Siddhi


13.01.2017 - 12:14
(Beran) balschemtov
Siddhi
Nevím jestli někdo z Vás slyšel někdy tohle slovo. Siddhi znamená v překladu "úspěch", který je vnímán podle stupně duchovního rozvoje různým způsobem. V principu se jedná o produkt duchovního života a nikoliv o něco magického.

janma auṣadhi mantra tapaḥ samādhijāḥ siddhayaḥ - schopnosti dosažené prostřednictvím zrození, požití bylin,zaříkání, cílevědomosti nebo stavu sámadhí.

Popíši můj dnešní zážitek, klidně ho můžete považovat za smyšlenku, událost je však pravdivá. Můj kolega má dovolenou a z tohoto důvodu jsem musel odcestovat do města kde máme pobočku, abych ho zastupoval. Po chvíli zvoní telefon a v něm slyším hlas kolegy, který volal v pracovní záležitosti z pobočky vzdálené 50 km od místa kde se nacházím nyní. Rozhovor vypadal asi takto:

On: Ahoj
Já: Ahoj
On: V hlasu je slyšet náhlá nejistota: Kdo je tam?
Já: To jsem já.
On: Ty jako M nebo ty jako kdo?
Já: Já B.
On: Hlas se mu chvěje: Cože? Co tam děláš? V hlase má naprostý zmatek. Vždyť jsem tu teď s tebou mluvil a popíše mi co jsem měl na sobě. Popis odpovídá tomu, co skutečně mám na sobě dnes, ale nemohu se nacházet fyzicky tam, protože se nacházím v městě na opačném konci kraje.
On: Aha - zjevně se rozhodne věc vyhodit z hlavy protože se nechce cítit jako blázen.

Tato siddhi se nazývá manojavah, v evropských poměrech někdy je to známé spíše jako bilokace.

Popíši také jinou siddhi neméně pozoruhodnou. Po delším pobytu v samotě jsem se rozhodl vyjet mezi lidi. Náhodně jsem zakoupil lístek na vlak a vydal se do blízkého města. Při putování ulicí jsem vstoupil do jednoho obchodu, kde byla pouze prodavačka. Navázali jsme hovor a ukázalo se, že žena je spirituálně vnímavá. Probírali jsme různé osobní věci, když žena náhle vyhrkla: Všiml jste si, že během vaší návštěvy zde do obchodu nikdo nevešel? Šlo přitom o poměrně dlouhou dobu asi více než hodinu. Pokračovala a řekla, že je to divné, protože v tuto dobu obvykle bývá obchod zcela plný. Ujistil jsem ji, že důvod je ve mě a že brzy odejdu. Tato siddhi je schopnost dokonale se izolovat od cizích vlivů a zakoušet nerušenost meditace. Je vlastně produktem meditující mysli. Tato siddhi patří k těm, které jsem u sebe odhalil nejdřív, protože mne krajně znepokojovala a chvíli jsem ji považoval za svůj neúspěch. Kdo bych chtěl být sám že? Dnes patří k mým nejoblíbenějším, asi v tom smyslu, že například vím, že nosem lze čichat k vonícím květinám. Podobně je úplná a dokonalá samota je neuvěřitelně sladká a jak je vidět lze ji využít i pro samotu s vybranou osobou. Nemusíte totiž říkat: Pojďme stranou aby nás nikdo neslyšel, ale můžeme samotu vytvořit jako příhodnou a přirozenou situaci.

V současnosti v souvisloti s tím jak přecházím stále intenzivněji k tzv "plain" způsobu života pozoruji výskyt nové siddhi označované jako: agni arka ambu viṣa ādīnām pratiṣṭambhaḥ. Česky jde o kontrolu vlivů ohně, slunce, vody jedů atd. Prakticky to znamená, že sice vnímám chlad, ale necítím ho jako obtěžující, dále bezpečně poznám místo, kde byl po určitou dobu rozdělán oheň a jsem schopen vnímat jeho žár, ačkoliv už nehoří a mohu se u něj dokonce ohřát. Tuto siddhi jsem využil v předešlých dnech v největších mrazech. Ráno jsem založil oheň, ale nikoliv kamnech ale ve vlastním těle. Musím ale přiznat, že to byl fyzicky hodně náročný úkol. Nicméně vydržel jsem bez topení až do odpoledne než zapadlo slunce a měl jsem silné duchovní zážitky.

Mohu popsat i další zajímavé jevy.

Nepíši o tom kvůli nějakému údivu čtenáře, ale prostě proto, že jsem udělal jisté významné kroky směrem ke staré moudrosti a moci a mohu jen potvrdit, že to co nás naši předkové učí prostřednictvím uchovaných zlomků své moudrosti je pravdivé a dostupné každému, kdo má zájem se vydat směrem k vnitřnímu světlu.

Řazení:
13.01.2017 - 13:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balschemtov
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:15: Děkuji. Je to inspirativní. Zase mi došla spousta věcí :27: Možná Tě taky napíšu do knížky k poděkování :17: :62: Mám radost.
13.01.2017 - 13:25 | Filtr
(Beran) balschemtov » .
Chci tím říct, že siddhi nejsou vlastně nic tajemného. Pokud se ztotožním s východní moudrostí, že vysvobození ze samsáry je toliko v našich rukách a chasidským výrokem, že B-h učiní jen zázrak a všechno ostatní je lidská hlava, tak skutečně potřebujeme siddhi jako své prodloužené smysly, signály úspěchu, které nám poskytnou jistotu na další cestě - že totiž používáme-li hlavu dostaví se zázrak zcela jistě. A potřebujeme je zvláště v době jako je ta naše, kdy i odborníci si kladou otázku jak člověk přežije ve světě který se přes veškerý materiální pokrok stal naprostou nejistotou. Siddhi můžou být z velké částí schopnosti, které u sebe považujeme už za automatické a přehlížíme je a ty neobvyklé můžou mít jen ten účel, že se snaží strhnout naší pozornost (jako skutečné synchronní události) na tyto základní instinkty, schopnosti vnímání, cítění, rozumování. Pochopil jsem, že jedna z největších siddhi, kterou má každý z nás je snění. Jako siddhi je však zřejmá až tehdy, kdy pochopíme reálné události jako snění.
13.01.2017 - 13:18 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bard Moe
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No jo, v konečným důsledku a z jistého pohledu vlastně ne :15: :44: Ale krom vize a hledání/tvoření cesty mám ještě takový nepatrný mini-cíl - ať půjdu jakkoliv a kamkoliv, je fajn si to i umět užít. Užít si i ty nejmenší částečky mozaiky :18: Protože ono to shora pak vypadá tak krásně.. :17:
13.01.2017 - 13:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » .
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Bard Moe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ve skutečnosti nejde ani tolik o tu cestu.. :44:
13.01.2017 - 13:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balschemtov
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Souhlasím se vším, cos napsal.

Hlavně: "náš úspěch jako druhu je založen právě na schopnosti sdělovat a předávat si zkušenost života v tomto vesmíru a na této planetě" :15:

Jsem tu teprv chvíli. Hledám cestu, která mi nejvíc sedne. Ale vizi mám, a za tou chci jít. A jestli tam dojdu? Kdo ví... ale já budu vědět, že ta cesta stála za to :15: :1:
13.01.2017 - 13:10 | Filtr
(Beran) balschemtov » .
Zkusím ti jako odpověď popsat obsah tajemství. Není to z mojí hlavy, ale je to pravdivé. Tajemství nikdy nesděluje žádný učitel ani mistr. Nesděluje ho, protože žádné tajemství ve skutečnosti není. Tajemství je pouze na straně posluchače nebo diváka. Je to jeho projekce své nevědomosti, nezkušenosti do sdělované skutečnosti. Tam kde existuje zkušenost neexistuje tajemství. Hledím-li do temného zákoutí představuji si přirozeně rizika. Tato rizika jsou skutečná tajemství, ale realitu zákoutí poznám pouze vydám-li se do něho. Také bych rád připomenul skutečnost, že náš úspěch jako druhu je založen právě na schopnosti sdělovat a předávat si zkušenost života v tomto vesmíru a na této planetě a nejůspěšnější v tom byly vždy ženy.
13.01.2017 - 13:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tulačka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Promiň, že to píšu až teď a navíc úplně mimo mísu tématu, a snad i v nevhodnou dobu... protože jinak se vystavuji nebezpečí, že bych to zase zapomněla :61: ...

Ale... miluju, jak píšeš. Ty totiž nepíšeš, Ty v diskuzích tančíš jako Bohyně. Nikoho takového neznám. Pro mě jsi unikát, který mě přivádí v neustálý úžas.
Díky :17:
13.01.2017 - 13:00 | Filtr
(Beran) balschemtov » Buddha/2
No vážně byly jich dva balíky.
13.01.2017 - 12:59 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » balschemtov
Tak to sis musel vyčarovat plačky i s ponožkami. :5:. Ty být veliký čaroděj :76: :4:
13.01.2017 - 12:59 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balschemtov
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Rozumím. Zajímavá cesta. :1: Popřemýšlím o tom později více. :17:

Já jsem osoba, která si střeží své bezpečí - snad kvůli předchozím zkušenostem. Uvědomila jsem si, že u mě platí: čím víc se vystavuji neznámým lidem na odiv tím, kdo opravdu jsem, tím míň jsem jim pak schopná ´pomoci´. A skutečně, jak tu zaznělo - ti, co něco opravdu umí, se většinou neukazují. Lidé si je nachází sami. Mám kolem sebe dost lidí, které bych opravdu označila za mistry. A to jsou lidé skromní, tišší, veřejnosti neznámí. Ovšem když přijde "na věc"... nestačím mrkat :15:

Když mlčím a jen se dívám, maximálně sem tam něco naznačím... ti správní se chytnou a pokračuje to dále. Daleko víc do hloubky, přijde mi.
Kdysi jsem mívala hodně tendence o podobný druh osvěty, dokonce i tady (nutno podotknout, že jsem na to šla vždycky víc špatně než dobře), a pěkně jsem si nabila čumák. :4: Ale to se netýká jen hlásání něčeho na veřejnosti. Ono stačí se otevřít nesprávným lidem a už se to veze.

Jinak se mi ale Tvůj přístup v něčem dost zamlouvá :15:
13.01.2017 - 12:56 | Filtr
(Beran) balschemtov » Buddha/2
Hele včera jsem dostal ty ponožky:) Když mi je ten člověk cpal musel jsem se tomu vážně smát:)
13.01.2017 - 12:53 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
V překladu úspěch ?
Znám to slovo ve významu zvláštních schopností.
A lidé,které považuju za nejmoudřejší, bez výjimky říkali, že s nimi je spojené veliké riziko. Tedy ne ve schopnostech samotných, ale v člověku, který není na té úrovni aby odolal pokušení (tedy egoistickému použití).
13.01.2017 - 12:52 | Filtr
(Beran) balschemtov » Bard Moe
Jistý zenový mistr, vždy na všechno odpovídal tak je to... Jednou ho někdo obvinil, že je otcem dítěte nezletilé dcery. Odpověděl opět tak je to... A od té chvíle za ním nikdo nepřišel. Měl ale doma to dítě. Někdy přemýšlím, jestli říkal: Óm tat sat. Myslím, že to můžeme dělat všichni stejně. Výsledky budou šokující, protože "pravda vždy zvítězí a síla karmy je neomylná".
13.01.2017 - 12:49 | Filtr
(Beran) balschemtov » .
Jeden z produktů, řekněme určité formy askeze (já to slovo nemám rád a říkám spíše plain životní styl), kterou-ý žiji je zásadní zjištění, že jsem úplně zlikvidoval, zkonzumoval něco čemu bychom mohli říkat "soukromé tělo - privat body" nebo "obal soukromí". S tím jak tento pocit privátna jako práva týkajícího se já slábnul a slábne není nic co bych považoval za skutečně intimní, soukromé. Je sice složité dostat se do přímého kontaktu se mnou kvůli oné siddhi vytvářející jakýsi kruh samoty, ale pokud se to stane tak první co zjistíš je že můj dům je vždy otevřený dokořán a dům v němž žiji je prodloužením mého těla. Vždycky říkám, že to není můj majetek, ale můj symptom.
13.01.2017 - 12:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bard Moe
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Peťa Osek, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
děkuji za vysvětlení, bohužel nechápu proč si myslíš, že "mistři" si budují svůj život a chrání si maximálně soukromí? Znáš takové osobně?
13.01.2017 - 12:43 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Peťa Osek
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Bard Moe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To bylo míněné spíš v souvislosti věty, které jsem uvedl posledně. Většinou si "mistři" drží svoji moc i tajemství velmi pečlivě. Doslova na sebe nechtějí upozornit. Budují si svůj život a nemají tendenci nechat vstoupit do něho náhodně! někoho jiného. Proč taky. Ohrozili by tím potenciálně sami sebe. Jsou mistři záměru - a nikdy nedělají nic jen tak.
13.01.2017 - 12:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Chápu, znám (i když ne u sebe), obdivuji... obdivuji ale hlavně odvahu, s jakou informace veřejně sděluješ :1: Viz výše.

Motivační účel vesměs chápu. Má zkušenost je ale taková, že na takové věci veřejná osvěta není potřeba. A navíc, takto diskrétních informací (a pro mne tohle, cos psal, opravdu diskrétní je), se dá poměrně snadno zneužít v mnoha podobách a obrátit je proti tomu, kdo je vyslal.

Takhle - nepochybuji o tom, že by ses nedokázal bránit.
Nicméně s těmito věcmi, ať už se zrovna dějí mně nebo ne, mám spojené hlavně dva pocity - obrovský respekt a pokoru. A proto si dávám pěknýho majzla, komu je sděluji.

Jen píšu, jak to cítím. Rozhodně Tě od šíření nechci nějak účelně odrazovat. Mě to obohacuje. :1:
13.01.2017 - 12:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » balschemtov
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Bard Moe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A já s Tebou prakticky ve všem souhlasím. V prostoru, který je mimo problémy, nemají problémy význam. Člověk se nad nimi maximálně pousměje.

Po životě po nás zbyde jen čárka mezi datumem narození a datumem úmrtí. V eónech času vesmíru, velikosti populace a v této souvislosti; jsou i logicky úsměvné. Ve skutečnosti je to ale osvobozující.

Neobviňuji, jen se ptám na pravý záměr. Jelikož člověk Tvého smýšlení, klidu v sobě, nedělá nic náhodně. Motivovat ostatní, dobrá tedy - ale proč máš tendenci vůbec motivovat? (A opravdu podotýkám, že se ptám ne z důvodů osočovat /což asi ani není správné slovo/ nebo nějak zpochybňovat. Ale spíš, že mě to opravdu zajímá.)
13.01.2017 - 12:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bard Moe
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Peťa Osek, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak jsem asi špatně pochopila tvoji větu"proč má potřebu na sebe upozorňovat"
13.01.2017 - 12:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Peťa Osek
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Bard Moe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
O zviditelnění sebe jsem neřekl nic. Nebylo to tak myšlené. Ale proč by měl někdo tendence dělat osvětu?

Řekněme staří toltékové - jejich šamani, byli filozofie, že "chceš-li mířit vysoko, musíš zpívat potichu."
13.01.2017 - 12:30 | Filtr
(Beran) balschemtov » Bard Moe
Je to motivační důvod. Sleduji, že stále více lidí tráví život na internetu ve virtuální realitě. Existuje však ještě jiná realita, kterou jsem tak trochu opustili. Pobývá-li člověk v ní alespoň občas zjistí, že otázky, které si tu mnozí z nás kladou prostě nemají odpověď. Jsou totiž samy v sobě zcela nesmyslné. Týkají se různých osobních důvodů jako je úspěch v partnerství, finanční zabezpečení a pod. Odpovědi jim pak poskytují lidé, kteří si umně ale bez vnitřní siddhi osvojí nějakou techniku a rozvíjí se spirála nevědění a falešných nadějí. Myslím, že je čas otevřeně říkat, je tu i jiná realita. "Nová země" nepřijde, ale je tu pořád. Proto o tom mluvím. Siddhi nejsou žádné nadlidské schopnosti. Může a má je skoro každý, ale skutečným úspěchem jsou pouze tehdy rozumíme-li jim jako svým skutečným úspěchům.
13.01.2017 - 12:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bard Moe
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Peťa Osek, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
podle mého názoru nejde o zviditelnění sebe, ale o osvětu :29:
13.01.2017 - 12:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Peťa Osek, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Je to velice zajímavé a cítím z tebe tak neuvěřitelnou pokoru, která se může přenášet dál a proto je tak dobře, že se s námi dělíš o své pocity a zážitky.
DĚKUJI :17: :17: :17:
já mám zkušenost s deja vu, už se tomu ani nepodivuji, ale na začátku-chodila jsme jak v mrákotách a nemohla myslet na nic jiného..
bohužel stále nevím jestli a co mi to napovídá, snad až přijde ten správný čas :78:
13.01.2017 - 12:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Bard Moe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vzhledem k tomu, že moji předci byli schopni něčeho podobného, tak nemám problém Tvá tvrzení přijmout. Avšak stále mě zaráží motiv toho, proč zde něco takového píšeš. Nepředpokládám, že by to bylo z rozmaru. Nepředpokládám, že člověk, který se duchovně dostal do této sféry, má vůbec potřebu na sebe upozorňovat - veřejně. Proč tedy?
Co je záměrem?


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »