Správná hranice intimity


23.10.2016 - 10:51
(Rak) dan162
Správná hranice intimity
flow mne ve vzkazu krásně inspirovala k tématu intimity, jde mi o hranice soukromé a veřejné intimity. Vlastní intimity, nemyslím zveřejňování intimit někoho druhého, mluvíme jen o sobě. Intimitou rozumím vše vnitřní, co člověk prožívá, myslí si, doufá, těší se, stydí se... Je to to, co se bojíme druhým ukázat, plus to co běžné okolí nezajímá, případně obtěžuje, plus to, co není "slušné" sdílet (je společenským nebo tradičním tabu, jako je sexuální intimita), jsou to myšlenky, postoje, hodnocení. je špatné být průhledný ?

Tady na foŕu je hranice intimity hodně posunutá, možná něco jako když se svlékneme u doktora. Řekl bych, že to nového návštěvníka dost zarazí a část uživatelů reaguje založením druhého nicku nebo nepravdivými údaji o sobě, fotkami zamlada nebo cizími fotkami, žádnými fotkami, protože je to na ně přílišné otevření. Možná je posunutá příliš, možná je posunutá ve správném směru, protože když má člověk nějakou bolístku, tak má sklon za intimní považovat toho příliš mnoho.

Hranice soukromé a veřejné části člověka je určitě subjektivní, každý má svou hranici jinde. Úzká intimita, i když třeba jde z pohledu běžného člověka o vzácnost, protože ji nezažívá často, neznamená automaticky emoční propojení - samo sdílení sebe neznamená, že to je oboustranné. Užší intimita (a široká veřejná část) není jen k blízkým přátelům a v partnerských vztazích, protože nastává i k cizím lidem (například tady na fóru) - je to postoj námi volitelný. je správné být důvěrný o sobě k cizím lidem ? Mnohdy to, co o sobě řekneme na fóru nebo povíme u doktora, by nezaznělo ani ve vztahu. Setkávám se dokonce s názorem, že intimita by měla být poměrně široká i v partnerském vztahu, jakási oblast trvale pro partnera zamčená.

Stránka: 4 3 2 1
Řazení:
13.11.2016 - 23:59 | Filtr
(Blíženci) Nuna » player
:1:

.. jak se jednou svlečeš,zalíbí se Ti to. Už se Ti nechce znovu se oblíkat. Jenže tady je ta voda tak ledová.. a na strništích fouká.. na pláži je přeci jenom lépěji.. :1:
13.11.2016 - 18:07 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele magda_LENKA, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Je to podle mě o sebepozorování .. a tím pádem pozvolném uvolňování hranic .. pomalém, s láskou k sobě i k druhým .. :)
13.11.2016 - 18:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele magda_LENKA, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Píše více méně o tom samém(Deida) - odevzdání se Bohu/vyššímu principu, právě skrze důvěrný partnerský vztah. Jeho knížky tak nějak rezonují s mým srdcem, ačkoli má občas výrazy na mě trochu nevhodné a silné. :)
Jasně, myslím, že proto je to právě cesta na celý život, protože otevřít se hned nejde .. protože zatím nejsme dost silní čelit bolesti a přílišné otevření by nakonec vedle k ještě většímu uzavření. :68: :)
10.11.2016 - 19:04 | Filtr
(Rak) dan162 » magda_LENKA
Tak prvotní křesťanství bylo subjektivní, až o dost později bylo ariánství a podobné subjektivní směry prohlášeny za hereze, asi protože nepotřebovaly institucionální církev. A souhlasím, že i tato cesta vede do stejného místa.

Ono otevírání sebe (asi úměrně tomu, jak nás druzí nemohou zranit), odevzdávání sebe do souladu s něčím vyšším (jedno zda řád vesmíru nebo Bůh) tuším že jsou milníky té cesty.

Deida - co tě zaujalo ?
10.11.2016 - 18:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele magda_LENKA, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Dočetla jsem nedávno knížku od Cynthie Bourgeault TAJEMSTVÍ MARIE MAGDALÉNY. Neříkám, že se ztotožňuji se vším, co je v knize psáno, ale ona toto "odevzdání a úplné nechránění se" ztotožňuje s filozofií Ježíše Krista. Vychází z materiálů jak církevních, tak církví zavržených a cestu, kterou Ježíš učil, popisuje právě tak, že je to naprosté "dání se", nic si nenechávat pro sebe, nic si nechránit .. dokonce to v některé z kapitol staví do kontrastu s jinými náboženstvími, které naopak hlásají energii a vědomosti/moudrost uchovávat (například sexuální askezí) .. když to převedu na vztah, tak mému srdci zní rozhodně pravdivěji první varianta, pomalu se přestat chránit a jak partnerovi, tak světu se otevírat a přestat se bát, že kdokoli cokoli zneužije nebo použije proti nám, přestat se chránit (výborně mi v tom teď notují knížky Davida Deidy :) ) .. Myslím, že je to těžký a pozvolný proces uvolňování se, jak sám v sobě, tak ve vztahu, v životě .. natolik dlouhodobý, že není třeba se bát, že by hned tak přišlo objevení všeho a přestali bychom být pro partnera zajímavými nebo tajemnými :)
Ale jsou to všechno jen vlastními pocity podepřené cizí teorie, praxí neověřené, protože ve vztahu dlouhodobě nejsem :) takže o tom všem zatím jen teoretizuju .. ;) :17:
25.10.2016 - 19:54 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
ehm, takže asi nemá smysl rozebírat ani ty slova vědomí, hra a mysl, protože si i pod tím představuješ kdoví co...

njn, třeba bude mít někdo větší trpělivost než já :3:
25.10.2016 - 19:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
to je prave ten problem se mnou... ja jak ziju emocema, tak ruznym slovum prirazuju jeden a tentyz vyznam... a naopak, jednomu konkretnimu vyznamu pak ruzna slova... dokonce by se dalo rici, ze slova (doslova) zneuzivam ke svym zamerum...
v okamziku, kdy jsem psal tu rovnici jsem si pod slovem "svoboda" predstavoval vyznamove zrovna to, co se vetsinou oznacuje slovem "vedomi"...
pod slovem "system" jsem si predstavoval "hru forem"(to je vyraz prevzaty od Tolleho) a pod "svobodnou vuli" jsem si predstavoval to, co se nazyva obecnym slovem "mysl", cemuz ja vetsinou rikam "intelekt"...
se mnou to je tezke... nekolikaleta skola Jardy Duska bohuzel zanechala sve stopy :24:
25.10.2016 - 19:09 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
ta rovnice je blbě, sčítáš a odečítáš hrušky s jabkama...

svoboda je stav, vůle je nástroj a systém je pravidlo

stav = nástroj - pravidlo ... to je určitě blbě

pokud chceš definovat svobodu, musíš definovat stav a musíš ho k něčemu vztáhnout - stav čeho to má být

na stav čeho se tedy ptáš?
25.10.2016 - 09:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
otazka je, co je to svoboda? jak ji chces definovat?

napada me rovnice:
svoboda = svobodna vule - system
po uprave:
system = svobodna vule - svoboda
nebo:
svobodna vule = svoboda + system

a jedno video, ze ktereho se mi dela na :28:, ktere je ale nazorne: https://www.youtube.com/watch/…
24.10.2016 - 21:51 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » včielkaMajka
No vidíš. Zdánlivě drobnost, reálně ale vyjádření různých životních postojů - což ve vztahu drobnost není :3:
24.10.2016 - 20:51 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
No, v poslední době mi právě čím dál víc přijde, že lidi "nepřekvapí"... Možná většina z nich. Ne, že bych si stěžoval.

To zahlcení - jde mj. i o to, že když se ti do diskuze vysypou křiklouni, může to odradit ty ostatní - tišší diskutéry. Mlčící většinu.
24.10.2016 - 20:27 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
Myslíš Duška? Ne, ani ho nemám zafixovaného, že by nějaké měl. Prostě jenom využívám k ilustraci jeho ukázkový případ - s tím musí veřejně známé osoby (jako on) počítat. Aspoň něčím bude užitečný.
24.10.2016 - 17:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:61: :61: :61:
ty mu zavidis ty fanynky, priznej se?
24.10.2016 - 15:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
proč ambici..
prostě některý poměrně vnitřní, intimní věci dokážeš dát vplén a jiný si chceš schovat jen pro někoho.
taky přece nespíš s vícero ženskýma najednou i když se ti líbí, nebo k nim máš hlubší vztah.

intimita je jistý poklad.
ale ne zlatej řetěz kolem krku :1:
24.10.2016 - 15:00 | Filtr
(Rak) dan162 » Loen
No pozemstan psal, ze astrologii tolik nerozumi, tak jsem se snazil mu tranzitni aspekt strucne vysvetlit a nezahltit ho :-D Vrozené dispozici rozumí každý, a nemusím tak říkat, že pro mne to je rodný horoskop.

Dobíhá mi opozice Pluta na Měsíc, a posledních pět let bylo tranzitně obtížných - s tvým pojetím tranzitu souhlasím. Ale je u někoho možné, že tranzit jen projde, protože se zabedníš nebo na druhé straně protože už máš daný princip již zvládnutý, takže po tranzitu se nezměníš.

Mám na mysli předčasné otevírání tažené vůlí, rozhodnutím a ne vyřešeným problémem. Například tak něco o sobě řekneš někomu, ten to vyslepičí dál, a když se to k tobě donese z jiné strany, tak ti to najednou je nepříjemné. V té chvíli je pocit příliš bolavý a u někoho nesnesitelnost pocitu vede k nějaké špatné a úhybné variantě - neotevírat se už. Že někdo dokáže v té chvíli zbystřit, uvědomit si problém a odstranit ho je jasné. Takže souhlas.
24.10.2016 - 14:51 | Filtr
(Blíženci) tajga » player
Já nevím, pro mě je stud zase jen specifický projev strachu. Všimla jsem si u víc malých dětí, že vrozený je. V určitém období kolem 1 roku se začnou stydět, syn to tak měl taky. Teda nemám na mysli nic s nahotou atd., což pravděpodobně myslíš ty. Tam je třeba asi děti naočkovat nějakými kecy.
24.10.2016 - 14:41 | Filtr
(Blíženci) tajga » Buh je tlak
To ano, o tom jsem psala v dalším příspěvku. Ale tahle situace není nijak konfliktní, to prostě dělám, co chci, nebo nechci, hranici si stanovím a jsem s ní v souladu....Samozřejmě hranici intimity stanoví taky míra mé sociální inteligence, ale o tom myslím tohle téma není.
24.10.2016 - 14:39 | Filtr
(Rak) dan162 » Buh je tlak
Proč jen s těma nejbližšíma ? Zažil jsem to, ale neporozuměl té ambici.
24.10.2016 - 14:38 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Fordův citát je nádherný. Ale i přesto svoboda existuje. Nejsme totiž auto, které i kdyby bylo průhledné, tak bude reagovat pořád stejně. Na člověku je krásné, že i přes čitelnost nevíš, co z něj vyleze. Podobně jako počasí netušíš jaké bude za týden, jen že v něm půjde příjemně žít.

Ad zahlcení - děkuju za částečné zjasnění. Ochranou před tímto typem zahlcení (vstupů) jsme my sami. Některé diskuze vynecháš, některé dny budeš pryč a nekteré příspěvky necháš ladem. Ladem, bez odpovědi. Nebo jen "pardon, potřebuji si odpočinout, jestli bude téma ještě aktuální, vrať se k němu za měsíc". Já mám nyní intenzivní období, kdy si ujasňuji v hlavě, a pak bude jiné období, kdy tu tolik nebudu a budu konat. V otázce hranice intimity a zahlcení mi to ale stále nespíná. Beru si z každého, co mne oslovuje, i když je tu padesát mozků a srdíček, a i když ne vždy se shodnou.
24.10.2016 - 13:55 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Však jsem psal "jakože" opak - nechtělo se mi zabředávat do podrobností.

S tou svobodou se čím dál víc kloním k závěru, že žádná vlastně není. A jako argument k tomu beru právě nějakou tu čitelnost, tedy předvídatelnost. Ve chvíli, kdy se něco (nějaké rozhodnutí) dá předvídat, tak nemůže být svobodné - protože tím pádem tam vlastně nebyla žádná volba - resp. všechny faktory směřují k jediné (předvídatelné) volbě. Něco jako když Henry Ford kdysi prohlásil, že jeho model T můžete mít v jakékoliv barvě, pokud to bude černá.

Ale nevadí, ona ta iluzorní svoboda (mi) může bohatě stačit.

K tomu předčasnému otevření - není přece účelem se úplně vyhnout manipulaci. Může být i kladná manipulace, resp. vlastně ani nepoznáš, kam tě ta manipulace "hodí", nehledě k tomu že tebou manipulují i tvoje vzorce, resp. ten, kdo ti je tam vložil (rodič, dětští hrdinové, atd.). A to předčasné je tímpádem taky vlastně na vodě - je to celkem jedno - spíše jde o předčasnost ve smyslu efektivně unést tíhu změn - někdo má rád hurá-akce, někdo plíživé změny-nezměny.

Ochrana před zahlcením - to je jednoduché - představ si, že přijdeš k doktorovi a tam bude sedět 50 relativně dobrých doktorů a 150 samozvaných rádoby-odborníků a všichni na tebe spustí to svoje. Tobě stačí jeden dobrý, případně o něco později nějaký jiný jeden dobrý doktor. Pak ty ostatní prostě ignoruješ. Zahlcení někdy "zvládne" i jeden člověk - za příklad bych uvedl "našeho" Jardy Duška - toho herce. Vychrlí na tebe spoustu slov, sporné (přesněji řečeno chybné) body co nejrychleji zamluví a pokud ho na ně upozorníš, vyrobí v "obhajobě" těch chybných bodů ještě víc a jako parní válec chrlí dál a dál a není žádná síla, která by ho zastavila a vysvětlila mu trpělivě všechny ty omyly od začátku. Protože počet bodů k vysvětlení se s každou jeho reakcí exponenciálně rozrůstá. Stop SPAMu tohoto druhu! Klidně i za cenu, že mi něco ujde. No a tady na fóru je takových Dušků a podobných povíc. :5: To prostě není o tom, že bys to nějak jednotlivě nezvládal - např. skrze svoje ego, zkostnatělé vzorce, atd. - to je pouze o udržení kvantity v únosných mezích z hlediska nějakého rozumného pohodlí a času.
24.10.2016 - 13:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tajga
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
hranici intimity ti nemusí vytyčovat jen strach, ale taky vnitřní potřeba některý věci sdílet jen s těma nejbližšíma. a nejde o strach z reakcí, ale právě o tu intimitu. že se chceš "dát" jen někomu.

a to píšu já, starej exhibouš.
24.10.2016 - 12:46 | Filtr
(Rak) Loen » dan162
"Astrologicky tranzit je dočasný vliv, zesílení - jiný než je vrozená dispozice"

No pozor, vnímám to jako impulz ke změně... tranzit není něco, co přejde a vy zůstanete stejní... případně taky aktivuje planety a aspekty (tj. co jsou to vrozené dispozice? - protože - vrozená dispozice může být i to, že se vlivem tranzitu z introverta stane extrovert... ehmmm hodně zestručněno)

Osobně téma intimity a otevírání se (i blízkým lidem), sdílení svého nitra (emocí, zranění...atd) bylo moje TOP téma před pár lety...

šel mi zároveň uran v kvadrátu na slunce a pluto v opozici na slunce - byl to fičák, emocionální peklo... a dost brutálně (jak má luna v beranu - když něco řeší, tak to prostě řeší...no) sem své nejbilžší dokopávala k otevřenosti a sdílení (jelikož už sem z toho byla na prášky) a musela sem zákonitě začít u sebe... moje otevřenost samozřejmě zasahovala do intimity ostatních a zraňovala je...
výslekdek a průběh tohoto běsu by byl na dlouho...

Ale nejsem po tomto tranzitu stejná (co se tohoto tématu týče) - pluto opo slunce se mě stále drží... uran (onen hybatel - za něhož děkuju) už zdrhl...

Jo a k té manipulaci a předčasnému otevírání se - no, když je někdo celý život v ochranném krunýři ze strachu z manipulace nebo z iluze (opět mé dva oblíbené strachy, mám v nativu slunce opo neptun a trigon pluto) tak s tím samozřejmě neumí úplně pracovat (s tou otevřeností... aby to to nezranilo)... takže i to otevírání prochází vývojem (dle mého nutným) - kdy to na začátku zraňuje a bolí a člověk by zase nejraději zalezl... ale po nějaké době právě dozraje. TJ něco jako předčasné otevírání se podle mě neexistuje - člověk to musí zpracovat za pochodu, jinak bude jen teoretizovat a připravovat se.
24.10.2016 - 12:27 | Filtr
(Rak) dan162 » musiúa
Taky jsem říkal "Páček shledáček", opět to vidíme stejně, jen mávej :84: Je to pocit toho, kdo shledáčka vyvěsí. A ostatně hurá za něj - k autencitě patří i "už toho mám dost" stejně jako zdánlivě bezohledné "už mne to netankuje, jdu jinam" , "téma je pro mne vyčerpané, počkám na jiné" a vše se to vejde pod jeden zjednodušující smajlík. Chtěl bych se naučit vše říkat přímo, bezohledněji, čistěji.

Já reagoval na to utínání, které mi nějak nesedí, rozezněl se mi zvonek. Moje slova jsou jen o mne a tvoje jen o tobě bez ohledu na osoby, pády a formulace, kde se tedy bere nějaké utínání ? jaký to je pocit ?
24.10.2016 - 12:15 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Astrologicky tranzit je dočasný vliv, zesílení - jiný než je vrozená dispozice.

Aha, svoboda, tomu už rozumím. No jo, manipulace vypadá jako opak svobody, ale podle mne není. Svoboda je subjektivní pocit práva volby. Že si mohu zvolit. Mohu si připadat i částečně svobodný, v mezích vnucených vyšší silou nebo svobodou někoho druhého. Chci-li větší prostor, už jen na úkor druhých, například tou manipulací. Nebo tou silou, jako byl socialismus. manipulace není opakem, jen se se svobodou tluče.

Opakem svobody je si myslím nemožnost si zvolit - závislost. A to bez negativních nebo pozitivních nálepek.

Jak hodnotím svobodu nebo nesvobodu je moje volba. Mohu se svobodně cítit, ale svobodný nebýt, mohu bojovat proti, mohu ji přijmout jako jev, který má na mne vliv.

Otevřenost (třeba jako chuť nevyhýbat se odpovědím) opravdu dává návod, ale to platí jen u lidí, kteří se otevřou předčasně. Když mi bude vadit nadávání a řeknu to, nadávky mne ovlivňují, a manipulant to použije. Když ale ti nadávky nevadí, tak žádná manipulační technika na tebe nezabere.

Poslední ze zajímavostí tvého příspěvku je ochrana před zahlcením - co to je ?
24.10.2016 - 11:45 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
hele, to ty asi nepamatuješ, ale za dávných najdisáckých dob se občas stalo, že se někdo urazil, nebo to minimálně řešil - když někdo neodpověděl hned, nebo nedejbože den dva, nebo se během "rozhovoru" odhlásil :43: :4: nojo, to byla halt sociálněsíťová komunikace ještě v plenkách, ale zase se víc podobala té reálné.... :25:
Příspěvky: 76-52 51-27 26-2 1-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »