Strava - co k čemu ladí?


26.02.2016 - 23:36
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Strava - co k čemu ladí?
Prosím místní metresky, zda nemají zkušenost se skládáním jednotlivých druhů pokrmů dle nějakého (vyššího? :2:)principu.Nejvíce je to známo pod pojmem dělená strava.Literatura ale praví, že principů nebo zásad jak seskládat jednotlivé složky menu k sobě, je vícero.Stručně - chci si zachovat pestrost stravy, ale přemýšlím, zda by se nedala líp poskládat k sobě - přílohy, oblohy, s polévkou, bez? (jsem polívkovej:)Např. K snídani mám většinou celozrnnej rohlík s máslem a k tomu malý ovoce, nebo sklenici džusu. oběd - základ je kvalitní polívka a malý hlav. jídlo - maso + příloha + ev. trochu zeleniny. večeře - polívka, rohlajs, nebo zeleninovej salát.jde to seskládat i jinak, pro tělo prospěšnějc?veselý víkend a tous! :3:

Stránka: 2 1
Řazení:
06.03.2016 - 19:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Rádo se stalo :1:
Aha, no mě zajímalo, co tě přivedlo k myšlence, že bys měl lépe kombinovat jídla :1:

Pokud pravidelně sportuješ, moc dlouhé pauzy mezi jídly bych nedoporučovala, ale záleží, co si pod tou pauzou představuješ. Jasně, není dobré jíst před sportem, ale taky záleží na objemu například oběda. Pokud na oběd sníš velké množství jídla a různě překombinovaného, pak je určitě lepší ubrat a naopak přidat a mít odpoledne svačinu (ideálně po sportu a ideálně sacharidy).

Ale jak už tady zaznělo, každý jsme jiný a každému sedí něco jiného, navíc neznáme tvoji konstituci, metabolický typ atd. atd.

S trpělivostí a selským rozumem si však člověk může na dost věcí přijít sám. Hlavně slepě nenásledovat nějaké diety a rádoby rady typu "když budu jíst dvě kila banánů za den, tak...." :1:
01.03.2016 - 19:53 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Buh je tlak
Jasan, máš recht. Ale poslechni si toto hm? Třeba Tě to nakopne jakýmsi směrem :2: Hezké zažívání vinšuji :46:


http://prehravac.rozhlas.cz/audio/…
01.03.2016 - 12:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Fenix , který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Je to opravdu člověk od člověka.

Základ je ale pro všechny stejný. Zjistit si somatotyp, výdej energie, podle toho spočítat množství. Nemíchat bílkoviny se sacharidama. Když to někdo dá tak vyřadit lepek, pohanka je ideální. Díky tomu netřeba vlákniny(kartáče). Nezapomínat na tuky, ale živočičný. Rostlinný akorát omastí stolici a vezmeme si z nich jen pár vitamínů. Laktóza taky není žádná hitparáda. Zahleňuje trávicí systém. Doplnit k tomu vit. a minerály(hlavně hořčík). Tim se odstraní následné překyselení organismu po jídle. Nebo zasadit do jídelníčku zásadité potraviny. Ale to už je zase ta vláknina o které jsem se zmínil. Bacha na prodejce,vychčijóny takzvaného "zdraví". Je třeba se v tom zboží pořádně prohrabat.

Největší problém bývá v hlavě. Změnit stravovací návyky. Dneska když vidím jak do sebe lidi hážou řízek s bramborovým salátem tak vím přesně co v jejich trávicím traktu proběhne a už se k tomu určitě nevrátím.
01.03.2016 - 06:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jaňajs
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
písek? ten už jsem měl na ledvinách, to už je starý... :2:
to bych ovšem musel vyzkoušet spoustu blbin, abych zjistil, že tudy cesta nevede = špatný pocit. a to pardon, se mi fakt nechce. na to se mám moc rád :3:

a ti druzí jsou tu přece od toho, aby inspirovali, ne aby se dle nich žilo :3:
01.03.2016 - 00:07 | Filtr
(Panna) Jaňajs
Šišmár!!!! :39: Dělená strava, literatura, kdo co kdy řekl, kdo se jak cítil, komu bylo kdy zle po dlabanci....Ah jo... :42: Však sám nebo sama, si musíš vyzkoušeti kdy je ti a po čem je ti dobře ne? Přílohy, oblohy, knedlíky, brambory, těsto či kopřivy... Ty sám, musíš poznati , kdy a po čem je ti dobře, a kdy je ti nevalně hm? Každý má jiné spalování a někdo může sdlábnout mrak věcí a je mu hej a ty můžeš třebas snísti jen maličko a je ti do ouvej. To nevíš. A podle lidí to nezjistíš. To sám musíš vyzjistiti! Jestli ti to, co píšeš vyhovuje ,tak v tém pokračuj a neptej se člobrdů, co oni na to! Ty jsi ty a oni jsou ONI. Dej na sebe jasan? Na své pocity. Když ti tady písnu, aby jsi chroupal písek , že je dobrý na zažívání, urobíš to? Nedej na druhé! Dej jen na své pocity ! :3:
28.02.2016 - 21:24 | Filtr
(Panna) mikiduc » Buh je tlak
Polévky jím hodně, takže typuju cca 3,5 hodiny :3: Za 4h po polévce mám hlad, což znamená, že je strávená :4:
28.02.2016 - 21:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » mikiduc
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
asi 4-5 hodin..

hele koukám že tam nejsou mý oblíbený polívky :4:
28.02.2016 - 19:01 | Filtr
(Panna) mikiduc » Buh je tlak
A jaké máš pauzy mezi jídly? :3:

Jak dlouho trávíme - :65:

0,5 hodiny - ovoce
2 hodiny - ovesná kaše, vejce naměkko, cukr, rýže
2 - 3 hodiny - bílý chleba, vejce natvrdo, omeleta, květák, brambory, br. kaše, kompot, zelenina
3 - 4 hodiny - celozrnný chleba, mrkev, špenát, jablko, šunka, maso dušené, ryby
4 - 5 hodin - sýry, čočka, hrách, fazole, maso pečené
6 - 7 hodin - živočišné tuky, tuňák, uzeniny jiné než šunka, pečená kačena a husa
28.02.2016 - 18:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pietra di Luna
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No, nedokážu to přesně vystopovat, někdy jsem po jídle docela utahanej :4: ale těžko říct, zda na to má vliv skladba, nebo množství, nebo třeba další tělesný procesy - pošmournej den, zima, atd.

obecně v létě jím míň a lehčeji.

ale díky za tipy, vyzkouším si třeba dát i větší pauzy mezi jídly - často si např po hl. jídle hned střelím dezert - a uvidí se

prima den
28.02.2016 - 10:02 | Filtr
(Hadoken) ži.va
přečti si něco o makrobiotice a zkus určit, jaký jsi typ. ty sám musíš vědět, co tvému tělu nejvíc vyhovuje.
ale než si k tomu někdo dojde, vyplatí se zkoušet různé věci. těžko například zjistíš, že by ti vyhovovaly ty polívky víc k snídani, nebo obecně teplý snídaně, když to nezkusíš...

a jak psala pietra, také záleží na ročním období




27.02.2016 - 13:41 | Filtr
(Blíženci) mirxon » mikiduc
Jj, luštěniny taky miluju... všeho druhu... obzvlášť čočku, fazole a arašídy... :3: ta čočka a fazole jsou takové vzdušné... až skoro větrné jídlo... by se dalo říct.... :75: :4: :4: :4: :61:
27.02.2016 - 13:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak pokud sportuješ, pak záleží na druhu sportu a lepší je rozvrhnout si jídlo do více porcí za den, celkově mají sportovci vyšší požadavky na přísun mikroživin (vitaminy, minerály)

Pozoruješ na sobě to, že by se potraviny v trávicím traktu "bily"? například velká únava po jídle, je ti špatně, máš pocit, že se jídlo špatně tráví, pálení žáhy atd.? Pokud ano, pak je možný, že máš j ídla špatně poskládaná, ale důvody mohou být i jiné.

K večeři je obecně nejlepší (v tvém případě) asi bílkovina a zelenina, ale menší porce, než oběd. Přílohu bych vynechala, stejně tak pečivo.
co se týče masa a přílohy, klidně můžeš mít maso+příloha+zelenina, té přílohy stejné množství, jako zeleniny. Rýže obsahuje o něco víc bílkovin a sacharidů, než brambory, takže k tomu přihlédnout, když kombinuješ s masem.
V trávicím traktu se bije např. laktóza a sacharid (jogurt plus ovoce), nebo kombinace masa a luštěniny.
Ale pokud jsi zdravý a nemáš problémy s trávením, pak stačí všeho s mírou, není třeba se striktně držet nějaké zásady, spíš si opravdu vypozorovat, co ti sedí a co ne, zkoušet nové potraviny třeba jako přílohy -pohanka, amarant, quinoa atp.
27.02.2016 - 12:46 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » Buh je tlak
jakmile jsem si přečetla od tebe "díky díky všem, taky samozřejně jím"
to se mi ulevilo :75:
27.02.2016 - 12:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
díky díky všem, taky samozřejmě jím, na co mám chuť, nějak samovolně jsem proto odboural jogurty, vločky, tělo po tom netouží tak mu to nedávám.

na druhou stranu každý kilčo dolů ve sportech co dělám je strašně znát, takže přemýšlím i nad tím, jak jídelníček poskládat, jak ty jednotlivý potraviny svým charakterm posujou k sobě, jestli se v trávicím traktu pak zbytečně nebijou.

např - bílý maso jestli třeba lepší s rýží nebo bramborem, vepřové taky, anebo si přílohu dát třeba zvlášt a místo ní k masu zeleninu?

atd..

takže dobrý sobotní chutnání :3:

27.02.2016 - 12:19 | Filtr
(Panna) mikiduc » Pietra di Luna
Je to tak, jelikož nesvačím a chci jíst nejdřív za 5 hodin, takže nepohrdnu ani vajíčky se slaninou :3:
27.02.2016 - 12:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
jdeš na to od lesa je dobré vědět nejdříve zda dotyčná umí vařit. :4:
27.02.2016 - 12:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Drahomiluše
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tohle je moje oblíbená večeře! :4:

27.02.2016 - 12:02 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » kaca77
Ty kaše jsou bezva, když se přinutím, udělám z ovesných vloček, ale ve vodě a pak nasypu pohankové mléko......ale je to takové lehoučné a dodá to elán...... :75:
27.02.2016 - 12:00 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše » Pietra di Luna
To jo, například miluju vařené brambory a k tomu dušenou zeleninu - květák, mrkev, hrášek .....kamarádka se na mě podívala jako na blázna a řekla "fůůůj no to bych nepozřela"....
Jestli je to třeba i podle krevních skupin, nevím..... :4:
27.02.2016 - 11:57 | Filtr
(Střelec) Drahomiluše
Jediné, co dodržuju je, že ovoce se má jíst úplně samostatně, tedy nejlépe na lačno a hned potom nejíst, je určeno k rychlému projití zažívacími cestami a když mu v tom něco zabrání, zůstane tam déle a kvasí....
jak už tady zaznělo, se snažím jíst, co roste zrovna v té sezoně a u nás.....i když zase, banán ráda snídám...
no a že citrusy ochlazují,takže v zimě nic moc, to zde již také někdo píše.
Lidi mají všelijaké návyky z dětství a když to náhle změní, necítí se dobře.
Někdy mám neustále chut na tu jednu potravinu, mám ji každý den, dokud mne to nepřejde....vyloženě si tělo říká... :3:
27.02.2016 - 11:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » mikiduc
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Právě, že každý z nás je jiný, každý si musí vyzkoušet, co mu sedí. Já bych třeba zase nemohla slanou nebo tučnou snídani, ale jsou tací, kterým dělá dobře...

27.02.2016 - 11:23 | Filtr
(Panna) mikiduc » kaca77
To jsem jeden čas zkusila a vůbec mi to nevyhovovalo :8: Sladké snídaně u mě ne. A měla jsem za dvě hodiny hlad.
27.02.2016 - 11:22 | Filtr
(Lev) kaca77
já zrušila to pečivo ráno.dám si bílej jogurt nebo jakoukoli kaši/ovesná,pohanková,klidně instantní/a do toho přihodím hrstku ořechů a třeba sušenýho ovoce,nebo banán.a mám víc elánu a tak nějak celkově se cítím líp.nejsem tak unavená jak jsem bývala.rohlík nebo chleba s máslem je takový zbytečný mrtvý jídlo.nic ti to nedá a máš za chvilku zase hlad.
27.02.2016 - 10:57 | Filtr
(Panna) mikiduc » mirxon
Mám to podobně :4: nikdy jsem dietu nedržela, od patnácti let vážím +- pořád stejně. Ovoce jím minimálně, v zimě jen křížaly, povidla, občas jablko...v létě to co vyroste.
Maso maximálně 2x týdně, kuřecí a ryby nejím :4: Miluju všechny jídla zeleninová a luštěniny. Ale nad skladbou jídleníčku jsem nikdy moc nepřemýšlela, protože se cítím dobře, tak je asi v pořádku :117:
27.02.2016 - 10:25 | Filtr
(Blíženci) mirxon
Jím na co mám právě chuť a o co si moje tělo zrovna řekne (když to mám při ruce) a na všechny diety a rádoby rady zdravý výživy kašlu :3:
Příspěvky: 26-2 1-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »