Strach z opuštění


10.11.2016 - 15:33
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Strach z opuštění
Od malička mám strach z toho, že lidé, na kterých mi záleží, které mám ráda, u kterých vznikla silná citová vazba, mě z ničeho nic opustí. Vím, že tohle je asi typický "Račí" problém, a má to i spousta jiných lidí ne-Raků, ale mě tenhle strach opravdu nebaví.

Za ta léta jsem se naučila ho docela zpracovávat, vím a vnímám (někdy opravdu až do "jádra"), že nic není jisté, že život je změna a tak dále a tak dále. Obecně, většinu času, mám tenhle strach v sobě potlačený někde vzadu a nevnímám ho, nechovám se podle něj. Ale občas to vyplave na povrch a mě pak chytne úplný záchvat paniky, který mě svírá a ochromuje. Popadne mě strach, že ten, koho miluju, mi najednou řekne, že se spletl. Že z ničeho nic zmizí. Nebo že přijdu u své blízké. Nejsem paranoik, že bych měla nějaké představy nehod a katastrof, to vůbec ne, ale ten strach ve mně, to, že zůstanu sama, že jsem investovala city a sebe celou do něčeho či někomu a najednou to nebude...

Možná, že tohle mívá občas každý, možná je to normální, ale já vím, že mě to omezuje. Nechci to tak mít. Vím, co to u mě nejspíš způsobilo, šlo o určitou událost, když mi byly necelé tři roky. Ale co s tím, jak to zpracovat, co dělat ve chvíli, kdy mě ta panika popadne?

Když si to ještě tak promítnu, paradoxně je kolem mě pár lidí, které jsem já opustila nebo kterým jsem já musela říct několikrát ne, a vím, že i oni do mě investovali city a čas. Někdy se proto cítím vinna, ale pak si říkám, že nejsem zodpovědná za city druhých. Ale to jen taková odbočka.

A další paradox, kterého jsem si všimla - ačkoliv mám někde v hloubi strach, že zůstanu sama, zjistila jsem, že někdy dělám všechno proto, abych sama opravdu zůstala. Pominu to, že si někdy samotu užívám, to je normální. Ale občas od sebe ostatní jakoby odháním. Jako když mám v sobě zakořeněnou představu, že mě stejně ostatní opustí. Přitom jsem obecně sdílný, pečující a vztahový člověk, alespoň podle toho, co vím od bývalých partnerů nebo co říkají ostatní.

Všem děkuji předem za příspěvky :17:


EDIT: Ještě mě napadla jedna věc, když jsem si tohle všechno promýšlela. Úspěšně k sobě do vztahů přitahuju lidi, kteří to mají hodně podobně, respektive v sobě dost řeší téma připoutanost -> únik -> zdánlivá svoboda, chorobná potřba unikat, abych nebyl já ten, kdo bude opuštěn. Prostě lahoda. :19:

Stránka: 3 2 1
Řazení:
14.11.2016 - 15:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pietra di Luna
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ***, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Přečti si knížku Trauma a rodinné konstelace (Franz Ruppert), myslím že tam najdeš hodně odpovědí (je tam i plno příkladů). Astrologii bych se vyhnul obloukem, budeš tak nejspíš jen živit nějaké své bludy.
14.11.2016 - 14:17 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
taky jsem tě nechal raději být :-))
14.11.2016 - 14:16 | Filtr
(Rak) dan162 » exit
Ad poťouchle vlastnicky : vlastnictví račí je jen volání topícího se po aspoň nějaké jistotě. Když na něčem držím ruku, a zatraceně blbě se sundavá, tak to je vcelku dobrá jistota. Když někdo chce moji ruku sundat, už jen proto, že je těžká, tak se budu cítit ohrožen - moje jistota hrozí že bude fuč. Klíč je v tom, že jistotou mohou být třeba přírodní zákony, jistotou mohu si být já (včetně jistoty že vše je nejisté), a najednou není potřeba držet ruku, není důležité vlastnictví, ale stačí dispozice... Jo chuť nejméně se prolnout tím nemizí, ale lepení už to není.

Perpetuum mobile - jak to myslíš ?
14.11.2016 - 14:12 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
Já nemám nic proti detailům, ale jak už jsem psal, nesmí to být o pšenici, to hraničí s nudou :7: :4:
14.11.2016 - 14:07 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
Osobně určitě ne, spíš vnímám míru tvé chuti tě neotrávit příliš detailní, příliš hlubokou debatou, aby jsi měl chuť se vrátit k další takové :-))
14.11.2016 - 13:23 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » exit
Jasně :44: :15:

Sice jsem si to musel přečíst 3x -protože to není mým jazykem- ale snad to docvaklo. Prostě chyba na straně přijímače, nevyladěné anténky :32: :6: :20: :4:
14.11.2016 - 12:19 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » exit
No a nestačí Ti kvalita jako výsledek :3: ?
14.11.2016 - 12:16 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » vibe
Jo, proč ne?

Začínám chápat týpky s kanystrem :5: :4:
13.11.2016 - 10:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
to prirovnani k plamenum ohne me docela zaujalo... respektive ta predstava moji predstavivosti... a to natolik, ze ji i v noci rozvijela dal...
jsem si vybavil situaci, kdy do stodoly s dostatecnym mnozstvim sena uderi blesk... coz je neco jakoby vnejsiho...
a pak nabehne typek, kde uz je na nem, co bude delat... nemusi delat nic a nebo se muze o neco pokusit... a pokud se pokusi neco delat, porad jeste ma na vybranou...
no a pak jsem si predstavil sebe, jak tam po mnoha a mnoha hodinach nabiham jako typek s kanystrem petraku... proste jen ze setrvacnosti a z toho zaru, jak me oslnil a jak jsem si na nej zvyk... proste predstave horici stodoly se neda odolat...
jo, a pak jsem si taky prochazel rozdil mezi ohnem a vodou (druhym zivlem, ktery je emocim prirazovan tradicne)...
kazdy z tech zivlu ma neco do sebe... voda zachvati uplne vsechno, bez rozdilu hmoty... ale jen vsechno, co je pod ni... a taky se s temi vecmi vicemene jen pomazli, treba s moukou, nebo cukrem, popripade i neco prinese, co sebrala cestou (vetsinou nejake sr....)
a pak si zase potichu odpluje...
ten, kdo je nad ni se ji de facto vyhne...
naproti tomu ohen, ten s vyskami nema vubec zadny problem... nektere materialy mu sice moc nevoni, ale i ty pro jistotu sezehne... ma ale problem, potrebuje z neceho zit...
jo a taky, je to kouzelnik, v jednu chvili muze zmizet, ze i odbornik na slovo vzaty prohlasi: on tam neni... a pak se muze zas objevit, klidne i na jinem miste a v jine podobe...
12.11.2016 - 19:50 | Filtr
(Rak) dan162 » Pietra di Luna
V tom (mimo jiné) je tvá krása.
12.11.2016 - 19:44 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo, to je pěkně řečeno "to co jsem spojit s tím co se mi líbí."
Mně tam ještě dělá trochu neplechu to, že Merkur a Venuši mám sice v Blížencích, ale v 8.domě. Takže opět kombinace Blíženců s něčím daleko hlubším. Pořád se to učím vyvažovat...
12.11.2016 - 16:50 | Filtr
(Rak) dan162 » Pietra di Luna
Kombo je báječné slovo ! Propojit v sobě své plutovské Slunce v Raku (ona hloubka, kdysi manipulace) s Venuší Blíženců (svoboda ve vztahu). To co jsem spojit s tím, co se mi líbí, najít to kombo. :15:
12.11.2016 - 16:42 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
:4:
12.11.2016 - 16:21 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
Prosim Tě neber si to osobně. To bylo k tomu odkazu - mají to tam fakt pečlivě :4:
12.11.2016 - 16:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » exit
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"a ještě navíc rozpor v nitru, buď si nikoho nepustit k tělu, nebo se na něj přilepit jak žvýkačka...."

nápodobně :4: tuším, že to - alespoň u mě - dělá kombo Rak-Blíženci.

Já se teď zase díky jednomu Vodnáři učím ještě lépe kombinovat hloubku se svobodou. Dvě věci, které jsou zdánlivě v rozporu. Paráda :12:

"takhle to cítím, takhle to vnímám a pokud do toho vložím sebemenší kousek vypočítavosti, dláždím si cestu do pekel"...protože třeba já jsem předtím měla takové trochu manipulační a přimykavé tendence, kontrolovat i to, co kontrolovat nejde.....přizpůsobovat se víc tomu druhému a tím ubírat ze sebe"

Odehrává se ve mně hodně podobné, úplně vím, o čem mluvíš...Teď mě jakoby celá situace vyloženě nutí být čistá a tím, kdo jsem, a daleko víc si uvědomuji, že láska a strach nemůžou být v jednu chvíli na stejném místě. Je to jako: tak teď si vyber, láska, nebo strach. Jednání z lásky, nebo jednání ze strachu? Přitom to první je tak strašně osvobozující :1:
12.11.2016 - 16:08 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
Nechci zahodit pod stůl něčí moudra, vím jak těžko se tvoří. Dobře, odpovím příště jen na sudé otázky :-))
12.11.2016 - 15:57 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
No jo no :4: někdo holt má dar zaplnit spoustu papíru písmenkama.
Mi to přijde jako popisovat pytel pšenice zrnko po zrnku :4:

Nechtěj abych tady začal pitvat klubovou lásku :4: :20: :14:
..nebo sem hodím odkaz na dost výmluvné video :4:
12.11.2016 - 15:52 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
Hlad za emoci považuju, třeba tady http://www.lidske-emoce.com/typy-em… proto mi oheň nesedí.

Dobře, emoce je prožitek. Z mého pohledu signál do vědomí (tělo do vědomí: brzy nebudu bez jídla schopen plnit příkazy vědomí !). Radost podobně (tělo do vědomí: funguju v ideálním nastavení, nejlepší je pokračovat !), leknutí (tělo do vědomí: náhlá změna důležitých okolností !), strach (nevědomí do vědomí: ohrožení!).

Nevím přesně, proč lidé chodí na fotbal, asi být součástí většího celku, odevzdání se, klubová láska ?
12.11.2016 - 15:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:9: děkuju, to je hodně silný příběh
12.11.2016 - 15:38 | Filtr
(Rak) dan162 » musiúa
Děkuju podruhé za výborný článek. Když je žák připraven, učitel se vždycky najde :-))

jak tomu nyní rozumově rozumím : Zodpovědnost za druhé je rozšíření rozhodování do Ty (přes hranici mezi Já a Ty) v jeho prospěch (v můj prospěch by to byla negativní manipulace). Ponejvíce tam, kde si ten druhý člověk sebe plně neuvědomuje (dítě jen částečně, s omezeními), nebo si sebe neváží (jeho Já je slabé). V takové chvíli pociťováním odpovědnosti jen vyjadřujeme své přesvědčení, že víme lépe než druhý co je dobré pro něj a že jsme ochotni tato rozhodnutí udělat, podle nás v jeho prospěch. Naše Já zahrnulo volnou část Ty. V okamžiku, kdy člověk rozšířil své Já, má naše odpovědnost ustupovat až na hranici Já. A jsou případy, kdy malé Já se zvětšilo, převzalo předčasně rozhodování od mne, nabilo si kokos. Neudělal jsem žádné rozhodnutí o Ty, tedy nepociťuji odpovědnost, možná lítost, soucit, to jo.

Z toho by vyplynulo, že nejlepší pomocí je když ten druhá sám zvětší své Já (sebe-vědomí) a převezme rozhodování ode mne. Když někomu zvětším jeho Já, tak to je ode mne "pozitivní" manipulace (kdy ten druhý ještě nedozrál, byl jen vytažen nahoru), pak pociťovaná odpovědnost je strach ze špatného rozhodnutí za druhého nebo vědomí chyby v tom rozhodnutí.
12.11.2016 - 15:28 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
Éééé, mícháš hrušky s jablkama :85:
Hlad přece není emoce :3:

K tomuhle:
"Emoce má vždy svůj důvod, je to zpráva, kde komunikačním prostředkem je prožitek."
Ne, emoce je prožitek (bacha, tím neříkám, že každý prožitek je emoce).
Použil jsem oheň, protože je to celkem trefná analogie. A navíc známá, nevymyslel jsem jí. Určitě znáš spojení jako "v žáru vášně" "spalující nenávist", "ohnivý temperament" apod. Nelíbí se Ti, protože jí momentálně vidíš spíš v záporném smyslu, ale stejně tak ta analogie platí pro "kladné" emoce.

Ale znáš. Např. když nebudeš mít chuť jít se vyřvat na fotbal, nevzniknou emoce s tím spojené :3: - proč myslíš, že tam lidi chodí ?

Radost je podmíněná - radost z něčeho(žádný strom-žádná radost). Radost ze stromů - v té analogii je přeci každý další strom klackem na oheň :5:. Chce to trochu abstrakce :3: :4:
12.11.2016 - 15:02 | Filtr
(Rak) dan162 » Buddha/2
Asi ne, když se ti to nelíbí. Cokoliv napíšu není co jsi napsal, ale jak jsem to (při největší snaze) pochopil. A že mylně, to je možné.

Analogie s ohněm je svůdná myšlenka :15: chápu trvalé hoření, přikládání. Hašení míň, protože mi tam chybí důsledek udušení viditelných plamenů v podobě vnitřní požár. Nepřikládáním trauma nemizí. Emoce že je něco, co vzniká jen tehdy, když ji něco živí ? Například cítím radost ze stromů kolem cesty. Co tuhle emoci ve mne živí ? Podle mne to je sladění se, harmonie sebe s přírodou, žádné klacky. Nelíbí se mi model ohně, a vypadal tak krásně :-(

Tak bez analogie. Emoce má vždy svůj důvod, je to zpráva, kde komunikačním prostředkem je prožitek. Hlad, radost, smutek, stud...Na emoci se naváže hodnocení emoce, nálepka umožňující třídění a díky tomu vznikne reakce na emoci. Může být blbá i parádní, naučená i vrozená. Blbé naučené hodnocení můžeme odstranit (zrušením negativity hodnocení) nebo odklonit (směrováním nebo pozdržením reakce). Můžeme zrušit viditelnou reakci zakázáním (přesune se do neviditelné části osobnosti). Ale aby emoce nevznikla to zatím neznám. Třeba necítit hlad, nemít radost...
12.11.2016 - 14:35 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » vibe
Teal má pravdu. Nedorozumění je tam, kde jsou jiné perspektivy. Průšvih když o něco jde a není ochota změnit perspektivu. Tam kde ochota je to zas může být obohacení a ve výsledku celistvější pohled :5:.

Hele, líbí se mi názor kamaráda. Ten tvrdí, že kdykoli se nám něco takového stane, můžeme si být jistí, že jsme takovou věc/prasečinu taky někdy udělali. Nevím jak moc mě to ovlivnilo :4:, ale nedlouho na to se mi stala názorná ukázka. Přehlídl jsem auto a nedal přednost. Jedu dál a sotva po 5 km mi tam zprava vjel jakýsi mládežník s blondýnou po boku. Sotva mi z pusy vylítlo nehezké slovo, musel jsem se začít smát :4:
12.11.2016 - 14:07 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » dan162
Opravdu jsem to napsal takhle :22:?

Podívej se na to takhle: jsou jakoby tři fáze kdy můžeš s emocí něco dělat. První je vytváření podmínek pro její vznik - už tady jsme většinou slepí a nevidíme (často ani nechceme) že to, čemu pak říkáme "okolnosti" jsme si vybrali. Pjér by asi řekl Anima vybrala :3:.
Druhá je když už emoce probíhá - to může být i velice dlouho (pro příklad nenávist na celý život - zas v úrovni Animy). Třetí je ta, když se na sebe dokážeš podívat s odstupem a uvědomit si co se děje (jenže k tomu tě většinou musí něco donutit).
Jako analogii můžeš použít oheň. První fáze sbírání dřeva. Druhá hoření - ta je zajímavá tím, že můžeš přikládat jak dlouho libo. Třetí uhasínání nebo hašení.
Tohle všechno je ve skutečnosti jeden celek. Když to víš a o emoce nějakého typu nestojíš, nic tě nenutí sbírat dříví nebo škrtat zápalku - v tomhle smyslu chápej to "zbavení se emocí". Hodnocení (jak velký jsi trouba, když škrtáš) není nezbytné, ale je užitečné :5: :4:

Vím, že to nemůžu napsat tak, aby to bylo srozumitelné všem, ale Flow je chytrá holka. Když vím že pochopí, dovolím si jen naznačit - fakt mě nebaví dlouhé datlování :6: :20:. Jsem i v reálu neukecaný introvert :84: :4:

No vidíš, mám i problém s počítáním do tří. Jsem to opravil :6:
12.11.2016 - 12:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » vibe
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:39: a jeste neumim ani cist, no nic mazat to uz nebudu...
Příspěvky: 71-47 46-22 21-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »