Sečtělost, pečlivost ve vnímání a pravopis


07.05.2017 - 14:45
(Ryby) MG34
Sečtělost, pečlivost ve vnímání a pravopis
Napadla mne celkem solidní spojitost mezi tím, jak je člověk sečtělý a jak je pečlivý ve vnímání toho, co čte vers. mezi tím, jak píše (pravopis, styl).

Není to stopro, jsou jisté výjimky, ale jako základní vodítko to není špatné. Jde o to, že ten, kdo čte a nechá to na sebe působit, tak ten pravopis-styl tam většinou sází z fleku automaticky dobře (protože ho má v podvědomí ze všech těch přečtených knížek) - oproti tomu nečtenář nebo povrchní listovač (případně čtenář pochybných webů, kde jsou gramatické chyby "normou") se nemá čeho chytit a pokud nemá pro pravopis nějaký přirozený cit, může s tím mít problém...

Přijde mi to jako docela dobré vodítko na rozlišení lidí v diskuzi nebo při dopisování.

případná diskuse je možná, ale moderovaná

Stránka: 2 1
Řazení:
10.05.2017 - 14:37 | Filtr
(Ryby) MG34 » Loen
No, za sebe mám celkem jasno - nenechat si to vnutit, hlídat si to (ve svém nejbližším okolí) jakoby to byla hygiena...

Možná i proto je důležitá cenzura "mého typu", výběr "společnosti" a také se člověk nesmí bát veřejně s něčím nesouhlasit a něco odsoudit.

Změna pravidel podle nejčastějších chyb je problém, ale s tím nic moc nenadělám, zatímco "to ostatní" si hlídat můžu.
10.05.2017 - 10:29 | Filtr
(Rak) Loen » MG34
Tedy aby společnost byla i navenek obrazem toho, co je stejně potají v hlavách jednotlivých lidí.
...a ne aby obsahy hlav lidí začínaly být obrazem společenského trendu.
------------------------------

To je fakt, ale jak to udělat? :4: Vždyť oni už dokonce mění pravidla českého pravopisu podle nejrozšířenějších chyb :32:

Komunikace probíhá víc na obrazové-asociační rovině - protože je to rychlejší a pohodlnější, nikdo už nemá "čas" a trpělivost denně číst romány ověnčené květnatým jazykem...
10.05.2017 - 09:31 | Filtr
(Ryby) MG34 » Nabi*
Rozumím, mám to s tím negativním ovlivněním spoustou "špatného" textu podobně - kazí mi to "automatiku" a buď se pak musím víc hlídat nebo mi něco taky utíká.
10.05.2017 - 09:24 | Filtr
(Ryby) MG34 » AL8EX
Takže "čtení srdcem" je v tvém podání, že si do textu dosadíš to, co tam není (a co by tam tvé "srdce" očekávalo, aby bylo) - a pak z toho normálně vycházíš jako z hotové věci? Proč tomu pak říkáš "čtení"? Proč ne fantazírování, podsouvání nebo něco podobného?

Lze se "rozhodovat srdcem" - to je směr ze mne ven - rozhodnu se navzdory rozumným argumentům třeba.

Ale číst srdcem? Co to je?

Necítím se být tvým bratrem - netituluj mne tak...
10.05.2017 - 09:24 | Filtr
(Štír) Nabi*
Vliv to určitě má. Ještě bych zdůraznila, že hodně záleží s kým se člověk stýká a je denně nejvíc v kontaktu. Osobně jsem byla v gramatice vždycky ok (krom oddělování vět čárkama, to mi nešlo nikdy), ale musím říct že 8 let ve firmě, kde neustále opravuješ šéfovy čmáranice se nějak podepíše. Hrubky mě z 99% nijak neovlivnily, zato slovosled až běda!!! Nejhorší je to při mluvení. Nechápu, ale fakt mě ta práce u něj poznamenala. Teď pracujeme oba v jiné firmě, ale naštěstí už denně poslouchám úplně jinou češtinu a s ním se vídám mnohem míň (nebo respektive s ním nemusím tolik komunikovat a procházet jeho texty), tak se to snad brzo samo "opraví".
Jinak u psaní se mi líbí, že člověk pozná zpravidla hned (nebo dost brzo) s kým má tu čest a jak je ten druhý naladěný.
10.05.2017 - 07:23 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AL8EX, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jsem někde četl..."ti co tvrdí že něco nejde by neměli obtěžovat ty co to dělají.." ..tož hele brácho, jsme jen lidi...takže nic moc..nic si z toho nedělej, jistě nepochopíš všechno..
10.05.2017 - 07:01 | Filtr
(Ryby) MG34 » AL8EX
"vnímat srdcem" je co? zkus to rozepsat - to mne fakt zajímá, co napíšeš, protože je v tom skrytý chyták

"ruku na srdce" je jen ustálená fráze, která má u osloveného aktivovat sebereflexi - takže tos pochopil špatně...

i technické faktory je samozřejmě třeba brát v úvahu - psaní na nějakém šudlimobilu vers. psaní na pohodlné klávesnici s aktivovanou kontrolou pravopisu
09.05.2017 - 21:56 | Filtr
(Býk) player
No - já teda jsem přečetl více , jak tisíc knih a hrubku čas od času fláknu z toho důvodu , že když píšu , tak jsem myšlenkou napřed a někdy si třeba neuvědomím rod...stane se. Ale když to pak po sobě vidím , tak mě to flákne přes hubu. :3:
09.05.2017 - 17:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AL8EX, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To si piš!!...už to že nejsme schopni vnímat srdcem a místo toho tady používáme ty písmenka je znouzectnost !...ale je to zábava..jsou dny kdy píšu všude jen měkké i a jindy zas tvrdé..asi to koresponduje s tím jestli jsem zrovna natvrdloň nebo na měkkoo :61:

Ale dobrý, právě jsem zjistil, že na měkko se píše se dvěma k ..sláva technice...a samoúpravě textu...nebude trvat dlouho a technika nám bude číst naše myšlenky a vytvářet z nich gramatický bezchybné texty!!! No to bude teprve sranda :44:
09.05.2017 - 17:37 | Filtr
(Ryby) MG34 » AL8EX
Ruku na srdce - není to v tvém podání jen znouzectnost?

Já sám si na tom (svém výrazu) nijak nezakládám, ale prostě si to hlídám a nebojím se z toho udělat závěry i u jiných - něco jako pravidelné čištění zubů, poctivé vracení vypůjčených věcí, atd. Považuju to za jakousi "základní hygienu".
09.05.2017 - 17:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AL8EX, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Něco na tom bude..já nemám vůbec čas číst..a můj pravopis je na prd..ale mám se rád a jsem spokojenej se svým životem :75:..Tož jestli vás někoho naplnilo a zásadně změnilo když píšete jako že škatulky, tak proč ne :46: ..ale jsou věci které jsou v životě důležitý..a ty se nadaj nabiflovat..a dokonce si dovolím hříšnou myšlenku, že člověk "nesečtělý" je často přirozenosti a selskému rozumu blíže, než li "vystudovaný hlupák"

P.s. jsem dyslektik..a je mi šufle jak kdo píše pokud mluví ze srdce a nesnaží se vypadat jako moudro světa.. :74:
09.05.2017 - 17:20 | Filtr
(Ryby) MG34 » Loen
otázka na závěr je celkem zásadní... že by do plynové komory s nimi? :3:

No, vážně se nabízí minimálně jedna věc - naučit se za taková kritéria nestydět. Nenechat si vnutit dnešní rovnostářské klima, které zakazuje se jen špatně podívat na flákače za to, že se flákají (nadsázka).

Tedy aby společnost byla i navenek obrazem toho, co je stejně potají v hlavách jednotlivých lidí.
...a ne aby obsahy hlav lidí začínaly být obrazem společenského trendu.

Resp. alespoň aby v tom byla rovnováha - teď je to vychýlené špatným směrem.
09.05.2017 - 16:53 | Filtr
(Ryby) MG34 » R5
Díky za odkazy, jak bude čas, tak (doufám nejen já) počtu.
09.05.2017 - 16:50 | Filtr
(Ryby) MG34 » tajga
ne, ještě jinak je to myšleno

pokud jde o složitou úvahu - tak kritérium není ani tak pravopis, jako vhodná volba logických slov - příkladem jsou slova jako "možná", "všichni", "nikdo", "nejvýše jeden", "takže", atd. - kdo ty slova špatně používá, tak nejenže správně nesdělí co chtěl, ale naopak to zamlží a co hůř, možná to má sám zamlženo, když má v těchto ZÁSADNÍCH slovech guláš - takže od něj dál...

pokud jde spíše o vyčtené znalosti, tak hraje roli právě pravopis - ukazuje jak pozorně asi kdo četl a jak pozorně to předává

jedině pokud jde čistě o popis vlastní zkušenosti, tak bych pravopis, logiku i styl celkem ignoroval, ale nesmí tam být žádné závěry - čistě popis zkušenosti...
09.05.2017 - 13:40 | Filtr
(Rak) Loen
Tyjo nevím jestli se pouštět do takto zajeté debaty a nevíc bez přečtení 90% komentářů :61:

Souhlasím s tím, že kdo hodně čte, mívá pravopis bez chyby... ale stejně tak to asi nezaručí pravdivost tvrzení vždy a stejně tak lidi co moc nečtou mohou mít pravopis v pohodě.

To, že forma má korespondovat s obsahem.. no... ideálně ano :61:

Znám obsessivce, kteří po sobě všechno čtou snad 100X a furt to upravujou, i blbej mail... tady pro mně potom autenticita projevu trošku padá a mám pocit, že je to o tom, jak chce člověk působit (je to pro něj hodně důležité)

a tady se možná dostávám k tomu, že někomu je prostě putna jak působí na druhé a chce jen něco sdělit...

Já sem třeba gramatické chyby dělala vždycky :61: myslím, že jsem čítávala dost (poslední cca 2 roky je to krize) ... studovala jsem VŠ a to humanitní obor a dokonce sem pslala články do novin :61: ... ale ty chyby sem dělala vždycky a měla sem třeba problém, že když sem po sobě něco četla hned, tak sem je neviděla, protože sem byla laxní a když člověk ví, co píse, pamatuje si to a pak to vlastně znovu "nečte"...

A teď sem skoro 3 roky pryč z VŠ...a na degeneraci mozku je to znát :61: - spolu s tím, že po 9-ti měsících kojení mám fakt laktační demenci a dělám pravopisné chyby a překlepy snad ve všem co píšu... (takže předpokládám že i v tomto textu...a to už sem něco málo opravila :61:)...nehledě na to, že mi dítě skáče po hlavě a kňourá kdykoli sednu k PC :61:

Otázka je, co má být závěrem tvého zjištění? :61: Nečíst příspěvky lidí, co dělají chyby? :61:
09.05.2017 - 01:02 | Filtr
(Blíženci) tajga » MG34
aha, tak jsem to nějak nepochopila předtím. TAkže jde tedy o lidi, kteří píšou význammě myšlenkové texty s neúměrným množstvím chyb. Podle mě bys jim měl spíš pogratulovat, že jsou schopni zformulovat složité myšlenky, ačkoli čtou nanejvýš podřadné weby, to je přece ohromná věc.
09.05.2017 - 00:07 | Filtr
(Rak) R5 » MG34
:4: Škoda, už jsem se těšil.
(Mlčeti zlato)

---------
Trochu jsem šmátral, co lze najít k tématu jinde(viz Disorder Of Written Expression na str.589):
https://books.google.cz/books/…
Vesměs to kopíruje postřehy z úvodu diskuze.

A tady se dá najít vcelku výstižná klasifikace, s čím se čtenář i pisatel potýkají/pracují: https://periodicos.ufsc.br/index.ph…

volně přeloženo...

1. informace (různě získané, včetně těch načtených)
2. struktura (forma logiky v zápisu, nebo při čtení)
3. transakční schopnost (něco jako schopnost pisatele správně zvolit koncept dle cílového čtenáře, nebo z druhé strany - schopnost čtenáře "zařadit" pisatele dle konceptu psaného)
4. estetika (práce s "libozvučností" - důraz na "rytmus" při volbě počátečních písmen, citoslovce, atp.)
5. Procesní schopnost (uvědomováni si, co píšu/čtu + schopnost revize)
08.05.2017 - 20:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pardon za smazání, nevěděla jsem o reakci. Byla to stejně lumpárna, jak jinak.

Psala jsem to sice se smajlem s brejličkama, ale částečně v tom byl obdiv. Všimla jsem si u tebe za celou dobu jen jedné hrubky, íčko to samozřejmě nebylo, jen zdvojené n, kde se to zrovna nepíše :3:
To co já mám v padesáti příspěvcích týdně :6: Jen šťouchnutí že nejsi bezchybný, no nejsi no, vítej mezi lidmi :1:
08.05.2017 - 20:12 | Filtr
(Ryby) MG34 » Koczka.obyczajna
Přesně tak, dělám chyby a nezakládám si na tom, že je nedělám. Odpovídá to tomu, že nejsu úplně pečlivý, jak bych měl nebo mohl být. S případnou kritikou nemám problém.

Ale myslím si, že je to postačující k tomu, aby moje vyjadřování bylo pokud možno srozumitelné.

Rozhodně nejsu ten typ člověka, po kterém je třeba něco složitě luštit a na kritiku on se ještě urazí, že mají čtenáři lépe chápat, co tím myslel.
08.05.2017 - 19:54 | Filtr
(Ryby) MG34 » R5
to není on - sice na mne taky působil dost podobně jako 144 (kterého "znám" teprve krátce) už dřív (naštěstí jsem si to nechal pro sebe), ale není to on :5:
08.05.2017 - 19:52 | Filtr
(Ryby) MG34 » Ase
Z druhé strany s tím nemám problém - často to zažívám, že si mne někdo kvůli něčemu zařadí (někdy oprávněně, někdy ne) - nevadí mi většinou ani jedno - myslels že mi bude vadit?

Naopak nechápu, jak s tím někdo může mít problém - vždyť o nic nejde - je každého nezadatelné právo si škatulkovat realitu jak se mu zlíbí.

A pokud se mi něčí škatule nebudou líbit (někdo třeba preferuje tuny smajlů proti psanému textu a tímpádem mne odsune jako "nepoužitelného") - to je přece taky dobře, ne? Alespoň vím, že tady si rozhodně neporozumíme a můžeme se vzájemně ignorovat...
08.05.2017 - 15:30 | Filtr
(Rak) R5 » Ase
:3: Pan 144 osobně? Vitaj :4:

Osobní hovor je o něčem jiném, než písmenkování, protože se u toho dá lépe "nacítit", jakou formu zvolit, aby ti protějšek rozuměl. Když už někdo píše jako prase - formou i obsahem - o něčem to vypovídá. Dosaď cokoliv od poruchy, lenosti, blbosti, tahání druhých za nos,...
----
doplněk - sečtělost hraje roli, protože stejně, jako se učíš vyjadřovat vnitřní pochody navenek, měl bys být schopen extrahovat i ty zvenčí směrem dovnitř. Práce s psanými informacemi je jednou z forem, jak se v tom dá cvičit, přičemž piluješ i vlastní formu přednesu.

Jak se tady v diskuzi zmiňovala rovnováha mezi formou a obsahem...k tomu druhému bych přidal pojem "informační hustota". Dá se napsat/říct deset vět o ničem, nebo jedna výživná.
08.05.2017 - 14:22 | Filtr
(Býk) Ase
To sem pryšyel predvyesť aký si ti yntelygentní a super keď píšeš bez chibi čy ako? :4:
(bez urážky)

Zober si to z druhej strany, ako by si sa cítil, keby ťa niekto takto škatulkoval len na základe formy pravopisu a prisudzoval ti niečo, čo niesi, len preto, že píšeš tak či onak. Bavil by si sa s takým človekom, keby si vedel, že už dopredu si o tebe navymýšľa nezmysly a jeho filter asi sotva umožní nejakému spoločnému porozumeniu? Boli by ste ako dve ženské ktoré vedú spoločný rozhovor ale každá si melie nezávisle na tej druhej to svoje téma, akoby sama pre seba. Zážitok toto vidieť :4:
08.05.2017 - 09:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Smysl snahy o komunikaci je snaha o porozumění (obsahu). Verbálním projevem se často snažíme přiblížit oslovenému (hrubou mluvou vysvětlujeme dřevorubci, že chceme pokácet tento strom), že se často ve svém úsudku mýlíme je věc jiná (dřevorubec čte Vergilia, či je členem Mensy).
Písemný projev nemá vždy přesného adresáta, pak již je jen a jen na nás, jestli ty perly co házíme jsou v sametovém pouzdře (třeba s chybějící tkaničkou), nebo v mastném pytlíku od bůčku.
08.05.2017 - 08:26 | Filtr
(Ryby) MG34 » tajga
wow - "aby jste" vers. "abyste" a "když bych" vers. "kdybych" mi přijde jako stejná liga :5: (ale nevadí mi ani jedno ze 4 uvedených, stejně jako čárky a moravismy)

mne celkem bije do očí y-i (což si myslím že objektivně) a obecná čeština zejména pražského typu (to je můj subjektivní problém) ...jo a překlepy tam, kde je tím "znejistěn" význam

k tomu obsahu - jak jsem psal už mockrát, forma by měla být odpovídající obsahu - tzn. čím je obsah složitější, tím víc by ta forma měla být dodržena, protože už tak je problém ten obsah předat skrze jeho složitost - tzn. proč to ještě zhoršovat formou?

oproti tomu obsahové banality formu nevyžadují, to je jasné...
Příspěvky: 39-15 14-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »