Aplikacni a separacni aspekt


12.12.2016 - 11:13
(Střelec) LadyLyanna
Aplikacni a separacni aspekt
Aky je rozdiel medzi apikacnym a separatnym aspektom.Maju aplikacne aspekty vacsi vplyv na cloveka ako separatne? :74:

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
07.11.2018 - 11:20 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
astrologie je o cyklech
aplikační aspekt značí že jeden cyklus dobíhá, završuje se poslání
separační znamená že začíná cyklus nový, nová myšlenka, nové poslání
samozřejmě s tím co máš a co sis do doby separace uvědomila, co jsi dokázala v předchozím cyklu zpracovat, cos dotáhla do konce
nedodělky se přetahují do cyklu následujícího jako součást našeho jáství
07.11.2018 - 09:25 | Filtr
(Rak) aktigram » Bosch
jejej to si ma potešil a hned po ránu. :1:
06.11.2018 - 22:43 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
když převládají separační pak máš už vyřešeno :15:
"netreba nič meniť" můžeš začít vše odznova z čisté vody
06.11.2018 - 21:07 | Filtr
(Rak) aktigram
Viem že je to stará diskusia, ale prišla som na to že ja vlastne neviem nič zmeniť vo svojom živote lebo prevladajú separačné aspekty, alebo sa mám na čo vyhovoriť?
18.12.2016 - 22:27 | Filtr
(Rak) Loen » Petr9
:75: :15: :15:

mám snad všechno aplikační... takže du .... raděj stavět sněhuláka... :32:
18.12.2016 - 20:31 | Filtr
(Býk) Petr9 » Sosna zvlčelý
fajn přehled :15:

jsem to mezitím doplnil přímo i k jednotlivým aspektům, jestli se jedná o Aplikační/Separační ... aby se to nemuselo nikde složitě rozklikávat
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
14.12.2016 - 15:44 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Zkusím ještě trošku rozepsat tu Aplikaci a separaci dle nějakých nalezených poznámek:

Aplikační aspekty
Aplikace posiluje aspekt, ukazuje na události osudově závažnější, které se mají vyplnit v budoucnosti.
Aplikační aspekty pak dále můžeme dělit několika způsoby:

1. Z hlediska přibližování:
a) jednostranné - rychlejší planeta dohání pomalejší, obě jsou v přímém pohybu (např. Luna dobíhá v konjunkci Slunce) Rychlejší planeta uskutečňuje aspekt (vysílač aspektu), pomalejší planeta jej přijímá (přijímač aspektu).
b) vzájemné - jedna z planet je retrográdní, druhá v přímém pohybu, navzájem se přibližují do aspektu (Luna konjunkce Venuše re) - toto působení bude silnější, než předešlé, protože aspekt uskutečňují obě planety!!!

2. Z hlediska uskutečnění aspektu:
a) úplná aplikace - aspekt skutečně nastane, rychlejší planeta dohoní pomalejší v přesném aspektu - působnost bude silná.
b) poloviční aplikace - aspekt nevznikne (např. Venuše při přechodu z retrográdního na přímý pohyb nebude dostižena Jupiterem), ale pomalejší planeta dosáhne v budoucnu alespoň ekliptikálního místa planety rychlejší - výsledné působení bude spíše zdání, příslib, který však není zcela naplněn. (Planeta, která změní směr pohybu naznačuje oblasti nebo osoby, které způsobí překážku, pro kterou nedojde k dotažení věci do konce.)
c) neúplná aplikace - přesný aspekt nejen nevznikne, ale rychlejší planeta nedosáhne v budoucnu ani místa pomalejší planety. Toto nastává zejména při změnách směrů pohybu u opozic, v konjunkcích nemůže prakticky nastat, dříve či později bude vždy dosaženo na ekliptice místa kde v nativu stála planeta pomalejší. Avšak je třeba nenechat se tímto zmást, protože k přesnému aspektu došlo kdysi v době před naším narozením a proto pociťujeme již jen nějaké dozvuky (ozvěnu) a působením se pak tento aspekt podobá aspektu separačnímu. Projevuje se napětím, ale bez výrazných změn, nebo se zmateným výsledkem.

Dále je třeba rozlišovat, která planeta je vysílačem aspektu (uskutečňuje aspekt) a která přijímačem aspektu. Vysílač aspektu uplatní svůj vliv silněji, představuje osoby a věci, které předpokládaný výsledek uskuteční (v dobrém i zlém v souladu s povahou aspektu). Místo, odkud aspekt vychází (dům, znamení, jakému domu vládne) udává výchozí působení, příčinu. Místo, kam aspekt směřuje (dům, znamení, jakému domu vládne) ukazuje na oblast (osoby, věci), na nichž se změna projeví. Aspekt se plně projeví jen tehdy, když i aspekt bude úplný.


Separační aspekty
Separace oslabuje aspekt a ukazuje na fakt, že naplnění aspektu nastalo již v minulosti, čímž pro přítomnost vznikla dispozice s osudovými následky.Proto jsou následky separace slabší, pomíjivější, vybíjejí se v následcích, nikoli v příčinách.
Tyto aspekty je možno posuzovat stejně jako aplikační, ale s opačnými účinky:
1. Z hlediska vzdalování:
a) jednostranné - rychlejší planeta odchází z aspektu (Luna se vzdaluje z konjunkce se Sluncem).
b) vzájemné - jedna z planet je retrográdní, druhá v přímém pohybu, navzájem se vzdalují z aspektu - toto působení bude rychleji slábnout než předešlé.

2. Z hlediska uskutečnění aspektu:
a) úplná separace - aspekt skutečně nastal, byl překročen, rychlejší planeta aspekt opouští - působnost bude slabší, neúplná, vyplní se předpoklady pouze částečně
b) poloviční separace - rychlejší planeta opustí orbis aspektu, ale změní směr pohybu a opět nastává aspekt, tentokrát však aplikační - aspekt bude působit časem silněji, jeho síla s časem narůstá (Později sklidíme, co jsme dříve zaseli).
c) neúplná separace - rychlejší planeta v separaci změní směr ještě před opuštěním orbisu aspektu a změní se na aplikaci - působení bude silné, vlivy zesílí a utvrdí.


V případě posuzování aspektů by měl astrolog sledovat, zda nedojde vlivem směru pohybu planety k vícenásobnému aspektu, protože tím se může výrazně změnit způsob jeho charakteru a projevu a tudíž i interpretace.
13.12.2016 - 14:27 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » dan162
Na zácpu je dobrý gutalax. Nebo šaratica. :40:
13.12.2016 - 14:02 | Filtr
(Rak) dan162
Mnoho ze zde psaného přesahuje mé znalosti/zkušenosti, ale u tranzitů mohu popsat rozdíl i zevnitř. Aplikační se zahušťuje, jako když auto přijíždí k posluchači, je hlasitější (Dopplerův efekt). Události odpovídající tranzitnímu aspektu přicházejí častěji. Připodobnil bych to ještě k zácpě, do které přijíždíš, auta postupně zpomalují, ach jo, to zase bude zpoždění :-( člověk není ještě na aspekt připravený, teprve se formuje, plesk a prásk !

Separační aspekt je vyjíždění ze zácpy, ještě nejedeš moc rychle, ale zlepšuje se to. Období přizpůsobení se aspektu, naučení se, přijetí jeho energie máš za sebou, není tolik v tobě co opravovat. Zanedlouho mi končí opozice Pluta na Měsíc (asi za 14 dní), ale už nyní asi dva dny cítím návrat radosti, energie, chuti, pocity se mi vrací.
13.12.2016 - 10:11 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Hledal jsem a našel velmi pěkně zpracované působení aspektů v Příručce nativní astrologie 2/3 (část 3.) od Jindřicha Šoba. Ten tam právě dobře rozebírá působení aspektů v různých podobách, třeba přenos působnosti aspektu dvou planet třetí planetou atd. Opravdu pěkné a srozumitelné zpracování. :15:
https://www.absi.cz/absi/eshop/…
13.12.2016 - 08:39 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
V horárnej a elekčnej astrológii sa berú do úvahy hlavne aplikačné aspekty, pretože sa vzťahujú na budúcnosť, takže či sa jedná o otázku, alebo začiatok nejakej udalosti, zaujíma nás hlavne budúcnosť. Separačné aspekty sa vzťahujú v tomto type horoskopov na minulosť, čo môže poslúžiť v horárnej astrológii na posúdenie, či je daná otázka regulárna.
V natívnej astrológii sa aplikačné a separačné aspekty čiastočne dajú využiť pri progresívnych horoskopoch, napríklad pri metóde tranzitov, alebo sekundárnych direkcií. Keď sa napríklad blíži tranzit k exaktnému, tlak (v dobrom aj zlom) narastá, ak sa separuje, tlak postupne klesá, alebo napríklad pri tranzitoch Marsu sú dôležité hlavne aplikačné aspekty, často pôsobia v predstihu. Neznamená to ale, že pri separácii nemôže nastať udalosť s daným tranzitom súvisiaca. V radixe až taký význam aplikačné, alebo separačné aspekty nemajú, alebo ešte nevieme, ako ich v danom type horoskopu posudzovať. Našiel som v starších textoch, že im prikladali váhu aj v radixe, ale boli to len akési útržky, takže neviem vo všeobecnosti ako ich uplatniť.
12.12.2016 - 21:59 | Filtr
(Blíženci) předsedkyně SVJ
osobně bych aplikace/separace nechala tam, kam patří - do horárů, elekcí, dekumbiturů, mundánních horoskopů. každé 2 planety ve whole sign (v čj "přes znamení") aspektu k sobě nějaký vztah mají, a hlavně důležitá je recepce mezi nima. když 2 planety jsou v "neharmonickém aspektu", ale je mezi nima silná recepce (např. venuše v beranu/mars ve vahách, nebo merkur v rybách/jupiter v blížencích = všichni v exilu, ale navzájem v recepcích), pořád je to lepší, než když planety jsou v harmonickém aspektu, ale zároveň v negativní recepci (merkur v býku/mars v rybách, slunce ve štíru/luna ve vodnáři atd.) - tyhle věci většinou nativitu nějak výrazně neovlivňují, ale když se stanou chronokratory (ve firdariích, profekcích, soláru), člověk to většinou dost výrazně pocítí.

jinak teorie je taková, že aplikační aspekty v NATIVITĚ by se měly projevovat výrazněji než separační, měly by označovat situace, které se v průběhu života teprve v úplnosti rozvinou, zatímco separace jaksi přežívají na někdejším statutu quo (=k aplikačnímu aspektu většinou v progresích dojde v prvních letech života)... nevím, upřímně v radixech s tím takovou zkušenost nemám, když už, tak bych řešila PRVNÍ aplikační/separační aspekt důležitých planet (minimálně u luny se to tak řeší) - takže pokud je slunce na 5° berana, mars na 7° berana a saturn na 8° berana, tak bych aplikaci slunce/mars brala za důležitější než slunce/saturn, ptž slunce/mars se dokoná dřív.... ale jak říkám, v nativitách to až takový rozdíl nedělá. hlavní je, aby planety byly v souladných znameních (tj. aby se např. trigon slunce/mars dokonal v ohnivých znameních, nikoli na hranici, např. (slunce 30° střelce/ mars 1° býka). kdykoli mezi planetama je aplikace, tak období, kdy se aspekt dokoná v progresích, nebo když k němu dojde ve firdarii, bývá obdobím, kdy se povaha (=esenciální /akcidentální hodnost) těchto planet ukáže v "plné kráse".
12.12.2016 - 16:16 | Filtr
(Býk) Petr9 » Sosna zvlčelý
tojo, u těch retro pohybů tam nastává občas dobrý cirkus, když ten retro/přímý pohyb začnou střídat navíc obě planety ... a můžou tam nastat vtipné situace :)

= separační aspekt, který vlastně ani nenastal a planety se zatím nepotkaly a už se rozdělily ... ale stejně se potkají v budoucnu v aplikaci

= aplikační aspekt, který nastane ale až po několik otočkách a změnách pohybu


skoro jak ze života :DD
12.12.2016 - 15:26 | Filtr
(Lev) Orfanikus
Aplikace nabíra na síle,takže určitě je beru vážněji.
12.12.2016 - 11:25 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Zkus si separační vliv představit jako něco, co se již stalo. Stalo se dříve, než jsi vstoupila na scénu (což skutečně často bylo, přesný aspekt nastal před narozením). Ty nejsi u té události, nemůžeš ji ovlivnit, vstoupit do ní, ale následky pociťuješ. A ten aspekt se pak projevuje v tendencích, u nichž ani netušíme, kde mají svůj původ.
U aplikačních aspektů ten původ známe, akce, čin, to vše teprve nastává. A proto je takový aspekt považován za "silnější". Ale to silnější je dosti zavádějící, protože separace může jít z podvědomí a to má jak známo velkou moc, takže nepodceňovat. Proto nám separační aspekty dávají mnohdy tu správnou odpověď, když něco činíme, aniž bychom si uvědomovali příčinu.

A to ještě je možno dělit aspekty nejen na aplikační a separační, ale i plnohodnotné (k přesnému aspektu skutečně došlo/dojde) a neplnohodnotné (planety se přibližovaly k přesnému aspektu, ale jedna přešla do retrográdního pohybu a přesný aspekt se neuskutečnil), jindy je aspekt vícenásobný (opět vliv retrográdní planety - ten je velmi siný!!!) atd.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »