Šťastie je vraj dobro konané pre iných


20.08.2016 - 13:47
(Štír) faraym
Šťastie je vraj dobro konané pre iných
čo si o tom myslíte vy? Ja sa celkom s týmto názorom nestotožňujem, pretože aj dobro alebo tzv. dobro môže v konečnom dôsledku druhému človeku ublížiť.Možno má človek pocit, že je prospešný a užitočný a preto je šťastný, ale to je asi sebectvo.

Řazení:
22.08.2016 - 10:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
myslím si že ano.
opravdové štěstí nepochází z uspokojení vlastních potřeb.
ale z dobrého pocitu pomoci naplnění potřeb jiných.
nemusí jít o velké věci, může jít třeba i o krmení srnek v zimě v lese..
22.08.2016 - 08:48 | Filtr
(Blíženci) movvin » Crumb
To s tím dítětem u studny, bych ani tak nenazvala konáním dobra... to je prostě samozřejmost... je to prostě úplně tak automatická reakce, jako když se najím, protože mám hlad. Tak to mám nastavené.



21.08.2016 - 13:57 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Crumb
..."A někteří lidé jsou prostě šťastni, když mohou někoho učinit šťastným.".....
souhlasím :1:
21.08.2016 - 13:05 | Filtr
(Ryby) Crumb » Háňa*
Přesně tak. Konat tento druh dobra je prý samozřejmé pro drtivou většinu lidí. Tak to snad s lidstvem přece jen ještě není tak špatné.
21.08.2016 - 12:49 | Filtr
(Beran) Háňa* » Crumb
Ano, ale ti, co konají tento druh dobra (že sundají dítě ze studny, I KDYŽ JE CIZÍ, nemají pocit, že dělají dobro - pro ně je to samozřejmost.
Udělají samozřejmou věc, o které za deset vteřin ani neví - je to pro ně přirozenost jako dýchání.


21.08.2016 - 12:38 | Filtr
(Ryby) Crumb » movvin
Je pravda, že existují lidé, kteří konají ("páchají") dobro čistě účelově pro své ego, aby si ho, jak říkáš, pohladili, nebo aby z toho pro sebe vytloukli politický či jiný kapitál, přičemž jim o štěstí druhých ve skutečnosti nejde. Jsou ale i lidé, kteří konají dobro ze slitovnosti k bližním, bez nějakých kalkulů. A někteří lidé jsou prostě šťastni, když mohou někoho učinit šťastným. Dobro někdy konáme i zcela automaticky. Např. když někdo uvidí malé dítě stojící na okraji studny, automaticky po něm sáhne a přemístí ho do bezpečné vzdálenosti, i když je to cizí dítě, a neuvažuje v té chvíli o svém egu. Naneštěstí je ale to "páchání dobra", které zmiňuješ, častým jevem.
21.08.2016 - 09:05 | Filtr
(Blíženci) movvin
První co mě po přečtení nadpisu napadlo bylo: HA HA HA HA :39:

Raději používám výraz místo konání dobra - páchání dobra. Stejně je tato činnost dělaná jen proto abychom hezky pěkně samolibě pohladili svého egouška, který se dme pýchou... to jsme ale byli zase hodní.
23.08.2016 - 14:15 | Filtr
(Rak) Áta22
Konkrétní příklad: máme sousedku - seniorku; paní cca 80 let. Včera si na chodbě před bytem zapomněla kabelku a franc. hůl. Zazvonila jsem na ni a upozornila, že tam má kabelku. Byla ráda a přiznala, že se vrátila domů velmi vyčerpaná. Jsem sobecká a myslela jsem jen na své potěšení z dobrého skutku? :22:
20.08.2016 - 18:29 | Filtr
(Beran) nutelina
Souhlasim s Hanou, muzeme jen vedet co je dobre pro nas...
20.08.2016 - 16:57 | Filtr
(Beran) Háňa*
Ano, v podstatě si to taky myslím. Pokud člověk něco dělá pro svůj pocit užitečnosti, dělá dobře v první řadě sobě - ti ostatní jsou jen předmět, který k tomu použil. Takový člověk se potom uráží, když jeho pomoc odmítneme, někdy se dokonce uchyluje k větám "já to s tebou myslím dobře, a ty takhle" ... je vzteklý, zmatený, když nemá možnost páchat dobro, protože nemá kde vzít "sebeúctu".

Ale nepovažuji to přímo za sobectví, spíš jen za škodu - jeho škodu. On dělá to nejlepší, co umí - myslí si, že potřebuje získat důkaz své hodnoty, uznání, úcty apod., protože mu chybí - vnitřně sám sebe za hodnotného člověka nepovažuje, proto se snaží získat úctu a uznání od okolí, sám si ji dát neumí. A to je velká škoda, protože všichni, jak tu jsme, jsme úctyhodní jen tak a jsme tu správně - bez nás by svět nebyl kompletní. Není potřeba si nic dokazovat. Pomáhat si přece můžeme i bez důvodu - jen tak, pro oboustranné potěšení. Pokud je ovšem to potěšení skuteně oboustranné - někdy je největší dobro, co můžeme druhému udělat, nechat ho BÝT.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »