Tolerance


28.01.2016 - 20:02
(Hadoken) ži.va
Tolerance
Zdejší aura posledních dní mě inspirovala k založení diskuse o toleranci. Předem upozorňuju, že pokud si zde budou chtít někteří jedinci rozpitvávat svoje osobní frustrace a hojit si tu svoje bebíčka zasíráním hlavního vlákna, aby se stali středobodem diskuse, když středobodem vesmíru to furt ne a ne jít, tak tyhle příspěvky smažu. Nejsem totiž moc tolerantní v tomto ohledu, zakyseluje mi to pránu a škytám pak :21:Nabízím prostor pro sebereflexi.Otázky k zamyšlení:Jaký je (pokud je) rozdíl mezi tolerancí a respektem? (zkusme to prosím, bez vkládání odkazů na wikipedii :3:)Kde začíná a kde končí vaše tolerance?Kde je u mě tolerance na pomyslné stupnici žebříčku hodnot?Změnilo se nějak vaše vnímání tolerance s věkem?Máte nějaký příběh ze svého života, kde tolerance sehrála významnou roli?

Stránka: 2 1
Řazení:
01.02.2016 - 17:55 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Háňa*
teeeda, děkuju za vzornou odpověď a zajímavou :3:

s tím vnímáním rozdílu mezi respektem a tolerancí to mám úplně stejně.

01.02.2016 - 17:22 | Filtr
(Blíženci) Habakukk » Mici Angóra
Zaujal mně právě výrok o sektářích... Lze zařadit také lóži Tolerance do takové škatulky..? Vždyť to je právě původní idea z níž je odvozen i název... Tolerovat...
Ti lidé jsou tak plni smyslu pro pochopení a otevření jakémukoli tvrzení, přesto jsou nesprávně označováni jako Sektáři, jenže tady jde o jiné aspekty, než je obecně bráno vpotaz, proto bych slovo Sektář také toleroval a ne odsuzoval, jelikož význam není úplně přesně stanoven a definován...
01.02.2016 - 17:07 | Filtr
(Beran) Háňa*
Rozdíl mezi tolerancí a respektem.
Respekt je pro mě něco jako akceptování toho, že každý je jaký je, ať se mi to líbí nebo ne. Respektuji prostě tu skutečnost, že to tak je. Tolerance pro mě je, kolik dám druhému ve svém životě, činnosti ... prostě ve svém prostoru místa - kam až si ho pustím. A opačně, samozřejmě - nikam se násilím necpu jemu, když mě nezve - akceptuji jeho hranici.

Moje tolerance nezačíná, jenom končí - tam, kde mi zasahuje do života něčí činnost nebo chování, které mi nevyhovuje. Pokud je to na mé půdě, vypoklonkuji ho, pokud na jeho, odcházím, pokud na neutrální, hledím si svého a neúčastním se.

Žebříček hodnot nemám. Buď je mi v něčem dobře nebo ne - podle toho buď zůstanu nebo odcházím. Jedině snad základní lidská úcta je věc, kterou bych mohla zařadit na začátek nějakého toho žebříčku - ale byla by tam sama - pořadí ostatního je podle situace, takže nejde poskládat.

S věkem se moje tolerance změnila - za mlada jsem často pouštěla lidi dál, než mi bylo příjemné a pak se na ně zlobila, že mi tam vnikli. Nebylo to fér, nebyla to jejich chyba, ale moje - chovali se jen tak a zacházeli tak daleko, jak jsem je já pustila.

Příběh ... přemýšlím .... třeba, před mnoha a mnoha lety snaha mojí matky prosadit si, aby mi mohla kouřit v bytě, když se mi narodil syn a týden mi tam pomáhala, než jsem se jako novopečená matka zajela. Měla pocit, že když mi pomáhá, měla bych být tolerantní. Já měla pocit, že jsem tolerantní - dovolila jsem jí, že může kouřit ve špajzu a udělala jsem jí tam i pořádek, útulno a posezení. Ale ona to jako toleranci nevnímala, brala to jako neúctu. Z toho je vidět, jak se vnímání jedné situace u různých lidí liší, takže z jednotlivých pohledů jednotlivých lidí jsem se odnaučila dělat jakékoli závěry :3:
01.02.2016 - 01:38 | Filtr
(Býk) Petr9 » Hustokrutě obscénní Morti
neboj ... ikdybys skončila v jedný nebo druhý kategorii :21: ... tak můj obdiv k tvému 9. chlívku překračuje všechny kategorie :20: :61:
31.01.2016 - 13:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tulačka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele 16ka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No jasně, děti a koťátka.
31.01.2016 - 11:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » 16ka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele tulačka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To jsem dělávala taky. Než mi došlo, jaká je v tom pýcha. My nevíme, proč se komu co děje. Škatulku slabý a bezbraný přidělíme podle sebe. Podle svého vnímání.
Neříkám - když je to extrémní situace na ulici, když je to týrané dítě - běžím. Ale dospělý, má-li tu možnost, si musí říct o pomoc sám.
Samozřejmě se bavíme o modelových situacích - a je těžké paušalizovat. :29:
31.01.2016 - 08:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tulačka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele 16ka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
.....Moje tolerance obvykle končí v momentě, kdy někdo opakovaně napadá a útočí na ty, co mám ráda......

Bingo! A já k tomu ještě mám "když někdo útočí či ohrožuje slabé a bezbranné".

Potom přiznávám, že bývám netolerantní.
31.01.2016 - 07:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele tulačka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Asi už sem nepřinesu nic nového. Tolerance je pro mne ochota vyslechnout i názor někoho jiného. V případě potřeby se podle něj zařídit. V průběhu času zjišťuju, že hranice tolerance je hodně ovlivněná pýchou jednotlivce. S věkem se změnila hodně. Co dřív bylo nepřijatelné a bouralo můj svět, je dnes přijímáno s úsměvem a pochopením. Je to schopnost vcítit se do druhého. Ale má své hranice. Moje tolerance obvykle končí v momentě, kdy někdo opakovaně napadá a útočí na ty, co mám ráda.
Respekt je pro mne dvojí - jedno je respektování zažitých norem a pravidel, ač s nimi nesouhlasím - protože by následoval trest. Toto lze spojit s představiteli různých institucí např. církve, státu. Druhý je přirozený - daní lidé většinou vytváří kolem sebe pole přirozené autority, a co tak sleduji, tak i určitého charisma. To může být příklad dobrého učitele - vejde do třídy a dokáže zaujmout studenty bez toho, že by si autoritu vynucoval.
Zajímavé je to u partnerských vztahů. Tam je poměr různý. Ovšem z hlediska dlouhodobých svazků zjišťuji, že respekt musí být oboustranný. Protože pokud není, je u kormidla ego - a to je jako když navedeme loď na útes. :29:
30.01.2016 - 20:12 | Filtr
(Blíženci) Nuna
..mám toleranci na hodně vysoké příčce žebříčku..
..a také ji vnímám jako životní cestu...pro vztahy na všech úrovních je to jeden z těch nejvyšších levelů .. :1:

..tolerance a respekt jsou pro mě ovšem dva odlišné pojmy..
..tolerovat mohu kohokoliv,kdykoliv a v čemkoliv a také se tomu celý život učím..
..respekt není nic,co se dá naučit,to je energie,kterou zaznamenám okamžikem,kdy proti mě stane člověk,kterého si mohu vážit. Za to,jaký je,co činí,jak žije,jaké má hodnoty...atd.Přirozená autorita,nenásilný projev,více člověk vnímá duši než ego.. a pro mě je to stav,kdy je mi v takové společnosti dobře..moc dobře.. :3:
29.01.2016 - 14:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele včielkaMajka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ty opičáku, ty sa nezdáš... :2:
Normálne začnem veriť, že sme sa vyvinuli z opice. :63:
Alebo to bude v tom, že sa lepšie chápe, keď menej veríme tomu, čo vidíme s odkrytými očami... :4:
:30:
29.01.2016 - 14:50 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » ži.va
:16:
V téhle rovině mi to taky jedno není :4: :4:
29.01.2016 - 14:40 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Buddha/2
jsi velmi tolerantní :4:

no právě, že mě není jedno to "kozy jako vozy" :61:
29.01.2016 - 14:37 | Filtr
(Hadoken) ži.va » evanda22
no asi těžko, ty tam implicitně budou hrát svoji roli dycky. akorát někdo je víc reflektuje u sebe samého. si myslím teda
29.01.2016 - 14:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » ži.va
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele evanda22, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
a šlo by to aj bez tých hodnôt?
29.01.2016 - 14:29 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » ži.va
Hele, ber to jako slova - významy si tvoříme sami. Na druhou stranu je fajn si je pro potřebu komunikace a výměny názorů nějak sjednotit, jinak by to bylo "jeden o koze , druhý o voze". Můj pohled jsem napsal, ale nevylučuju že to někdo bude mít přesně naopak :4:
29.01.2016 - 14:23 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Buddha/2
tak tak :46: není radno zahrávat si s mojí pránou :65:

mimochodem, už jsem sama z těch termínů blbá. jsem si teď nagůglila jiné pohledy a nějak mě to rozhodilo můj koncept :4:. což je na jednu stranu dobře, třeba mě to posune ve vnímání toho tématu někam jinam.

29.01.2016 - 14:10 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Mici Angóra
Já se držím spíš toho prvního odstavce. Vím že autorka dokáže být dost nekompromisní :20: :14:.
A nebyla to výhružka :3:, jen konstatování :46:
29.01.2016 - 14:09 | Filtr
(Hadoken) ži.va » evanda22
díky (a ano, zase ty hodnoty) :74:
29.01.2016 - 14:03 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Buddha/2
Však se tazatelka ptala, jak to máme, takže je i o tobě. Ale tahle výhrůžka mi stačí, nebudu raději dráždit chřestýše bosou nohou :3: Teda vlastně zmiji.
29.01.2016 - 14:00 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Mici Angóra
To není diskuze o mně :4:. Jinak si myslím,že každý kdo překročí moje hranice tolerance to určitě pozná :47: :4:
29.01.2016 - 13:51 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Buddha/2
Zatím jsem se dozvěděla, že jediné, co nejsi schopen tolerovat, je košík zmijí :3: Jinak všechno?
29.01.2016 - 13:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele evanda22, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pre mňa medzi toleranciou a rešpektom moc veľký rozdiel nie je. Idú ruka v ruke. Moja tolerancia končí tam, kde činy alebo reči ľudí presahujú alebo sa vymykajú mojim morálnym zásadám. Isteže čím je človek starší tak veci hodnotí inak a snaží sa byť tolerantnejší (aspoň ja som s pribúdajúcim vekom skôr tolerantnejšia a volím cestu pochopenia než stavania sa na zadné nohy).
V mojom živote sa často stretávam v okolí skôr s netoleranciou...príklad netoleranciou Cigáňov. Vo všeobecnosti je na Slovensku voči nim priam inkvizítorský prístup a väčšina ľudí ich jednoducho hádže do jedného vreca a neznáša. Musím povedať, že ja mám aj opačné skúsenosti s veľmi pracovitými a charakternými cigánskymi rodinami ktoré s partnerom zamestnávame a ktorých podporujeme ako sa dá. Vďaka nim si nedovolím nikdy škatuľkovať všetkých a za tie roky čo ich pozorujem som sa od nich aj veľa pozitívneho naučila. Takto to u mňa funguje vo všetkom. Rešpektujem ľudí všeobecne, bez ohľadu na kultúru, sociálne prostredie či náboženstvo. Pokiaľ sa jednotlivec nedopustí zločinu alebo neporuší niektorý z "morálnych zásad" ktoré ja zastávam, tak nemám dôvod tohto človeka netolerovať či dokonca haniť slovami. Vtedy si aj častokrát takého človeka zastanem pred "linčujúcou" tlupou ľudí, ktorá mu krivdí. Každý sme v konečnom dôsledku niečím partnerom, manželom, dieťaťom, synom či dcérou, človekom...bez ohľadu na ostatné nálepky. Nie je dôvod druhých nenávidieť a odsudzovať. Kým toho človeka nepoznáme nemáme ani právo ho súdiť.
29.01.2016 - 13:27 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Ještě trochu jinak (dál od zmijí :4:). Respekt si myslím je spojený s pokorou. Jako např. respekt k rodičům, učiteli nebo někomu s přirozenou autoritou. Vyjadřuju tím, že uznávám toho člověka jako zkušenějšího a jsem ochotný mu věřit (může ale být jen v jednom ohledu, ne ve všem). Toleranci mám spojenou s postojem "o nic nejde", resp. jde jen o názor, kvůli kterému nestojí za to jít do konfliktu, nebo jen o jiný úhel pohledu.
29.01.2016 - 11:47 | Filtr
(Býk) player
Tolerance vychází z nadhledu či empatie, respekt z charisma.

Na další otázku odpovím , že nevím. Jednou dávali ve zprávách Staromák , kde se oslavoval titul MS v hokeji. A byl tam záběr , jak vyholená lebka v kanadách kopem do hlavy kohosi napadla. Jsem klidná povaha ,ale v tu chvíli se mě zmocnil takový hněv , že bych zabíjel. Nepoznal jsem se. nesnáším násilí a ten zmrďák použil tvrdou podrážku proti hlavě bezbranného.

V žebříčku hodnot? Vysoko. Protože hraju v kapele s člověkem , kterého musím tolerovat každou vteřinu jeho existence , ale naučil jsem se to a kupodivu ,asi ho mám rád.

Změnilo. V mládí se odpouští hůř. Na základce jsem byl docela žárlivej a pomstychtivej hegemon. Ale po dlouhých peripetiích s kyčlemi mezi 13 - 17 rokem jsem se na svět začal dívat úplně jinak.

29.01.2016 - 10:56 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Petr9
jsem se zamyslela a mám to dost podobně.

dokážu respektovat, že jsou lidi různý, žijou různě, věřej různým věcem, mají různé svoje názory, se kterýma třeba nesouhlasím, ale respektuju je - nebo se o to aspoň snažím.

Jakmile však začne takový člověk nebo cokoli (když už jsme u těch mopsů a zmijí) zasahovat do mé zóny a nějak mě výrazněji obtěžovat svých chováním
(čili jedná se už o nějakou aktivitu) nebo do prostoru někoho jiného, kdo není schopen se tak dobře bránit, tak tam má tolerance končí a nějak zareaguju (dle situace- pravda, ten mops mě sral hodně, kdyby tam nebyla ta kamarádka, tak ho rozhodně vedle sebe nestrpím).

a mám pocit, že je spousta lidí, který právě nejsou schopný toho respektu vůči druhým (ve smyslu, jak jsem popsala). je to hodně ožehavá otázka především v oblasti ideologií a náboženských směrů třeba si myslím. teda - jejich některých vyznavačů (ty směry samy o sobě za nic nemůžou).
Příspěvky: 47-23 22-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »