Jan Palach hrdina?


19.01.2016 - 18:04
(Kozoroh) Bosch
Jan Palach hrdina?
Dokážete si představit že by vás takový čin..že se někdo upálí motivoval?Smrt, kterou si Jan Palach v lednu 1969 přivodil tím, že se na Václavském náměstí v Praze polil benzinem a škrtnul zápalkou, nebyla sebevraždou. Teolog a evangelický duchovní Jakub Trojan je přesvědčený, že Palach položil svůj život, aby probudil lidi z letargie, do které se po okupaci Československa začala společnost propadat. „Ten čin nebyl výrazem zoufalství a rezignace, jak to u sebevrahů bývá. Byl to naprosto ojedinělý pokus zmobilizovat svědomí a srdce lidí proti zlu. Nebyla to sebevražda, nýbrž oběť. Neměla burcovat ke smrti, ale k novému životu,“ říká Jakub Trojan, muž, kterého Státní bezpečnost chtěla obvinit, že Palacha k upálení přesvědčil.http://www.ceskatelevize.cz/ct24/…

Stránka: 4 3 2 1
Řazení:
16.02.2016 - 11:03 | Filtr
(Býk) toy » Bosch
S tím souhlasím, problém měl skutečně on - a to nerozebíráme, čím si musel projít ve svém nitru (následky toho činu).. Národ problém jistě měl, ale svým činem ho pan Palach nevyřešil a ani nějak k řešení nepřispěl.
Když na to myslím, za celé roky mě vždy při vzpomínce na něj jen napadlo - chudák jeho máma.. komu tím pomohl? a naskočí mi husí kůže z jeho konce... ani náznak toho, že by mě to burcovalo něco řešit, prostě jen ten pocit - chudák jeho máma.. chudáci lidi kolem něj... Nesmyslný čin. Ale právo jeho volby - asi ty proudy energií neuměl jinak řešit..
16.02.2016 - 10:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » toy
no to je právě to, jestli to byl jeho problém nebo náš.
já si myslím že národ nevyburcoval, netrefil se, nakonec si myslím že problém měl on.
viz.sezení z regresní terapie dr.Foučkové s člověkem který se v minulém životě jmenoval Palach a upálil se. Zatímco ostatní žili množili se studovali jezdili alespoň na lipno mnozí i na západ a tancovačky byly taky povolené.
Zdá se právě že problém měl pan mladý Palach. Nikoli národ.
Je to podobné jako když demonstrativně odejdu z práce kde se k zaměstnancům chovají špatně. Udělat to můžeš ale nakonec zjistíš že jsi bez prostředků a sama.
Proděláš. Nepomůžeš sobě ani druhým. A když řekneš šéfovi blbovi že je blb tak ti mnozí zatleskají (v skrytu) ale to je tak vše. To funguje pořád stejně. Budeš odstraněna jako plevel pokud netáhneš za stejný provaz. Celek se nedá občůrat, a do politiky mezi ČR CCCP jistě neviděl kdyby se zvedly lidové bouře přijelo by více ruských vojáků. Mně by se například více líbilo kdyby zapálil budou politbyra UVKSČ když už. Ale upálit si svůj vlastní mozek?
16.02.2016 - 10:18 | Filtr
(Býk) toy
Palach neměl Osudem ve hvězdách zapsanou sebevraždu, pro něj to byl jeho způsob sdělení něčeho, co ho přerostlo. Jestli se nám to pozdává či ne - to je jen náš problém, ne jeho.

On něco udělat musel - viz to stelium v jeho horoskopu.. že to šlo i jinak - asi ano, ale on to viděla a zvolil takto.. Zřejmě si neuvědomoval, co ho čeká a jak si to protrpí do konce.. Hodně těžké téma a těžké se k němu vyjadřovat.

16.02.2016 - 09:59 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Skoukl jsem celý film hořící keř, 206min úctyhodná délka na takové téma podle mně příliš roztahané, a jakoby z té doby zcela někam ulítla ta doba strachu z vyhazovů a obstrukcí. Občas sice kulisou projedou ruské tanky ale jinak pohodička což se mi nějak nezdá. Na pozadí této pohodičky mi připadá palachův a zajícův čin celkem nejapný. Z celého děje jakoby úplně tvůrci filmu odřízli samotný fakt toho co se vlastně dělo, ti rusové jsou tam vylíčeni jakoby mimochodem náhodně přítomni, dlouhé uspávací pasáže ve kterých se neděje nic než jakási zvláštní poetika doby, akční právnička jako z halyvůdského filmu..politik který vlastně dělá jen svoji práci..
Dramatika situace a okolností za kterých se tak stalo, princip, proč, zcela uniká. Pokud bych měl vnímat palachův čin na podkladě dojmů z filmu, pak řeknu byl to duševně nemocný člověk. Jeho čin vedl akorát k utvrzení režimu a dalšímu vyhlášení restriktivních zákonů. Film má asi jiné kvality než dokumentovat atmosféru doby. Ale co já vím měl jsem několik měsíců. Údajně pod oknem jezdily tanky ale nepamatuju se. V každém případě zajímavý "imprinting".
http://www.csfd.cz/film/…
22.01.2016 - 14:00 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » petamar
Já zde uvažuju jen o hloubce a smyslu palachova činu.
Před pár lety jsem byl na přednášce dr.Foučkové Marty. Ona právě na téma karma a reinkarnace vedla přednášku.
Mimo spoustu zajímavých případů popisovala setkání s člověkem který se v minulém životě upálil a jmenoval se Jan Palach.
A ten popis byl popisem člověka který svého tehdejšího činu hořce litoval.
Jsou známy i jiné případy upálených které se v jednom shodují, zážitek smrti upálením má těžké důsledky do příštích inkarnací a je jedno jestli to ten člověk spáchal dobrovolně nebo ne.
Takže já tyto věci zase zkoumám i z trochu jiné stránky než z pohledu davu vřískajícího na náměstí který si přivlastňuje škrabošku "národ".
Mně právě ty jemnohmotné a přesahující souvislosti oněch událostí myslím si neunikají. Netvrdím že jsem je schopen vidět všechny ale zákon příčiny a následku říká v tomto případě jasně, neupaluj se.
Samozřejmě že se naše názory můžou rozcházet. To je normální.
22.01.2016 - 13:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele petamar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Možná že jsi někdy slyšel (nebo také ne), že existují tzv. vyšší zákony života, které stojí nad veškerou naší filosofií a všemi náboženstvími světa. Jedním z nich je zákon příčiny a následku, chceš-li karmy. Říká, že vše, co vytvoříme (v myšlenkách, emocích, slovech a činech), se k nám jednou vrátí. Tehdy však již nebudeme vysílačem (zdrojem), ale příjemcem. Z dárce se tak stane obdarovaný, z pachatele oběť. Někdy to trvá dlouho, někdy není přímá souvislost jasně patrná, ale nikdo tomu neunikne. Tento princip je znám už poměrně širokému okruhu lidí. Ale jen málokdo ví, že totéž platí i pro národy, kontinenty i cele civilizace. Pokud se nad tím zamyslíš a připustíš si, že na tom něco bude, tak příště nebudeš uvažovat s pozice „strávníka“ ega,což není dobrý rádce. :1: :27: :29:
22.01.2016 - 10:22 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » petamar
že šel někdo do kriminálu než by spolupracoval to chápu docela dobře.
že byla taková společenská atmosféra která byla palachovým činem přiostřena taky chápu.
s odstupem času však vidím jeho čin jako neúčinný. nemyslím si že se na jeho základě něco změnilo.
pochybuju že by tak jednal kdyby to byl například lékař který léčí popáleniny, nebo otec dětí.
v polsku se prý upálil jeden polák na protest proti vstupu rusů do čr.
kdo o něm ví? a to byl myslím dokonce otec dětí. tak to byl podle mně úplný šílenec.

22.01.2016 - 00:45 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele petamar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"právě. nechápu proč nešel dělat anarchii když byl proti režimu mohl toho spoustu jak pomoct udržovat cítění národa. ale on ten život zmařil a vyjádřil akorát toto "umřel jsem". dál už nic. " :3:

Toto vyjádření :1: :29:
22.01.2016 - 00:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » petamar
a cože je to co nechápu? nějak mi to z tvého kontextu uniklo.
to co popisuješ přece nijak nevyvracím.
21.01.2016 - 23:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele petamar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pokud se přenesu do té doby, tak komouši měli strach z nepokojů a neposlušnosti lidí. Jen samotný pohřeb Palacha, kterého se účastnila spousta lidí vyvolával u komoušů „mdloby“. STB vyslala do ulic snad všechny své členy. To co tady píšete, je trochu mimo mísu. Co další student, který se podpálil Zajíc! STB to chtěla ututlat, nesmělo se toto jméno objevit v žádných novinách! Ve školách STB tlačili na profesory, aby za každou cenu zajistili pořádek. Jen strach lidí, kteří se báli o svou práci zajistil, že komouši po 1968 po výměně „kádrů“ opět utužili vedoucí sílu proletariátu.

Víš jaký je problém, že řadu věcí s odstupem času nechápeš. Mnoho lidí šla do kriminálu, než by chtěla pracovat pro režim. Tenkrát za názor šel člověk sedět. :3:
21.01.2016 - 22:29 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
to je možné, myslím že nikdo netvrdí že to možné není, ale dějiny jsou přece vždycky programovány těmi shora ne? skrze různé provokace. umím si klidně i představit že parta nadšenců vzala iniciativu do svých rukou a myslela si že umí vládnout. a svoji opozici nechala odstranit. tedy zabít. tak to byli vrazi ta vládnoucí garnitura gottwald a spol.až k jakešovi. ta se neštítila ničeho.
já myslím že to že nám nevládne bolševik je spíše dáno vlivem vyšších sil než přičiněním člověka.
z tohoto důvodu jsem vlastně věřící.
21.01.2016 - 17:35 | Filtr
(Váhy) adelaida » Freja
:15: ...taky bych je tam neházela...odkaz J. Husa a J. Palacha má každý úplně jiný náboj... První plus a druhý mínus.
Je rozdíl mezi tím, když je někdo pro své ideály zabit oponenty ...anebo se sám zabije. V případě, že se zabije sám nejenom že už dál nemůže pro svou věc nic užitečného dělat, ale zároveň ušetří práci oponentům s jeho případným odstraněním.
Zbrklé, rozhodnutí...zbytečné a smutné..mohl svůj život využít a ne ho zničit...vybít v jediném zoufalém činu.
21.01.2016 - 17:28 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
ano ten saturn v beranu musíme si uvědomit že je v pádu. to ho mohlo ovlivnit v tom rozhodnutí se upálit. protože měl strach aby ho bylo dostatečně slyšet. tak chtěl provést nějaký absolutní čin.
a saturn sebeobětí nešetří.
21.01.2016 - 17:24 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
ahá dík žes to sem dala
to je zajímavý rozbor. s tím 9.domem souhlasím. a s lilith v rybách to je jednoznačně bod jeho úmrtí.
21.01.2016 - 15:32 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Mici Angóra
Teď koukám na tu Lilith v Rybách v 9. domě, to bude asi to sebeobětování pro ideály :74:
21.01.2016 - 15:30 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Freja
Asi moje Štíří Luna :6:
21.01.2016 - 14:38 | Filtr
(Štír) Freja » Mici Angóra
Ty vyšťourneš vždycky něco zajímavýho :1: :15:
21.01.2016 - 13:40 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Nevím, jestli to ve výsledku mělo nějaký velký efekt, jako memento to asi zafungovalo, ale hrdinstvím bych to asi nenazvala.

Zajímavý je jeho tranzitní horoskop v době činu, jako by cítil, že není jiné východisko, že je donucen...ale ten samý Saturn ukazuje i na ten idealismus...
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
21.01.2016 - 10:42 | Filtr
(Rak) HappyLu
ano,ve své době to byl hrdina :15:
20.01.2016 - 21:43 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele petamar, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Lidé, kteří žijí v pravdě a dokáží pro ni i obětovat svůj život si zaslouží obdiv a uznání. :15: :79:
20.01.2016 - 21:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Hustokrutě obscénní Morti
to mně taky napadlo že je možné že by sebevraždu spáchal později.
nejsem posycholog oni by to možná věděli lépe i když ne stopro.
smysl to mělo jen lokální a z dnešního úlu pohledu jen velmi omezený.
jestli by si řekl kdyby to viděl s odstupem..jakou to mělo celé cenu.
mohl třeba někde v pražském klubu hrát unedrgound a tisknout zakázanou literaturu.
20.01.2016 - 20:48 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Víš co? Pro mě je odpověď už v tom nadpisu končící otazníkem.
Z mýho pohledu je to sporný. Z toho co sem kde četla, zachytila, viděla mi příde, že mu muselo bejt jasný, že to na 99% nic nezmění...
Když sem nad tim dřív přemejšlela, napadla mě i myšlenka, že to prostě jen byla sebevražda, že byl prostě jen rozervaná duše, která by stejně k takovýmu konci dospěla a bylo jen otázkou času co ho k tomu "šoupne" jako poslední kapka...

Jenže...je možný se dobrat skutečný pravdy? Lze věřit všem "kdo u toho byli" atd? Víme všichni, jak se výklad historie dokáže "ohnout" dle potřeby a stejně tak víme jak je lidská paměť nespolehlivá...

Chápu dejme tomu sebevraždu člověka, kterej ztratí smysl života...ať už z jakýhokoliv důvodu...že se mi nelíbí co se děje v mojí zemi mi nepříde jako věc, pro kterej bych ztratila smysl života...ale každej to má hozený jinak...

Takže nemám nic proti tomu, že se po něm jmenuje náměstí, že se jeho čin připomíná atd ale nejsem z těch abych pro něj plakala a chodila mu zapalovat svíčku...
20.01.2016 - 20:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » onka
těm druhým možná, některým. těm co měli tu chuť si toto uvědomovat.
nedávno běžel na vltavě cyklus povídání s paní co přežila koncentrák a pak přišli bolševíci po převratu. a pak říká začlo teprve pravé inferno.
bojovala proti a zavřeli ji na 20 let a jak ji převáželi jednou tak viděla okýnkem ven a koukala že lidi tam venku klidně chodí sem tam s dárečky v rukou a nakupují a je jim úplně jedno v jakém stavu je svoboda země a národa.
a tak vystřízlivěla.
20.01.2016 - 19:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bubobubo
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele tulačka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tedy Tys mi dala... Stavět Palacha na úroveň Husa - to nedávám. Systém error :4:

Hus je můj hrdina. Jenže - šel na jistou sebevraždu. To mu vyšlo. A co z toho? Války, loupeže, náboženský rozkol v jehož jménu se drancovalo. V konečném důsledku Bílá hora, odchod Komenského a vzdělanců a doba temna. Přesto nemohl jinak. A my se stejně nikdy nedozvíme, co by se stalo, kdyby se Zikmundovi povedlo Husa ochránit.

Říkám si, zda se i dnes - mezi námi - najdou tací, kteří by umírali pro ideály, kterým věří. Asi ano. Asi by to i zabralo. Ale muselo by jich být najednou na jednom místě víc. Sportovci, umělci, děti. Někdo, ke komu současná společnost vzhlíží. Člověk neskutečně zlhostejněl.


20.01.2016 - 18:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » onka
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele tulačka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vnímáme podobně. :74: Vítej zpět :29:
Příspěvky: 95-71 70-46 45-21 20-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »