se tím, jak se stravovali naši předkové
-nemyslete na to co jíte, ale jak to jíte a tělo si to samo přebere
-opatření životosprávy jsou daleko efektivnější než léky
-tělo si samo reguluje hladinu cholesterolu, léčí-li nás klasická medicína na cholesterol, ve většině případech budeme mít cukrovku
-vysoký glykemický index působí negativně na slinivku, málokdo ví, že i jasmínová rýže má vysoký glykemický index
-mnoho vegetariánů mají buď podváhu a jsou celkově vyčerpanější, což je způsobeno špatnou přípravou stravy, nebo jsou obézní, což jest způsobeno tím že maso nahrazují sojou a konzumují příliš sladkého, byť v přírodní podobě.
-máme-li silnou imunitu, pak ani paraziti nemají šanci.

Stránka: 2 1
Řazení:
05.06.2017 - 19:58 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » R5
Slyšel jsem o tom od lidí co tam jezdí, v ašramech se sladké koláčky používají jako mana, devotní věc. jako u nás hostie.
Nenadužívají protože na to nemají. Ale krišňáci ti jo ti nadužívají myslím. Jsou na sladké. Kompenzují tím nedostatek sexu tím žrádlem. Sex se u nich moc nedoporučuje ale uho tím chválí krišnu. Blbost samozřejmě.
05.06.2017 - 18:53 | Filtr
(Rak) R5 » Bosch
No, jak jsem psal - záleží na přípravě. U pšeničné mouky klesne lepek po 24h fermentaci na cca 64% z původního množství. V případě klíčení+fermentace je to pokles na 5% z původního množství. když si představíš mix s žitnou 50/50, nebo víc, tak to bude ještě níže.Zdravý jedinec by neměl mít problém.

Půjde to z ledasčeho, otázka je, nakolik to bude pro konzumenta atraktivní (i finančně).

Ketorežim bych nechal Eskymákům, nebo obézním experimentátorům.

Vzpomeneš si na zdroj, kde bylo o tom "jezení cukru z náboženských důvodů"? Dovedu si představit, že si pár iniciativců vzalo až moc k srdci poučku, že sladká chuť je nejvýše postavená...Nadužívání sladkého spíš otupuje.
05.06.2017 - 14:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
dělám to i tak že nakoupím 20-30 housek v bezlepkové pekárně dám je do mražáku a pak 1.5min mikrovlnka. je to jako čerstvě upečené. chce to předtím trošku poprášit čistou vodou z rozprašovače mikrovlnka vysušuje. nemám rád přístroje tohoto typu ale v tomto případě přivírám oči. nic není dokonalé. ale ten výsledek je pak dobrý když si ráno dáš bezlepkové vonící housky na snídani.
tady je dělávají bez kukuřičné mouky což je supr kukuřici v bezlepku nemám rád je agresivní zahřívá dělá špatně na žaludek.
05.06.2017 - 11:46 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Vyzkouším :17: vypadá to dobře
05.06.2017 - 11:35 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Zatím jedu na plackách. Bez kynutí. Čirokové. Mouku z čiroku zaliješ horkou vodou (aby se slepila) ušudláš placky a pečeš já to dělám na plechu bez tuku v troubě cca 12-15 min na 220.
Není to nadýchané jako housky nebo chleba z penamu ale může se to jíst jako normální pečivo. Dělám je asi 5mm vysoké a cca 10cm velké.
Plech pomažu jen trochu olejem. Do placek je dobré dát trochu tuku, másla oleje aby to nebylo tvrdé, sůl koření dle libosti dávám moji klasiku FKK fenykl koriandr kumín.
05.06.2017 - 11:31 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Určitě budu ráda za recept :15: pekárnu mám
05.06.2017 - 11:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
On se velmi obtížně dělá chce to spoustu péče o ten kvásek a to kynutí je náročné na sledování vědět kdy je to akorát.
Zatím nemám vysledovaný postup až budu mít dám vědět.
Ale vím že to jde v pekárně to umí a ten chleba dělá na trávení fakt dobře. Ale malý bochánek stojí skoro 70. Větší chleba i 120.
Zatím nemám ještě ani tu pekárnu ta to usnadní a pak ten kvásek to je lehké mají ho v DM. Sušený. Není bezlepkový ale u kvásku to neva to množství lepku v něm je zanedbatelné rozhodující jsou ty bakterie. Snad porostou na bezlepkových obilninách.
05.06.2017 - 11:20 | Filtr
(Ryby) thééé
Na bezlepkový kvašený chléb jsem nikde nic moc nenašla, škoda. Kromě těsta z pohankové mouky, které se nechá do druhého dne v teple "pracovat", ale to asi nebude to ono.
........
jinak k tomu zdraví, no já to vidím třeba u svých holek - prostě každý máme nějaký start. Jedna mívá občas rýmu max 3 dny, silné vlasy, zdravé zuby. Druhá má zřejmě naprosto rozdílné chemické složení slin - od začátku zoubky šedé, jemné vlasy , imunita špatná , je daleko vnímavější atd. A náš přístup je samozřejmě stejný...
ale prostě každý ten život je jedinečný, ale v tom je asi to jádro. Jde o to, umět nejít proti sobě, proti přirozenému na všech rovinách...
04.06.2017 - 22:52 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » R5
Ten chleba s lepkem nedávám ani když je kvašený ani žito pšenice půl půl.
Prostě lepek je problém.
Kváskový myslím bezlepkový dělají ho v pekárně celiak u nás umí ho výborně.
Ale kvásek neprodají. Musí se vyrobit což jde z rýže například. Asi to půjde i z čiroku který je pšenici chuťově nejblíže a asi i z pohanky to taky půjde.
Pohanka je dobrý základ pro bezlepkové chleby. Pohankové palačinky jsou klasika.
Maso + zelenina je fajn.
Ale když přejdeš na ketorežim pak je to přes silné proklamace různých komerčně motivovaných poradců jako když naliješ do benzíňáku naftu. Kdyby to bylo tak super jak se někde tvrdí proč by u toho hned spousta lidí nezůstala. Nejsou to jen příjemné pocity z ketonů co přichází. Cukry mají své kouzlo.
V indické józe se jedl cukr z náboženských důvodů, otvíral mysl energiím, bylo to jako kokain a když se to spojilo s duchovním úsilím mělo to pro ně asi něco do sebe.
02.06.2017 - 19:29 | Filtr
(Rak) R5 » Bosch
Vysokooktanový benzín není oproti normálnímu výhoda, pokud k tomu není odpovídající kompresní poměr motoru a časování zapalování. I to ryzejší masožroutství (+ pozdější tepelné zpracování potravin) mělo ve vývoji mozku svůj význam. V poměru mozkové hmoty ke zbylé tělesné vyhrávají masožravci. Taková gorila, která je býložravá, je oproti nám 3x robustnější, ale mozek má mít menší a s 3x méně neurony. Potřebuje žrát skoro půl dne, aby pokryla své energetické potřeby.
Přes maso měli naši primitivní předci k B12 přirozeně nejblíže. Dodnes je ho třeba mj. k obnově nervových buněk. Býložravcům vzniká B12 v jejich složitějším trávícím traktu díky bakteriím, ale taky nedělají nic moc jiného, než že se pasou. Vegetariáni nově tvrdí, že prý člověk umí ve střevech to samé, ale to je spíš polokachna. Zapomínají, že B12 se vstřebává na konci tenkého střeva, čili z toho tlustého si ho tělo nevezme, byť ho tam bakterie produkují. Leda že by chtěli konzumovat exkrementy. Na druhou stranu, pokud se dospělý člověk stane vegetariánem, přičemž předtím neměl deficit B12, bude trvat okolo 20 let na přísně vegetariánské stravě, než deficit pozná(za předpokladu zdravého trávení). Tělo ho totiž umí recyklovat (uložiště v játrech, sekrece skrz žluč). Čili, je možné, že vegetarián, který sem tam zobne něco živočišného, nebo fermentovaného, deficit nepozná nikdy.

Zkoušel sis dělat svůj kváskový chleba, nebo to byl kupný? Čistě žitný je mňaga a chutná jak kompost. Půl na půl pšenice-žito je akorát. Kvásek ideálně vychovat svůj. Koupíš celé žito(kvůli enzymům v klíčku), trochu nameleš a dosypeš kupnou žitnou moukou. Na tyhle pokusy se hodí polystyrénová bedna vysypaná pískem, v němž je schovaný topný kabel do terárek propojený s termostatem. Dle nastavené teploty si tam můžeš pěstovat různé modifikace kvásku. Dá se to použít i na dělání tinktur. Kvásek chce teplo, následné kynutí těsta je naopak fajn zpomalit(kynout v lednici). Při jídle tě to musí přirozeně nutit žvýkat a podporovat slinění, jinak je to struska.

Ano, zdravá střeva jsou základ. Ne nadarmo najdeš mezi zrozenci znamení Panny(nebo jím ovlivněnými) hafo chronických lupénkářů, ekzemistů, autoimunitně postižených. Skrz jejich přirozeně citlivou střevní stěnu se projeví excesy v životosprávě razantněji(k tomu ta psychika).

S těmi bylinami - ještě se navíc přešlo na cílené pěstování, namísto sběru z jejich optimálního stanoviště. Bez adekvátního půdního složení nelze počítat s tradovanou silou.
02.06.2017 - 19:25 | Filtr
(Rak) R5 » Buh je tlak
To je pravda a životní rytmus moderního člověka ty přirozené cykly poněkud smývá. K dispozici je celoročně "čerstvá" zelenina a ovoce z jiných destinací. Asi taky disturbance navíc. Spolu se syndromem "plné prdele" určitě. Jak píše Bosch, hlad je zdravější, než přebytek (viz třeba ten hormon leptin)
02.06.2017 - 14:23 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Astarté
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Souhlasím.Na genetiku jsem zapomněla a vzpomněla si poté :1:...
Jelikož každý jsme jiný, nelze nás napasovat do jednotného vzorce na všechno. Já zkouším kde co a hlavně jsem zkoušela . Co prostě funguje na jiného, na mě ne. Třeba zeleninové šťávy mně zhoršily stav, prý jsem si ochladila organismus, ale tím to nebude, protože v mém těle je stále nezjištěný zánět a tělo se v tomto případě nemůže přehřívat.No to jen uvádím, že někteří lidé si tím tak dokonale očistí tělo, že se zbaví třeba i rakoviny. Jenže já třeba dostala i bolesti žaludku a podobné...místo abych se zberchala, jsem lezla po čtyřech :61:...
Prostě nic nepřehánět.Tedy je dobré se vyhýbat těm cukrům, solím, dochucovadlům všeobecně, a tam kde se toto používá při výrobě.Nejsem na sladké, ale když dostanu chuť za dva měsíce na zmrzlinu, tak si jí dám. I ten smažák jednou za čas :4, nebo ujedu jinak.
Včera mi jeden kamarád zrovna psal o tlaku a protitlaku a o přijímání.Jardu Duška mám ráda,i jsem na něm byla, četla jeho knížky a občasně si pustím něco z youtube.O té vodě jsem slyšela a nejen od něj, je to zajímavé, jak se dokáže pod mikroskopem měnit dle našeho rozpoložení :1:. Zkoušela jsem doma i spinování, jen to zase flákám. Budou lidé, kteří řeknou, že je to blbost, já prostě si tak zkouším :1:
02.06.2017 - 12:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » siili
Třtinový je z cukrové třtiny zatímco hnědý bývá z řepy je to jen bílý obarvený.
Já kupuju třtinový demerara.
Rychlosůl dusitan sodný nebrat.

Dusitany totiž v kombinaci s přírodními látkami obsaženými v surovinách (aminy) vytvářejí nitrosaminy a to jsou silné rakovinotvorné látky. Tyto látky se nevytvářejí jen při smažení, ale dokonce i při skladování uzenin a v lidském žaludku. Nutno dodat, že tyto jedy se vyskytují také například v tmavém pivě, ale i v dlouho skladované zelenině a ovoci, jednu z nejvyšších koncentrací zjistily potravinářské kontroly například v již zmíněném “na železo bohatém” špenátu.

Pak ještě tam dávají polyfosfáty ty zadržují vodu takže pak v těle vznikají otoky..
https://mitrovsky.com/2015/11/…
02.06.2017 - 10:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Imunita je v podstatě individuální. Vím sama, jak jsem došla ke svému onemocnění a nevěřím ani, že to bylo z vína a cigaret, které jsem si s radostí někdy (tudíž nepravidelně), dopřávala a vychutnávala. Nejdůležitější je naše spokojenost :3:.
Tedy neříkám, že člověku prospívá jíst fast food, kouření a nezřízené pití a jíst mraky pšenice. Já nepůjdu zase tak daleko do minulosti, ale měla jsem jednu babičku, která tedy byla více jak šedesátiletá, když jsem se narodila. Vyprávěla mně o jejich žití a jejich stravu tvořily výrobky hlavně z obilí a brambor, plus mléko od kravky, či kozy .Zažila spoustu bídy, o nějakých nutričních hodnotách potravin neměli ani šajnu a z vitamínů byly tak jablíčka a zelí a to ne ani pořád. Vlastně převážně mouku jedla do své smrti,a i třeba týden starý chleba z igelitu, někdy s penicilínem, což mě rozčilovalo...byla zvyklá šetřit s jídlem. Minimálně do 75 let jezdila v půl páté ráno hodinu a půl do Motola ošetřovat pacienty...zemřela za deset let.
Z druhé strany prarodiče také v mládí maso neviděli, ani vitamíny, bylo hodně sourozenců, a byli na plackách a bramborách celé dětství. Jejich návyk vydržel i v dospělosti a nikdy se stoly neprohýbaly jídlem a hlavně smaženým.
Pravdou je, že měli všichni dobrý základ zdravějších potravin o čemž dnes nemůže být ani řeč. Dnes už nějaké bio není extra zdravé a jen je částečně eliminováno množství škodlivin.Veškerá semena jsou již chemicky modifikována, než jdou do půdy, tak jakou asi si nesou informaci... Půda je zničená a lidstvo jestli se nevrátí trochu zpátky, prostě pochcípe...
02.06.2017 - 10:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » siili
Ano dá se tak říct. Cukry mění složení střevní mikroflóry ve prospěch těch nechtěných bakterií následně vznikají plísně a přemnožení patologických organismů jako kandidy a spousta dalších které stojí za vznikem mnoha autoimunitních nemocí včetně rakovin.
Doporučuju nic neunáhlit. Podívat se na to kolik cukru člověk denně sní a v jakém složení.
Samozřejmě nejhorší je konzumovat denně více jak 50g (doporučení who max 35g) krátkých tedy jednoduchých cukrů v podobě bílého rafinovaného.
Ten dokáže osmoticky odvádět z těla mikronutrienty což vede po čase k osteoporóze a nedostatku enzymů přenášečových enzymů atd. Doporučuju přejít na cukr třtinový přírodní nikoli jen hnědý řepný což je vlastně jen bílý obarvený aby z komerčních důvodů jen vypadal "zdravě".
Zdravé cukry neexistují a pro vznik cukrovky a civilizačních chorob je v podstatě skoro jedno jestli sladíš cukrem bílým anebo drahým sladem z agave či kokosu.
Ale chuťové preference se změnou na přírodní cukry začnou měnit a člověk časem lépe chutě na rafinovaný cukr odbourává.
Další stupeň je přejít na slazení jen ovocem, rozinkami, přidávat do jídel mrkev, hrášek jsou sladké nebo rýže je sama o sobě taky sladká a dlouho dělané kaše uvolňují rozkládají sacharidy což v ústech sládne a není zapotřebí doslazovat. část slazení třtinovým si myslím že nijak zásadně neškodí sám používám tak2-3 lžičky demerary denně. Občas trochu medu.
Místo sladkostí sušené ovoce švestky rozinky nebo čerstvé.
Tím se po čase upraví mikrobiom střev a imunita začne lépe fungovat, následně vzroste energie.
s tím mám pozitivní zkušenost. Jinak to je jen dočasné neúplné řešení, různé suplementy jednostranné diety hladovky a podobně. Léky nic neřeší. Ve střevech to musí žít aby bylo z čeho brát. Chemie život střev zabíjí.
Poslední stupeň je přechod na oligosacharidy který může nastat ale už i od samého začátku, to jest čerstvá zelenina celozrnné obilniny luštěniny sušené ovoce půst prebiotika typu kvašená zelenina kys zelí pokud sneseš kefíry nebo jogurty v menším množství a s kváskovými chleby jak jsem psal mám dobrou zkušenost (bezlepk). Ty se dají obtížně sehnat u nás je prodávají kolem 70 za malý bochánek.
Plánuju vlastní pekárnu kvásek se dá koupit v DM sušený sauerteig.
Průchová říká že aby člověk byl schopen odbourat přemíru cukrů, potřebuje nejdříve odsolit. Něco na tom je. Makrobiotika je podle mně ortodoxní neřídím se jí i když některé prvky využívám jako například tamari. Dávat pozor na příjem soli nepřekračovat cca 4-5 g denně včetně přidaných solí v polotovarech. Vyhýbat se rychlosolím to je největší hnus způsobuje otoky nasává totiž vodu více než klasická stolní NaCl. Hlavně jsou v uzeninách.
Podobný hnus jsou emulgátory chemické přítomné v mnoha polotovarech. Propašovávají do těla látky které by se tam jinak vůbec díky tělním bariérám vůbec nedostaly a pak vznikají reakce těla což jest vlastně porucha imunity nejčastějším jevem je zánět.
Přemíra soli vede k potřebě kompenzace cukrem.
Ze zkušenosti stačí soli špetečka denně, bílý cukr není zapotřebí jíst vůbec.
Babičky ho neměly vůbec moje se dožila v pohodě 98let.
Je to na dlouhou trať nikoli otázka týdnů ale roků než se člověk dopracuje k tomu že jí "normálně".
02.06.2017 - 09:42 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
Ano v hlavě je jistý druh imunity a pak je i imunita kterou produkují střevní enterocyty. Tam jí je největší podíl.
O stravování předků vyšlo několik zajímavých publikací, když mluvíme o nedávé době je to kniha česká strava lidová což je velmi poučná publikace zabývající se stravou od dob raných předků až po současnost.
Pak na slovenku vyšla kniha o stravování v oblasti kysuc a tam někde je to spíše regionální záležitost i když si lze udělat obrázek.
dr.frej myslí tyto regionální zvyklosti ale i souvislost s dobou kdy začala kultivace obilného zrna. tzv Přechod na sacharidovou stravu, režim trávení.
Tím se naše možnosti značně omezily ale tento přechod si vyžádaly globální ekologické a klimatické změny. Zčásti zapřičiněné člověkem.
Dá se asi říct že jako lovec sběrač žil člověk jako v ráji, než si uřízl větev pod nohama, teda než vykácel lesy pro pasení dobytka a následně pro pěstování obilí. V těch dobách začaly hladomory.
Je otázka jaký podíl na tom přechodu hrála příroda sama a jaký podíl člověk. Ono je to teď už asi jedno. Jsme odkázáni na tesco. O čerstvém co má nějakou energii si většina může nechat zdát.
02.06.2017 - 08:25 | Filtr
(Ryby) thééé
:15:
ti předkové by mě zajímali..a z které doby, a vrstvy..
Ale zjišťuju, že stravování z oblasti, odkud pocházím, takové prosté mi vyhovuje a chutná.
Dlouho jsem stravu dávala na poslední místo, ale nakonec jsem zjistila, že je to sebedestrukce, stejně jako nějaký program v hlavě..no není ta imunita přece jenom zase v hlavě :63:
01.06.2017 - 22:33 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » :):):)
Držím palce.
01.06.2017 - 21:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jsem přesvědčená, že vše je tak, jak má být :1:. Události předchozí mě vedly na cestu poznání. Musím tedy říci, že nejen přes zdraví a dostala jsem dost velkou životní školu :15:.Nelpím, netlačím, snažím se přijímat a netvrdím, že mi to vždy jde,ovšem určitý pokrok tam je :44:... :4:
01.06.2017 - 21:23 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » :):):)
My na to nemáme se něčemu vzpírat na to je pozdě.
Je zapotřebí věci přijímat jak jsou. Ale přitom si zbytečně nezhoršovat.
Žádné rychlé přechody. V takových případech přírodní cesty často klamou člověk totiž neví jak na to i když to mnozí tvrdí že vědí opak bývá pravdou.
Viz steve jobs nechal si radit odborníky na alternativu a už tady není. Kdyby poslechl lékaře měl velkou šanci.
To o té stravě není o stravě ale o osobní transformaci. Člověk se začne pozorovat více vnímat a více si uvědomovat svůj vlastní život, jeho cenu.
A od toho se začne odvíjet to ostatní. Né naopak.
Myslím že mi v této fázi už rozumíš.
01.06.2017 - 19:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Asi se to dá..., jenže já pořád tu disciplínu vůči sobě piluju :61:.Když mně ty jáhly tak nechutnají :25:.
Člověk je sice součást přírody, ale já jsem spíš ta chemická laboratoř.Spočítala jsem litry chemoterapie a vyšlo to dost přes 100 litrů a to jen ta tekutá...k tomu jsou pevná chemoterapeutika ,kortikoidy a antibiotika jak na běžícím pásu.No a jak z toho ven? Je to již dlouho a ty následky jsou.Neměla jsem tenkrát na to se vzepřít osudu a jít přírodní cestou.
Imunitu hodně ovlivňuje i duševní rozpoložení...tam to většinou celé začíná :3:.
01.06.2017 - 19:08 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buh je tlak
To jo ale rozhodně bych nemluvil o optimálním jídelníčku našich předků.
Jedli co měli. A nedožívali se moc dlouho. Výhoda minulosti mi přijde že byla v tom že byl i hlad. To je geniální věc. To asi řešilo mnoho. Většina všech nemocí dneska je z přebytku.
01.06.2017 - 19:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » :):):)
myslím že ano že se to dá. mně trvalo dva roky než jsem skoncoval s lepkem.
ale i teď občas ujedu. s následky.
když je střevní biom slabý pak má problém s kdečím. pořád pak člověk řeší nějaké nemoci.
stačí jednou antibiotika a bývá z toho celoživotní problém, člověk se stává pacient. už ho mají. a pak můžeš hledat čím to.
Člověk je součást přirody nikoli chemické laboratoře. je to v něm jako na zahrádce. světlo vzduch pH živiny kypřit hýbat se..pesticid je na hovno i když si to medicína dneska nemyslí. jednou chemie pořád chemie. dneska tomu bohužel nikdo neunikne už očkování je povinné a tím už malému člověku podkopnou nohy.
01.06.2017 - 17:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » R5
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
nechci vám do toho kecat neb to máte pěkně zanalyzovaný, tak jen na okraj - stravovací návyky našich předků nebyl statický model, ale měnily se v závislosti na ročním období - druh potravy, denní doba příp množství a četnost jídel.
01.06.2017 - 16:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » R5
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:15:
Příspěvky: 35-11 10-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »