Astrologové všech zemí spojte se :)


13.05.2017 - 13:46
(Rak) seven
Astrologové všech zemí spojte se :)
Věnuju se teďka zkoumání tohodle kompozitního koláče. V některých věcech mně přijde celkem srozumitelný, v některých už ne tak úplně (resp. chybí :44: ) - takže bych převelice rád přivítal jakýkoliv názor i myšlenky ohledně smyslu a významu od veleváženého odborného i laického publika ... :78:

Děkuji převelice za rozjetí téhle hvězdné párty :117: :4:

Řazení:
22.05.2017 - 22:43 | Filtr
(Rak) R5 » Petr9
:4: :97: Relativ+koalescent docela dávají smysl. V kompozitu bych se musel více snažit, abych popsal tradované reálie toho vztahu.

Když to člověk srovná s jejich nativitami, tak u koalescentu je vidět, že společná harmonická jedné planety ještě nemusí znamenat blaho, jakmile se to zapojí do celkového obrazu(např. konjunkce Mars+Venuše ve Lvu, která jim oběma drbe do natálně poddimenzovaných míst - u něj slabě podpořené Slunce, u ní napěťová Luna).

:15:
22.05.2017 - 18:20 | Filtr
(Býk) Petr9 » R5
paráda - Diana a Charles jsou ukázkový případ, kde se podělalo co se mohlo (myšleno samozřejmě v kompozitu :4:) ... a uvidíme, co ukáže ten koalescent :)

===

mno. pomalu už se s tím začínám smiřovat :39: ... že místo filozofování o smyslu a nesmyslu to budu muset stejně předělat :61:
22.05.2017 - 17:49 | Filtr
(Rak) R5 » Petr9
Ok, budu k dispozici.

V Solaru je Asc i hrot 1.domu shodný - asi přešli poučku, že Asc=východní bod a dále pokračovali dle toho, jak se Meridian systém určuje.
Myslím, že zbylé domy skrz harmonické počítat nemůžeš, jinak by z toho byl nespojitý mišmaš.

Pro sichr přikládám, jak to v případě domů vypadá u Diany a Charlese...

:4: To je otázka. Řekl bych, že lidi berou, co je a ne vždy chápou, jak moc se mohou v domýšlení významů odvázat(souvisí se způsobem odvození té které varianty). Na zahraniční verzi webu to ale určitě mít smysl bude.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
22.05.2017 - 16:09 | Filtr
(Býk) Petr9 » R5
super díky, ten postup na zaytsev.com vypadá jednoduše a srozumitelně. tohle jsem potřeboval na pochopení :15:
zkusím udělat nějakou testovací verzi a pak se ozvu na otestování, jestli bys to mohl projel přes ten Solar Fire (nemám ho na počítači).

jen se tam na tom zaytsev.com trochu vyhýbavě píše co a jak s domama. koalescentní MC se má spočítat stejným způsobem jako planety; ale zbytek domů se má natvrdo dopočítat od tohoto koalescentního MC a doporučuje se na to použít Meridian/Axiální systém domů, aby se vyhnulo počítání se zeměpisnými souřadnicemi (což sice fajn)(ale v tom Meridian systému vychází ASC mimo hrot 1.domu - a jak teda vlastně spočítat ten ASC v koalescentu? taky stejně jako planety a MC :63:)


ukazuje Solar Fire u toho koalescentu ASC mimo hrot 1.domu? (přepíná to tam nějak automaticky na ten Meridian systém?), nebo domy začínají klasicky od ASC podle zadaného systému domů?
no zkusím zatím udělat verzi, kde se bude všechno (planety i MC+ASC+domy) počítat tím koalescentním způsobem z obou radixů a pak se uvidí, jak se to bude lišit od Solar Fire :32:

===

ten popis od p. Turnovského, jak se v kompozitu odvozuje ASC (Composite - Derived Ascendant) jsem právě zrovna díky němu pochopil :4: ... spíše by mě zajímalo, jestli někdo používá tuhle odvozenou verzi a jestli stojí za námahu ji tady taky přidávat? :25:
22.05.2017 - 14:13 | Filtr
(Rak) R5 » Petr9
Díky, omrknul jsem.

No, s koalescentem můžu pomoct dvěma odkazy a případně i libovolným počtem příkladů(Solar Fire to počítá dle stejné metodiky):
http://www.zaytsev.com/Manual/…
https://www.astrocom.com/astrology/…

Verze kompozitů, co popisuješ, je v Solar Fire jako "Composite - Derived Ascendant". Při vší úctě k Turnovského rozhledu mám s jeho popisy ten problém, že mě často míjí podstata sděleného. Zkusím na to mrknout v duchu reverzního inženýrství...
22.05.2017 - 12:13 | Filtr
(Býk) Petr9 » R5
ke koalescentu se něco málo řešilo kdysi tady:
http://diskuze.najdise.cz/prispevek…

ten výpočet koalescentu - "hledání harmonické řady/společného násobku/který nativity spojí do konjunkce" jsem ale moc nepochopil a nedokážu si to moc představit :/
bych to potřeboval vidět na nějakém praktickém příkladě - nejlépe to ukázat na pár různých nativitách a co z toho a jakými násobky má vlastně vzniknout. pak už bych si to z toho asi nějak odvodil.

jestli víš jak na to, nebo klidně někdo jiný, tak stačí napsat do zpráv a mohl bych to tady pak přidat. stejně teď nemám moc co dělat a jen čekám, než google začne pomalu indexovat www.astro-seek.com :)


a klidně i kdyby náhodou někdo věděl, jak u kompozitu "dopočítat" od midpointu MC i ostatní domy a ASC, ať dá vědět. většinou jsem narazil akorát na "že ostatní domy se dopočítají podle tabulek"; a jediný praktický příklad jsem našel od p. Turnovského na:
http://www.astrologie.cz/texty/…
===
Novější a správnější postup spočívá v tom, že z MC obou účastníků se výpočítá kompozitní MC, z něho RAMC a k němu příslušné domy pro zeměpisnou šířku, která vznikne jako aritmetický průměr zeměpisných šířek míst narození obou účastníků (loxodroma)a pro sklon ekliptiky k rovníku, který se rovná aritmetickému průměru dat a časů zrození obou účastníků. navíc nemusíme setrvávat u třetění domů (Porfyrius), ale můžeme dál používat svůj oblíbený systém. Tím se výpočet kompozitu přibližuje výpočtu RELATIVU.

nový MC: 18°12´ a od něho pro 52°N 11´, sklon ekliptiky (OE) k 9.III.1955
nový AS: 13°50´
===
jestli s touhle verzí kompozitu někdo pracuje, tak bych ji tady taky vlastně mohl přidat.
22.05.2017 - 10:00 | Filtr
(Rak) R5 » Petr9
Jo, za málo. Spíš jsem to měl napsat přímo tobě, ať to nelovíš na fóru.

Neuvažoval jsi, že bys tady přidal i výpočet koalescentu? Mám dojem, že jsem to tady snad i kdysi viděl, nebo se o tom diskutovalo(ještě v dobách, kdy tady občas vegetil mr. Turnovský)
22.05.2017 - 09:29 | Filtr
(Býk) Petr9 » R5
teď jsem se na ten relativ díval a fakt tam byl bug.
díky za echo :15: - nebylo to rokem 2000; ale tím relativním rozpůleným časem, kde to v některých případech vycházelo na půl minuty a ty půlminuty tam dělaly binec.
už je to opravené.
21.05.2017 - 13:16 | Filtr
(Rak) R5
Já ti nevím, jestli se má vůbec cenu s kompozity babrat. Idea je, že to má říkat něco o vztahu 2 jedinců. Co spolu mohou tvořit jako celek atp. V tomhle provedení (skrz midpunkty) je to ale abstrakce mimo reálné pochody na obloze, takže to postrádá dynamiku, která zasahuje život obou jedinců. A dělat na to potom třeba i tranzity...

Davisonova verze(zde jako relativ), už to bere lépe. V čase a prostoru najdeš střed mezi nativitami dvou jedinců - čili dynamika už tam postižena je. Se čtením významu je to všeljaké. Osobně bych se přikláněl k tomu, že si člověk vztáhne výsledný horoskop k těm, ze kterých to počítal a podívá se, kam padají jednotlivé body. Slunce=místo, kudy může skrz vztah proudit nejvíce energie. Luna=operační prostor, který nabízí pocit bezpečí a emoční "výživu"...atd dle tradičních významů planet, ale vztaženo na dvojici. Číst samotný relativ bez vazby na oba původní nativy myslím není ono.

Ještě je zajímavý koalescent, který se počítá z harmonických, ale ten jsem tady na najdise naviděl. Všechno to jsou doplňující metody, které by neměly být nad tradičním výkladem.

Jo a bacha tady na výpočet Relativu. V algoritmu bude chyba, protože to od roku 2000 u některých dat hází odchylku okolo 5° u Luny. Zbytek přitom taky lítá, ale nevýznamně. Týká se to takových anomálií, kdy jsou dvě osoby narozeny ve stejný čas, den i měsíc, ale v jiný rok. Je to drobnost, ale může se stát, že to hne s pozicí Luny v domech.
21.05.2017 - 11:46 | Filtr
(Rak) seven » player
Pluto se jen tak zničit nenechá :4: :4:
21.05.2017 - 11:45 | Filtr
(Rak) seven » Iteza
Souhlasím s tebou, ale ono je obecně vlastně dost těžké u těchto "umělých" horoskopů říct co je ta nejlepší metoda. Vlastně se přikláním k názoru, že každý výpočet v sobě nese jistý specifický typ informace, jehož význam je stejně jako postavení planet potřeba rozklíčovat. Nejsem expert , takže nedokážu přesně říct opravdu skutečné významy relativu, kompozitu atd. , spíše v tom hledám nějaký společný význam, který se prolíná vším. Proto mně zajímají názory publika :2:
21.05.2017 - 11:38 | Filtr
(Rak) seven » Sosna zvlčelý
No, mně by vlastně hlavně zajímaly konkrétní názory na rozložení planet umístění v domech a třeba nějaké vlastní zkušenosti a podněty k těmto významům :4:

Jde mně prostě o syntézu různých názorů, protože třeba 12. dům lze vykládat poměrně široce, stejně tak konjukci lunárních uzlů s osou. Relativ jsem samozřejmně nevynechal, ale v tuhle chvíli mně zajímá právě ten kompozit ...
17.05.2017 - 10:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » player
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Není k tomu důvod. To, že se vědci, respektive spíš věTci rozhodli tvrdit, že je země placatá...eh, tedy, že Pluto není planeta ale trpasličí planeta, na jeho astrologickém působení nic nemění. V astrologii totiž, stejně jako v životě, nezáleží na velikosti :16:...A to považte, funguje i takový paradox, že silné jsou i body, ve kterých není fyzicky lautr nic, jako je třeba Černá Luna, Dračí Hlava...ostatně i Ascendent je důležitý prvek v horoskopu a přitom je jaksi virtuální...
16.05.2017 - 11:42 | Filtr
(Býk) player
Astrologové všech zemí spojte se :)...


...a dejte konečně z astrologie ven to Pluto...
16.05.2017 - 11:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Řešením může být cyklický kompozit. Trochu to rozebírá Robert Hand a jde v něm v podstatě o to, že se navíc řeší, jaký radix je starší a jaký mladší, odkud kam planeta putuje, počítá se reálný midpoint s ohledem na uraženou cestu, tj. nikoliv nutně ten nejbližší. Podobně se to má s MC, spočte se jeho skutečný midpoint, ostatní hroty domů se pak dopočítávají. Pro lenochy, kterým by to přišlo těžké, existuje jedno poměrně jednoduché řešení - cyklický kompozit se srovná s relativem a planety a osy se jen případně prohodí na druhou stranu.

Ale i klasický kompozit má zádrhele - počítat kompozitní osy tak, že se spočtou kompozitní hroty všech domů? Takto je to počítáno zde na najdise. Ale třeba Swiss ephemeris (ze kterých vychází většina astroprogramů) počítají jen kompozitní MC a hroty ostatních domů pak odvozují. Tudíž když vyjde například kompozitní MC ve Vahách, tak jedna verze AS vyjde v Kozorohu, zatímco druhá ve Střelci...což už je krapet rozdíl.
15.05.2017 - 20:08 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
tomu vůbec nerozumím.
15.05.2017 - 16:52 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Mne by zaujala opozice Merkur - Venuše na ose Asc.-Desc. Hlavně z důvodu, že toto dokáže jen kompozit a nějaké doplňkové metody. :3:
Proto radši než kompozit mám zde Relativ (http://astrologie.najdise.cz/relati…).


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Lev Lvu
ukázat kalendář »