Mozková mrtvice


13.11.2016 - 21:04
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Mozková mrtvice
Máte někdo osobní zkušenost? Jakoukoliv o kterou se můžete veřejně podělit? :63:
Dneska sem byla za kamarádkou v nemocnici, která jí prodělala ve středu...zatim nevím jak dlouho trvalo než se k ní dostala pomoc, protože žije sama, tak to bylo trošku dramatický. To píšu proto, že vím, že rozhodujou minuty.
Má nepohyblivou pravou stranu (obligátní pravej koutek úst teda nevisí). Je při vědomí, komunikuje očima, usmívá se, zamračí se, občas ze sebe dostane ano x ne ale mluvit bohužel nemůže. A "vzteká se" protože hrozně moc chce něco říct - papír + tužka zatím nic moc. Zatím je na JIPu, takže je jasný, že je to jen o tom přijít, zkusit komunikovat aby měla kontakt atd...
Uvítám každej tip...pokud možno nějakou osobní zkušenost protože na netu samozřejmě hledat taky umím.

Jinak prognoza víceméně optimistická - info mi samozřejmě nic moc nepodali, neb nejsem příbuzná ale sestra "pustila" info, že 1) dostala se z bezvědomí v kterým jí našli, což je úspěch, 2) je mladá (52) takže šance je tím pádem větší.


...a mě to tak vyplašilo, že sem si od tý doby nezapálila (už třetí den - ona byla silná kuřačka)

Tak sem se vypovídala a snad dneska usnu konečně. :74:

Řazení:
13.02.2017 - 16:24 | Filtr
(Lev) Zaia
Ahoj, možná si tohle ještě přečteš, ikdyž píšu po několika měsících od Tvého příspěvku. Dělám kraniosakrální terapii, jsem terapeutka a s mozkovými příhodami mám zkušenosti. Tahle metoda na to moc pomáhá. Pomohla lidem s částečným ochrnutím se zcela nebo téměř zcela uzdravit. Pokud bys chtěla můžeš dát kontakt Tvé kamarádce, lze mě najít na internetu, mám web, stačí zadat moje jméno Zdeňka Ocelíková a vyjedou moje kraniosakrální stránky. Tu metodu i školím, takže s ní mám bohaté zkušenosti, vedlejší účinky nemá žádné a je dokonce i příjemná. Pracuji v Praze a v Řevnicích :3:
23.11.2016 - 12:22 | Filtr
(Rak) HappyLu » Hustokrutě obscénní Morti
zítra se Ti zeptám na reflexní masáže přímo po CMP,máme ve škole výborného lektora.
23.11.2016 - 12:04 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Tak já s ní vždycky jakože cvičim...pokaždý jí vrazim do ruky takový ty balonky ať s nima koulí, protahuju jí nohu, tu nepohyblivou ruku masiruju, protahuju ohejbám atd...vlastně nevim co mám dělat. Procvičíme vypláznutí jazyka, šahání na nos a takový ty drobnosti...to je nejhorší, že člověk vlastně neví no...
23.11.2016 - 11:55 | Filtr
(Rak) dan162 » Hustokrutě obscénní Morti
paráda ! :1: Jen tak dál !
23.11.2016 - 11:46 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Děkuju za reakce. :35:
Takže...zplnomocňování zatim řešit asi nebudeme...sestry komunikujou normálně a docela to funguje.
Průser sou jiný věci - její nefunkční dcera jí tam nanosila bonbony a podobný nesmysly - a ona cukrovkářka je prostě sežrala. Výsledek? Píchaj jí inzulin. No trefilo by mě. Doteď jí stačily léky.
Přesunuli jí na Oddělení následné péče. V neděli večer - málem mě trefilo. Připadalo mi, jakože to je fakt konečná - že už jí odepsali. Na rehabilitaci prej za ní nikdo nechodí - nevim ovšem jak moc je ona spolehlivej zdroj informací. Zejtra se zeptám sestry jak to je - zatim sem je nechtěla prudit a navazovala přátelskej kontakt. :20:
Nicméně včera došlo podle mě trošku k průlomu. Do teď mluvila jen takový útržky. Joooo, ne, jéééé, co to? a podobně. Včera sem jí masírovala nohu takovým balonkem ježatým a ona najednou "nech toho", řikám proč? "protože fuj" - obě sme zůstaly čučet, protože to bylo normálně zřetelný :75: Přinesla sem jí malý rádio do uší, ukazuju jí jak se ovládá a aby mě slyšela nedala sem jí ještě sluchátka - kroutí hlavou, že to nejde, řikám nemáš to eště v uších, plácla mě přes ruku "ty vole" a smála se jakože nasraná, že z ní dělám blbce.:61:
A taky už je za pani mlsnou...jídlo jí nechutná ale šunčičku a lososa to by žrala všema deseti :61:
Takže sice tam leží asi tak nějak skoro bez péče ale fakt teda zlepšení maximální... :75:
22.11.2016 - 22:02 | Filtr
(Lev) Iwetka :-F
Já mám osobní zkušenosti s mrtvicí poměrně bohatší než normální běžní smrtelníci - jsem klinická logopedka a prošla jsem si za svou sice krátkou dobu své praxe hodně zařízení s lidmi po CMP (mozková mrtvice). Bylo by toho hodně, co je potřeba zajistit, aby byla připravena, co nejlepší cesta zpět. Rozhodně doporučuju se poptat jestli je v dosahu JIPky klinický logoped. Ne každá nemocnice ho má (nemůže si ho dovolit), ale pokud je v iktovém centru, tak by tam měl být. Klinický logoped může rehabilitovat řeč, porozumění, písmo, kresbu v podstatě od procitnutí z bezvědomí. Prošlo mi rukama poměrně hodně lidí, takže když nebudete vědět, co a jak, dejte mi vědět.
22.11.2016 - 17:13 | Filtr
(Rak) HappyLu » charri
lidé se dokáží podepsat i levou rukou,pokud mají pravostranou parézu :29:
22.11.2016 - 14:26 | Filtr
(Býk) player
Mám.

Manželka mého spoluhráče. Bylo jí pouhých 43 let. Krvácela bohužel nad ránem v koupelně , pravděpodobně 2 a půl hodiny. Vyhlídky byly dost černé. Byla na tom hůř , než tvoje kamarádka.
¨

Ale - rehabka trvala asi tři roky. Dnes na ní nepoznáš nic , jen mluví o něco málo pomaleji , než před tím. Je to veselá , normální ženská.

Nicméně , předtím byla baskytaristka a hrát na basu bohužel už nemůže. Byť pravou ruku rozhýbala , ten absolutní muzikantský cit v prstech už nemá.
22.11.2016 - 12:37 | Filtr
(Váhy) charri » HappyLu
Jojo, může napsat plnou moc k zastupování, a kdyby se neuměla podepsat, měl by stačit otisk palce :15: a podpisy dvou sfědků :97: :32:
20.11.2016 - 00:14 | Filtr
(Rak) HappyLu » Hustokrutě obscénní Morti
čau,tak to je fajn,že Vás poslala s omalankóvanama do :71:tzn.,že je propojena,tady je a teď :15:akorát,to neumí teď říct :21:
jinak,může i Vás zplnomocnit i Vás,kteří za ní chodí,aby jste byli uniformovaní a pomohli jí :27:,když to má doma ,jak má :44:
19.11.2016 - 14:02 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Dekuju moc za povzbuzeni. Ja sem momentálně dost k.o. mam problem se spanim tak nejak nejsem schopna reagovat na jednotlivý příspěvky aspon trosku inteligentně :32: :4:
Tenhle tejden sem v praci, takze sem za ni znova nebyla - nicmene kolegyne/kamarádka z protitejdne za ni chodi tak sem aspon v obraze. Od pondelka budu mit sluzbu zas já :61:
Dekuju za rady a tipy - s omalovankama nas teda poslala do :71: :61: ale casaky s hodne obrazkama zabraly :46: Stale je na Jip ale uz zacina rehabilitace, sedí atd. Slovni zásoba se rozsirila asi na pet slov a nastesti ji to pálí protože napr. vi ze cteci brejle ma doma atd. Lektvary apod zatim vynecham - prece jen je na Jipu tak tam nechci este neco zatahnout. Do toho jaky vyšetření apod jaksi nemuzu kecat, jedinej kdo na to ma právo je jeji bohuzel totalne nespolehliva dcera, pro kterou je podstatny spis to, ze ma k dispozici jeji mobil a ma pro zmenu kde bydlet (v jejim byte). Zitra by mela přijet jeji sestrenice jakozto jeji jediná příbuzná kterou se podarilo sehnat, tak se uvidi co bude dal. My můžeme bejt rádi za hodny sestřičky ze nas tam pustej a ze obcas utrousej nejaky info. :62:
16.11.2016 - 02:28 | Filtr
(Střelec) Do-u-ší
Mojí mamince bylo 33 let, když jí "ranila mrtvice" a já tehdy tříletá. Nepamatuji se, jak fungovala "za zdrava". Vím jen, že se jí snažili odstranit krevní sraženinu chirurgicky(měla po celé délce vpravo na krku obrovskou jizvu), ale k té operaci přistoupili až se zpožděním(snad 2-3 týdny), protože ze začátku měli podezření na mozkový nádor. Nikdo nepředpokládal mrtvičku u tak mladý ženský. Zůstala ochrnutá na levou půlku těla a to tak, že rukou nepohnula vůbec a nohu se spadlou špičkou předhazovala švihem v bocích před sebe tak, aby přenesla zátěž na levou stranu pod menším úhlem (nohy vůči terénu) mnohem dřív, než by se noha kolmo k zemi podlomila v koleni. Možná teď popisuji zbytečný detail, ale měla úžasný vychytávky, jak fungovat s ovladatelnou půlkou těla aby zároveň vyrovnávala to "závaží" plegie levých končetin. Mluvení jí sice fungovalo(rozdíl od pravostranných), ale kolikrát vůbec nepobírala pojmy.
Běžná věta: "No koukej jak ten blbinec zase netodlenctuje! Utentuj to, ať to funguje."
Anebo jí popadl záchvat smíchu, že jí táta řekl do telefonu /a teď tu část věty přesně vyslabikovala / a svítily jí z očí otazníky, jak vůbec netušila, co se tam skrývá za slova, natož jakého významu....
Zvládala všechny domácí práce půlkou těla tak bravurně, že mi ani nepřišlo, že by se mohly dělat i "obouruč". Pamatuji si, jak mi babička v šesté třídě vysvětlovala, že když budu vytírat s hadrem na koštěti aniž bych zapojila i levou ruku, nebude mi nikdo věřit, že vytírám pořádně. Přitom ono to šlo "jednoruč"vytřít pořádně, jen to trvalo značně déle...

Pravostrannou mrtvičku měl Neckář. A skláním poklonu jemu i jeho bratrovi za trpělivost. Jak se říká, že koktaví nekoktají, když zpívají, tak i pravostranní mrtvičkáři líp poskládají slova (a kór známých písniček) zpěvem. Chce to nějakou známou "vodrhovačku", hospodskou lidovku nebo šlágr třeba z večerníčků. /..utržené sluchátko...taky jedno zvířátko...
V melodii se slova chytnou , uvidíš. Zkuste to!
15.11.2016 - 21:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahoj,
snažte se ji dostat na Magnetickou rezonanci!!!, CT je jenom takový hrubý odhad, MR je mnohem přesnější a když už jednou bude mít MR vyšetření, po čase ji neurolog zas může napsat k porovnání, protože vyléčením to nekončí, kontrolovat se bude již stále.
Pokud se vzteká, jak píšeš, je to supr, protože uvnitř je OK a bojuje.
Nejdříve se léčí průchodnost cév a následně následky. Jde to pomaleji, ale posuny vidět jsou. Na "oživení" mozku jsou docela zajímavé léky, které by studenti milovali, a je celkem znatelně poznat jak se vrací koordinace
a slova do mluvidel.
Bude mít čas si užít něčeho, co před tím neviděla a přeji ji sílu, nespadnout už nikdy do toho, co ji poslalo k zemi.
:74:
15.11.2016 - 19:05 | Filtr
(Váhy) charri
Drahá, záleží na tom co je postiženo, poznají na CT mozku, jestli měla štěstí a bude chtít cvičit nejen tělo, ale i řeč, tak se z toho může dostat, je to o silné vůli, jak moc jí bude vadit být nějakou dobu závislá na pomoci druhých úplně ve všem než se dostane z nejhoršího pokud to půjde :17: držím :15: i když nemám vlastní zkušenost, kolem je toho dost a dost, víš kde pracuju :3:
Ale je fakt hodně mladá, tož snad to "rozchodí" :74:
15.11.2016 - 18:33 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
existují dobré byliny uvolňují důležitá je psychika aby se zklidnila.
je to směs 3 bylin bere se lžička denně.
cvičením to lze pak vrátit často až do původního stavu. je to ale dřina musí se fakt dost makat. mozek si umí dost poradit tvoří nové spoje ty byliny tomu pomáhají.
14.11.2016 - 07:42 | Filtr
(Váhy) Mysterious
Na ochrnuté končetiny masáže Yzop vyluhovaný v oleji arašídovém, olivovém. Teď je to asi pozdě. Nevím, zda to jde sehnat. Koupit gumového ježka do ruky na rehabilitaci. Prevence proleženin promazat. Korálovec ježatý - houba, která je na tyto mozkové nemoci, nejlépe kloboučky sušené, dá se i pěstovat. Tablety jsou z ní rovněž, ale to bude slabé takto zpracované. Čaje z Gingka biloby sypaného. Časná rehabilitace.
Snad v nemocnici dávali infúze - Agapurin + MgSO4 a s Oikamidem.
14.11.2016 - 02:25 | Filtr
(Rak) HappyLu
čau,záleží na tom do kolika hodin byla provedena trombolýza tzv. zprůchodnění cév,byla -li provedena..pak na tom,která céva a kam do mozku byla postižená,jak rozsáhlá je případná postižení-atrofie dané části mozku..
ale pokud se tak vzteká jak píšeš,pak si myslím,že je to na dobré cestě a záleží na rehabilitaci,jak se to sladí,okolí a ona dohromady :27:
asi se tu osvědčí normální čítánky a omalovánky a být a číst a malovat s ní,je to propojení,který obvykve dost pomáhá :62:
držím palce :15:
14.11.2016 - 01:26 | Filtr
(Býk) UreaNayal
Ahoj Morti

...osobní zkušenost mám jen z puli cesty/chvála bohu/-což znamená,že jsem měla tzv náběh ,ale neruplo nic-takže mohu sice hojně povyprávět o stavech,které se odehrávají před "velkým třeskem"-ale to by Ti bylo k ničemu,ale přeci jen jedna rada-kup si tonometr :3:-..já jsem celý život bojovala s extrémně nízkým tlakem a pak mě položil tlak 250/160-/a stačil k tomu rok stresů a totálního vyčerpání/- :23:...a samozřejmě nevyletěl takto za den-ovšem příznaky byly dost podobné jako u nízkého tlaku-takže občasně měřit je myslím celkem rozumná prevence...

...jinak-zkušeností z okolí mám několik,ale nejzásadnější je u kamarádky,která měla velmi těžkou mozkovou mrtvici-erzeta přijela okamžitě-stalo se jí to doma,kde byl i manžel-ale při převozu prodělala další a vzhledem k závažnosti stavu jí ještě tu noc převáželi vrtulníkem do Střešovic a prodělala ještě další-ošetřující Mudr manželovi řekl,že šance na přežití je cca 10-20% a s ohledem na závažnost stavu by možná bylo lepší,kdyby....2měsíce byla v umělém spánku-když jí probouzeli-nikdo moc nevěřil,že by se mohla nějak dustojněji vrátit jednou zpět do života-ale bojovala,pamatuji si,když mi poprvé od ní zazvonil telefon a to jediné,co ze sebe dostala bylo"overal" :61:-a "do :71:"-...pak mi vyprávěla,že v hlavě to pracovalo v normě-chtěla mluvit,měla slova srovnaná a pokud z ní vůbec něco vylezlo-byly to nesmysly-hlava to srovnala ,ale rty vypustily blábol-ale postupně se to lepšilo-trvalo to dlouho,ale podařilo se,všechno šlo strašně pomalu-nejnáročnější byla řeč a jemná motorika-propustili ji cca po 2 měsících a to už byla-sice občas s pomocí-ale celkově soběstačná a následně zhruba rok trvalo umorné cvičení a procvičování a opakování-střídalo se nás tam dost,aby byla co nejvíc aktivní...dnes-je to cca 10let-je sice v ID,ale jezdí autem a je naprosto soběstačná-zustal jí jen problém s krátkodobou pamětí-vyřešila to bločkem,který má u sebe a pokud je jakákoliv info zásadnější,tak si ji odatuje a zapíše -dělá to už tak automaticky,že kdo ji nezná-nepostřehne.... :4:zrovna minulý týden jsme spolu byly na houbách a vyprávěla,jak ten mizernej ustní koutek občas"vypadne"=znecitliví a :4:až,když na ní okolí kouká :39: :22:-tak si uvědomí,že jí odkapávají sliny/ber to s nadsázkou-dnes už jsme schopné obě se takovým drobnostem zasmát/-..chci tím říct,že byla v opravdu víc než vážném stavu a i když to nebyla sranda a trvalo to-dnes žije a žije spokojeně-nejdůležitější bylo,aby měla okolo sebe stále podněty-aby ji to nutilo myslet,mluvit a zapojovat jemnou motoriku-...už v nemocnici začínala s mobilem-vymačkávat čísla,číst si jména-přiřazovat k nim obličeje a vzpomínky,...Pokud Tě něco napadne-tak mi klidně napiš/popř Ti na ní mohu dát kontakt a můžeš o tom dát řeč i s ní/-a jinak-pokud Tvá kamarádka měla mrtvičku ve středu-tak je to ještě strašně brzy-mluvení jde pomalu,podstatné je myslím si i to,že se zvteká-což je známka,že to v hlavě pracuje a jen tělu to bude trvat,než se sladí ...Držím pěsti-at je sladěno co nejdřív :29:
13.11.2016 - 21:56 | Filtr
(Panna) Jaňajs
Jéminé, jak moc vím, o čem mluvíš! :42: Hodně o tom dumám totiž a to fakt moc. Ta mrcha mozková přinde tak rychle, že se ani nestačí človík oklepati . Je to fofr toto . Věřím, a to fakt že moc a moc věřím ,že Tvoje kamarádka se z toho vyhrabká sama- bude to asi trvati,ale dá to. Věřím tomu. A držím pěstice . Moc a moc. :62:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »