Zoufalství - emoce kterou nevstřebám


07.05.2016 - 22:10
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Zoufalství - emoce kterou nevstřebám
zdar, dotaz v šíré plénum. zažíváte někdo momenty zoufalství, silnýho odporu nebo jinou silně negativní emoci, a hlava ví, že byste to měli vstřebat, ale prostě máte pocit, že je to natolik silný, že vás to ovládá a ta emoce musí ven?zvládáte tyhle situace, kdy jste emočně zaháčkovaní, záleží vám na něčem,vyvíjí se to totálně doháje (u mně třeba prohranej zápas ve sportu) vy stojíte, běsníte, víte, že byste to z vývojovýho hlediska měli zvládnout, ale prostě to nezvládáte?co v takovej moment děláte??

Stránka: 2 1
Řazení:
11.05.2016 - 11:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No rozdejchám to a pak se tomu buď zasměju a nebo si řeknu,že se stále dokáži překvapit. :4:
11.05.2016 - 10:09 | Filtr
(Býk) player
Mám to tak , že někde po třicítce tyhle emoce úplně odešly. Je tam pár milníků i co se týče víry , přečtených knih a odžití různých zkušeností.

Ale musím říct , že to , že odezněly neznamená , že se zase nemohou vrátit. Spíš mám kliku , že dělám ty věci , který dělám a že tam moc negativních lidí nevstupuje. A taky jsem se nikdá neoženil... :4:
09.05.2016 - 17:06 | Filtr
(Blíženci) movvin
Největší zoufalství jsem si prožila, když mi umírala mamka na rakovinu a rok na to na stejnou diagnózu i taťka. Absolutní nepochopení, bezmoc cokoli udělat a jakkoliv pomoci..... natož to, že milované osoby odešly tak záhy.
Zvládám tuhle situaci už několik let... čas jak se říká všechno zahojí, ale emoce se prostě musí odžít a poté pochopit, snad se mi to daří (myslím tím to pochopení) :27:
09.05.2016 - 08:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já vnímám zoufalství spíše jako dlouhodobý existenciální stav, který nějakým způsobem popírá důstojnost člověka, stav, ve kterém padly všechny naděje, stav, ve kterém je člověk zcela ve vleku sil, které jej nutí dělat věci a žít způsobem, jaký by si nikdy nevybral. V tomto ohledu může být zoufalství pro mnohé takovou "peak experience", protože někteří teprve tváří v tvář svému osobnímu dnu nacházejí to, co je opravdu důležité.

"Transformační potenciál zoufalství"... Hmmm, takhle bych to úplně neřekl, spíše mi přijde, že zoufalství je dobrým učitelem skromnosti a pokory. V něčem zoufalství doopravdy vnitřně pročišťuje...
09.05.2016 - 05:50 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » Buh je tlak
Někdy mě přepadne strach.....už s ním nebojuju, ani ho nepotlačuju něčím příjemným např. jídlem, filmem a tak......ten strach si představím, že není ve mně, ale přede mnou, takový černý mráček, řeknu mu - Ahoj strachu, vítám tě, proč jsi přišel ? a porád se na něj dívám a po chvíli se rozplyne........ :75:
09.05.2016 - 01:52 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Nevím, protože tyto emoce jak popisuješ, nemívám. Ne tak intenzivní, aby mě to paralyzovalo. Takže asi nemám správnou odpověď.
Ale když jsem byl mladší, tak mě tato emoce párkrát dostihla. Tenkrát jsem s ní asi neuměl bojovat. Nebo jsem neměl prostředky. Tu vůli k boji. Dnes je to jiné. Jakmile se objeví náznak nějaké bezmoci, která by snad mohla vést k zoufalství, měním se. Bojuji. Ne třeba právě s tím, co mne dostihlo, ale za jinou věc, která má smysl. Když nemohu uhájit pozice, které držím, zabojuji a získám jiné. Prostě vždy si najdu něco, pro co má smysl žít. Tedy alespoň dosud se mi to vždy podařilo, ale nemusí to znamenat, že tomu tak bude vždy. Ale uvnitř doufám, že ano. A protože pouze doufat nestačí, tak se snažím něco tímto směrem také dělat.
08.05.2016 - 21:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » musiúa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ale asi je dobrý říct, že všeho moc škodí, prostě, nemít oheň když je mi zima je blbý, když ale hoří celej les, tak je to ještě horší...

já si bez emocí připadám jak bez ruky, jsem si tady díky tobě uvědomila, že skrze a pozorováním emocí od mala zkoumám sebe a svět - takovej emoční stopař :4: a je rozdíl je mít a nechat proplout jak ty vlnky na moři, nebo je nemít vůbec :8:
08.05.2016 - 21:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
díky všem za příspěvky, je to fakt zajímavý,upřímně nečekal jsem, že se vyjádří tolik lidí z tolika úhlů pohledu (sapristi, my jsme fakt každej jinej :4:) takže si to jdu postupně předžvýkat a zareaguji.

mějte pěknej večer! :3:
08.05.2016 - 20:43 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tyjo, myslím, že tomu jsi na stopě... vztek odpor smutek a ještě větší vztek smutek... něco co tě přiměje něco udělat, i když to skutečně znamená, jít se třeba oběsit... nebo to vzdát a pustit, tedy přijmout - transformace.

zklamání je podle mě opravdovej průser, to ti úplně vezme vítr z plachet, myslím, že to člověka dokáže zabít...
08.05.2016 - 20:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » onka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:22: :6: :76: hele to já děkuju, a děkuju i všem účastníkům tamté oné diskuze, protože jsem si díky ní uvědomila spoustu věcí a na spoustu věcí ve svém životě se podívala jinak...

:29: :74:
08.05.2016 - 20:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
zajímavé... před chvílí jsem si uvědomila, že jsem v tak divným, a né úplně dobrým stavu, že nedokážu být ani zoufalá, nebo se vybrečet... tak jsem to chvíli zkoumala a zjistila, že bych ten pocit potřebovala právě proto, že bez něj nějak ten problém nedokážu ani uchopit, natož zpracovat...

pak jsem si vzpomněla, že jsem tady zahlídla diskuzi, tak jsem nakoukla a píšeš o transformačním potenciálu... myslím, že na tom cos je :15:

tak to tady pročtu všechno, možná mi to pomůže, něco dá, a když mi třeba něco docvakne, tak se přijdu podělit :4:

P.S. jako že jsem ten pocit uměla prožívat opravdu hodně, jsem dokázala být nejzoufalejší na celým světě :4: když to vyhodnotím zpětně, když jsem si dovolila tím projít naplno, vylezla jsem z toho taková umytější a silnější... asi ne vždy, ale tohle se mi teď vybavilo.
08.05.2016 - 16:47 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Buh je tlak
hm, asi bych si potřebovala představit něco konkrétního... a to mi momentálně moc nejde - zkus nahodit, třeba se chytnu

každopádně faktem je, že já ty emoce moc nevstřebávám, ale hodně je pouštím ven skrze to tělo (což vzhledem k mojí vysoké tendenci somatizace psychických sraček vnímám jako plus)... otázkou je, jestli to je nevědomě v hysteráku nebo vědomě tím dechem. to mi pomáhá nejvíc - nějaké racionalizace a práce v rámci myšlení - to mívá spíš destruktivní následky, že se do toho zamotám a vyschyzuju. ještě mě teda pomáhá se z toho vykecat. ale nevím, jestli máš na mysli nějakou krátkodobou emoci, nebo déletrvající stav - to bych potřebovala specifikovat
08.05.2016 - 14:41 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Buh je tlak
No tak vidíš že víš :44:. Nepsal jsem abys seknul se sportem :3:
08.05.2016 - 14:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele onka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Zoufalství bych přirovnala k pocitu "zahnání do kouta", kdy člověk nevidí žádné řešení. Ať vymyslí cokoliv, je to tady a nedá se to nijak vyhnat z hlavy. I když se to zdá jako krátkodobý zážitek, mívá to spíš dlouhodobou nevědomou příčinu.

Mně hodně pomohl před nedávnem příběh napsaný Lostris v tématu "Sex v těhu". Dítě do šesti sedmi let, než jde do školy, vše kolem sebe nasává jako celek. Dobré i ne-dobré, a to ne-dobré dokáže opravit nebo vyměnit díky možnostem, které umí všude kolem sebe vidět. Nevymýšlí hlavou žádné strategie, prostě se jenom kouká. To se ovšem mění nástupem do školy. Spousta nových pravidel, příkazů, zákazů, porovnávání jej vede k zapomnění vidět a přijímat možnosti. Pokud se mu nedaří, vzpomene si na nezdary a nepochopení v dětství a na tomto programu staví svůj další život. Chce být lepší než někdo, chce být uznávané, přijatelné. Z toho vznikají traumata i pocity zoufalství, že ať dělá co dělá, vždy se objeví něco, čím si potvrdí svoji neschopnost.

V Tvém příběhu může jít (ale nemusí) o porovnávání, že Ti někdy mohlo být rodičem předhozeno, že někdo je v něčem lepší, někdo zvládl něco líp než Ty a Ty ses (třeba) snažil ze všech svých sil jej přesvědčit, že to tak není. Proto možná teď, i když jsi spokojen se svojí sportovní aktivitou, prohra Tě může nevědomky "zhoupnout" do té dříve připomínané neschopnosti být lepší než někdo jiný, vzorec chování se ujme své vlády a Ty se můžeš octnout až v momentě zoufalství.

Možná bych Ti poradila, aby ses rozpomenul na rané dětství, kde vše probíhalo tak nějak samovolně, kdy nám dospělí říkali, že něco nejde a my jsme viděli, že jde, kde možnosti pro řešení jakéhokoli nezdaru jsou všude kolem, jsou nám strkány před nos, ale my už dospěláci je nevidíme. Rozpomeň se a staň se opět dítětem, nevymýšlej řešení hlavou, ale dívej se a poslouchej, co Tě osloví.

Jen tak něco málo ode mne a ještě jednou děkuji Lostris za inspiraci :17:
08.05.2016 - 13:27 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti » Buh je tlak
Brecet po prvnim setu je blbost... To se este muze zvratit. :44:
Nicmeeene...zrejme asi uz vim co hledáš.
Me treba pomaha, kdyz uz padam na hubu z cehokoliv - ale to nepovazuju za zoufalstvi - opakuju si jednu vetu, kterou mi rek jeden lecitel. Nevim proc, hrozne mě oslovila. A kdyz sem ve stavu ze mam dojem ze nemuzu, opakuju si ji. Psat ji tady teda nebudu, pac by me rovnou odvezli do saskarny a vim moc dobre, ze to je opijeni rohlikem ale zabira. Neco takovyho si zkus najit. Klidne si rikej třeba to jak si psal: Riskuju pozar abych horel. Kdyz je to hodne nahnuty, tak si to prozpevuju.
A hlavne se smir s tim, ze kdyz se rika Den blbec, ze to nevzniklo náhodou. :44:
08.05.2016 - 13:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Hustokrutě obscénní Morti
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
hele smysl by to mělo, nemusíš hrát jen na výsledek, prostě dáš do toho max, protože se ti chce, protože tě to tak baví..a můžeš ten zápas prožívat, užít si ho i bez toho aniž by ses k tomu emočně připoutal..zažil jsem to..
08.05.2016 - 13:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Hustokrutě obscénní Morti
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak to se podrž, párkrát jsem šel hrát ve stavu vnitřního klidu, míru, prostě to tak zrovna vyšlo, že byl takovej den, a ten mač vypadal dost jinak, byl jsem uvolněnej a když jsem ztratil set, tak jsem to neřešil, normálně se tomu smál a ten další zpravidla vyhrál. takže kromě toho, že svým vnitřním stavem ovlivňuješ průběh celýho zápasu, tak věci můžou fakt fběžet jinak, než je obvyklý a to hlavní - Fungujou :32:
08.05.2016 - 13:15 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti » Buh je tlak
Nejradši bych na tebe vypalila ego... :46:
Ps: jako promin ale zas smat se kdyz prohravas...tak to muze bud uplnej debil a nebo Olga Šípková :14:
08.05.2016 - 13:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
btw, víš co se stane, když fakanovi sebereš sirky?

uděláš z něj kastráta :4:

(ta symbolika tam prostě je)

v životě musíš riskovat požáry, abys moh hořet..
08.05.2016 - 13:12 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
jako sportit fakt nepřestanu, sorry :4:
08.05.2016 - 13:10 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti » Buddha/2
:61: :61: :61: co ti na to mam rict? :61: dej si steak a uvidis to podobně :21:

...covece...moznaaaa...ze by to bylo masem? Sak vegousi sou takovy vysileny...treba by ho to přešlo :14: :61:
08.05.2016 - 13:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Hustokrutě obscénní Morti
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak s tím že občas na kurtu působím jako hovado už jsem nějak smířenej, líp to vyventilovat neumím, i když ono to pak přesahuje i do celýho večera, což už by bejt nemuselo :D

jo, skutečně sleduju ten důvod, proč to vzniká. proč se přes to nedokážu jednoduše přenýst s úsměvem. :46:
08.05.2016 - 13:07 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti » Buh je tlak
Jasne...kdyz to nejde silou, zkusim to vetsi silou. :61:
Hele takhle to mam taky...jako ja ti asi uz konecne rozumim ale ja se z toho proste ne:93:ram... Proste vydrzim...a pritlacim... A jednou se to obrati. :30:
Zas na druhou stranu - budu se drzet u toho zapasu / utkani - kdybys z prohry mel podobnej pocit jako z vyhry, melo by to vubec smysl? :20:
08.05.2016 - 13:04 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Hustokrutě obscénní Morti
Myslíš ? :4:

Hele, mně celá diskuze přijde jako když se fotr ptá, jaký je nejlepší hasičský auto místo toho, aby sebral dětem sirky :4:
08.05.2016 - 13:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Hustokrutě obscénní Morti
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
no právě, odezní a příště zase dorazí :4:

tam nejde o to vyhrát, nemusíš vyhrát, když je druhej prostě lepší. jde tam o to mít kontrolu nad svou hrou, mít moc a sílu ovlivnit svou hru, to zoufalství je z pocitu bezmoci, ztráty kontroly nad svou hrou - hra je v tu chvíli vlastně tvůj život a zástupně přes ní prožíváš, že se ti v životě něco nedaří a máš pocit, že z pozice aktivity, snahy, s tím nic neuděláš. což mi dochází, že je vlastně můj hlavní nástroj, napnout víc síly.

často se mi ale v takovej moment stává, že i mý tělo začne pracovat proti mě, začnu rozostřeně vidět, začne mě pálit žáha, prostě všechno se proti mě "spikne".

takže pokud aktivita a snaha nefunguje, je potřeba naučit se používat jinej nástroj :44:

(což se ale snažím přechytračit to téma a opět to zoufalství zvládnout, jen chytřejc. smyslem ale je získat do něj vhled, intuitivně pochopit hlubší smysl toho tématu)

Příspěvky: 46-22 21-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »